Ce beneficii au samburii de caise si modalitati de consum

Ce beneficii au samburii de caise si modalitati de consum Ce beneficii au samburii de caise si modalitati de consum

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Samburi de caise beneficii

Probabil ati mai auzit ca samburii de caise sunt comori nutritionale pentru organism, insa in ultima perioada au cam fost uitate modalitatile acestora de consum. De aceea, in acest articol vom aminti cum se pot introduce acestia in dieta.

Samburii de caise, adesea ignorati in favoarea pulpei suculente, reprezinta surse nepretuite de nutrienti si de beneficii pentru sanatatea intregului corp. Mai jos gasiti care sunt avantajele aduse de samburii de caise, dar si modalitatile inovatoare de a-i integra in alimentatia zilnica.


Compozitia nutritionala a samburilor de caise

De la vitamine si minerale esentiale la fibre si antioxidanti, va vom spune cum pot acestia sa contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Caisa este bogata in proteine, monozaharide, polizaharide, grasimi, acizi si fibre. De asemenea, contine micronutrienti precum vitaminele: A, B, C, E si K, minerale, aminoacizi si acizi grasi, dar si glicozide cianogenice.

Cateva modalitati de a beneficia de proprietatile samburilor de caise presupun folosirea lor in:

  • iaurturi;
  • salate;
  • preparate dulci (dulceata, prajituri), ca inlocuitor pentru alte oleaginoase (martipan);
  • smoothie-uri sau piureuri; sau
  • sub forma de produse cosmetice (datorita efectelor benefice asupra pielii). 

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de samburi de caise

Beneficiile aduse de samburii de caise asupra sanatatii sunt numeroase. De la sustinerea sistemului cardiovascular si a tractului respirator pana la efectele antioxidante si antiinflamatoare, samburii ajuta la prevenirea mai multor afectiuni.

Samburii de caise au proprietati nutritive, anticancerigene, antiinflamatoare, imbunatatesc memoria si mentin concentrarea pe tot parcursul zilei, datorita continutului de fosfor si lecitina. De asemenea, acesti samburi ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la intarirea sistemului imunitar.

Rolul samburilor de caise in mentinerea greutatii corporale si a satietatii

Continutul de fibre din samburii de caise aduc beneficii pentru metabolism, daca sunt inclusi in dietele de slabire. Fibrele ajuta la digestie si la scaderea nivelului de colesterol „rau” din organism.

Samburii de caise si proprietatile anticancerigene

Compusii bioactivi pot juca un rol important in prevenirea anumitor tipuri de cancer, contribuind la sanatatea celulara. Prezenta amigdalinei din samburii de caise este un remediu in combaterea celulelor canceroase.

Studiile de specialitate arata ca datorita continutului natural de cianura care se gaseste in laetrila, samburii pot combate dezvoltarea tumorilor maligne. Acestia ar trebui consumati cu moderatie in cazul pacientilor care sufera deja de cancer si in niciun caz nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul specializat. 

Rolul samburilor de caise in mentinerea sanatatii oculare

Samburii de caise contin nutrienti esentiali pentru sanatatea oculara, cum ar fi luteina si zeaxantina. Daca sunt integrati in alimentatia de zi cu zi, acesti compusi pot ajuta la prevenirea unor probleme de vedere legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara.

Samburii de caise si beneficiile pentru sanatatea digestiva

Fibrele din samburii de caise joaca un rol important in mentinerea sanatatii tractului digestiv. Acestia ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipatia, datorita efectului lor laxativ.

Potentialul samburilor de caise in reducerea inflamatiei

Compusii antiinflamatori din samburii de caise ajuta la combaterea afectiunilor sezoniere, dar si la reducerea riscului de cancer. Samburii reusesc sa aducă beneficii in contextul unor afectiuni inflamatorii cronice.

Rolul samburilor de caise in mentinerea frumusetii pielii si a parului

Antioxidantii si substantele nutritive din samburii de caise ofera beneficii semnificative pielii. Acestia contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, la tonifierea acesteia, previn imbatranirea prematura cauzata de stresul oxidativ si ii redau pielii stralucirea, facand-o sa arate mai tanara si mai sanatoasa.

