Ce este si cand se recomanda testul de amprenta anala la copii

Ce este si cand se recomanda testul de amprenta anala la copii Ce este si cand se recomanda testul de amprenta anala la copii

Ultima actualizare: 4 mai 2023

amprenta-anala-la-copii

Una dintre cel mai des intalnite probleme pe care le pot avea copiii este aparitia parazitilor intestinali. Atunci cand copiii sunt introdusi in colectivitate, parazitii intestinali sunt destul de frecventi, fiind transmisi prin mainile murdare introduse in gura. Conform statisticilor actuale, aproximativ un sfert din copiii care se afla in colectivitate va avea la un moment dat un tip de paraziti.

Modul de identificare a acestora este variat si depinde de simptome si de tipul de parazit care se doreste a fi identificat. O metoda cu un grad ridicat de certitudine este amprenta anala. Aceasta metoda de diagnosticare este folosita pentru identificarea oxiurilor. In acest articol, veti afla ce este un test de amprenta anala si cum se realizeaza acesta. De asemenea, cu ajutorul acestui articol, veti putea identifica mai usor simptomele si intelege cand este recomandat un test de amprenta anala la copii.


Testul de amprenta anala - informatii generale

Efectuarea unui test de amprenta anala reprezinta o metoda foarte eficienta de a depista ouale parazitului Enterobius vermicularis, cunoscut si ca oxiuri. Copiii, dar si adultii, sunt singurele gazde care se pot infecta cu acest parazit. Femelele au coada ascutita si lunga, avand o dimensiune de aproximativ 1 cm. Ele sunt cele care parcurg cu rapiditate colonul ajungand sa migreze perianal si sa depuna oua pe timpul noptii. Pe de alta parte, masculii au aproximativ 5 mm, fiind vizibili cu ochiul liber.

Din cauza mobilitatii acestui parazit, gazda purtatoare incepe sa experimenteze un prurit inconfortabil. O tendinta foarte des intalnita in randul copiilor de a-si ameliora pruritul este folosirea degetelor, provocand zgarieturi la nivelul regiunii perianale. Desi cred ca si-au ameliorat simptomele, aceasta actiune duce de fapt la eliberarea accelerata a viermilor, provocand raspandirea oualor, mai ales pe lenjeria intima.

Amprenta anala este analiza care poate depista concret prezenta parazitului Enterobius vermicularis. Diagnosticarea urmareste comportamentul femelelor parazit. Desi metoda analizei scaunului poate parea mai usor de efectuat, oxiurii nu pot fi identificati in scaun cu prea multa acuratete. Asadar, amprenta anala este cea care ajuta la depistarea mai rapida si sigura a acestor paraziti intestinali.

Pentru a proteja pielea sensibila a bebelusului sau a copilului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL - Crema eritem fesier. Acest produs contine Omega 3, 6, 9, provitamina B5, vitamina E, si oxid de zinc, fiind un tratament zilnic recomandat pentru a proteja zona de scutec si pentru a preveni roseata, iritarea sau aparitia dermatitei.

Cum se pregateste pacientul si cum se efectueaza amprenta anala?

Pentru a efectua un test de amprenta anala, pacientul trebuie sa se prezinte la medic imediat dupa ce s-a ridicat din pat. Amprenta anala se efectueaza inainte de defecare si de efectuarea oricarei toalete perianale. De asemenea, procedura efectuarii unui test de amprenta anala este nedureroasa, fiind efectuata cu succes la copii.

Una dintre cele mai frecvente metode de a efectua amprenta anala la copii o reprezinta fixarea unei benzi adezive catre exteriorul linguritei de la coprorecoltorul simplu. Este important sa nu existe mediu de transport pentru coprorecoltor. Folosind aceasta lingurita, regiunea perianala este badijonata foarte bine. Dupa ce recoltarea a fost efectuata, lingurita si banda adeziva vor fi introduse in coprorecoltor.

O alta metoda pentru amprenta anala este prin folosirea unei benzi adezive speciale, similara scotchului transparent. Dimensiunile recomandate pentru banda folosita la amprenta anala sunt 8-10 cm lungime si 2,5 cm latime. Partea lipicioasa a acesteia se mentine ferm in zona perianala pentru cateva secunde pentru a colecta cat mai multe oua. Aceasta banda se asaza cu partea lipicioasa pe o lamela de sticla, iar apoi este sigilata intr-o punga si trimisa la un laborator specializat in interpretarea unui test de amprenta anala.

