Degenerescenta maculara – ce este si cum se manifesta?

Degenerescenta maculara – ce este si cum se manifesta? Degenerescenta maculara – ce este si cum se manifesta?

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

In marea lor majoritate, afectiunile oculare isi fac debutul in a doua parte a vietii. De aceea, odata cu inaintare a in varsta, grija pentru sanatatea ochilor trebuie sa urce in topul prioritatilor. Pe lista afectiunilor oftalmologice care pot aparea dupa trecerea pragului de 40 de ani se numara si degenerescenta maculara. Pe numele ei complet degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), aceasta reprezinta principala cauza de pierdere severa si permanenta a vederii in randul persoanelor de peste 60 de ani. Tocmai de aceea, aceasta nu trebuie neglijata. Cu cat tratamentul este mai precoce, cu atat sansele de incetinire a proceselor degenerative si de conservare a vederii sunt mai mari.


Ce este degenerescenta maculara?

Vorbim de o boala oculara frecventa, care se caracterizeaza prin modificari progresive, degenerative si ireversibile ale maculei, zona centrala a retinei. La nivelul acestei mici structuri a ochiului se gasesc cele mai multe celule fotoreceptoare cu con, cu rol esential in procesul de creare imaginilor clare. Practic, macula este cea care controleaza acuitatea vizuala, fiind responsabila de vederea centrala si de perceperea in detaliu a formelor si culorilor. Ea este ce care ne asigura o buna vedere, necesara pentru activitati ca cititul, condusul diverselor autovehicule sau recunoasterea fetelor.

Cauza majora de pierdere a vederii

Deteriorarea maculei conduce la pierderea claritatii vederii centrale, iar, in timp, la orbire. Ce-i drept nu la orbire completa, pentru ca nu afecteaza si vederea periferica. Vederea centrala, in schimb, atat de aproape, cat si pentru distanta, se pierde iremediabil. In general, boala apare la ambii ochi, insa nu intotdeauna in acelasi timp. Initial, afecteaza un ochi, apoi se instaleaza si la celalalt, stadiile de evolutie fiind diferite intre acestia.

Tipurile de degenerescenta maculara

Exista doua tipuri de degenerescenta maculara:

Forma „uscata”, zisa si atrofica, este cel mai intalnit tip de degenerescenta maculara, afectand aproximativ 85- 90% dintre cei cu aceasta boala de ochi. Aceasta apare ca urmare a acumularii sub macula a unor mici depuneri galbene, formate din grasimi si proteine, purtand denumirea de drusen. Din cauza lor, celulele si vasele de sange din interiorul maculei vor incepe sa se distruga, producand leziuni ce vor altera capacitatea de percepere a imaginilor.

Forma „umeda”, zisa si exudativa, are la baza un proces de neovascularizatie – dezvoltarea patologica a unor vase de sange – sub caroid. Vorbim de tunica medie a ochiului, cu rol de mentinere a temperaturii constante. Aceste vase de sange anormale determina eliminarea de ser sau sange intre caroid si macula, impiedicand functionarea corecta a acesteia din urma.

Este important de precizat ca degenerescenta maculara „uscata” este mai putin severa. In timp, insa, aceasta se poate transforma in degenerescenta maculara exudativa.

Pentru a sustine sanatatea ochilor pe termen lung, farmacistii Catena recomanda VizualMax, de la Naturalis, un nou supliment alimentar care are la baza o formula avansata cu 10 substante cu actiune benefica asupra sistemului vizual. Acesta contine vitaminele A, B2, C, E, zinc, seleniu, cupru, luteina, zeaxantina si acizi grasi esentiali Omega-3. VizualMax ajuta la mentinerea acuitatii vizuale, protejeaza ochii de lumina albastra daunatoare si contribuie la reducerea riscului de boli ocular.

Cauzele degenerescentei maculare

Degenerescenta maculara legata de varsta este o afectiune a caror cauze nu sunt inca pe deplin elucidate. S-ar parea ca de vina ar fi tulburarile de circulatie a sangelui care pot aparea la unele persoane in contextul imbatranirii. De altfel, asa cum sugereaza chiar denumirea ei, afectiunea avanseaza pe masura trecerii anilor. Daca in randul celor de peste 65 de ani e intalnita intr-o proportie de 25%, la cei de peste 70 de ani se ajunge la o incidenta de circa 30%.  

Boala are si o importanta componenta genetica, putand fi mostenita. Studiile recente au aratat ca exista unele mutatii la nivelul genelor CFH si ARMS2 cresc semnificativ riscul de a dezvolta degenerescenta maculara. S-a observat ca 15-20% dintre cei diagnosticati cu degenerescenta maculara au cel putin o ruda de gradul I cu aceasta afectiune.

Alti factori de risc

  • rasa caucaziana
  • pigmentarea mai deschisa a irisului
  • hipermetropia
  • fumatul
  • obezitatea
  • hipercolesterolemia
  • hipertensiunea si bolile cardiovasculare
  • dieta saraca in carotenoizi, vitamine antioxidante, precum vitaminele C si E, dar si oligoelemente (zinc, cupru, seleniu)

Degenerescenta maculara – cum se manifesta 

Unele dintre primele semne ale bolii sunt incetosarea vederii si necesitatea cresterii iluminarii la citit, scris si alte activitati care solicita ochii. In general, persoanele care dezvolta degenerescenta maculara incep sa se confrunte cu:

  • scaderea sensibilitatii la contrast
  • reducerea capacitatii de adaptare la intuneric
  • dificultate la citit – literele apar distorsionate sau intrerupte, neregulate
  • pierderea capacitatii de a vedea detaliile – apare o zona de ceata in campul vizual central
  • liniile drepte apar ondulate, neregulate

Cum se pune diagnosticul

Degenerescenta masculara poate fi depistata printr-un examen oftalmolgic de rutina, in care se face testarea campurilor vizuale central si periferic. De asemenea, de mare ajutor este si testul Amsler. Este vorba de observarea de la o disntanta de 30-40 cm a unei planse, pe care sunt trasate mai multe linii negre, formand un grilaj, avand in mijloc un punct negru. Pacientul trebuie sa indentifice punctul din mijloc si toate colturile si laturile patratului mare, avand cate un ochi acoperit.

testul-amsler

Pe langa acestea, pentru stabilirea diagnosticului, se impun si o serie de investigatii paraclinice, precum:

  • Examenul fundului de ochi
  • Tomografia in coerenta optica (OCT)
  • Fotografia retiniana
  • Angiofluorografia retiniana (AFG).

Degenerescenta maculara - tratament

Din pacate, degenerescanta maculara nu poate fi vindecata. Diagnosticata in stadii incipiente insa, progresia bolii poate fi tinuta sub control. Optiunile de tratament in degenerescenta maculara nu sunt foarte multe. De regula, se recomanda terapia fotodinamica si chirurgia laser. De asemenea, pentru a incetini evolutia bolii se poate recurge si la injectarea intraoculara a unei substante anti-VEGF. Procedura are rolul de ameliora starea retinei si de a bloca formarea vaselor de sange anormale. Durata tratamentului depinde de fiecare caz in parte.

De ajutor in managementul bolii, dar mai ales in preventia acesteia sunt si suplimentele alimentare cu luteina, zeaxantina si alte substante antioxidante.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-macular-degeneration/symptoms-causes/syc-20350375

https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview

https://www.macular.org/what-macular-degeneration

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

  Naturalis VizualMax este un supliment alimentar…