Care sunt cele mai puternice antibiotice naturale

Care sunt cele mai puternice antibiotice naturale Care sunt cele mai puternice antibiotice naturale

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

Anumite extracte de plante, uleiuri esentiale si chiar alimente au proprietati antibiotice. De exemplu, unele extracte alimentare si vegetale pot preveni proliferarea bacteriilor in alimente. Printre acestea se numara usturoiul, mierea si anumite ierburi. Desi ele pot fi benefice ca parte a unei diete echilibrate, atentie, nu sunt un inlocuitor pentru medicamentele cu prescriptie.

Antibioticele eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi penicilina, au ajutat oamenii sa se recupereze in caz de boli si afectiuni altfel fatale inca din anii 1940. Cu toate acestea, multi oameni pot lua in considerare tratamente alternative, cum ar fi diverse antibiotice naturale.

Unii oameni pot avea reactii adverse dupa administrarea antibioticelor, cum ar fi senzatia de rau sau diareea. Alte persoane pot prezenta reactii alergice la anumite antibiotice. Ca atare, desi optiunile naturale nu pot inlocui medicamentele eliberate pe baza de reteta, ele pot oferi totusi unele beneficii.

Iata dovezile din spatele a cinci dintre cele mai recomandate antibiotice naturale. De asemenea, iata ce sa evitati si cand este important sa mergeti la un medic.

5 antibiotice naturale recunoscute

Avand in vedere ca apar din ce in ce mai multe bacterii rezistente la antibiotice, cercetarile si-au indreptat atentia si catre compusii naturali, ca potentiala sursa de inspiratie pentru noi agenti antimicrobieni. Desi sunt necesare studii indelungate, unele substante dau rezultate foarte bune. Unele posibile antibiotice naturale sunt:

Usturoiul  

Culturi traditionale din intreaga lume au recunoscut de mult usturoiul pentru puterile sale preventive si curative.

Potrivit Societatii Americane de Microbiologie, usturoiul are multe componente antimicrobiene active. Acestea sunt reprezentate de compusi precum alicina, ajoene si sulfuri de alil, care prezinta o serie de proprietati antibacteriene. Un review din 2021 noteaza ca acesti compusi pot fi eficienti impotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente si pot oferi un cadru pentru dezvoltarea viitoarelor antibiotice.

Usturoiul este in general sigur de consumat, dar dozele mari pot provoca anumitor persoane sangerari interne, mai ales daca este considerat sub forma concentrata, de extract. Pana la doi catei pe zi se considea ca este o doza acceptabila. Daca luati un supliment de usturoi, asigurati-va ca urmati instructiunile de dozare asa cum sunt furnizate de producatori.

Daca luati medicamente pentru subtierea sangelui, consultati-va medicul inainte de a utiliza usturoiul ca antibiotic natural. Dozele mari de usturoi pot amplifica efectele acestui tip de medicamente.

Extern, usturoiul se poate aplica sub forma de concentrat direct pe o rana cu scop antimicrobian.

Mierea

Mierea este unul dintre cele mai vechi antibiotice naturale cunoscute, fiind consumata din cele mai vechi timpuri. Egiptenii foloseau frecvent mierea ca antibiotic natural si ca protector al pielii.

Mierea contine peroxid de hidrogen, lucru care poate explica unele dintre proprietatile sale antibacteriene. De asemenea, are un continut ridicat de zahar, care poate ajuta la stoparea proliferarii anumitor bacterii.

In plus, mierea are un pH scazut. Acest lucru indeparteaza umezeala, determinand bacteriile sa se deshidrateze si sa moara.

Consumul de miere poate ajuta la ameliorarea simptomelor infectiilor gatului datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare. Remediul natural pentru raceala care consta in consumul de ceai cu miere poate fi de un real ajutor.

Mierea poate avea efecte benefice asupra sistemului digestiv, putand ajuta la tratarea unor infectii gastrointestinale.

Extern, mierea poate fi folosita ca antibiotic, aplicand-o direct pe rani sau pe zone ale pielii infectate. Mierea ajuta la uciderea bacteriilor si la procesul de vindecare. Daca este posibil, optati pentru miere cruda de Manuka – un tip de miere produs in Noua Zeelanda si Australia, recunoscuta pentru proprietatile unice si continutul crescut de compusi cu potential benefic pentru sanatate.

Pentru sustinerea sanatatii sistemului respirator, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Echinacea

Desi nu este un antibiotic in sensul strict al cuvantului, ci un stimulator al sistemului imunitar, se crede ca echinacea are anumite efecte care pot ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Echinacea poate stimula productia si activitatea celulelor albe din sange, cum ar fi macrofagele si celulele NK (natural killer). Aceste celule sunt implicate in apararea organismului impotriva infectiilor.

Nativii americani au folosit Echinacea sute de ani pentru a trata infectiile si ranile. Un articol stiintific din 2022 noteaza ca echinacea are un efect antibacterian semnificativ asupra bacteriilor respiratorii.

Studiile sugereaza, de asemenea, ca echinacea poate avea proprietati antivirale si ar putea ajuta la tratarea infectiilor tractului respirator atat la copii, cat si la adulti. Ca atare, acest lucru ar putea ajuta la prevenirea utilizarii inutile a antibioticelor care ar putea duce la rezistenta la medicamente.

Echinacea este disponibila sub diferite forme: capsule, tablete, tincturi lichide, ceaiuri si unguente.

Oregano

Unii specialisti in fitoterapie considera ca oregano ajuta la intarirea sistemul imunitar si ca actioneaza ca antioxidant. De asemenea, se considera ca poate face parte din categoria antibiotice naturale, in special atunci cand este utilizat in forma de ulei esential.

Un review al mai multor studii din 2022 noteaza ca efectul antimicrobian al uleiului de oregano se poate datora unui compus cunoscut sub numele de carvacrol. Un studiu din 2023 subliniaza ca uleiul de oregano poate fi un potential agent antibacterian eficient impotriva streptococului mutans.

Uleiul de oregano poate fi folosit si in aromoterapie cu scopul de a ajuta la ameliorarea infectiilor sinusurilor.

Exista chiar si un antibacterian care poate fi folosit pentru suprafete, cu scopul dezinfectarii casei. Reteta pentru acesta presupune amestecul uleiului esential de oregano cu otet, apa si zeama de lamaie. 

Ghimbirul

Ghimbirul nu este un antibiotic in sensul clasic al termenului, ci este o planta cu proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si antioxidante. Substantele active din ghimbir care confera aceste proprietati includ gingerolii, shogaolii si paradolii.

Pe langa activitatea sa antimicrobiana, un review al mai multor studii din 2019 evidentiaza si faptul ca ghimbirul poseda proprietati antioxidante, antiinflamatorii si anticoagulante.

Un studiu din 2022 sugereaza ca ghimbirul ar putea inhiba eficient o varietate de bacterii, inclusiv Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, speciile Staphylococcus si speciile Lactobacillus.

De retinut

Atunci cand spunem ca anumite plante au efecte antibiotic, ne putem gandi ca pot fi o alternativa la antibioticele cu prescriptie, cum ar fi penicilina. Insa nu este cazul. Este posibil ca diverse alternative naturale sa fie eficiente pentru a ameliora o afectiune usoara, insa antibioticele conventionale raman de baza pentru tratarea sau prevenirea infectiilor.

Referinte:

https://health.clevelandclinic.org/natural-antibiotics

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108#outlook

https://www.nccih.nih.gov/health/garlic

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266259

https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684