Ce sunt si cum pot fi tratati polipii cervicali

Ce sunt si cum pot fi tratati polipii cervicali Ce sunt si cum pot fi tratati polipii cervicali

Ultima actualizare: 16 aprilie 2024

Polipii cervicali sunt excrescente anormale, frecvent benigne (necancerigene), care se dezvolta la nivelul colului uterin (partea inferioara a uterului, care face legatura acestuia cu vaginul). In mod obisnuit, acesti polipi cervicali nu sunt periculosi si nu evolueaza spre cancer, insa intr-un numar restrans de cazuri (0,2-1,5%), si mai ales la femeile aflate la postmenopauza, polipii pot deveni maligni. In practica ginecologica, prezenta acestor polipi cervicali este frecvent intalnita (al doilea cel mai frecvent tip de polipi observati la examen ginecologic, dupa cei endometriali). Pot avea dimensiuni de ordinul milimetrilor sau centimetrilor, precum si culori usor diferite.

De obicei, astfel de formatiuni sunt proeminente pe suprafata canalului cervical si apar frecvent in timpul anilor reproductivi, mai ales dupa varsta de 20 de ani. Pot varia ca origine, marime si chiar forma, pot fi unici sau multipli, de culoare rosu-visiniu sau alb-cenusiu. Culoarea acestor polipi cervicali difera in functie de cat de vascularizata este excrescenta. De obicei, polipii tind sa aiba un diametru mai mic de trei centimetri, insa pot ajunge suficient de mari pentru a umple efectiv vaginul sau a bloca intrarea in acesta. Din punct de vedere anatomic, acestia se ataseaza de suprafata colului uterin printr-un pedicul, un fel de picior lung si subtire sau scurt si lat.


Ce sunt polipii cervicali?

Polipii sunt excrescente de obicei de consistenta moale, nedurerosi, care apar pe suprafata mai multor tipuri de tesuturi. Prin polipi cervicali intelegem excrescentele care se dezvolta, dintr-o gama variata de motive, la nivelul colului uterin. In cele mai multe dintre cazuri, polipii acestia sunt benigni, ceea ce inseamna ca nu vor evolua spre o anumita forma de cancer. Se pot intalni doua tipuri principale de polipi cervicali, clasificate in functie de originea lor:

  • Polipi ectocervicali: observati in special la femeile aflate la postmenopauza, provenind din celulele stratului exterior al colului uterin (ectocervix, partea de langa vagin);
  • Polipi endocervicali: cel mai frecvent tip de polipi cervicali, apar in special la femeile aflate la premenopauza si provin din celulele stratului interior al colului uterin (endocervix, partea de langa uter).

In majoritatea cazurilor, prezenta acestor polipi cervicali este asimptomatica sau nu duce la un tablou simptomatologic specific. Drept urmare, deseori sunt descoperiti prin investigatii pentru cu totul alte cauze, cum ar fi un test Babes-Papanicolau sau un control ginecologic de rutina.

De ce se formeaza polipii cervicali?

Nu se cunosc pe deplin cauzele care pot duce la polipi cervicali. Totusi, s-au elaborat mai multe teorii, cum ar fi:

  • Congestia vaselor de sange cervicale, cu afluxul anormal de sange la acest nivel, ducand la perturbarea fluxului sanguin si dezvoltarea polipilor cervicali;
  • Infectii sau inflamatii cronice ale colului uterin, cum ar fi infectia cu HPV, Herpes simplex, infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae), specii de Candida sau orice alte afectiuni inflamatorii ale vaginului, colului uterin sau uterului;
  • Iritatia colului uterin sub actiunea anumitor substante chimice sintetice care pot proveni din alimentatie, detergenti, produse de igiena si ingrijire, cum ar fi xenoestrogenii sau ftalatii;
  • Cresterea nivelului de estrogen ar putea duce la aparitia de polipi cervicali, iar fluctuatii in sensul cresterii se observa in perioada fertila, in timpul sarcinii, in perioada premenopauzei, ceea ce duce la o crestere excesiva a tesutului cervical, aflux de sange si aparitia polipilor.

Exista si o serie de factori care par sa creasca riscul ca o persoana sa dezvolte polipi cervicali:

  • Premenopauza (in special) sau postmenopauza;
  • Infectiile cu transmitere sexuala;
  • Numarul crescut de sarcini si sarcina;
  • Obezitatea;
  • Hipertensiunea arteriala creste riscul de a dezvolta polipi cervicali;
  • Tratamentul cu tamoxifen, utilizat in cancerul mamar (desi acesti polipi cervicali sunt usor diferiti de cei obisnuiti).

In populatia generala, prevalenta estimata a diagnosticului de polipi cervicali este de 2-5%. Se pare ca riscul de a dezvolta astfel de formatiuni este mai mare in randul femeilor multipare, cu mai multe nasteri la activ, spre deosebire de femeile nulipare, care nu au dat nastere niciodata. Tot conform datelor, 1 din 8 femei se confrunta cu recidive dupa indepartarea polipilor.

Care sunt manifestarile clinice daca va confruntati cu polipi cervicali?

Prezenta de polipi cervicali este asimptomatica, 2 din 3 femei cu astfel de excrescente neavand simptome. Cel mai des frecvent, sunt descoperiti intamplator in timpul examenului ginecologic de rutina, colposcopiei sau in timpul ecografiei abdominale sau transvaginale. Este mai posibil ca prezenta acestor polipi cervicali sa devina simptomatica atunci cand ating dimensiuni relativ mari. In astfel de cazuri, femeile simptomatice acuza de obicei:

  • Sangerare menstruala abundenta (menoragie);
  • Sangerare intermenstruala (metroragie);
  • Sangerari vaginale anormale in perioada de postmenopauza;
  • Secretii vaginale de culoare albicioasa, galbuie, cu miros respingator;
  • Sangerari dupa contactul sexual sau in timpul acestuia.

In cazuri foarte rare, acesti polipi cervicali pot deveni indeajuns de mari astfel incat sa duca la blocarea canalului cervical. Astfel, pot duce la infertilitate.

Care este protocolul de diagnostic pentru polipi cervicali?

Prezenta unor polipi cervicali poate fi certificata prin examene ginecologice obisnuite, cum ar fi ecografia abdominala, transvaginala, colposcopia. Totusi, urmatoarea etapa este cu mult mai importanta, si anume diagnosticul diferential si identificarea potentialului malign. Biopsia este esentiala in astfel de cazuri, deoarece o serie de modificari precanceroase pot aparea sub forma de polipi cervicali. Biopsia este trimisa pentru examenul anatomopatologic, astfel observandu-se daca este vorba despre polipi cervicali benigni sau maligni. De cele mai multe ori, prezenta lor este benigna, nu ridica niciun fel de risc, dar in cazuri specifice poate necesita supraveghere.

Care sunt optiunile de tratament in cazul polipilor cervicali?

Tratamentul pentru polipi cervicali depinde, in mare masura, de caracteristici si prezentare. De obicei, polipii asimptomatici, dar descoperiti, nu necesita interventii, cu cateva exceptie. Polipii simptomatici, mari sau atipici, sunt in mod uzual indepartati:

  • Polipectomia, pentru polipi cervicali cu pediculi scurti;
  • Excizie electrochirurgicala sau indepartare histeroscopica pentru polipi cervicali cu pedicul gros.

Dupa indepartarea polipilor, baza poate fi cauterizata atat pentru a se preveni sangerarea, cat si riscul de recidiva. Fiecare polip excizat ar trebui supus unui examen histologic suplimentar, in vederea excluderii riscului de malignitate. Femeile cu polipi cervicali mici, asimptomatici, insa care prezinta risc de cancer cervical (uterin), ca urmare a istoricului familial de cancer cervical sau cancer mamar, ar trebui sa isi asigure monitorizare atenta, prin consultatie periodica. Foarte important de mentionat este faptul ca polipii cervicali simptomatici sunt mult mai posibil sa fie maligni: pana la 5% dintre femeile simptomatice au polipi precancerosi sau cancerosi.

Care sunt riscurile asociate cu prezenta polipilor cervicali?

Dupa cum am mentionat deja, acesti poli cervicali sunt, in majoritatea cazurilor, benigni, doar in 0,2-1,5% din cazuri dovedindu-se maligni. Alternativele de tratament pentru polipi cervicali sunt proceduri relativ simple, cu risc scazut de complicatii. Totusi, exista si risc de recidiva, iar principalele complicatii asociate cu prezenta de polipi cervicali o reprezinta infertilitatea, cand polipii cresc suficient de mari pentru a bloca orificiul extern al colului uterin. Polipii se mai pot infecta si inflama, caz in care apare scurgerea vaginala de culoare galbuie. Alte complicatii care pot aparea se asociaza polipectomiei, iar acestea pot include:

  • Infectie;
  • Hemoragie;
  • Perforatie uterina (in stransa dependenta de conditiile de efectuare a operatiei si experienta medicului care efectueaza operatia).

Indepartarea histeroscopica a polipilor ale cele mai mari rate de succes si, de obicei, reprezinta tratamentul standard in caz de polipi cervicali.

Cateva sfaturi pentru preventie

Nu exista metode cunoscute si viabile pentru a reduce riscul de a dezvolta polipi cervicali. Insa, ca urmare a faptului ca se asociaza si cu infectii cu transmitere sexuala, se recomanda folosirea mijloacelor de contraceptie (prezervativul). Mentinerea greutatii in limite normale poate reduce riscul de a dezvolta polipi cervicali, dar nu in elimina. In cazul descoperirii acestor formatiuni, se recomanda monitorizarea constanta si consultatia periodica a unui medic specialist.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562185/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/0002-9378(78)90324-1

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0002-9378(40)90871-7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3031439/