Cum sa recunoasteti alergia alimentara la copii?

Cum sa recunoasteti alergia alimentara la copii? Cum sa recunoasteti alergia alimentara la copii?

Ultima actualizare: 13 octombrie 2023

O alergie alimentara apare cand sistemul imunitar, care lupta in mod normal cu infectiile, vede alimentele ca pe un invadator. Acest lucru duce la o reactie alergica. Chiar daca reactiile anterioare au fost usoare, cineva cu o alergie alimentara este intotdeauna expus riscului ca urmatoarea reactie sa-i puna viata in pericol. Deci, oricine are o alergie alimentara trebuie sa evite complet alimentele care pot cauza probleme si sa aiba intotdeauna la indemana epinefrina injectabila in caz de urgenta.

O alergie alimentara este un raspuns anormal al organismului la un anumit aliment. Este important de stiut ca aceasta este diferita de o intoleranta alimentara, care nu afecteaza sistemul imunitar, desi unele dintre simptome pot coincide.


Alergia alimentara la copii – informatii, cauze, simptome si diagnostic

Inainte de a avea o reactie de alergie alimentara, un copil sensibil trebuie sa fi fost expus la alimente cel putin o data inainte sau ar putea fi sensibilizat prin laptele matern. Cand apar simptomele alergice, inseamna ca este a doua oara cand copilul mananca acel aliment. In acel moment, cand anticorpii IgE reactioneaza cu alimentele, histaminele sunt eliberate in organism, ceea ce poate determina copilul sa prezinte semne de alergie alimentara.

Allerdep sirop este un supliment alimentar care sustine functionarea normala a tractului respirator superior si inferior, prin scaderea inflamatiei, calmarea tusei, decongestionarea cailor respiratorii, fluidificarea secretiilor bronsice si reducerea manifestarilor alergice cutanate.

Alergia alimentara la copii – manifestari care va ajuta sa o depistati usor

Reactia alergica este un raspuns al sistemului imunitar, in care substante chimice precum histamina sunt eliberate in organism. O reactie alergica poate fi usoara sau severa. Persoana afectata poate avea o reactie severa la un aliment chiar daca reactiile sale anterioare au fost usoare. Simptomele alergice pot aparea in decursul a cateva minute pana la o ora de la ingerarea alimentelor. Simptomele unei reactii alergice pot include:

Probleme ale pielii

  • Urticarie (pete rosii care arata ca muscaturile de tantar)
  • Eruptii cutanate, insotite de mancarime (eczema, numita si dermatita atopica)
  • Umflatura

Probleme de respiratie

  • Stranut
  • Respiratie suieratoare
  • Constrictia gatului
  • Tuse
  • Raguseala

Simptome stomacale

Simptome legate de circulatie

  • Piele palida
  • Ameteala
  • Pierderea cunostiintei

Uneori, o alergie poate provoca o reactie severa, numita anafilaxie. Anafilaxia poate incepe cu simptome similare, ca o reactie mai putin severa, dar se poate agrava rapid. Copilul poate sa aiba probleme respiratorii sau sa lesine. Daca nu este tratata cu epinefrina injectabila, anafilaxia poate pune viata in pericol, asa ca necesita asistenta medicala imediata.

Potrivit Institutului National de Alergie si Boli Infectioase, nu este nevoie de o cantitate mare de alimente pentru a aparea o reactie severa la persoanele foarte alergice. De fapt, doar 1/44.000 de unitati dintr-un sambure de arahide poate provoca o reactie alergica la persoanele cu alergii severe.

Simptomele alergiei alimentare pot semana cu alte tulburari sau afectiuni medicale. Pentru diagnostic, consultati intotdeauna medicul pediatru.

Ce alimente provoaca cel mai adesea alergii alimentare la copii?

Aproximativ 90% din toate alergiile alimentare la copiii sunt cauzate de urmatoarele opt alimente:

  • lapte,
  • oua,
  • grau,
  • soia,
  • nuci,
  • arahide,
  • peste,
  • crustacee.

Ouale, laptele si alunele sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii, dar la acestea se adauga si graul, soia si nucile. Arahidele, nucile, pestele si crustaceele provoaca de obicei cele mai severe reactii alergice. Aproape 5% dintre copiii cu varsta sub 5 ani au alergii alimentare. Din 1997 pana in 2007, prevalenta alergiei alimentare raportate a crescut cu 18% in randul copiilor sub 18 ani. Desi majoritatea copiilor isi „depasesc” alergiile, alergia la alune, nuci, peste si crustacee poate persista toata viata.

Care este diferenta dintre alergia alimentara si intoleranta alimentara?

Alergia alimentara provoaca un raspuns al sistemului imunitar, provocandu-i copilului simptome care variaza de la neplacute la grave si care-i pot pune viata in pericol. Intoleranta alimentara nu afecteaza sistemul imunitar, desi unele simptome pot fi aceleasi ca in alergia alimentara.

Ce este intoleranta alimentara?

Oamenii confunda adesea alergiile alimentare cu intoleranta alimentara. Simptomele intolerantei alimentare pot include eructatii, indigestie, gaze, scaune moi, dureri de cap, nervozitate sau senzatia de „inrosire”, insa intoleranta alimentara nu afecteaza sistemul imunitar. Intoleranta alimentara poate aparea deoarece persoana nu poate digera o substanta, cum ar fi lactoza, ceea ce poate fi neplacut, dar este rareori periculos.

