Citicolina: informatii, actiune, beneficii, reactii adverse

Citicolina: informatii, actiune, beneficii, reactii adverse Citicolina: informatii, actiune, beneficii, reactii adverse

Ultima actualizare: 7 septembrie 2021

citicolina-informatii-actiune-beneficii-reactii-adverse

Citicolina a fost folosita initial, in Japonia si Europa, ca medicament eliberat pe baza de reteta pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei, a gandirii si a functiei creierului in cazul persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale. In timp, ea si-a demonstrat eficienta in prevenirea declinului cognitiv cauzat de varsta sau de afectiuni degenerative, precum boala Alzheimer. Totodata, studiile de specialitate au scos la iveala faptul ca aceasta substanta este benefica in tratarea unor tulburari neurodegenerative care progreseaza lent, cum ar fi glaucomul. Datorita beneficiilor sale, specialistii au folosit citicolina pentru a dezvolta diferite formule de suplimente alimentare cu o arie larga de utilizare. Desi cei mai multi dintre noi asociem aceasta substanta cu imbunatatirea performantei mentale, in realitate ea face mai mult decat atat. Pe langa faptul ca are un rol vital in functionarea celulelor nervoase, aceasta este responsabila si de transmiterea catre creier a semnalelor vizuale si de alte aspecte vitale pentru functionarea optima a organismului.


Citicolina - informatii generale

Citicolina, cunoscuta si sub numele de CDP – Colina au Citidina 5-difosfocolina, se regaseste, in mod natural, la nivel celular, si are un rol esential in activitatea nervoasa. Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de CDP-colina scade, proces care poate cauza degradarea functiilor cognitive. Din pacate, citicolina se gaseste in foarte putine alimente, in principal ficat si creier, produse care, de obicei, nu fac parte din alimentatia de zi cu zi. Daca doriti sa va bucurati de beneficiile terapeutice ale citicolinei, nu va puteti baza pe hrana pentru a obtine o productie mai mare decat cea realizata, in mod natural, in organismul dumneavoastra. Prin urmare, va trebui sa va indreptati atentia catre suplimentele alimentare.

Citicolina - cum actioneaza?

Citicolina este o mononucleotida compusa din riboza, citozina, pirofosfat si colina. Considerata un compus endogen, aceasta este un intermediar esential in sinteza fosfolipidelor structurale ale membranei celulare si in viteza de sinteza a fosfatidilcolinei. Pentru a evita confuziile din legate de aceasta substanta, oamenii de stiinta au decis sa o numeasca citicolina atunci cand este administrata ca tratament si CDP-colina atunci când este produsa in organism.

Organismul descompune citicolina in colina si citidina, compusi care joaca un rol important in activitatea functiei cerebrale. Mai exact, citidina este folosita in productia de uridine (substante nucleotidice cu proprietati neurologice, utilizate pentru cresterea sintezei membranelor celulare), iar colina este folosita pentru a produce acetilcolina (neurotransmitator asociat cu memoria si invatarea). In urma injectarii sau a ingestiei cu citicolina, are loc un proces de hidroliza rapida si defosforilare. Astfel, sunt produse citina si colina, substante care intra in creier in mod separat. Ele sunt utilizate pentru a resintetiza CDP-colina in interiorul celulelor creierului.

Administrarea de citicolina - cand este necesara?

Datorita beneficiilor sale, citicolina este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare.

In urma a numeroase studii, cercetatorii internationali sugereaza si propun ca citicolina sa fie utilizata in tratarea dementei vasculare, a leziunilor cerebrale aparute in urma unui accident vascular cerebral, a bolii Parkinson si a imbatranirii creierului.

Recuperare post-AVC

Citicolina poate reduce deteriorarea tesutului cerebral cauzata de un atac vascular cerebral. Mai mult decat atat, ea sustine refacerea conexiunilor cerebrale din zonele afectate si creste sansele de recuperare completa.

Probleme de memorie

Exista mai multe studii clinice ale caror concluzii indica faptul ca citicolina face parte din categoria nootropicelor care imbunatatesc capacitatea de concentrare, memoria, atentia si invatarea.

Alzheimer

Cercetatorii de la GKT School of Biomedical Science at King's College London au descoperit ca pacientii cu Alzheimer au, de obicei, niveluri de acetilcolina cu mult sub ceea ce se considera normal. Prin urmare, acest neurotrasmitator joaca un rol cheie in gestionarea afectiunii si este necesara blocarea descompunerii lui. De aceea, administrarea de citicolina este o optiune la indemana pentru imbunatatirea activitatii cognitive a pacientilor.

ADHD

Exista mai multe studii din care rezulta ca administrarea de citicolina imbunatateste capacitatea de atentie, incurajeaza formarea membranelor celulare ale creierului si reduce impulsivitatea si hiperactivitatea specifice pacientilor diagnosticati cu ADHD.

Farmacistii Catena recomanda Neurovert buvabil, supliment alimentar cu indulcitor care contine Citicolina si Alfa-GP-Colina. Acesta participa la refacerea mebranelor neuronale, cresterea cantitatii de neurotransmitatori, furnizarea nivelurilor mari de colina catre celulele nervoase si imbunatatirea functionalitatii membranelor neuronale.

Care sunt beneficiile administrarii de citicolina?

Administrarea suplimentelor alimentare pe baza de citicolina poate furniza urmatoarele beneficii:

  • Imbunatatirea functiei cognitive;
  • Adjuvant in recuperarea dupa un AVC;
  • Contributie la refacerea creierului dupa un traumatism;
  • Tratarea unor tulburari oculare, cum ar fi neuropatia optica, glaucomul sau ambilopia;
  • Protejarea creierului si a maduvei spinarii impotriva stresului oxidativ;
  • Adjuvant folosit in completarea tratamentului impotriva depresiei.

Farmacistii Catena recomanda Colinerv, supliment alimentar pe baza de Citicolina sodica, util in tratarea patologiilor neurodegenerative din sfera oftalmica, precum glaucomul si neuropatia optica ischemica.

Citicolina - atentionari si reactii adverse

Citicolina prezinta un profil de siguranta ridicat. Majoritatea persoanelor care iau citicolina pe cale orala, chiar si pe o perioada mai lunga de 90 de zile, nu prezinta reactii adverse. Cu toate acestea, in cazuri rare, unii pacienti pot remarca unul dintre urmatoarele efecte secundare: mici probleme cu somnul, cefalee sau tulburari temporare ale tranzitului. De asemenea, atunci cand este administrata intravenos sau sub forma injectabila de catre personal medical, citicolina sodica are un profil de siguranta ridicat.

Surse:

https://bebrainfit.com/citicoline/

https://selfhacked.com/blog/citicoline/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1090/citicoline

https://www.rxlist.com/citicoline/supplements.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695184/#b36-cia-0103-247

Farmacistul Catena va recomanda:

Colinerv X 30 capsule

Colinerv X 30 capsule

COLINERV este un supliment alimentar care contine…