Cele mai populare uleiuri esentiale si utilizarile lor terapeutice

Cele mai populare uleiuri esentiale si utilizarile lor terapeutice Cele mai populare uleiuri esentiale si utilizarile lor terapeutice

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

cele-mai-populare-uleiuri-esentiale

Desi uleiurile esentiale sunt folosite inca din Antichitate, de-abia in ultimii ani au inceput sa se bucure de popularitate. Ele sunt adesea utilizate in aromoterapie, o forma de medicina alternativa care presupune folosirea de extracte din plante pentru a sustine sanatatea si starea de bine. Cu toate acestea, unele beneficii ale uleiurilor esentiale sunt destul de controversate. In ciuda utilizarii lor pe scara larga, momentan, stim foarte putine lucruri despre capacitatea uleiurilor esentiale de a contribui la ameliorarea afectiunilor. Cele mai intalnite probleme pe care le-ar putea ameliora folosirea ca adjuvant a uleiurilor esentiale sunt stresul, anxietatea, migrenele, insomnia si inflamatia.

Daca doriti sa folositi uleiuri esentiale, insa nu stiti de unde sa incepeti, v-am pregatit o lista care v-ar putea ajuta sa aflati care dintre acestea ar putea corespunde nevoilor dumneavoastra.

Uleiuri esentiale – generalitati

Uleiurile esentiale sunt compusi extrasi din plante. In ele sunt captate mirosul si aroma plantei, adica esenta. Uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare sau prin procedee mecanice, cum ar fi presarea la rece. Odata ce substantele aromatice au fost extrase, acestea sunt amestecate cu un ulei pentru a crea un produs care este gata de utilizare. Modul in care sunt realizate uleiurile estentiale este important in obtinerea beneficiilor asociate produsului respectiv. Mai exact, cele obtinute prin procedee chimice nu sunt considerate a fi adevarate.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen, un supliment alimentar care are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Acesta contine un amestec complex de uleiuri esentiale (eucalipt, menta, lamaie, lemn de cedru, frunze de pin, busuioc si cimbru), vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.

Uleiurile esentiale sunt folosite, in principiu, in aromoterapie. Atentie! Unele uleiuri esentiale nu sunt facute pentru a fi inghitite, ci doar inhalate! In cazul unora este interzisa chiar si aplicarea pe piele! Uleiurile esentiale nu vor fi folosite niciodata ca atare, ci in combinatie cu alte substante.

Inhalarea uleiurilor esentiale, in combinatie cu apa si alte substante, se poate face prin diferite metode:

  • nebulizator (aparat pentru arosoli);
  • difuzor de aromaterapie;
  • accesorii pentru aromoterapie (batista, bratara, pandantiv, dischete din bumbac etc.);
  • odorizant de masina;
  • parfum pentru camera (preparat in casa, intr-o recipient cu pulverizator);
  • pulverizate pe haine sau lenjeria de pat.

Unii specialisti sugereaza ca inhalarea uleiurilor esentiale poate stimula portiuni ale sistemului limbic. Acestea se afla in zona a creierului responsabila de emotii, miros si memorie pe termen lung. Potrivit oamenilor de stiinta, sistemul limbic are legatura cu formarea amintirilor. Acest lucru poate explica, intr-o mica masura, de ce mirosurile familiare pot declansa amintiri sau emotii.

Tipuri de uleiuri esentiale si utilizarile lor terapeutice

La ora actuala exista peste 100 de uleiuri esentiale. V-am pregatit o lista cu cele mai folosite dintre acestea si beneficiile lor.

beneficii-ulei-esential-de-lavanda

Ulei esential de lavanda

Uleiul estential de lavanda este unul dintre cele mai versatile si indragite uleiuri esentiale folosite in aromoterapie. Specialistii inca nu au precizari clare cu privire la doza zilnica recomandata. Cu toate acestea, cand folositi acest produs, ar trebui sa tineti cont de anumite aspecte.
Spre exemplu, nu folositi uleiul ca atare, ci amestecati-l cu un ulei purtator, cum ar fi cel de jojoba sau de migdale dulci. Odata obtinut acest mestec, il puteti folosi la masaj sau il puteti adauga in cada cu apa. De asemenea, poate fi picurat in apa din difuzorul sau vaporizatorul de aromoterapie.

Distilat din planta Lavandula angustifolia, uleiul esential de lavanda ajuta organismul sa se relaxeze. De asemenea, exista cercetatori care sugereaza ca acest produs ajuta la reducerea anxietatii in cazul pacientilor care urmeaza sa fie supusi unor tratamente stomatologice si la ameliorarea depresiei postnatale. Totodata, uleiul esential de lavanda ar reduce insomnia si ar imbunatati calitatea somnului.

Exista si specialisti care sustin ca produsul ar putea imbunatati starea de spirit si atenua simptomele depresiei.

beneficii-ulei-esential-de-eucalipt

Ulei esential de eucalipt

Uleiul esential de eucalipt, unul dintre cele mai indragite uleiuri esentiale, este ideal in timpul sezonului rece. Acesta poate ajuta la desfundarea nasului, prin deschiderea cailor respiratorii. Uleiul esential de eucalipt mai poate fi util in ameliorarea durerilor articulare. De asemenea, produsul poate lupta impotriva virusului herpes simplex, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiinflamatorii.

Folositi cu prudenta uleiul esential de eucalipt! Asigurati-va ca il diluati inainte de a-l aplica local, pe piele. Nu trebuie ingerat si poate avea efecte secundare periculoase asupra copiilor si animalelor de companie!

beneficii-ulei-esential-de-musetel

Ulei esential de musetel

Ulei esential de musetel este unul dintre uleiuri esentiale utilizate inca din Antichitate. Este folosit deopotriva in produsele de aromoterapie si in produsele dermato-cosmetice. Exista studii cu rezultate promitatoare in ceea ce priveste utilizarea lui ca adjuvant in ameliorerea anxietatii, a depresiei, dermatitei atopice si a durerilor articulare.

beneficii-ulei-esential-de-portocale

Ulei esental de portocala

Stiati ca uleiul esential de portocala este obtinut din coaja fructelor? Este unul dintre cele mai indragite uleiuri esentiale, deoarece poate indeparta bacteriile, reduce anxietatea si ameliorara durerea. De asemenea, poate fi de ajutor in reducerea stresului, estomparea acneei si ameliorarea tulburarilor digestive. Folosit in formulele potrivite, uleiul esential de portocala poate fi adaugat in parfumurile de camera si in detergentul preparat in casa.

beneficii-ulei-esential-de-menta

Ulei esential de menta

Uleiul esential de menta este unul dintre cele mai subestimate uleiuri esentiale. Acesta are actiune antiinflamatoare, antifungica si antimicrobiana. Proprietatile sale il fac un bun adjuvant in tratarea durerilor de cap, combaterea oboselii, imbunatatirea memoriei si a starii de spirit, sustinerea digestiei si ameliorarea spasmelor intestinale.

beneficii-ulei-esential-de-bergamota

Ulei esential de bergamota

Uleiul esential de bergamota a inceput sa castige tot mai multa popularitate cand vine vorba despre utilizarea uleiurilor esentiale.

Acesta are un miros deopotriva fructat si floral, poate fi folosit prin aromoterapie sau aplicat local, intotdeauna in amestec cu un ulei purtator, deoarece folosit ca atare poate sensibiliza pielea expusa la soare.

Uleiul esential de bergamota este apreciat datorita potentialului sau de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducerea anxietatii si imbunatatirea starii de spirit.

beneficii-ulei-esential-din-lemn-de-cedru

Ulei esential din lemn de cedru

Ulei esential din lemn de cedru are proprietati antioxidante si antibacteriene. De aceea, este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale cand vine vorba despre sampoane, parfumuri si deodorante. Produsul mai poate fi folosit pentru a imbunatati calitatea somnului si a ameliora anxietatea.