Diagnosticul de alergie alimentara la copii

In cazul in care copilul are o alergie alimentara, medicul va va intreba despre:

  • simptomele copilului;
  • timpul intre consumul unui anumit aliment si debutul simptomelor;
  • daca membrii familiei au alergii sau afectiuni precum eczema si astmul.

Medicul va poate trimite la un alergolog (medic specialist in alergii), care va pune mai multe intrebari si va face un examen fizic. Alergologul va recomanda teste pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic, cum ar fi:

  • un test cutanat – acest test implica plasarea extractelor lichide de alergeni alimentari pe antebratul sau spatele copilului, inteparea pielii si asteptarea pentru a vedea daca se formeaza pete rosiatice. Rezultatul pozitiv in urma testatii unui aliment arata ca pacientul ar putea fi sensibil la acel aliment.
  • analize de sange – pentru a verifica daca in sange s-au format anticorpi IgE la anumite alimente.

Copilul ar putea fi nevoit sa inceteze sa mai ia unele medicamente (cum ar fi antihistaminice fara prescriptie medicala) cu 5 pana la 7 zile inainte de testul cutanat, deoarece acestea pot influenta rezultatul. Discutati cu medicul alergolog daca nu stiti care medicamente trebuie intrerupte si pentru cat timp.

Daca rezultatele testului sunt neclare, alergologul poate face un test alimentar. In timpul acestui test, copilul primeste cantitati tot mai mari din potentialul alergen alimentar, iar medicul monitorizeaza simptomele. Testul trebuie efectuat in cabinetul medicului alergolog sau intr-un spital cu acces la medicamente si ingrijire medicala imediata, deoarece s-ar putea produce o reactie care sa puna in pericol viata copilului.

De asemenea, se fac teste alimentare pentru a vedea daca oamenii au depasit o alergie.

Cum sunt tratate alergiile alimentare la copii?

Un copil care are alergie alimentara ar trebui sa aiba intotdeauna doua autoinjectoare de epinefrina la indemana, in cazul unei reactii severe. Un autoinjector de epinefrina este un medicament pe baza de reteta care vine intr-un recipient mic, usor de transportat si usor de utilizat. Medicul va va arata cum sa-l folositi. Aveti intotdeauna doua autoinjectoare la indemana, in cazul in care unul dintre ele nu functioneaza sau copilul are nevoie de o a doua doza.

De asemenea, medicul va poate oferi un plan de actiune in caz de alergii, care va poate ajuta sa va pregatiti, sa recunoasteti si sa tratati o reactie alergica. Mentionati planul oricarei persoane care trebuie sa stie, cum ar fi rudele, personalul scolii si antrenorii, in caz ca practica vreun sport. Oriunde se afla copilul, ingrijitorii ar trebui sa stie intotdeauna unde este epinefrina, sa aiba acces usor la ea si sa stie cum sa administreze injectia.

Complicatiile alergiilor alimentare la copii

Timpul conteaza cel mai mult daca apare o reactie alergica. Cand copilul incepe sa aiba simptome alergice grave, cum ar fi dificultati de respiratie sau constrictie in gat, utilizati imediat autoinjectorul de epinefrina. De asemenea, utilizati-l imediat daca simptomele implica doua reactii diferite ale corpului, cum ar fi urticarie si varsaturi. Apoi, sunati la numarul de urgenta pentru a transporta copilul cu ambulanta la cel mai apropiat spital, pentru a fi tratat si supravegheat. Supravegherea medicala este importanta deoarece, chiar daca ceea ce este mai rau pare sa fi trecut, poate aparea un al doilea val de simptome grave.

Fisa de instructiuni pentru reactia alergica

Cum pot parintii sa tina copiii in siguranta?

In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, cititi cu atentie etichetele alimentelor, astfel incat sa puteti evita alergenul. Ingredientele si procesele de fabricatie se pot schimba, asa ca este important sa cititi etichetele de fiecare data, chiar si pentru alimentele pe care copilul le-a consumat in siguranta in trecut. Cei mai frecventi alergeni ar trebui sa fie etichetati clar, dar alergenii mai putin obisnuiti pot fi ascunsi in ingrediente precum arome naturale sau condimente.

Un lucru care ar putea sa nu apara pe o eticheta este riscul de contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata are loc atunci cand un aliment la care copilul nu este alergic intra in contact cu un aliment la care este alergic. De exemplu, acest lucru se poate intampla daca un producator foloseste acelasi echipament pentru a macina o multime de alimente diferite. Unele companii mentioneaza acest lucru pe etichete, pentru a atentiona clientii cu privire la riscul contaminarii incrucisate, asa ca aveti grija la mesaje precum: „Poate contine arahide”, „Procesat intr-o unitate care proceseaza si lapte” sau „Fabricat cu echipamente utilizate si pentru oua”. Veti dori sa evitati produsele care specifica astfel de atentionari.

Cand copilul mananca la restaurant sau acasa la un prieten, asigurati-va ca cine pregateste mancarea stie despre alergie si ce alimente trebuie evitate. Puteti chiar sa-i puneti la dispozitie alimente despre care stiti ca sunt sigure pentru copilul dumneavoastra.

 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-allergies-in-children

https://kidshealth.org/en/parents/food-allergies.html

https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Food-Allergies-in-Children.aspx

 

Farmacistul Catena va recomanda: