Ceaiul de catina si beneficiile lui pentru sanatate

Ceaiul de catina si beneficiile lui pentru sanatate Ceaiul de catina si beneficiile lui pentru sanatate

Ultima actualizare: 19 iunie 2023

ceai-de-catina

Ceaiul de catina poate sa fie consumat in fiecare zi, iar beneficiile lui pentru sanatatea organismului sunt multiple – trebuie sa aveti grija insa si la contraindicatii. Este important sa folositi acest ceai, pentru ca aveti de-a face cu o planta care contine elemente esentiale pentru corpul uman. Este vorba atat despre minerale (magneziu, potasiu, fier, sodiu), cat si despre vitamine (A, B, C, E, K si P).

Ceaiul de catina este recunoscut pentru faptul ca favorizeaza intarirea sistemului imunitar si ca face organismul mai rezistent in fata virusilor – de aceea se recomanda sa fie consumat in timpul iernii, atunci cand posibilitatea de a raci sau de a ne imbolnavi de gripa este mai mare.

O alta calitate a ceaiului de catina este aceea ca ajuta la prevenirea imbatranirii prin continutul bogat in substante antioxidante, mentinand astfel sanatatea pielii pentru mai multa vreme. De asemenea, ceaiul de catina favorizeaza prevenirea caderii parului si intarirea unghiilor. In situatia persoanelor care se confrunta cu acnee, psoriazis, eruptii cutanate, dermatita sau eczeme, specialistii recomanda aplicarea de comprese cu ceai de catina, in vederea ameliorarii simptomelor. Este indicat sa beti ceai de catina pentru reducerea nivelului de colesterol din sange, acest ceai fiind capabil sa curete vasele de sange, sa previna posibilele complicatii si sa sprijine sanatatea inimii.


Despre catina, informatii generale

Catina este foarte bogata in antioxidanti ce protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi, de aceea ceaiul de catina este recomandat si pentru a preveni aparitia cancerului. Pentru ca efectul sa fie mai puternic si pentru ca organismul sa poata lupta eficient impotriva cancerului, specialistii va pot recomanda sa utilizati un preparat mai concentrat, si anume ulei de catina. Si persoanele cu dureri articulare sunt sfatuite sa bea ceai de catina, pentru ca aceasta planta are proprietati analgezice si antiinfamatorii. In situatia pacientilor cu afectiuni gastrice, ceaiul de catina ajuta la diminuarea disconfortului resimtit, prin reducerea balonarii si a durerii. Persoanelor care sufera din cauza afectiunilor hepatice, ceaiul de catina le este recomandat datorita faptului ca sprijina regenerarea celulara si pentru proprietatile sale aniinflamatoare.

Pentru a completa si pentru a normaliza dietele alimentare dezechilibrate, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Spirulina cu extract de catina Hofigal. Acesta este un supliment alimentar complex, adjuvant indicat pentru persoanele a caror alimentatie este deficitara. Datorita substantelor active care se afla in spirulina si catina, capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor cu germeni virali sau bacterieni este imbunatatita.

Ceai de catina – beneficii pentru sanatate

Asa cum am aratat in randurile precedente, consumul de ceai de catina aduce multe beneficii pentru sanatatea oamenilor. Desigur, puteti opta si pentru alte preparate pe baza de catina, care folosesc atat scoarta si frunzele, cat si mugurii sau fructele acestei plante. In afara de ceai, puteti alege uleiul de catina sau siropurile speciale cu rol terapeutic. Ceaiul de catina este considerat a fi unul dintre cele mai puternice remedii naturale, motiv pentru care specialistii il recomanda inclusiv pentru afectiuni oculare, stari alergice, astenie, boli cardiovasculare sau infectii. Si pacientilor cu boli de ficat, celor cu boli digestive si celor cu anumite infectii li se recomanda ceai de catina pentru a ameliora simptomele si chiar pentru vindecarea unor afectiuni mai putin severe.

Ceaiul de catina va ajuta sa slabiti

Atunci cand vreti sa scapati de kilogramele in plus, ceaiul de catina poate fi de ajutor. Aceasta planta contine acizi grasi esentiali Omega 7, care va inhiba pofta de mancare, de aceea se recomanda sa beti ceai de catina in fiecare zi in timpul curelor de slabire. Este un ceai care ofera corpului mineralele si vitaminele de care are nevoie in timpul acestor cure si pe care nu le poate obtine din alimente.

Mentine buna functionare a sistemului digestiv

Aceiasi acizi grasi Omega 7, care va ajuta sa slabiti, au si proprietatea de a hidrata mucoasa tractului digestiv – favorizand astfel prevenirea imbolnavirii de ulcer gastric. De asemenea, acesti acizi grasi ajuta si la diminuarea durerilor de natura digestiva. Fibrele alimentare care se gasesc in boabele de catina ajuta la mentinerea unei digestii normale si ajuta la prevenirea constipatiei.

Ajuta la mentinerea sanatatii ochilor

Catina este o planta ale carei fructe contin foarta multa vitamina A, o vitamina binecunoscuta pentru faptul ca ajuta la mentinerea unei vederi bune si la prevenirea problemelor de vedere care pot sa apara pe fondul inaintarii in varsta.

Va ofera un plus de energie

In boabele acestei plante, pe langa acizi grasi esentiali se afla si carbohidrati, asa ca puteti bea ceai de catina daca aveti nevoie de mai multa energie in timpul zilei. Consumul de catina poate chiar sa imbunatateasca performantele sportivilor si sa creasca rezistenta organismului la efort.

Favorizeaza imbunatatirea functiei cognitive

Puteti bea ceai de catina si pentru a va asigura o mai buna stare de concentrare, precum si pentru a va imbunatati memoria. In boabele de catina exista anumiti compusi, printre care flavonoide si antioxidanti, care au proprietatea de a imbunatati functia cognitiva si de a sprijini protejarea creierului impotriva actiunii radicalilor liberi.

Ceai de catina pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare

Datorita faptului ca favorizeaza fluidizarea sangelui si pentru ca reduce nivelul de colesterol din sange, ceaiul de catina este recomandat in cazul mai multor afectiuni cardiovasculare. De asemenea, este ideal si pentru ca ajuta la mentinerea sanatatii si a bunei functionari a arterelor. Dieta persoanelor cardiace trebuie sa fie una echilibrata, specialistii recomandandu-le acestora sa consume una sau doua cani in fiecare zi.

ceai-catina

Va poate ajuta in lupta cu depresia si anxietatea

Sunt din ce in ce mai multe persoane diagnosticate in fiecare zi cu anxietate sau depresie, iar consumul de ceai de catina poate fi o alternativa la indemana pentru a ameliora simptomele. Secretul se afla in boabele de catina, care contin inclusiv serotonina. Datorita acestui element, ceaiul de catina induce o stare de calm si va ajuta sa va linistiti.

Are un puternic efect antioxidant

Ceaiul de catina este recomandat persoanelor care au inaintat in varsta, pentru ca are un continut bogat de antioxidanti, acestia fiind utili in caz de cancer sau Alzheimer, de boli cardiovasculare sau atunci cand vederea incepe sa nu mai fie la fel de buna.

Ceai de catina – contraindicatii

In afara de multiplele beneficii pe care le are ceaiul de catina asupra organismului si pe care le-am detaliat in randurile anterioare, specialistii avertizeaza ca exista si anumite contraindicatii din punct de vedere al consumului. Este o situatie intalnita adesea atunci cand vine vorba despre plante medicinale, si anume faptul ca oamenii uita de posibilele efecte secundare si de faptul ca trebuie sa respecte doza recomandata. Asadar, nu este indicat ca persoanele cu pancreatita sau cele cu colecistita acuta sa consume ceai de catina, la fel si in cazul celor cu diaree cronica. Catina contine fitohormoni, ceea ce le poate provoca mastopatie femeilor. Ii poate afecta si pe barbati, in situatia acestora putand sa duca la aparitia prostatitei adenomatoase.

Exista si situatii in care pot sa apara alergii din cauza consumului de catina alba, in special la persoanele cu astm bronsic, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de betacaroten. Ceai de catina nu se recomanda nici femeilor insarcinate. Ideal este sa consultati un medic inainte de a va decide sa folositi mai des orice planta medicinala.