Chist la rinichi (chist renal) – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Chist la rinichi (chist renal) – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Chist la rinichi (chist renal) – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

Un chist renal reprezinta cea mai frecventa masa de natura benigna intalnita la nivelul rinichilor si, conform datelor epidemiologic, astfel de chisturi sunt prezente la aproximativ 40% dintre persoanele care isi fac investigatii imagistice la acest nivel. Prezenta unui chist renal poate fi asociata cu riscul de cancer renal, dar numai in situatiile in care chisturile sunt deosebit de mari si ridica suspiciune directa de malignizare. Chisturile renale pot aparea ca urmare a unor boli congenitale sau se dobandesc de-a lungul vietii, ca urmare a infectiilor, leziunilor sau anumitor boli. Riscul aparitiei chistului renal dobandit creste odata cu inaintarea in varsta si in urma expunerii la factorii de risc.

Chisturile renale sunt saculeti plini cu lichid apos, cu perete subtire, care se formeaza unilateral sau bilateral, pe suprafata rinichilor sau in interiorul nefronilor. Ca si in cazul altor chisturi, pot exista fara sa provoace simptome, dar daca peretele se ingroasa sau continutul devine solid, ar putea provoca simptome deranjante. Chisturile renale dobandite reprezinta forma cea mai uzual intalnita, dar anumite patologii congenitale se asociaza si cu prezenta unor astfel de formatiuni. La populatia in varsta, de exemplu, un chist la rinichi reprezinta pana la 65-70% din masele renale existente, riscul ca o persoana de peste 50 de ani sa dezvolte chist la rinichi fiind de 25%.


Chist la rinichi – factori de risc si cauze

Nu se cunosc pe deplin cauzele aparitiei unui chist renal. Inainte de toate, se sustine faptul ca etiologia depinde in mare parte de tipul chistului renal: congenital sau dobandit. Cand vine vorba despre un chist la rinichi dobandit, se are in vedere clasificarea Potter, cu patru categorii:

  • Tipul I (boala renala polichistica infantila): mutatie a genei PKHD1;
  • Tipul II (boala renala displazica multichistica): nu se cunosc cauzele acesteia. Se considera ca apare din cauza tesutului renal nefunctional din zona afectata, care evolueaza in chisturi renale. In cele din urma, se poate ajunge la agenezia renala a teritoriului afectat.
  • Tipul III (boala renala polichistica a adultului): mutatie a genei PDK1 sau PDK2. Pacientul cu aceasta boala are un aspect normal al rinichilor la nastere, dar incepe sa dezvolte chisturi cu localizare bilaterala pe la varsta de 20-30 de ani. Este cea mai frecvent mostenita varianta de insuficienta renala in stadiu terminal, mai mult de 50% dintre pacienti necesitand dializa.
  • Tipul IV (displazia renala obstructiva): apare in urma obstructiei ureterului, vezicii urinare sau uretrei in timpul dezvoltarii, ceea ce provoaca chisturi la nivelul rinichiului afectat. Ele apar ca urmare a presiunii exercitate asupra rinichilor.

Un chist renal dobandit este cel mai adesea idiopatic, fara cauze cunoscute. Chisturile la rinichi pot aparea ca urmare a unei infectii, pot fi rezultatul unor boli multisistemice, cum ar fi scleroza tuberoasa sau sindromul Von Hippel-Lindau, insa se pot forma in si timpul bolii renale terminale, ca urmare a afectarii structurale a anexelor renale. Exista si o serie de factori de risc care pot fi asociati cu incidenta crescuta de chist renal, iar acestia includ:

  • varsta (prevalenta de peste 25% la persoanele cu varsta > 50 de ani) si sexul masculin;
  • prevalenta mai mare in randul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala;
  • infectiile urinare recurente;
  • prevalenta mai mare in randul fumatorilor si persoanelor cu alcoolism;
  • predispozitia genetica (istoricul familial pozitiv de chist la rinichi).

De obicei, prezenta unui chist renal poate trece chiar neobservata si este asimptomatica. Acesta este diagnosticat in urma investigatiilor imagistice, pe care pacientul le solicita dintr-un cu totul alt motiv. Uneori, nici nu este necesar tratamentul, daca medicul specialist considera ca natura unui chist la rinichi este benigna si ca dinamica evolutiva este lipsita de riscuri asociate.

Chist la rinichi – simptome si manifestari

In cele mai multe cazuri, un chist la rinichi nu provoaca simptome. Daca dimensiunile acestuia sunt mari, poate provoca simptome deranjante. Acestea pot include, dar nu se limiteaza la:

  • dureri de flanc (la nivelul abdomenului inferior, in partea dreapta sau stanga);
  • insuficienta renala;
  • hipertensiune arteriala;
  • prezenta unor mase palpabile, care pot indica un chist la rinichi;
  • modificari ale obiceiurilor urinare (incontinenta urinara, necesitatea de a urina mai des, cu eliminarea unui volum urinar redus);
  • sange in urina sau hematurie (rar);
  • febra si frisoane (rar).

