Combaterea grasimii abdominale – strategii eficiente pentru o talie mai subtire

Combaterea grasimii abdominale – strategii eficiente pentru o talie mai subtire Combaterea grasimii abdominale – strategii eficiente pentru o talie mai subtire

Ultima actualizare: 8 septembrie 2023

Excesul de grasime depusa pe abdomen reprezinta atat un dezavantaj de ordin estetic, cat si un risc cat se poate de serios pentru sanatate. In ceea ce priveste al doilea aspect, trebuie mentionat ca persoanele cu abdomen proeminent sunt predispuse la unele boli cronice grave. Reducerea consumului de alimente procesate, consumul unei cantitati mai mari de proteine si antrenamentele cu greutati sunt doar cativa pasi pentru reducerea grasimii abdominale. Iata mai multe detalii despre combaterea grasimii abdominale.

Un anumit tip de grasime abdominala este in mod particular periculos. Este vorba de grasimea viscerala, care ajunge practic sa captuseasca organele interne. Comparativ cu grasimea subcutanata (care se afla sub piele), grasimea viscerala va poate predispune la un risc crescut de Alzheimer, boli cardiovasculare, diabet de tip II, accident vascular sau colesterol marit. Cercetatorii considera ca grasimea viscerala produce anumite proteine care favorizeaza inflamatia – la nivelul tesuturilor si organelor, ingustand vasele de sange. Acest lucru face ca presiunea sangvina sa creasca, generand multe alte efecte negative.  

Care sunt strategiile care functioneaza in lupta cu grasimea abdominala

In primul rand, este important de mentionat ce NU functioneaza. Multe persoane s-ar putea gandi la o solutie simpla: aceea a efectuarii de exercitii pentru abdomen. Clasicele abdomene si variatiile lor vor contribui, intr-adevar, la toniferea musculaturii abdominale, insa nu vor arde grasimea in mod direct. Stratul adipos nu poate fi eliminat dintr-o anumita zona a corpului. Ca atare, este nevoie de strategii care sa ajute la reducerea tesutului adipos de la nivelul intregului corp.

Pentru sustinerea scaderii in greutate, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar ApetitSlim de la Naturalis. Ajuta la scaderea in greutate si contribuie la sustinerea starii de bine fizice si mentale. Participa la metabolismul lipidelor, la mentinerea constanta a valorilor glicemiei, reducerea oboselii si la functionarea normala a sistemului imunitar.

Practicati activitatile fizice cardio

Exercitiul aerobic (cardio) reprezinta o modalitate eficienta de a va imbunatati sanatatea si de a arde calorii. Studiile arata ca exercitiile cardio sunt eficiente pentru reducerea stratului adipos de pe abdomen, insa parerile sunt impartite in privinta intensitatii cu care trebuie practicate. In orice caz, frecventa si durata programului de antrenament pot fi foarte importante. Pentru un stil de viata activ, recomandarea specialistilor este de 150 de minute de exercitii cardio pe saptamana.

Exista mai multe tipuri de exercitii cardio pe care le puteti incorpora in rutina dumneavoastra, in functie de preferinte si de disponibilitate: alergarea, ciclismul, inotul, mersul rapid, saritul corzii, antrenamentele pe intervale de intensitate, dansul, urcatul si coboratul scarilor, utilizarea aparatelor cardio.

Antrenati-va cu greutati

Antrenamentele de rezistenta sunt foarte importante pentru pastrarea sau dezvoltarea masei musculare. Studiile efectuate pe pacienti cu prediabet, diabet tip 2 si steatoza hepatica arata ca antrenamentele cu greutati sunt utile si pentru reducerea tesutului adipos abdominal. Asadar, nu ezitati sa faceti exercitii cu greutati libere sau sa folositi greutatea propriului corp.  

Aveti grija la dimensiunile portiilor

Fiti atenti la dimensiunile portiilor si evitati sa mancati in exces. Consumul unor portii mari poate duce la acumularea de grasime abdominala.

 

Monitorizati-va consumul de alimente si nivelul de antrenament

Exista intr-adevar multe strategii care pot ajuta la reducerea circumferintei abdominale, insa consumul unui numar mai mic de calorii decat are nevoie corpul este cheia. Tinerea unui jurnal alimentar sau utilizarea unei aplicatii online va poate ajuta sa monitorizati acesti parametri. Aplicatiile care monitorizeaza consumul de alimente va pot ajuta sa tineti socoteala si cantitatilor de proteine, carbohidrati, fibre si micronutrienti pe care la consumati. Multe aplicatii va ajuta sa va monitorizati si activitatea fizica.

Evitati anumite alimente!

Unele alimente stimuleaza acumularea de grasime abdominala. Un element incriminat frecvent il reprezinta grasmile trans, care sunt prezente in carnea grasa, in lactate, in alimentele prajite si in alimentele intens procesate. Limitati in special sucurile dulci. Acestea contin cantitati mari de zaharuri, precum fructoza, care contribuie la cresterea depozitelor adipoase. In plus, creierul nu proceseaza caloriile care provin din lichide asa cum face cu cele provenite din alimente solide. Evitati alimentele bogate in carbohidrati rafinati, precum painea alba, orezul alb si pastele albe.

Consumati alimente bogate in fibre solubile

Fibrele solubile absorb apa si ajuta la incetinirea tranzitului celorlalte alimente digerate. Studiile arata ca fibrele ajuta la scaderea in greutate prin stimularea senzatiei de satietate. Cele mai bune surse de fibre sunt: fructele, legumele, leguminoasele si cerealele integrale.

Includeti in dieta mai multe proteine slabe

Proteinele sunt cel mai important nutrient al managementului greutatii. Consumul ridicat de proteine mentine senzatia de satietate pe termen lung. Proteinele, totodata, ajuta si la marirea ratei metabolice si va ajuta sa pastrati masa musculara in timpul procesului de slabire. Multe studii observationale au demonstrat ca persoanele care consuma cantitati mai mari de proteine tind sa aiba o talie mai subtire. Includeti in dieta carne slaba de pui sau de curcan, peste, oua, lactate cu continut scazut de grasimi, leguminoase.

Consumati alimente bogate in probiotice sau luati suplimente care contin probiotice

Probioticele sunt bacterii care se gasesc in unele alimente si suplimente. Acestea pot avea beneficii pentru sanatate, ajutand mai ales la imbunatatirea sanatatii intestinale si la imbunatatirea functiei imunitare.

Cercetatorii au descoperit ca diferite tipuri de bacterii joaca un rol in reglarea greutatii si ca echilibrul lor poate ajuta la pierderea in greutate, inclusiv la pierderea grasimii abdominale.

Cele care s-au dovedit a reduce grasimea abdominala includ familia Lactobacillus, cum ar fi Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus si Lactobacillus gasseri.

Schimbati-va stilul de viata si combinati diverse metode

Sa faceti doar un singur lucru din lista de mai sus s-ar putea sa nu fie suficient. Pentru cele mai bune rezultate, combinati diferite metode. Multe dintre cele enumerate mai sus sunt, in mod general, asociate cu ceea ce se numeste stil de viata sanatos. Schimbarea stilului de viata pe termen lung reprezinta cheia combaterii grasimii abdominale si, in acelasi timp, a protejarii sanatatii.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ApetitSlim x 30 caps.

    Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

      ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr),…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis AquaSlim x 30 caps.

    Naturalis AquaSlim X 30 capsule

    Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere…