Ce este si cum se trateaza colica biliara

Ce este si cum se trateaza colica biliara Ce este si cum se trateaza colica biliara

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

Colica biliara se manifesta ca o durere surda in zona superioara a abdomenului. De obicei, aceasta problema apare atunci cand calculii biliari blocheaza canalul biliar, tubul care dreneaza in mod normal bila din vezica biliara in intestinul subtire.

Durerea provocata de colica biliara incepe sa scada in intensitate dupa ce calculul biliar este eliberat. Atunci cand apare durerea, este nevoie de o examinare a medicului si stabilirea tratamentului potrivit pentru a evita complicatiile.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BilActiv Anghinare, un supliment alimentar care contine extract standardizat de anghinare, cu rol in buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv.

Prin intermediul acestui articol veti afla informatii complete despre cauzele si simptomele ce apar in colica biliara. De asemenea, prin acest articol veti intelege cum este stabilit diagnosticul de colica biliara, tratamentul potrivit si posibilele complicatii ce pot aparea.

Colica biliara – informatii generale

Colica biliara este definita ca durerea ce apare in partea superioara a abdomenului si este provocata de blocarea calculilor biliari in canalul biliar. Mesele bogate in grasimi sunt unul dintre factorii care pot declansa colica biliara. In plus, aceasta durere este insotita de obicei de stare de voma si greata.

Calculii biliari se formeaza in vezica biliara si pot ramane blocati in canalul cistic. Atunci cand calculii se contracta pentru a putea trece mai departe spre intestinul subtire, apare o durere intensa cunoscuta ca si colica biliara.

Colica biliara – cauze si factori de risc

Principala cauza care conduce la colica biliara o reprezinta blocarea calculilor biliari in canalul cistic. Astfel, fluxul normal al bilei este obstructionat, provocand durerea in partea superioara a intestinului. Aparitia calculilor biliari este favorizata de o dieta care contine prea multe grasimi. De asemenea, o alta cauza care poate produce colica biliara o reprezinta anomaliile sau tumori ale bilei precum si afectiuni diagnosticate ale sistemului digestiv (de exemplu: boala Chron).

Factorii de risc care au fost identificati pentru aparitia acestei conditii sunt urmatorii:

  • varsta (de obicei, colica biliara apare mai des in cazul femeilor peste 40 de ani);
  • istoricul din familie;
  • diabet mellitus;
  • perioade prelungite de fasting;
  • pierdere rapida in greutate;
  • administrarea de contraceptive;
  • obezitate;
  • sexul pacientului (colica biliara se formeaza mai des in cazul femeilor, din cauza cantitatii ridicate de estrogen din organism);
  • sarcina;
  • boala ileala;
  • sedentarism.

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei. Ingredientele bioactive care stau la baza formularii acestui supliment alimentar furnizeaza nutrienti esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar.

Colica biliara – simptome

Principalul simptom care apare in colica biliara este durerea. La inceput durerea apare in partea superioara a abdomenului. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta poate sa migreze in umarul drept. In cazuri rare, durerea se poate simti si in spatele sternului. Alte simptome care sunt asociate deseori cu colica biliara sunt greata si senzatia de voma.

Simptomele de durere pot aparea dupa o masa copioasa sau indigestie. Tocmai de aceea, colica biliara apare foarte des in timpul perioadei sarbatorilor, atunci cand mesele sunt mai bogate in grasimi. Atunci cand apare, durerea persista peste 30 de minute si poate dura pana la cateva ore.

In cazuri mai severe, colica biliara poate provoca febra sau schimbarea culorii urinei. In cazul in care durerea nu dispare dupa cateva ore si apar simptome severe, este recomandat sa mergeti de urgenta la medic pentru o evaluare si tratament imediat.

Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, recomandat pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar. Efi-Digest Naturalis este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala.

Diagnosticul de colica biliara

Diagnosticul de colica biliara este stabilit de medicul gastroenterolog. In primul rand, medicul va analiza simptomele si istoricul medical. De asemenea, pacientul va raspunde la intrebari legate de alimentatie, modul de viata si va oferi informatii despre existenta acestei probleme in familie. Urmatorul pas va fi efectuarea unui examen fizic.

Pentru a intelege daca pacientul trece printr-un episod de colica biliara, medicul va recomanda examen imagistic. Astfel, procedura recomandata va fi examen CT sau RMN. Prin intermediul acestei investigatii, medicul va putea vizualiza caile biliare, dar si colecistul pentru a intelege ce a provocat colica biliara.

De asemenea, pentru a finaliza procedura de diagnosticare, medicul va recomanda si un set de analize de sange. De exemplu, medicul va recomanda analiza de colesterol total, HDL, LDL si hemoleucograma. Valorile modificate ale acestor analize vor completa tabloul de diagnostic. In functie de gravitatea simptomelor, medicul poate solicita si alte analize.

Farmacistii Catena recomanda Bil-Ex de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei.