Un chist la rinichi este adesea intamplator observat in timpul unei ecografii sau a altui tip de protocol imagistic derulat pentru alte cauze. Examenul fizic este relevant doar in cazurile unui chist la rinichi mostenit, prezentandu-se ca o masa palpabila usor de identificat la bebelus sau la un copil. Istoricul familial complet reprezinta principala modalitate de a elucida eventualii factori genetici implicati in etiologia unui chist la rinichi la pacientul diagnosticat.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte de la Naturalis, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Diagnosticul de chist la rinichi

Prezenta unui chist la rinichi poate fi certificata prin ecografie, tomografie computerizata (CT) sau in urma unei scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN). Boala renala polichistica care apare la bebelusi este evaluata prin ecografie cu ultrasunete, in utero, putand fi diagnosticata in urma morfologiei fetale obisnuite. Chisturile renale unice sau multifocale dobandite sunt clasificate, in urma investigatiilor CT cu substanta de contrast si RMN, folosindu-se clasificarea Bosniak, care dicteaza tipul de tratament necesar si evalueaza dinamica evolutiva a unui chist la rinichi:

  • Leziune Bosniak I: chist la rinichi cu pereti subtiri, de forma rotunda si care nu necesita urmarire;
  • Leziune Bosniak II: complexitate minima, septuri rare, nu necesita urmarire;
  • Leziune Bosniak IIF: complexitate minima, numar relativ crescut de septuri, motiv pentru care necesita urmarire periodica cu CT sau ecografie, existand un risc de malignizare de 5%;
  • Leziune Bosniak III: septari groase, posibila noduritate, cu potential de malignizare de 55%;
  • Leziune Bosniak IV: masa solida, componente chistice si necrotice, un chist la rinichi care are acest aspect avand risc de malignizare de 100%.

Protocoalele imagistice sunt cele mai eficiente pentru a diagnostica un chist la rinichi dobandit sau congenital. In functie de diagnosticul pus (tipul leziunii) si de stadiul chistului, tratamentul trebuie individualizat si, in anumite cauze, instaurat de urgenta.

Optiuni de tratament pentru chist la rinichi

Tratamentul pentru chist la rinichi depinde, in esenta, de tipul acestuia, respectiv de cauza, mai exact daca un chist la rinichi apare pe parcursul vietii sau este congenital. In functie de acest lucru, implica:

  • tratamentul bolii renale polichistice infantile: este in cea mai mare parte de sustinere, fiind necesara dializa si, in anumite cazuri, transplantul. In general, are un prognostic nefavorabil.
  • tratamentul bolii renale displazice multichistice: nefrectomia partii afectate. Daca nu poate fi efectuata, se recomanda supravegherea, deoarece exista risc de malignizare.
  • tratamentul bolii renale polichistice a adultilor: necesitatea dializei sau transplantului;
  • tratamentul displaziei renale chistice obstructive: indepartarea obstructiei este eficienta ca standard al tratamentului curativ;
  • un chist la rinichi dobandit (leziune Bosniak I si II): nu necesita tratament si supraveghere;
  • un chist la rinichi dobandit (leziune Bosniak IIF): necesita urmarire cu ultrasunete sau CT;
  • un chist la rinichi dobandit (leziune Bosniak III): biopsie, nefroctomie partiala sau ablatie;
  • un chist la rinichi dobandit (leziune Bosniak IV): nefroctomie partiala sau totala;
  • scleroterapia: drenarea unui chist la rinichi.

Chist la rinichi – riscuri asociate si posibile complicatii

Prognosticul, riscurile si complicatiile asociate depind de etiologia unui chist la rinichi. Astfel, un chist la rinichi de tip I nu prezinta riscuri, pe cand un chist la rinichi de tip IV poate necesita interventie chirurgicala radicala, existand un risc de complicatii (afectarea organelor vecine – stomacul, splina, ficatul). Pacientii cu boala renala polichistica infantila (recesiva) care supravietuiesc in primele saptamani de viata vor necesita dializa pe intreg parcursul vietii, precum si persoanele cu boala renala polichistica dominanta care evolueaza spre boala renala in stadiu terminal. Mai mult decat atat, dializa poate fi complicata de infectii sau deteriorarea structurilor vasculare.

Sfaturi importante privind sanatatea rinichilor

Pentru a va mentine sanatatea rinichilor si a reduce riscul de a dezvolta vreun chist la rinichi, ati putea avea in vedere urmatoarele aspecte.

  • Adoptati un stil activ de viata, cu activitate fizica zilnica.
  • Monitorizati-va cu atentie tensiunea arteriala si glicemia si pastrati-le in limite normale.
  • Asigurati-va un aport adecvat de lichide.
  • Evitati consumul excesiv de alcool si cafea, precum si fumatul.
  • Acordati atentie medicamentelor pe care le administrati.
  • Dieta este foarte importanta. Consumati cat mai multe fructe si legume bogate in vitamine, minerale si micronutrienti. Limitati alimentele bogate in grasimi si carbohidrati rafinati.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470390/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cysts/symptoms-causes/syc-20374134

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14884-kidney-cysts

https://www.radiologyinfo.org/en/info/renal-cyst

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318641

https://www.healthline.com/health/kidney-cyst

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…