Alte uleiuri esentiale care v-ar putea fi de folos

Exista o multime de uleiuri esentiale pe care le puteti include in obiceiurile zilnice. Este suficient sa adaugati, in difuzorul cu apa, cateva picaturi din sticlutele preferate si sa lasati dispozitivul sa-si faca treaba in timp ce munciti sau cititi o carte. Pe unele dintre ele le puteti folosi in diferite combinatii, in prepararea produselor cosmetice. Aveti grija, insa, de unde cumparati aceste uleiuri esentiale si in ce cantitati le folositi. Cele 100% naturale cu proprietati terapeutice pot fi destul de scumpe, deoarece extragerea lor este costisitoare. Iata ce uleiuri esentiale sa aveti in vedere data viitoare cand veti merge la cumparaturi:

  • ulei esential din lemn de santal: ajuta la calmarea starilor de nervozitate si sustine concentrarea;
  • ulei esential de trandafir: contribuie la reducerea anxietatii si la imbunatatirea starii de spirit;
  • ulei esential din arbore de ceai: ajuta la lupta impotriva infectiilor si la imbunatatirea sistemului imunitar;
  • ulei esential de rozmarin: ajuta la imbunatatirea functiei creierului si la ameliorarea stresului, contribuie la cresterea parului si poate imbunatati starea de spirit;
  • ulei esential de lamaie: poate ameliora simptomele racelii, starile de greata si combate infectiile fungice si bacteriene;
  • ulei esential de tamaie: are proprietati antiseptice, sustine relaxarea si amelioreaza stresul;
  • ulei esential de ghimbir: poate ameliora starile de greata, cauzate de raul de miscare;
  • ulei esential de cardamom: poate reduce iritabilitatea, stimula pofta de mancare si sustine sanatatea emotionala;
  • ulei esential de valeriana: poate scurta timpul necesar pentru a adormi;
  • ulei esential de grapefrut: ajuta la imbunatatirea starii de spirit si sporeste energia;
  • ulei esential de scortisoara: poate intari sistemul imunitar si ameliora depresia.

contraindicatii-uleiuri-esentiale

Uleiuri esentiale – contraindicatii

Daca aveti una dintre urmatoarele afectiuni, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a folosi uleiuri esentiale:

  • probleme cardiace;
  • accident vascular cerebral;
  • angina pectorala;
  • hipertensiune arteriala;
  • epilepsie;
  • purtati un stimulator cardiac;
  • tromboza;
  • luati anumiti diluanti de sange;
  • anevrism;
  • edem;
  • cancer;
  • boala Parkinson;
  • osteoporoza;
  • diabet;
  • tuberculoza;
  • astm sever, necontrolat;
  • emfizem.

Desi sunt necesare o multime de studii stiintifice prin care sa poate fi demonstrata pe deplin contributia uleiurilor esentiale in tratarea diferitelor afectiuni, exista totusi o multime de beneficii pe care le puteti explora pana atunci.

Tineti cont de faptul ca uleiurile esentiale sunt prea puternice pentru a fi folosite ca atare. Asadar, nu le utilizati niciodata in forma pura, ci diluati-le cu alte uleiuri, creme sau geluri, pentru a ajunge la o solutie care sa contina un mic procent din uleiul propriu-zis. Nu beti uleiuri esentiale, caci multe dintre ele sunt toxice!

 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils#what-they-are
https://www.healthline.com/health/essential-oils-find-the-right-one-for-you#Essential-oil-accessories
https://www.poison.org/articles/essential-oils
https://zenzonetherapies.co.uk/about/
https://www.baseformula.com/blog/essential-oil-safety-advice
https://www.medicalnewstoday.com/articles/10884
https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767
https://www.healthline.com/health/chamomile-oil
https://www.healthline.com/health/orange-essential-oil-uses#benefits
https://www.emedihealth.com/skin-beauty/popular-essential-oils
https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-nausea?utm_source=ReadNext#ginger-oil


 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin metilen  x 24 draj. de supt

    Naturalis Septocalmin metilen X 24 drajeuri de supt

    Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6. Uleiurile esentiale de eucalipt, pin si cimbru de cultura…