Tratament colica biliara

Tratamentul pentru colica biliara are drept scop principal golirea vezicii biliare. Atunci cand nu este tratata corespunzator, colica biliara poate reaparea. Atunci cand vezica biliara nu este indepartata, calculii biliari pot reaparea pe parcursul a 5 ani.

Asadar, cel mai comun tratament pentru colica biliara il reprezinta interventia chirurgicala. Avand in vedere ca vezica biliara nu este un organ esential pentru organism, acesta poate functiona perfect normal si fara acesta. Interventia chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliara se numeste colecistomie.

Aceasta interventie chirurgicala poate fi realizata in 2 moduri:

  • clasica - aceasta procedura este recomandata atunci cand vezica biliara este foarte inflamata. Chirurgul va face o incizie la nivelul abdomenului pentru a o indeparta.
  • laparoscopic - aceasta interventie se realizeaza printr-o incizie mica in abdomen, in care este introdus un tub subtire de care este atasat o camera video. Prin intermediul acestei camere, chirurgul poate vizualiza vezica biliara si o poate indeparta.

Atunci cand este posibil, calculii biliari pot fi dizolvati si cu tratament medicamentos. Aceasta optiune este preferata atunci cand calculii sunt mici. O alta optiune de tratament este litotripsia cu unde de soc. In acest caz, calculii sunt identificati ecografic, iar prin intermediul unui aparat, sunt trimise unde de soc in organism pentru a sparge pietrele. In acest caz, nu sunt necesare incizii la nivelul abdomenului.

Posibile complicatii

Atunci cand nu este tratata, colica biliara poate provoca diverse complicatii ce pot pune in pericol viata pacientului. Complicatiile constau in acumularea de calculi biliari. O alta posibila complicatie este data de migrarea calculilor biliari in ductul hepatic sau biliar si pot determina aparitia altor afectiuni.

De exemplu, icterul mecanic este o complicatie a colicii biliare. In acest caz, secretia biliara este insotita de reflux biliar. In acest caz, functia hepatica este afectata si poate duce la insuficienta hepatica. Atunci cand medicul nu intervine urgent pentru a elimina calculii biliari, acestia pot afecta pancreasul intrucat se pot pozitiona la iesirea coledocului in duoden. Din cauza acestei situatii se declanseaza pancreatita acuta.

O alta afectiune ce apare ca urmare a colicii biliare este peritonita acuta. In acest caz, prezenta unui numar foarte mare de calculi biliari in vezica biliara poate produce perforatia acesteia. Astfel, continutul biliar care este foarte acid va infecta peritoneul si va afecta tesuturile din jur. In urma acestui proces apare peritonita acuta ce impune interventie chirurgicala de urgenta intrucat poate pune in pericol viata pacientului.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni colica biliara este important sa mentineti o dieta echilibrata pentru a preveni aparitia calculilor biliari. Intrucat colesterolul joaca un rol important in formarea calculilor biliari, puteti preveni aparitia lor prin evitarea mancarurilor care contin grasimi saturate.

Astfel, este recomandat sa evitati placintele cu carne, torturile si biscuitii, branzeturile maturate, carnatii sau carnea grasa, produsele alimentare ce contin ulei de cocos sau palmier. O dieta echilbrata ar trebui sa contina fructe si legume proaspete, dar si alimente bogate in fibre. De asemenea, consumul a mici cantitati de alcool poate ajuta in reducerea riscului formarii calculi biliari.

In plus, prin mentinerea acestui stil de viata veti putea sa va tineti greutatea sub control. Intrucat obezitatea este considerata o cauza ce poate provoca aceasta afectiune, este important sa combinati dieta echilibrata cu exercitiile fizice. In cazul in care sunteti deja supraponderal/a, puteti urma un plan gradual de scadere in greutate.

In concluzie, durerile intense si de durata la nivelul stomacului nu ar trebui ignorate. In cazul in care aveti colica biliara, aceasta conditie nu trebuie ignorata intrucat durerea poate reaparea. Cea mai sigura metoda de a scapa de aceasta conditie este procedura chirurgicala. Pe de alta parte, prin mentinerea unui stil de viata sanatos si tinerea sub control a greutatii, puteti preveni aparitia acestei conditii.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442#outlook

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/gallstones#:~:text=About%20gallstones,-Gallstones%20are%20small&text=In%20most%20cases%20they%20don,is%20known%20as%20biliary%20colic.

https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/prevention/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/#:~:text=Treatment%20%2F%20Management&text=Patients%20with%20biliary%20colic%20do,within%20a%20reasonable%20time%2Dframe.

https://www.verywellhealth.com/biliary-colic-overview-4772048

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Efi-Digest x 20cpr. film.

    Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

      Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bil-ex x 20cps.

    Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

    Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de  bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis BilActiv Anghinare x 30 compr.

    Naturalis BilActiv Anghinare X 30 comprimate

      Naturalis BilActivAnghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide…