Ceai de cimbru - beneficii pentru sanatate si recomandari de consum

Ceai de cimbru - beneficii pentru sanatate si recomandari de consum Ceai de cimbru - beneficii pentru sanatate si recomandari de consum

Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Cimbrul este o planta aromatica folosita frecvent in bucataria romaneasca pentru a da savoare multor preparate, de la ciorbe si tocanite, la preparare din carne, peste sau sarmale. In acelasi timp cimbrul este o planta de leac, folosita in medicina traditionala pentru proprietatile sale dezinfectante, pentru intarirea sistemului imunitar, dar si pentru scaderea tensiunii arteriale. Ceaiul de cimbru are o aroma specifica, puternica, fiind un excelent tonic. Iata mai multe detalii despre acesta!


Informatii despre cimbru

Cimbrul (Satureja hortensis L.), numit si cimbru de gradina, este o planta perena, scunda, nu mai inalta de 20-30 cm. Frunzele sale sunt netede, de forma lanceolat-ovala si au un miros puternic, specific. Florile de cimbru sunt mici si au o culoare alba sau roz-palid. Cimbrul se aseamana cu rozmarinul si nu trebuie confundat cu cimbrisorul (Thymus serpyllum) care creste spontan in tara noastra si nici cu cimbrul de camp (Thymus vulgaris).

Cimbrul miroase excelent si este bogat in vitaminele C, A si mai multe B-uri. In 100 de grame de fruze proaspete de cimbru se regasesc 100 de mg de vitamina C. In special vitaminele A si C, au efecte antioxidane puternice, intarind sistemul imunitar. Cimbrul contine, de asemenea, cantitati mici de mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu si fier.

Ceai de cimbru – proprietati

Cimbrul poate face mai mult decat sa adauge aroma in mancarurile preferate. Ceaiul de cimbru, si mai ales uleiul esential pe care il contine pot aduce numeroase beneficii sanatatii, printre care:

Ajuta la reducerea inflamatiei

Thymolul, unul dintre uleiurile esentiale pe care le contine cimbrul, are efecte puternice impotriva ciclooxigenazei-2, sau COX-2, o enzima raspunzatoare de mentinerea inflamatiei din organism. Un alt ulei regasit in cimbru, carvacrolul, are un efect similar asupra cytokinelor inflamatorii, mici proteine care semnaleaza coprului nevoia de a creste inflamatia.

Pentru sanatatea sistemului respirator

Cimbrul este excelent si pentru sanatatea respiratorie. Mai multe studii clinice au demonstrat ca cimbrul poate fi folosit pentru ameliorarea tusei si pentru decongestionarea cailor respiratorii. In caz de afectiuni respiratorii, cel mai util este cimbrul proaspat din care se prepara ceai. Acesta va contine uleiuri esentiale care vor avea efect rapid, facilitand expectoratia. De asemenea, ceaiul de cimbru calmeaza iritatia faringelui, reducand disconfortul specific.

Pentru sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena recomanda siropul BronhoSuport de la Naturalis. Acesta asociaza substante bioactive cu miere poliflora. BronhoSuport este un sirop de tuse care ajuta la fluidizarea si la eliminarea secretiilor bronsice in exces, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului si usureaza respiratia.

Ceai de cimbru pentru sanatatea gastrointestinala

Cimbrul poate fi folosit si in caz de tulburari gastrointestinale. Acesta are proprietati antimicorbiene, care ajuta la reducerea contaminarii cu germeni a alimentelor si sustine microbiomul de la nivelul intestinelor. Poate ajuta totodata la cresterea apetitului, la mentinerea sanatatii ficatului si la protejarea mucoasei gastrice. Ceaiul de cimbru este eficient impotriva unor bacterii digestive, precum E. Coli sau Salmonella, neutralizandu-le.

Calmeaza sistemul nervos

Resimtiti stari de anxietate? O ceasca de ceai de cimbru va poate ajuta. Carvacolul continut de cimbru aduce beneficii pentru sistemul nervos, avand un efect calmant. Adaugati o cana de ceai de cimbru in rutina dinainte de culcare daca nu puteti adormi sau beti ceai de cimbru oricand aveti parte de zile stresante la locul de munca.

Cum preparam ceai de cimbru

Ceaiul de cimbru se poate prepara atat din frunze proaspete, cat si din frunze uscate sau din pulbere. Daca alegeti sa preparati ceai de cimbru din frunze proaspete, adaugati cateva crengute intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat aproximativ 8 minute. Ceaiul de cimbru din funze uscate se lasa la infuzat aproximativ 5 minute, apoi se strecoara. Pentru varianta de ceai de cimbru din pulbere, se adauga 1 lingurita de de pulbere la o cana cu apa clocotita si se amesteca bine.

Ceai de cimbru – contraindicatii

Ceaiul de cimbru este in general sigur pentru majoritatea omenilor, insa exista si exceptii. Persoanele care iau medicatie anticoagulanta ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte sa inceapa o cura cu ceai de cimbru sau sa-l evite complet. La fel ca multe alte ierburi medicinale si cimbrul poate incetini coagularea sangelui. Totodata, unele persoane pot avea alergie la cimbru. Cei care sunt alergici la alte ierburi din familia Laminaceae, incluzand oregano si busuiocul pot avea alergie si la cimbru.

In concluzie, pentru ca are un gust delicios, dar si multe beneficii pentru sanatate, ceaiul de cimbru merita un loc in camara oricui.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport  adulti x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport X 100 ml

      Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura,…