Cum sa mentineti copilul hidratat in timpul verii

Cum sa mentineti copilul hidratat in timpul verii Cum sa mentineti copilul hidratat in timpul verii

Ultima actualizare: 4 august 2023

In timpul verii, copiii prefera sa petreaca cat mai mult timp in aer liber. Prin jocurile interactive si activitatile in natura, copiii au oportunitatea de a explora si a se dezvolta in mod armonios. In timp ce modul in care isi petrec timpul pe parcursul verii este extrem de benefic pentru dezvoltarea lor, pentru copii exista si riscul expunerii indelungate la temperaturi ridicate si al deshidratarii. De asemenea, la varste fragede, copiii nu isi dau seama cu exactitate atunci cand le e sete si nu stiu cum sa mentina un nivel optim de hidratare. Tocmai de aceea, rolul parintilor este extrem de important in aceasta perioada pentru a evita deshidratarea. In acest articol, veti afla cum sa mentineti copilul hidratat in timpul verii.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.


Sfaturi pentru parinti: recomandari privind hidratarea copiilor in timpul verii

Copiii pot pierde apa din corp in timpul activitatilor pe care le desfasoara. In timp ce respira si transpira, exista riscul ca acestia sa piarda din ce in ce mai multa apa din organism si sa ajunga la deshidratare. Puteti preveni aparitia unei astfel de situatii in cazul copiilor prin crearea a diferitelor tipuri de jocuri care sa ii convinga sa bea suficienta apa.

Pentru a oferi copilului cantitatea de apa de care are nevoie, este important sa stiti care este necesarul in functie de varsta:

 • sub 6 luni - necesarul de fluide este oferit in baza alaptarii sau a formulei cu lapte praf;
 • 6-12 luni - sunt necesare cantitati mici de apa (aproximativ 100-200 ml)
 • 1-3 ani - aproximativ 4 pahare de lichid / zi;
 • 4-8 ani - aproximativ 5 pahare de lichid / zi;
 • 8+ ani - aproximativ 7-8 pahare de lichid / zi.

Sfat 1 pentru hidratarea copiilor in timpul verii - oferiti apa intr-un joc interesant

Atunci cand copiii incep sa creasca, acestia isi creeaza propriile preferinte alimentare. Tocmai de aceea, se poate intampla ca apa sa nu li se para interesanta pentru consum. Desi apa nu are nicio aroma si nu pare sa fie deloc atractiva, aceasta este necesara pentru hidratare.

Pentru a convinge copilul sa consume mai multa apa, puteti crea cuburi de gheata cu apa si fructele preferate si sa le oferiti copilului in timpul activitatilor. Puteti adauga cuburile intr-un pahar de apa, schimband astfel gustul acesteia si facand-o extrem de interesanta pentru copil.

Sfat 2 pentru hidratarea copiilor in timpul verii - oferiti alimente cu un continut ridicat de apa

Daca apa nu este o alegere interesanta pentru copil, necesarul de apa pentru organism poate fi suplimentat cu ajutorul alimentelor ce au un continut ridicat de apa. De exemplu, puteti sa ii oferiti copilului pepene, castraveti, citrice sau fructe de padure.

In cazul in care copilul nu prefera sa manance fructele sau legumele crude, puteti sa le includeti in smoothie-uri sau in salate de fructe sau legume. De asemenea, o varianta de succes ar putea fi sa aromatizati apa cu aceste fructe sau sa creati cuburi de gheata cu acestea.

Reidrato bimbi saruri rehidratare este recomandat in situatiile de dehidratare cauzate de diaree, la copii cu varsta incepand de la 6 luni si pana la 12 ani.

Sfat 3 pentru hidratarea copiilor in timpul verii - folositi recipiente care ii fac curiosi

Incapatanarea copiilor in a refuza apa poate fi dificil de combatut in unele situatii. Cu toate acestea, o caracteristica pe care copiii o au este aceea ca sunt curiosi. Tocmai de aceea, pentru a-i convinge sa bea apa, puteti explora curiozitatea copiilor folosind pahare sau paie colorate care sa le atraga atentia si sa ii convinga sa bea lichidul din acestea.

De asemenea, puteti cumpara un pahar sau o cana colorata care este doar a lor. Copiii au simtul proprietatii si se ataseaza de lucrurile care sunt destinate lor. Asadar, atunci cand le este sete, vor prefera ca apa au lichidul pe care il oferiti sa fie pus in respectivul recipient. In plus, daca apa este si putin rece, aceasta va fi mai gustoasa si il veti convinge mai usor sa bea suficienta apa pe parcursul unei zile.

Simptomele deshidratarii la copii

Deshidratarea la copii apare atunci cand cantitatea de apa pe care copilul o primeste este mai mica fata de cantitatea de apa pe care acesta o pierde prin transpiratie sau respiratie. De asemenea, riscul de deshidratare este mai ridicat atunci cand copilul are o problema digestiva care ii produce voma sau diaree.

Urmatoarele simptome sunt specifice deshidratarii la copii:

 • gura uscata
 • foarte putine lacrimi atunci cand plange
 • ochii par scufundati
 • cantitatea de urina pe care o elimina este mai mica decat de obicei
 • stare de agitatie
 • stare de ameteala.

In momentul in care apar simptome ale deshidratarii la copii, este recomandat sa discutati imediat cu medicul pediatru. De asemenea, pana cand primiti tratamentul din partea medicului, puteti sa ii oferiti lichidele preferate si saruri pentru rehidratare.

In concluzie, riscul deshidratarii pe timpul verii este foarte ridicat pentru copii, mai ales atunci cand acestia petrec mult timp afara. Pentru a preveni deshidratarea la copii puteti sa oferiti lichidele sub diverse forme care sa le atraga atentia si sa ii faca dornici sa incerce respectiva combinatie. Prin diverse jocuri interesante si recipiente colorate si atractive puteti convinge mai usor copiii sa bea suficienta apa pe timpul verii.

 

Surse:

https://theeverymom.com/should-older-kids-babysit-their-siblings/

https://www.toplinemd.com/worldwide-pediatrics/7-tips-for-keeping-kids-hydrated-during-hot-summer-days/

https://www.strong4life.com/en/feeding-and-nutrition/drinks/hydration-tips-for-summer

https://www.arnoldpalmerhospital.com/content-hub/how-to-keep-your-kids-hydrated-in-the-summer-heat

https://kidshealth.org/en/parents/dehydration.html

https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

 • Reidrato bimbi saruri rehidratare 6.25 g x 10 pl

  REIDRATO – Saruri rehidratare copii

  Saruri de rehidratare cu continut de glucoza si minerale recomandat pentru rehidratarea pe cale orala a copiilor cu diaree. Mod de utilizare: se fierbe apa si se raceste. Un plic de Reidrato se dizolva…