Cum functioneaza testele de ovulatie

Cum functioneaza testele de ovulatie Cum functioneaza testele de ovulatie

Ultima actualizare: 4 mai 2023

Daca incercati sa concepeti, probabil ca sunteti familiarizat cu elementele de baza ale ovulatiei: o data pe luna, un ovul matur este eliberat dintr-unul dintre ovare si este disponibil pentru a fi fertilizat. Aceasta fereastra de 12 pana la 24 de ore este momentul in care fertilitatea atinge varful, facandu-l cel mai bun moment pentru a face sex atunci cand incercati sa faceti un copil.

Ovulatia are loc la mijlocul ciclului menstrual. Dar ciclul fiecarei femei este diferit, iar ovulatia fiecarei femei poate varia de la o luna la alta. Exista mai multe moduri de a va da seama cand ovulati, iar benzile de testare pentru ovulatie sunt una dintre cele mai bune optiuni.

Farmacistii Catena recomanda test de ovulatie tip banda de la Fildas- test imunologic de auto-testare pentru determinarea hormonului luteinizant (LH) in urina. Acest produs poate detecta valoarea de varf a LH pentru a ajuta femeile aflate in perioada reproductiva sa anticipeze cel mai bun moment pentru conceptie sau contraceptie.

Cititi mai departe despre modul in care functioneaza testele de ovulatie, cum sa le folositi si daca sunt potrivite pentru dumneavoastra

Testele de ovulatie sunt teste de urina pe care sa le folositi acasa pentru a detecta ovulatia iminenta. Aceste teste de ovulatie functioneaza prin detectarea hormonului luteinizant (LH), care creste pentru a determina eliberarea ovulului in timpul ovulatiei.

Un kit de test de ovulatie poate veni cu mai multe benzi de testare de hartie sau testul poate arata mai mult ca un test de sarcina. Fie mictionati pe varful extins al versiunii asemanatoare testului de sarcina, fie intr-un recipient curat si apoi inmoaie cu grija banda de testare in urina.

Rezultatele va pot spune daca este posibil sa fiti in curand la ovulatie. Folosirea benzilor de ovulatie va poate ajuta sa programati sexul pentru sarcina. De obicei, atunci cand obtineti un rezultat pozitiv la test, ar trebui sa faceti sex in fiecare zi, in urmatoarele cateva zile.

Cu toate acestea, ginecologul dumneavoastra va poate oferi indrumari specifice cu privire la momentul optim si frecventa actului sexual pentru dumneavoastra si partenerul dumneavoastra. Aflati mai multe despre efectuarea unui test de predictie a ovulatiei si despre cum sa interpretati rezultatele.

Daca doresti sa ramâi insarcinata, un calculator al ovulatiei iti poate arata care este perioada fertila in care poti concepe un copil. Calendarul perioadei de ovulatie te ajuta sa iti cresti sansele de a ramâne insarcinata, pentru ca iti ofera informatii precise legate de ovulatie. Tot ce trebuie sa faci este sa inregistrezi detalii legate de perioada ciclului menstrual din ultimele 3 luni. Calculatorul de ovulatie iti va oferi informatii de maxima acuratete despre perioada ta fertila.

Prima zi a ultimei menstruatii

Data penultimei menstruatii

Data ante-penultimei menstruatii:
(cu aproximativ 3 luni în urma)

Ciclul dvs. menstrual dureaza aproximativ:

Data urmatoarei menstruatii ar trebui sa fie:
(luna/ziua/anul)

Intervalul de fertilitate

Fertilitate crescuta
(Inceputul perioadei de fertilitate semnificativa)

Ovulatie
(Sfarsitul perioadei de fertilitate semnificativa)

Unele studii arata ca testarea ovulatiei poate creste sansele de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, pentru ca acestea sa fie eficiente, trebuie sa faceti testul corect si sa faceti sex in perioada de timp indicata.

Alte cercetari au gasit rezultate mixte sau limitate sau nicio crestere a ratelor de sarcina. Testele de laborator pentru ovulatie s-au dovedit a fi mai eficiente. Acestea fiind spuse, studiile arata, de asemenea, ca persoanele care folosesc truse de ovulatie tind sa se simta bine in legatura cu experienta si sa cred ca au fost de ajutor.

O alta optiune este pur si simplu sa faci sex in fiecare zi sau o data la doua zile intre zilele 8 si 19 ale fiecarui ciclu menstrual (ziua intai este prima zi de menstruatie). Cu toate acestea, daca nu aveti timp sau inclinatia de a face sex atat de des sau daca menstruatia este neregulata, un kit de ovulatie va poate ajuta sa va identificati cele mai fertile zile.


Cum sa alegi un test de ovulatie?

Exista o varietate de teste de predictie a ovulatiei disponibile. La fel ca testele de sarcina, poti plati relativ putin sau destul de mult, in functie de cata tehnologie vrei.

Benzile de testare din hartie sunt cel mai ieftin tip de test de ovulatie. Le puteti achizitiona online in vrac, dar adesea nu vin fara instructiuni de utilizare. Spre deosebire de un test de sarcina in care fie aveti o linie, fie nu aveti, un test de ovulatie va cere sa decideti daca linia de test este mai intunecata decat linia de control. Acest lucru nu este intotdeauna usor de determinat.

In ciuda dificultatii usor crescute de interpretare a rezultatelor, unii oameni prefera aceste kit-uri de testare. Un avantaj este ca aceasta abordare low-tech, low-cost va elibereaza sa testati rapid ori de cate ori doriti.

Ceea ce alegeti are mai mult de-a face cu confortul si usurinta in citirea rezultatelor. Un monitor digital elimina ipotezele testelor de ovulatie. Cu toate acestea, sunt semnificativ mai scumpe.

Cum functioneaza testele de ovulatie

Testele de predictie a ovulatiei functioneaza prin detectarea nivelurilor de hormon luteinizant (LH) in urina. Pe masura ce ovulatia se apropie, LH creste pentru a impinge ovulul in fazele finale de maturitate. Acest varf de LH se numeste cresterea LH. Se intampla cu aproximativ 36 de ore inainte de ovulatie.

Sansa de sarcina este cea mai mare atunci cand spermatozoizii sunt prezenti in trompele uterine in momentul ovulatiei. Asa ca este ideal sa faci sex in timpul celor 3 pana la 5 zile inainte de ovulatie (pentru a oferi timp spermatozoizilor sa se deplaseze de la colul uterin la trompele uterine).

Deoarece testele de ovulatie detecteaza cresterea LH care are loc cu 12 pana la 36 de ore inainte de ovulatie, veti stiti cand sa incepeti sa faceti sex la momentul potrivit pentru conceptie.

Cum sa utilizati un kit de testare a ovulatiei

Asigurati-va sa cititi instructiunile testului de predictie a ovulatiei, daca este disponibil, deoarece pot exista mici variatii in ceea ce priveste modul in care functioneaza. In general, totusi, un kit de predictie a ovulatiei vine cu instructiuni de utilizare.

Incepeti sa utilizati testele cu aproximativ doua zile inainte de a va astepta sa ovulati. Daca nu sunteti sigure cand ovulati, puteti folosi un calculator sau o diagrama de ovulatie. Exista, de asemenea, aplicatii de fertilitate care va pot ajuta sa estimati cand este probabil sa apara ovulatia.

Daca ciclurile dumneavoastra sunt neregulate, testati-va in functie de cele mai devreme si cele mai recente date la care va asteptati sa ovulati. Este de ajutor sa ai un kit cu mai multe benzi de testare daca aceasta este situatia dumneavoastra. Consultati-va cu medicul ginecolog daca aveti nevoie de ajutor pentru a determina cel mai bun moment pentru corpul dumneavoastra.

Trusele de predictie a ovulatiei au doua linii. O linie este linia de control. Acest lucru va permite doar sa stiti ca testul functioneaza. A doua linie este linia de testare. Cand linia de testare este la fel de intunecata sau mai intunecata decat linia de control, LH este in crestere. Acesta este momentul in care ar trebui sa incepi sa faci sex.

Daca testati timp de cinci zile, aveti sanse de 80% sa preziceti ovulatia. Daca testati timp de 10 zile, aveti sanse de 95% sa preziceti ovulatia.

Avantajele si dezavantajele testelor de ovulatie

Pro

  • Usor de folosit
  • Va ajuta sa stabiliti momentul ideal de concepere inainte de a avea loc ovulatia
  • Momentul pentru testare este mai flexibil
  • Unii oameni prefera testele de ovulatie pentru verificarea mucusului cervical

Contra

  • Pot fi scumpe
  • Rezultatele nu sunt intotdeauna clare
  • Poate sa nu functioneze bine pentru persoanele cu PCOS (sindromul ovarelor polichistice)
  • Nu este 100% precis
  • Nu confirma ca a avut loc ovulatia

Tete de ovulatie pot fi utilizate impreuna cu alte metode de detectare a ovulatiei, cum ar fi o diagrama sau verificarea mucusului cervical. Acest lucru va poate oferi mai multa siguranta si va poate ajuta sa va cunoasteti mai bine corpul. Cu toate acestea, retineti ca testele de ovulatie produc uneori rezultate fals pozitive. Deci, s-ar putea sa crezi ca ovulezi cand nu o faci.

In plus, trusele de ovulatie nu trebuie folosite chiar cand va treziti. Urina de dimineata este cea mai buna, dar efectuarea testului in aceeasi fereastra de sase ore in fiecare zi ar trebui sa dea rezultate precise.

Un mare avantaj al testelor de ovulatie este ca va spun cand se apropie ovulatia, nu ca a trecut deja.

Cu toate acestea, unele persoane au probleme in a citi un rezultat pozitiv al testului de ovulatie. Daca nu obtineti o crestere a LH foarte puternica, poate fi dificil sa spuneti daca linia de testare este la fel de intunecata ca linia de control. In plus, testele de ovulatie pot sa nu functioneze bine pentru persoanele cu sindrom ovarian polichistic (PCOS), care pot avea mai multe cresteri ale LH sau niveluri ridicate de LH pe parcursul ciclurilor lor.

Retineti ca trusele de predictie a ovulatiei semnaleaza ca corpul dumneavoastra incearca sa ovuleze, dar nu pot confirma ca ovulatia a avut loc. Este posibil ca LH sa creasca fara ca un ovul sa fie eliberat.

Analizarea rezultatelor

Daca testul arata pozitiv, stii sa incepi conceperea zilnic sau o data la doua zile in urmatoarele trei pana la cinci zile. Cu toate acestea, uneori, s-ar putea sa treci prin benzile de test pentru ovulatie, dar nu obtii niciodata un rezultat care sa indice ovulatia. Un posibil motiv este ca ati inceput sa testati prea devreme in ciclul dumneavoastra.

Surse:

https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/ovulation/ovulation-test-strips/

https://www.verywellfamily.com/all-about-ovulation-predictor-kits-1960227

Farmacistul Catena va recomanda:

FILDAS Test de ovulatie tip banda x 5 bucati

FILDAS Test de ovulatie tip banda x 5 bucati

Test de ovulatie tip banda - test imunologic de auto-testare…