Cum sa nu ne ingrasam de Sarbatori: 3 sfaturi de luat in considerare

Cum sa nu ne ingrasam de Sarbatori: 3 sfaturi de luat in considerare Cum sa nu ne ingrasam de Sarbatori: 3 sfaturi de luat in considerare

Ultima actualizare: 29 decembrie 2022

Vin Sarbatorile cu traditiile noastre dragi, cu multe mese copioase si tentatii dulci, ispititoare, care expun pe oricine la excese alimentare si la crestere in greutate. Lipsa de cumpatare, pe langa kilograme nedorite, mai poate cauza sau acutiza si unele probleme de sanatate. Potrivit studiilor, in timpul Sarbatorilor de iarna, mare parte dintre adulti se ingrasa in jur de 1 kilogram, greutate care persista mai apoi, in ciuda rezolutiilor de Anul Nou. Iata trei strategii pentru a manca inteligent de Sarbatori. Sa ne bucuram si sa nu ne ingrasam!

Cele trei strategii castigatoare pentru mentinerea siluetei de Sarbatori au fost stabilite de cercetatori de la Centrul Universitar pentru Medicina Stilului de Viata si Comportament de la Universitatea Loughborough din Anglia. Iată care sunt acestea:


Constientizati continutul de calorii

Una din principalele descoperiri ale studiului a fost ca simpla cresterea a gradului de constientizare a numarului caloriilor continute de alimentele de sarbatoare ajuta la luarea unor decizii alimentare mai inspirate. De exemplu, o felie generoasa de 100 de grame de cozonac romanesc cu cacao, nuca si stafide poate ajunge si la 400 de kilocalorii. Ca sa scapati de aceste 400 de kilocalorii, ar trebui sa alergati cu viteza medie in jur de 45 de minute. In medie, un adult are nevoie de 2000 de kilocalorii pe zi. Sunt informatii de luat in considerare atunci cand va ganditi sa mai mancati inca o felie…

In principiu, atunci cand va doriti sa va mentineti la o greutate sanatoasa, cunostinetele elementare de nutritie sunt foarte utile. Mancand cu moderatie, va veti putea bucura de bunatatile de Craciun fara sa aveti surprize la cantar. Iata un scurt ghid al caloriilor (per 100 g/produs) pe care le contin alimentele romanesti consumate cel mai frecvent in timpul sarbatorilor de iarna:

  • Slanina de porc – 638 kcal
  • Sunca afumata – 378 kcal
  • Caltabos – 300 kcal
  • Toba de porc – 323 kcal                                    
  • Piftie de porc – 106 kcal
  • Muschi slab de porc gatit – 145 kcal
  • Ciolan de porc – 337 kcal
  • Sorici – 564 kcal
  • Piept de pui la gratar – 150 kcal
  • Drob ficat de pui – 115 kcal  
  • Sarmale (varza murata, carne de porc, orez) – 290 kcal
  • Salata de boeuf (carne de pui, maioneza de casa, legume, oua fierte) – 250 kcal
  • Oua umplute (maioneza de casa) – 240 kcal
  • Cozonac Panetone – 350 kcal
  • Turta dulce – 366 kcal
  • Praline cu ciocolata si alune – 563 kcal
  • Ciocolata – 500 kcal +
  • Vin alb sec – 73 kcal
  • Vin rosu dulce – 106 kcal
  • Bere – 43 Kcal
  • Portocale – 47 kcal

 

Pentru sustinerea procesului de scadere in greutate sau pentru mentinere, farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold de la Naturalis. Este un supliment alimentar care contine Glucomannan 100, o fibra naturala, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. Capsulele induc senzatia de satietate, reduc apetitul, cresc vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate a acestei fibre de a absorbi apa.

Faceti alegeri alimentare mai sanatoase

Dincolo de moderatie, pentru a evita kilogramele in plus, dar si tulburarile digestive, este indicat sa consumati alimente mai sanatoase. Preparatele traditionale romanesti pot fi adaptate si reinterpretate in varianta light. De exemplu, inlocuiti carnea de porc din sarmale cu carne de pui sau de curcan, renuntati la afumatura si “veti economisi” multe calorii. Maioneza din salata de boeuf poate fi si light. Inlocuiti zaharul alb din deserturi cu diversi indulcitori dietetici, ce nu contin calorii.

Din categoria legumelor, iarna sunt foarte recomandate muraturile, bogate in probiotice si in vitamina C, sau variantele congelate in cazul in care suferiti de hipertensiune si trebuie sa evitati sarea.  

De Craciun, la aperitive, puteti pune in farfurie branza sau o bucatica de caltabos/lebar cu legume si o felie mica de paine din faina integrala sau de secara; la felul principal, va puteti delecata cu carne slaba, alaturi de muraturi si cartofi la cuptor. Deserturile este indicat sa le consumati in prima parte a zilei si cu foarte multa moderatie.

In caz de disconfort abdomina, greata si balonare dupa masa, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Bil-Ex de la Naturalis. Acesta contine extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei. 

 

Mancati constient

Amintiti-va sa va bucurati de mancare si nu confundati mesele festive cu o cursa de umplut stomacul contra cronometru. Luati bucati cat mai mici de mancare, mestecati bine fiecare imbucatura, savurati, inghititi si abia apoi luati urmatoarea inghititura. Din cand in cand, mai lasati tacamurile jos, apoi intoarce-ti-va cu placere la ritualul mesei.

Practic, mancatul constient (engl. mindfullness) presupune alegerea constienta a alimentelor si savurarea acestora. In perioada Sarbatorilor, de fiecare data cand va este pofta de „ceva bun” este bine sa va intrebati:

  • Mananc doar pentru ca acest aliment este in preajma mea sau pentru ca mi-a fost oferit?
  • Ce alte bunatati am mai mancat azi si ce este in plan pentru restul zilei?
  • Cum ma voi simti dupa ce voi manca? Imi va parea rau?

 

Pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar, farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis. Este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala care sustine procesul de digestie.