Defect septal atrial: manifestari, cauze, tratament

Defect septal atrial: manifestari, cauze, tratament Defect septal atrial: manifestari, cauze, tratament

Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

defect-septal-atrial

Defectul septal atrial este practic o gaura in septul atrial, peretele care separa cele doua camere superioare ale inimii (atrii). Defectul septal atrial este un defect cardiac congenital (o problema medicala prezenta inca de la nastere), care se produce atunci cand septul nu se formeaza corect. Se mai numeste si „gaura in inima”.

Prin acest defect septal atrial s-a creat un orificiu prin care o cantitate de sange din cavitatea stanga (atriul stang) trece in cavitatea dreapta (atriul drept), lucru care incarca circulatia pulmonara cu un volum suplimentar de sange. In mod normal, sangele bogat in oxigen curge din camera superioara stanga (atriu) in jos, in camera inferioara stanga (ventricul), si apoi iese pentru a furniza oxigen catre corp. Defectul septal atrial face ca o cantitate de sange din atriul stang sa curga in directia gresita, in atriul drept. Atriul drept contine sange lipsit de oxigen care trebuie sa circule prin plamani. Drept urmare, atriul drept ajunge sa contina sange suplimentar, care in cele din urma ajunge la plamani.

Aceasta anomalie ar putea fi minora, situatie in care nu provoaca probleme. In aceste cazuri, medicii prefera sa nu trateze defectul septal atrial. Alteori, poate cauza probleme cardiace sau pulmonare. Cu cat defectul septal atrial este mai mare, cu atat creste riscul de aparitie a simptomelor si nevoia de tratament.


Defect septal atrial – informatii generale

Un defect septal atrial este o problema cardiaca congenitala. Defectul septal atrial este o gaura in peretele din interiorul inimii, cunoscuta sub numele de sept, care desparte atriul stang de cel drept. Potrivit cercetarilor din 2018, aceasta afectiune este al treilea cel mai frecvent tip de anomalie cardiaca observata la nou-nascuti.

De obicei, un defect septal atrial mic se remediaza de la sine. In schimb, medicii recomanda inchiderea chirurgicala a defectelor medii sau mari, chiar daca acestea nu provoaca simptome. Aceasta metoda poate ajuta la prevenirea problemelor sau complicatiilor care pot aparea mai tarziu in viata.

Pentru a intelege ce este un defect septal atrial, este important sa aflati cum functioneaza inima.

Inima este formata din patru camere. Cele doua camere de sus sunt atriul stang si atriul drept, iar camerele inferioare sunt ventriculul stang si ventriculul drept. Sangele se misca prin aceste camere intr-o ordine stabilita.

  1. Sangele lipsit de oxigen ajunge din corp in atriul drept.
  2. Apoi curge din atriul drept in ventriculul drept, care il pompeaza in plamani.
  3. Sangele bogat in oxigen revine apoi din plamani in atriul stang.
  4. Apoi trece din atriul stang in ventriculul stang, care il pompeaza in restul corpului.

defect-septal-atrial-inima

Tipuri de defect septal atrial

Exista patru tipuri principale de defect septal atrial. Ele sunt definite de localizarea lor in septul atrial.

  • Defect septal atrial secundum (defect la baza fosei ovale)

Acest tip de defect septal atrial se afla in mijlocul septului atrial si este cel mai frecvent tip de defect septal atrial (80% din totalul cazurilor).

  • Ostium primum

Ostium primum se afla in partea inferioara a septului atrial. O parte dintre bebelusii cu ostium primum au de obicei si alte defecte cardiace, cum ar fi defectul pernei endocardice, defectul canalului atrioventricular, atrezia de valva tricuspida si defectul valvei mitrale. Ostium primum este de obicei asociat cu sindromul Down.

  • Defect de sinus venos

In acest caz, gaura se dezvolta in partea superioara a septului. Un studiu de caz realizat in 2019 sugereaza ca defectul de sinus venos are o rata mai mica de inchidere spontana decat alte tipuri.

  • Defect de sinus coronarian

Sinusul coronarian este cel mai rar tip de defect septal atrial (mai putin de 1% dintre toate cazurile). In acest caz, gaura se dezvolta in peretele care separa atriul stang de sinusul coronarian. Este mai des asociat cu o alta boala cardiaca congenitala complexa.

Cauze si factori de risc

Motivul pentru care apare defectul septal atrial este neclar. Aceasta problema de structura apare in timpul dezvoltarii inimii, atunci cand copilul se afla inca in uter.

defect-septal-atrial-cauze

La aparitia acestei probleme pot contribui factorii genetici, anumite afectiuni medicale, utilizarea anumitor medicamente si factorii de mediu sau stilul de viata, cum ar fi fumatul sau abuzul de alcool.

Factori de risc

Defectul septal atrial apare in perioada in care inima copilului se dezvolta in timpul sarcinii. Anumite afectiuni de sanatate sau consumul de droguri in timpul sarcinii pot creste riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect septal atrial sau alte malformatii cardiace congenitale. Printre acesti factori se numara:

  • rubeola aparuta in primele luni de sarcina;
  • diabetul;
  • lupusul;
  • consumul de alcool sau tutun;
  • consumul ilegal de droguri, cum ar fi cocaina;
  • utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi unele medicamente anticonvulsivante si medicamentele care trateaza tulburarile de dispozitie.

defect-septal-atrial-factori-de-risc

Unele tipuri de malformatii cardiace congenitale sunt transmise genetic. Daca o persoana are o afectiune cardiaca congenitala, printre care defect septal atrial, screeningul genetic poate ajuta la determinarea riscului ca viitorii copii sa dezvolte anumite defecte cardiace.

Semne si simptome

Semnele si simptomele unui defect septal atrial sunt adesea usoare si, de obicei, nu sunt vizibile in copilarie. Specialistii sustin ca unii bebelusi cu defect septal atrial sever pot avea simptome precum:

  • infectii frecvente;
  • oboseala in timpul hranirii;
  • accident vascular cerebral.

Cel mai frecvent simptom in copilarie, si adesea singurul, este suflul cardiac. Copiii cu defect septal atrial sever, in special cu defect ostium primum, pot prezenta simptome precum:

defect-septal-atrial-simptome-semne

Un studiu din 2011 a constatat ca pana la 33,8% dintre adultii cu defecte septale atriale nerezolvate au palpatii cardiace.

Conform cercetarilor din 2020, diagnosticul si screeningul precoce sunt importante si, de obicei, conduc la rezultate favorabile. Studii mai vechi au descoperit ca 90% dintre persoanele cu defecte septale atriale mari netratate nu traiesc pana la implinirea varstei de 60 de ani.

Diagnostic

In cele mai multe cazuri, un defect septal atrial nu este diagnosticat pana in copilarie sau la varsta adulta. Defectele minore ar putea sa nu provoace simptome vizibile.

Defectele septale atriale sunt cel mai adesea diagnosticate cand medicul asculta inima cu ajutorul stetoscopului si detecteaza un suflu.

Daca medicul aude un murmur, poate recomanda o ecografie speciala a inimii, numita ecocardiograma. Acest tip de test de diagnostic foloseste unde sonore pentru a produce imagini in direct ale inimii. In acest fel, medicul poate sa vada interiorul inimii, cat de bine functioneaza si cum circula sangele prin ea.

defect-septal-atrial-diagnostic

O alta metoda de diagnostic pe care medicul o poate recomanda este ecocardiograma transesofagiana. In timpul acestei proceduri, specialistul introduce o sonda subtire in gat si esofag, care se afla aproape de camerele superioare ale inimii. Sonda va folosi apoi unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul inimii.

Cat de grav poate fi un defect septal atrial?

Severitatea unui defect septal atrial depinde de:

  • dimensiunea orificiului;
  • cantitatea de sange catre trece prin el;
  • in ce directie se deplaseaza sangele.

Gaurile mai mici de 5 milimetri se pot vindeca de la sine in decurs de un an de la nastere. Defectele de peste 1 centimetru trebuie tratate cel mai probabil, pentru a fi evitate complicatiile care pot aparea mai tarziu in viata.

Cum se trateaza defectul septal atrial?

Daca defectul este mic, pacientii nu au nevoie de tratament, medicul putand sa monitorizeze insa defectul cu ajutorul ecocardiogramei, pentru a vedea daca se inchide de la sine.

In schimb, daca defectul este mai mare, specialistii recomanda interventia chirurgicala de inchidere a defectului, pentru a preveni complicatiile. Exista doua tipuri de interventii chirurgicale prin care poate fi tratat defectul septal atrial:

1. Inchidere defect septal atrial

In timpul operatiei de inchidere, medicul va introduce un tub mic, flexibil, numit cateter, intr-un vas de sange, pe care il va directiona catre inima. Specialistul va introduce apoi un implant sau o plasa pentru a inchide orificiul.

2. Operatie pe cord deschis

In acest caz, chirurgul efectueaza o taietura la nivelul pieptului, pentru a ajunge la inima. Acesta introduce apoi o plasa sau coase orificiul.

defect-septal-atrial-operatie

Defect septal atrial - posibile complicatii

Defectul septal atrial poate provoca urmatoarele complicatii:

  • aritmii atriale, cum ar fi fibrilatia atriala si flutterul atrial, care apar atunci cand camerele superioare ale inimii bat in contratimp cu camerele inferioare ale inimii, provocand batai neregulate ale inimii si afectand fluxul sanguin;
  • hipertensiune pulmonara, care se traduce prin tensiune arteriala ridicata in arterele plamanilor si inimii;
  • insuficienta cardiaca dreapta, in care partea dreapta a inimii nu poate pompa sangele in mod corespunzator;
  • accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu (AIT);
  • sindrom Eisenmenger (o afectiune grava, caracterizata printr-un flux neregulat de sange catre inima si plamani).

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-septal-defect/symptoms-causes/syc-20369715

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11622-atrial-septal-defect-asd

https://www.healthline.com/health/heart/atrial-septal-defects

https://www.medicalnewstoday.com/articles/asd-heart