Ce beneficii are terapia cu aerosoli? Sfaturi pentru alegerea unui nebulizator

Ce beneficii are terapia cu aerosoli? Sfaturi pentru alegerea unui nebulizator Ce beneficii are terapia cu aerosoli? Sfaturi pentru alegerea unui nebulizator

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2022

terapia-cu-aerosoli

Principalele beneficii ale terapiei cu aerosoli pot sa fie observate in situatia pacientilor cu rinoree, al celor care tusesc si al celor care intampina diverse probleme de respiratie. Exista numeroase cazuri in care folosirea unui nebulizator a condus catre o vindecare mai rapida decat in situatia administrarii clasice de tratament medicamentos. Un alt avantaj pe care il ofera utilizarea unui aparat de aerosoli este acela ca ajuta la relaxarea muschilor de la nivelul cailor respiratorii. De foarte multe ori terapia cu aerosoli este recomandata de catre medici pentru tratarea copiilor mici si a prescolarilor care sufera de astm, dar este o metoda folosita si in general, pentru pacientii de orice varsta care prezinta diverse infectii in zona cailor respiratorii superioare.


Terapia cu aerosoli si beneficiile ei

In primul rand, spre deosebire de administrarea clasica de tratament medicamentos, care poate sa duca la efecte secundare severe, folosirea unui nebulizator poate sa genereze efecte secundare minime. Un aparat de aerosoli poate sa fie foarte util pentru pacientii care sufera din cauza mai multor afectiuni ORL, asa cum este de exemplu laringita. De asemenea, utilizarea unui nebulizator este benefica si in situatia pacientilor cu sinuzita, rinofaringita sau amigdalita. Si persoanele cu diverse afectiuni pulmonare pot sa beneficieze de pe urma folosirii unui aparat de aerosoli, asa cum este cazul pacientilor cu traheite, astm bronsic sau bronsiolite.

1 Ajuta la vindecarea tusei productive

Tusea productiva poate sa fie tratata eficient datorita folosirii unui nebulizator, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca particulele actioneaza atat la nivelul cavitatii bucale cat si al faringelui. In aceeasi masura, particulele provenite din aparatul de aerosoli au o actiune pozitiva inclusiv la nivelul cailor respiratorii inferioare. Caile respiratorii sunt mentinute intr-o stare buna de sanatate, pentru ca particulele au capacitatea de a le curata.

Pentru a reduce vascozitatea si elasticitatea secretiei nazale, specialistii Catena va recomanda sa folositi Assista Respisol Solutie salina 3%. Este un produs care nu contine conservanti si care favorizeaza deplasarea secretiilor din zona tractului respirator, imbunatatindu-va astfel respiratia. Aceasta solutie salina poate sa fie folosita cu orice tip de nebulizator, absoarbe apa din zona mucoasei si a submucoasei pentru a reduce edemul peretilor tractului respirator, induce tusea si ajuta la eliminarea mucusului din zona bronhiilor.

2 Amelioreaza simptomele alergiei la ambrozie

Mai ales in cazul copiilor care au probleme din cauza alergiei la ambrozie, folosirea unui nebulizator este mai putin neplacuta si s-a dovedit mai eficienta decat metodele clasice de tratament. In cazul persoanelor care prezinta simptome generate de acest tip de alergie, metoda de tratament care implica un aparat de aerosoli presupune transformarea substantei medicamentoase in abur si inhalarea particulelor printr-o masca speciala. Pentru ca efectul sa fie cel asteptat, specialistii recomanda administrarea de cate doua ori a 2 – 4 mililitri de ser fiziologic, dimineata si seara.

Pentru a preveni uscarea mucoasei bronsice si pentru cresterea mobilizarii secretiilor din tractul respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Respisun Solutie salina hipertonica 3%. Aceasta solutie salina hipertonica poate sa fie folosita atat pentru nebulizatoarele cu ultrasunete, cat si pentru cele cu compresor, fiind ideala pentru mentinerea igienei nazale.

3 Este o terapie eficenta indiferent de varsta

Sunt din ce in ce mai multi medici care recomanda folosirea unui nebulizator pentru a trata copiii care prezinta diverse afectiuni respiratorii sau eventuale complicatii ale acestora. Terapia cu aerosoli s-a dovedit benefica pentru copiii cu bronsita sau astm bronsic, pentru cei cu rinita cronica sau alergica, precum si pentru cei cu laringita, faringita sau raceala sezoniera. Folosirea unui nebulizator aduce beneficii si persoanelor adulte care sufera de astm sau de boala pulmonara cronica. De asemenea, aparatul cu aerosoli si-a demonstrat eficienta si pentru pacientii adulti cu fibroza chistica.

Daca aveti nevoie de un nebulizator cu design compact, ale carui performate sa fie excelente, farmacistii Catena va recomanda Nebulizator HI NEB piston NORDITALIA. Are o presiune inalta si viteza mare de vaporizare, iar modul de functionare este continuu. Acest produs asigura o crestere a eficientei tratamentului si reduce semnificativ cantitatea de medicament risipit.

4 Ofera rezultate mai rapide decat tratamentul clasic

Atunci cand folositi un nebulizator pentru administrarea tratamentul de care aveti nevoie, rezultatele pe care le asteptati vor putea fi observate mai devreme decat in cazul in care alegeti alternativa clasica de administrare a medicamentelor. Chiar daca avem de-a face cu medicamente lichide sau solide atunci cand folosim un aparat de aerosoli, particulele inhalate si care ajung in plamani prin caile respiratorii au dimensiuni foarte mici.

5 Nebulizatorul este usor de folosit si de intretinut

Pentru a putea folosi un nebulizator aveti nevoie doar de o sursa de energie. Dupa ce va spalati bine pe maini, medicamentul trebuie turnat in recipientul aparatului de aerosoli. Este necesar ca pacinetul sa tina intre dinti piesa bucala a nebulizatorului, iar pulberea fina va incepe sa fie eliberata. Specialistii va recomanda sa respirati pe gura, si nu pe nas, pentru a va asigura ca medicamentul se distribuie in mod uniform la nivelul plamanilor. O alta recomandare este cea de a pastra un ritm normal al respiratiei in timpul utilizarii.

Sfaturi utile pentru alegerea unui nebulizator bun

Atunci cand achizitionati un nebulizator, trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare aparat de aerosoli prezinta anumite avantaje specifice - in functie de model. De aceea, atunci cand il alegeti, este ideal sa stiti in ce fel se foloseste si cum poate sa va ajute.

Spre exemplu, nebulizatoarele cu compresor asigura o dispunere eficienta a medicatiei la nivelul tractului respirator, datorita ratei de 0,5 ml/min.

La nebulizatoarele cu ultrasunete, inhalatorul este mai usor de folosit pentru ca poate sa fie inclinat la 45 de grada fata de axa verticala.

Daca aveti nevoie de un nebulizator care sa poata detecta cantitatea redusa de medicament sau lipsa acestuia, puteti opta pentru un aparat de aerosoli cu mesh. Acest model este mai mic, silentios, cu parametrii ridicati de inhalare.

Utilizarea corecta a aparatului de aerosoli

Atunci cand folositi un nebulizator, specialistii recomanda sa va asezati confortabil intr-un loc linistit, unde sa aveti suficienta lumina. Asa cum am mentionat si anterior, este important sa va spalati bine maineile inainte de a turna medicamentul in recipientul special. In timp ce respirati, aerosolii vor trece prin cavitatea bucala, apoi prin trahee si prin bronhii, pana la bronhiole. Particulele gazoase nu sensibilizeaza mucoasa respiratorie, insa specialistii ne avertizeaza sa nu abuzam de utilizarea nebulizatorului.

Farmacistul Catena va recomanda:

+Aquamare Spray Nazal 100 ml
Nebulizator HI NEB piston NORDITALIA

Nebulizator HI NEB piston NORDITALIA

Designul compact si performantele excelente sunt caracteristicele…

 Respisun Solutie salina hipertonica 3% 24 unidoze X 4 ml

Respisun Solutie salina hipertonica 3% 24 unidoze X 4 ml

Solutie salina hipertonica, recomandatata ca solvent…

Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica,…