Coarctatia de aorta – factori de risc, cauze, simptome si tratament

Coarctatia de aorta – factori de risc, cauze, simptome si tratament Coarctatia de aorta – factori de risc, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

Coarctatia de aorta este o patologie care descrie ingustarea congenitala a peretelui aortic, aspect care determina tulburari hemodinamice. Cel mai adesea, coarctatia de aorta este depistata inca de la nastere, dar diagnosticul poate fi pus si mai tarziu, ca urmare a tulburarilor circulatorii. In general, ingustarea apare la nivelul ramului subclavicular stang, insa poate aparea si in diverse alte locatii ale arcului aortic, cum ar fi aorta toracala sau abdominala. Ingustarea aortei duce la cresterea tensiunii arteriale in partea superioara a corpului, provocand hipertensiune localizata la nivelul extremitatilor superioare, cu un suflu sistolic in zona subclaviculara stanga.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, care datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Este important de retinut ca, in esenta, coarctatia de aorta este o afectiune congenitala. Ea poate fi diagnosticata prin ecografie in utero, in urma morfologiilor fetale, observandu-se faptul ca dezvoltarea aortei nu urmeaza dinamica normala. Afectiunea poate exista in mod izolat, dar si in sinergie cu alte boli congenitale, cum ar fi sindromul Turner. In cazul in care patologia nu se depisteaza in urma ecografiei fetale, deseori se diagnosticheaza ulterior, pe parcursul copilariei. Simptomele malformatiei pot fi usor confundate cu manifestarile altor boli cardiovasculare, cum ar fi insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala.


Coarctatia de aorta – definitie, generalitati

Coarctatia de aorta reprezinta ingustarea peretelui arterei aorte, intr-o anumita zona. Aorta este principala artera din organism, care se imparte in mai multe ramuri. In esenta, este vorba despre aceeasi artera ale carei portiuni poarta denumiri diferite, in functie de zona vascularizata. Uzual, aorta este mult mai ingusta de-a lungul teritoriului localizat in zona subclaviculara stanga. Din acest motiv, inima pompeaza mult mai greu sange prin partea ingustata, ceea ce duce la tensiune arteriala ridicata inaintea punctului de coarctatie si tensiune scazuta dincolo de acest punct. In multe cazuri, afectiunea provoaca simptome cardiovasculare deosebit de greu de gestionat.

Coarctatia de aorta – incidenta

Coarctatia de aorta este diagnosticata la 6-8% dintre persoanele cu boala cardiaca congenitala. La copiii diagnosticati cu hipertensiune arteriala sistemica, coarctarea aortei este o cauza relativ frecventa a afectiunii. Copiii cu sindrom Turner au un risc crescut de afectare cardiaca pe partea stanga, care include coarctatie de aorta. Rata mortalitatii este destul de mare, in special in lipsa tratamentului, cu o speranta medie de viata de 35 de ani. Anumite studii arata ca aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate mor inainte de varsta de 50 de ani. Ca urmare a riscului crescut de complicatii si evenimente cardiovasculare, prognosticul pe termen lung este nefavorabil.

Coarctatia de aorta – factori de risc si cauze

Coarctatia de aorta nu are cauze indeajuns de bine cunoscute. Ca urmare a faptului ca afectiunea este prezenta inca de la nastere, specialistii considera ca este vorba despre un proces patologic care are loc in utero si presupune:

  • constrictia aortei in regiunea canalului arterial permeabil (CAP) sau a ligamentului ductal, care duce la ingustarea lumenului aortei;
  • deplasarea musculaturii netede a ductului, in zona periductala;
  • ca urmare a tulburarilor de hemodinamica si a reducerii fluxului sanguin, istmul aortic este insuficient stimulat pentru a se dezvolta optim;
  • coarctatia de aorta poate aparea si din cauza unor defecte sau leziuni survenite in timpul dezvoltarii, in uter, a arcurilor aortice.

Coarctatia de aorta poate implica o etiologie mai complexa, ca urmare a urmatoarelor patologii:

  • hipoplazia arcului aortic;
  • stenoza mitrala;
  • stenoza aortica;
  • sindromul de cord stang hipoplazic;
  • sindroame aortice;
  • sindromul Turner;
  • insuficienta ventriculara stanga;
  • valva aortica biscuspidiana;
  • persistenta de canal arterial (PDA).

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Principalul factor de risc pentru coarctatia de aorta este predispozitia genetica. Descendentii si rudele de gradul I, diagnosticate cu o leziune cardiaca obstructiva pe partea stanga, printre care si coarctatia de aorta, prezinta un risc de zece ori mai mare de a transmite malformatia (sau alte tipuri de leziuni cardiovasculare) de-a lungul generatiilor. Coarctatia de aorta pare a fi oarecum mai frecventa in randul persoanelor de sex masculin, insa nu se cunosc motivele.

Coarctatia de aorta – simptome si manifestari

Cea mai importanta constatare fizica in coarctatia de aorta este hipertensiunea izolata la nivelul extremitatilor superioare. Astfel, rezulta doua prezentari comune la pacientii cu malformatie:

  • prezentarea neonatala: disfunctie ventriculara stanga, soc cauzat de intoleranta miocardului neonatal ca urmare a inchiderii canalului arterial. Apare in primele saptamani dupa nastere si, odata cu inchiderea canalului arterial permeabil, saturatia in oxigen a extremitatilor este scazuta (cianoza). Pot aparea si deficiente nutritive, letargie, tahipnee, insuficienta cardiaca.
  • la copiii mari si adulti: coarctatia de aorta are ca rezultat hipertensiunea arteriala la nivelul membrelor superioare, boala coronariana precoce, anevrism sau boala cerebrovasculara. Mai poate fi prezenta si ateroscleroza, arterita Takayasu sau alte tipuri de afectiuni vasculare.

Coarctatia de aorta poate fi diagnosticata si tardiv in randul persoanelor care se confrunta foarte frecvent cu:

  • dureri cronice de cap;
  • sangerari nazale;
  • crampe violente, care dureaza mult timp;
  • hipertensiune arteriala;
  • suflu sistolic;
  • dezvoltare deficitara a membrelor inferioare;
  • dureri in piept;
  • slabiciune musculara generalizata.

Manifestarile pot fi variate, deoarece tulburarile de hemodinamica se pot traduce printr-o serie complexa de patologii cardiovasculare. De cele mai multe ori, coarctatia de aorta, daca nu este observata inca de la nastere, se descopera involuntar, prin investigatii pentru alte patologii.

Sursa vegetala de acizi grasi omega 3, 6, 9 de la Naturalis ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.

Coarctatia de aorta – investigatii si diagnostic

Coarctatia de aorta se diagnosticheaza cu ajutorul electrocardiogramei (EKG), cu rezultate care se coroboreaza cu rezultatele altor investigatii, cum ar fi:

  • ecocardiografia: ofera informatii despre localizarea si severitatea malformatiei, evidentiaza alte defecte cardiace (valva aortica biscuspidiana, de exemplu);
  • radiografia: evidentiaza o inima marita, o ingustare a aortei la locul coarctatiei, cu teritoriu marit dincolo de zona ingustata;
  • CT si RMN: informatii foarte specifice, privitoare la localizarea si severitatea coarctatiei, si sunt utile pentru a ghida echipa medicala in alegerea celui mai potrivit tratament.

EKG-ul evidentiaza o crestere a tensiunii in derivatiile precordiale laterale, in concordanta clara cu hipertrofia ventriculara stanga. Ecocardiograma scoate in evidenta hipertrofia. La bebelusi, functia ventriculara stanga poate fi diminuata. Investigatiile CT si RMN sunt eficiente mai ales pentru a oferi o perspectiva anatomica detaliata asupra arcului aortic – atat inainte de tratament, cat si dupa acesta.

Coarctatia de aorta – optiuni de tratament

La nou-nascutii care se prezinta cu soc, frecvent dupa inchiderea canalului arterial, este necesar inainte de toate suportul cardiorespirator. Perfuzia cu prostaglandina E1 poate deschide ocazional canalul arterial, dar pare sa relaxeze si teritoriul afectat de coarctatie. Frecvent, doar interventia medicala de urgenta permite recuperarea functiei ventriculare. Tratamentul coarctatiei aortei se inscrie in protocolul chirurgical:

  • indepartarea segmentului ingustat si anastomoza directa a unei parti sanatoase din aorta;
  • angioplastia cu balon si stent;
  • rezectia cu anastomoza cap la cap;
  • artroplastia cu petec sintetic;
  • bypassul coronarian.

De retinut este insa faptul ca nicio tehnica chirurgicala sau interventionala nu este un remediu de 100% pentru coarctatia de aorta. La nou-nascuti, riscul de recoarctatie in urma interventiilor chirurgicale este de 10%. Cand apare recoarctatia, se recomanda angioplastia cu balon. Exista un risc major ca pacientul sa dezvolte anevrism de aorta, hipertensiune arteriala esentiala, insa si anevrisme cerebrale. Din acest motiv, pacientii cu coarctatie de aorta ar trebui sa solicite, pe tot parcursul vietii, supravegherea bolii si colaborarea cu un specialist in domeniu.

Coarctatia de aorta – posibile complicatii

Coarctatia de aorta este o afectiune care, chiar si cu interventie chirurgicala, are un prognostic relativ nefavorabil. Persoanele cu acest diagnostic au nevoie de ingrijiri constante, intrucat hipertensiunea arteriala si recurenta coarctatiei nu sunt neobisnuite. De asemenea, daca persoanele sunt supuse unei proceduri invazive, necesita si profilaxie pentru endocardita. Daca hipertensiunea nu este gestionata eficient, exista un risc major de evenimente cardiovasculare.  Persoanele care nu reusesc sa repare coarctatia de aorta au o speranta de viata de pana in 50 de ani. Coarctatia de aorta netratata poate duce la o gama variata de complicatii, cum ar fi:

  • coarctatia de aorta recurenta;
  • anevrism aortic;
  • hipertensiune arteriala (cu complicatiile asociate);
  • anevrism cerebral;
  • cardiomiopatie;
  • paralizie;
  • ruptura aortica;
  • insuficienta cardiaca;
  • accident vascular cerebral (cu complicatii asociate);
  • hemoragii cerebrale;
  • boli coronariene si evenimente cardiovasculare.

Coarctatia de aorta nu poate fi prevenita, dar speranta de viata poate fi imbunatatita ca urmare a unui stil de viata sanatos, cu activitate fizica moderata, dieta sanatoasa si renuntarea la fumat si la consumul de alcool. Persoana cu aceasta malformatie trebuie sa mearga periodic la medic, pentru control, si sa urmeze indeaproape sfaturile acestuia.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430913/

https://www.cdc.gov/ncbddd/heartdefects/coarctationofaorta.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coarctation-of-the-aorta/symptoms-causes/syc-20352529

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16876-aortic-coarctation

https://www.singhealth.com.sg/patient-care/conditions-treatments/coarctation-of-aorta/diagnosis