Datorita compusilor sai, tot mai multe produse de ingrijire si infrumusetare pentru piele si par contin ulei de samburi de caise. Acesta are nenumarate proprietati. Protejeaza pielea si parul de radicalii liberi, hraneste si calmeaza pielea si scalpul uscat sau iritat.

Samburii de caise pentru litiaza biliara

Cercetatorii sunt de parere ca samburii de caise pot fi utilizati ca adjuvanti in tratamentul pentru imbunatatirea functiilor biliare si ameliorarea simptomelor asociate tulburarilor biliare. Specialistii recomanda consumul catorva samburi dimineata, pe stomacul gol, pentru sporirea proprietatilor coleretice.

Samburii de caise si efectele asupra nivelului de zahar din sange

Unele studii arata ca samburii de caise pot influenta nivelul de zahar din sange. Ei pot fi integrati in dieta persoanelor cu diabet sau cu risc de afectiuni asociate cresterii nivelului de glucoza, avand un impact pozitiv asupra sensibilitatii la insulina. Asadar, daca sunt consumati in cantitatea optima, samburii de caise reusesc sa sustina nivelul optim de glucoza in sange.

Samburii de caise pentru sanatatea oaselor

Nutrientii din samburii de caise, cum ar fi calciul si magneziul, pot contribui la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Acestia joaca un rol important in prevenirea osteoporozei si sprijina fortificarea oaselor si a dintilor.

Samburii de caise in alimentatia copiilor

Nutrientii din acesti samburi pot contribui la dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor. Samburii de caise previn anemia, favorizeaza digestia, protejeaza inima si gingiile si imbunatatesc memoria. De aceea, este recomandat ca si cei mici sa consume din cand in cand samburi de caise.

Cum sa alegem si sa pastram samburii de caise

Unele persoane sunt interesate de calitatea samburilor de caise si de modalitatile corecte de pastrare a acestora, pentru a asigura conservarea tuturor nutrientilor benefici. Majoritatea persoanelor prefera sa consume samburii de caise cruzi, proaspeti sau prajiti, acestia fiind adesea un delicios si sanatos inlocuitor al migdalelor.

Specialistii recomanda curele cu o durata de 2-3 saptamani, cu 10 sau 14 zile de pauza. Din cauza prezentei substantelor toxice, cianurei, doza indicata de medici nu trebuie sa depaseasca 6-8 seminte pe zi. Semintele se pot pastra in borcane inchise ermetic, in locuri cu aer uscat, ferite de soare.

Modalitati inovatoare pentru consumul samburilor de caise

Pentru a face samburii de caise mai atractivi si mai usor de inclus in alimentatia zilnica, vom prezenta modalitati creative de consum ale acestora. De la prajirea si adaugarea lor in smoothie-uri si pana la utilizarea in retete de patiserie, samburii de caise pot fi optiuni gustoase si sanatoase.

Samburii de caise pot fi ingredientul principal din martipan, in cazul in care nu se doreste realizarea lui cu migdale. Samburii de caise si migdalele sunt asemanatoare; de aceea, samburii amari de caise amintesc de savoarea martipanului cu migdale.

Fiind bogati in vitamina B17 aduc un aport considerabil de proteine si acizi grasi omega 3 si 6. Samburii de caise sunt deliciosi atat in martipan, cat si in gemul de caise si pot fi consumați ca atare, macinati, presarati in salate sau mancaruri exotice.

Contraindicatii pentru samburii de caise

Aportul de samburi de caise in cantitati mai mari decat cele recomandate anterior nu este indicat nimanui, dar in special femeilor insarcinate, pentru ca poate duce la boli tiroidiene, dupa nastere. Nu este recomandat nici in cazul femeilor care alapteaza. Cianura (o toxina din continutul samburilor de caise) poate influenta sanatatea mamei si a bebelusului, fiind declansatorul unor efecte adverse.

De-a lungul timpului, samburii de caise au fost uneori subestimati in alimentatia zilnica a oamenilor, insa am descoperit ca acestia pot oferi o multime de nutrienti si de beneficii pentru sanatate. Datorita compozitiei lor nutritionale si modalitatilor variate de consum, samburii de caise pot fi cu usurinta integrati in dieta zilnica, oferindu-ne astfel sanse mai mari catre o viata sanatoasa si plina de vitalitate.