Cand se recomanda testul de amprenta anala la copii?

Efectuarea unui test de amprenta anala la copii se recomanda atunci cand incep sa apara semnele specifice prezentei acestor paraziti. Cele mai frecvente simptome care impun amprenta anala la copii sunt:

  • mancarime in zona perianala, mai ales noaptea;
  • scaderea poftei de mancare;
  • greata;
  • scadere in greutate;
  • scrasnirea dintilor (bruxism);
  • incontinenta urinara in cazul copiilor mai mari de 5 ani (acest simptom este cunoscut ca enurezis);
  • dureri abdominale;
  • arsuri sau dureri in timpul mictiunii (urinarii).

 

Pentru o foarte buna acuratete a rezultatelor obtinute din amprenta anala, se recomanda repetarea acestei proceduri timp de 3-5 dimineti consecutive. Prin repetarea unui test de amprenta anala, veti creste acuratetea si evita rezultatele fals-pozitive sau fals-negative. Rata rezultatelor fals-pozitive pentru amprenta anala la copii este de 5-10%, in timp ce rata rezultatelor fals-negative depaseste 70% si poate ajunge pana la 95%.

Rezultatele unui test de amprenta anala se pot obtine in aproximativ o saptamana de la transmiterea ultimei probe. In cazul unui rezultat pozitiv, se recomanda ca intreaga familie sa efectueze un test de amprenta anala si sa urmeze tratamentul recomandat de medic, indiferent de rezultat.

Pentru a curata eficient zona scutecului bebelusului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL - Servetele umede. Acest produs protejeaza si trateaza pielea delicata a bebelusilor si a copiilor, lasand-o moale, parfumata si improspatata. Aceste servetele au pH fiziologic si respecta bariera hidrolipidica, calmand eficient pielea iritata fara sa fie nevoie de clatire.

Care sunt urmatorii pasi in cazul unui rezultat pozitiv?

Dupa ce intreaga familie a fost testata pentru depistarea parazitilor, parintii copilului diagnosticat trebuie sa se adreseze unui medic. Intrucat acesti paraziti sunt contagiosi, tratamentul recomandat va fi urmat de intreaga familie pentru a preveni reinfectarea.

Tratamentul recomandat in majoritatea cazurilor este de medicamente antihelmintice. Acestea se administreaza in doua doze, avand o recurenta de 2 saptamani. Copiii sub 3 luni nu vor urma acest tip de tratament. In cazul lor, se mentine o igiena riguroasa la fiecare schimbare a scutecului.

In cazul celorlalti membri ai familiei, pe langa tratament, se impune urmarea unor reguli stricte de igiena. Astfel, se evita reinfectarea, iar riscul de a transmite virusul si catre alti membri este mai redus. Cateva recomandari pe care medicul le poate face pe parcursul tratamentului, dar si dupa acesta, sunt urmatoarele:

  • spalarea frecventa a mainilor, in special dupa ce toaleta a fost utilizata, inainte de masa sau dupa contactul cu animale;
  • taierea cat mai scurta a unghiilor pentru a evita ca parazitul sa depuna oua sub unghii;
  • schimbarea zilnica a lenjeriei intime la copii si adulti;
  • folosirea unui singur prosop per membru de familie;
  • spalarea hainelor si a lenjeriei de pat la temperaturi inalte imediat dupa diagnosticare pentru e preveni o eventuala reinfestare;
  • stergerea cu regularitate a prafului din locuinta;
  • spalarea si dezinfectarea frecventa a suprafetelor din baie si bucatarie, mai ales in primele 6 saptamani de la confirmarea infestarii;
  • curatarea jucariilor si a oricaror obiecte care pot intra in contact cu copiii;
  • spalarea fructelor si legumelor cu deosebita atentie inainte de ingerare;
  • mancarea trebuie sa fie foarte bine gatita.

 

Metoda de identificare a infectiei cu parazitul Enterobius vermicularis prin amprenta anala poate returna rezultate cu acuratete ridicata, intr-un interval rapid. Desi recoltarea presupune o procedura inconfortabila in comparatie cu recoltarea din fecale, gradul sau de precizie este mult mai ridicat in depistarea acestor paraziti. De asemenea, acest test nu presupune niciun risc si poate fi aplicat cu succes in cazul copiilor. In plus, infectia cu paraziti intestinali se poate trata destul de usor cu medicamentele recomandate de medic, dar si prin mentinerea unei igiene riguroase, adoptata de toti membrii familiei.

Farmacistul Catena va recomanda: