Consecintele fumatului in timpul alaptarii

Consecintele fumatului in timpul alaptarii Consecintele fumatului in timpul alaptarii

Ultima actualizare: 12 septembrie 2023

Daca sunteti fumatoare si v-ati oprit din fumat in timpul sarcinii, probabil va intrebati ce faceti dupa nastere. Chiar daca v-ati reapucat de fumat dupa ce ati nascut, nicotina si toxinele din tigari pot ajunge la copil prin alaptare. Consecintele fumatului in timpul alaptarii pentru bebelus sunt multe si foarte serioase.

De asemenea, este important sa stiti ca dupa nastere, plamanii bebelusului inca se adapteaza la mediul din afara uterului. Asadar, fumatul in timpul alaptarii poate supune sistemul respirator al bebelusului la un stres suplimentar, caruia se poate sa nu ii faca fata. Continuati sa cititi acest articol pentru a intelege ce consecinte poate avea fumatul in timpul alaptarii pentru un bebelus.


Cum poate fi bebelusul afectat de fumatul in timpul alaptarii

Alaptarea este una dintre cele mai benefice lucruri pe care o mama le poate face pentru copilul sau. Laptele matern ii ofera bebelusului enzimele digestive, antioxidantii, anticorpii si nutrientii esentiali de care are nevoie. In plus, alaptatul este o metoda eficienta de linistire a bebelusului si il ajuta sa adoarma mai usor.

Cand reluati sau initiati fumatul in timpul alaptarii, veti supune copilul la fumat pasiv. In plus, nicotina si alte chimicale din tigari vor fi transmise si in organismul copilului, prin alaptat. Cantitatea de nicotina pe care o transmiteti bebelusului variaza in functie de numarul de tigari pe care le fumati. Chiar daca veti fuma doar cateva tigari, acestea tot vor avea o influenta asupra bebelusului, provocandu-i o stare de agitatie si plansete pe perioade indelungate.

Atunci cand fumati, veti inhala nicotina direct in plamani. Aceasta trece mai departe de peretii plamanilor si se transfera apoi in sange. De aici, va ajunge foarte usor in laptele matern. Chiar si nicotina din plasturi poate ajunge in corp si apoi in lapte. Cantitatea de nicotina din laptele matern variaza. De obicei, cantitatea cea mai mare este atunci cand alaptati imediat dupa ce ati fumat. Aceasta va scadea la jumatate daca alaptati la 95 de minute dupa ce ati fumat.

Farmacistii Catena recomanda Lansinoh tampoane pentru san. Datorita sistemului central InvisiLock, ce capteaza instant si disperseaza lichidul departe de centru, aceste tampoane pentru san absorb o cantitate de lichid de pana la de 20 ori mai mare decat greutatea lor. Sunt moi si catifelate, prevazute cu 2 benzi autoadezive care permit fixarea tamponului cu usurinta si care nu permit alunecarea.

Riscurile fumatului in timpul alaptarii

Fumatul in timpul alaptarii are diverse consecinte pentru mama si copil. Pentru mama, acest viciu poate reduce cantitatea de lapte produsa. Femeile care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi vor determina reducerea productiei de lapte si schimbari in compozitia laptelui matern.

Riscurile care pot aparea pentru copil din cauza fumatului in timpul alaptarii sunt urmatoarele:

  • bebelusii pot intampina probleme in rutina de somn si se vor simti agitati;
  • bebelusii expusi la fumatul in timpul alaptarii au risc mai mare sa treaca prin sindromul mortii subite sau sa dezvolte afectiuni pe fond alergic, precum astmul;
  • nicotina transmisa la copil din cauza fumatului in timpul alaptarii poate conduce la schimbari de comportament si sa provoace perioade de plans continuu;
  • bebelusii se vor imbolnavi mai usor sau pot dezvolta infectii auriculare, din cauza faptului ca imunitatea lor este mai scazuta;
  • fumatul in timpul alaptarii poate determina aparitia unor probleme digestive la bebelusi, din cauza chimicalelor din tigari.

Un aspect foarte important de care sa tineti cont este faptul ca nicotina nu ramane doar in plamani. Atunci cand fumati, fumul si substantele chimice din tigari raman pe haine, mobila, par, covoare sau pe peretii locuintei. Astfel, chiar daca in aceste zone cantitatile de nicotina sunt mici, veti risca sa expuneti bebelusul la efectele daunatoare ale acestor substante.

Consecinte ale fumatului in timpul alaptarii – tigari electronice sau vaping

Folosirea tigarilor electronice sau a dispozitivelor de vaping in timpul alaptarii este mai sigura, comparativ cu fumatul traditional. Chiar si asa, nici acest tip de fumat in timpul alaptarii nu este complet sigur. La fel ca nicotina, tigarile electronice includ lichide si vapori care contin substante toxice, doar ca nivelul lor este mai redus decat in cazul fumatului clasic.

Metode pentru a opri fumatul in timpul alaptarii

Cea mai buna metoda pentru a opri efectele nicotinei asupra bebelusului este sa incetati fumatul in timpul alaptarii. Oprirea acestui viciu este dificila. Asadar, cateva metode pe care le puteti incerca pentru a opri fumatul in timpul alaptarii sunt urmatoarele:

  • Identificati modalitati de relaxare, cum ar fi sa va jucati cu copilul, sa iesiti la o plimbare sau sa cititi o carte.
  • Vizitati locuri in care nu este permis fumatul, pentru a evita tentatiile.
  • Petreceti cat mai mult timp cu alti parinti care inteleg stresul la care va supuneti atunci cand aveti un bebelus.
  • La inceput, puteti inlocui tigarile clasice cu cele electronice, cu un continut cat mai redus de nicotina.

In cazul in care nu reusiti sa va opriti din fumat atunci cand alaptati, este important sa tineti cont de urmatoarele recomandari pentru a limita efectele negative ale nicotinei asupra bebelusului.

  • Fumati cat mai putin posibil.
  • Nu fumati niciodata cand hraniti bebelusul.
  • Nu fumati in apropierea bebelusului.
  • Nu fumati in masina sau acasa.
  • Prelungiti intervalul dintre fumat si alaptat.
  • Spalati-va mainile si schimbati-va hainele dupa ce ati fumat si inainte de a lua bebelusul in brate.

Fumatul in timpul alaptarii poate avea consecinte serioase asupra sanatatii bebelusului. Mai mult, acest obicei poate reduce cantitatea de lapte pe care o produceti, dar si calitatea acestuia. Asadar, daca va doriti ca bebelusul sa primeasca toti nutrientii din laptele matern, este important sa mentineti calitatea acestuia la cel mai inalt nivel posibil. Daca nu reusiti sa renuntati la fumat, puteti incerca sa limitati fumatul si sa fumati cat mai departe de locul in care se afla copilul.

Surse:

https://www.healthline.com/health/parenting/smoking-while-breastfeeding#takeaway

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/smoking/

https://www.webmd.com/baby/smoking-while-breastfeeding-what-to-know

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-long-does-nicotine-stay-in-breastmilk#summary

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Lansinoh Tampoane pentru san x 24 buc

    Lansinoh Tampoane pentru san X 24 bucati

    Lansinoh Tampoane pentru san sunt tampoane de protectie a sanului cu un design special care confera o absorbtie maxima, confort si discretie. Caracteristici Datorita sistemului central InvisiLock…