Despre regresia somnului la bebelusi

Despre regresia somnului la bebelusi Despre regresia somnului la bebelusi

Ultima actualizare: 27 iunie 2023

regresia-somnului

Daca programul de somn al bebelusului dumneavoastra se modifica frecvent chiar daca micutul a trecut deja de varsta de un an, nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca acesta este un proces firesc in evolutia oricarui copil.

Este vorba de regresia somnului, fenomen caruia i se datoreaza in mare parte si insomniile parintilor atunci cand copilul se trezeste brusc in plina noapte si ramane treaz pana in zori, desi pana mai ieri obisnuia sa doarma dus.

Cum spuneam, regresia somnului nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa pentru aceasta trebuie sa stiti care sunt perioadele in care se manifesta si la ce trebuie sa va asteptati.

Puteti afla toate detaliile din acest material, in care va vom explica mai detaliat ce este regresia somnului, care sunt etapele sale si care este numarul de ore de somn, in functie de anumite varste ale copilului.

Pentru a favoriza reglarea tranzitului intestinal al copiilor si pentru o functionare normala a sistemului digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Alinan Sirop de linistire. Acesta este un supliment alimentar obtinut din extracte naturale ce contribuie la ameliorarea balonarii si a crampelor abdominale, fiind recomandat si pentru ca imbunatateste calitatea somnului.


Regresia somnului – Ce este si de ce apare

Aparitia regresiei somnului este o consecinta fireasca a etapelor de dezvoltare mentala si fizica a copilului. La scurt timp dupa ce micutul vine pe lume, creierul acestuia incepe sa acumuleze informatii si sa dezvolte abilitati, iar fenomenul despre care vorbim reprezinta un semn ca evolutia nou-nascutului este una normala.

Regresia somnului consta in modificarea brusca a programului de somn, ceea ce, de multe ori, provoaca ingrijorare. E si firesc sa se intample asa, din moment ce copilul incepe sa se trezeasca brusc peste noapte sau sa doarma in reprize scurte, in intervale orare diferite de programul obisnuit.

Tot ce trebuie sa faceti in astfel de situatii este sa va asigurati ca aceste perturbari nu apar cumva din alte cauze, cum ar fi temperatura necorespunzatoare in camera copilului, aparitia dintilor, scutecele care trebuie schimbate sau anumite probleme de sanatate.

Pentru a asigura copilului dumneavoastra un somn linistit si o dezvoltare armonioasa, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Picaturi Sonno bimbi. Acest produs este obtinut din extracte din plante - parti aeriene de Passiflora, flori de Tei si frunze de Roinita – fiind recomandat in caz de tulburari de somn sau atunci cand copilul intampina dificultati in a adormi.

 Regresia somnului – simptome si manifestari

Principalul simptom caracteristic al regresiei somnului este aceasta modificare brusca a programului de somn, despre care am amintit deja. Copilul incepe sa se trezeasca din ce in ce mai des pe timpul noptii, in intervale in care de obicei dormea foarte bine, iar aceasta trezire este insotita deseori de plansete si de o stare de indispozitie.

Cu toate eforturile parintilor, micutul readoarme cu greutate iar la fel stau lucrurile si cand trebuie dus la culcare conform programului de somn respectat pana la momentul respectiv.

Dupa trezire, copilul poate deveni hiperactiv, pentru ca la un moment dat sa isi piarda brusc din energie, insa dupa nenumarate eforturi de a-l face sa adoarma.

Regresia somnului - etape

Perioadele de regresie a somnului dureaza de obicei intre 3 si 6 saptamani, iar dupa cum vom arata in continuare, acestea se pot manifesta in mai multe etape, pana dupa varsta de 2 ani.

Regresia somnului la bebelusii de 4 luni

Pe fondul dezvoltarii creierului, copilul incepe sa alterneze la aceasta varsta somnul profund cu cel superficial, iar in momentul in care se face trecerea intre cele doua stari, acesta se trezeste.

Este important ca dupa aceasta perioada sa fie respectata rutina somnului, atat in ceea ce priveste programul cat si prezenta unuia dintre parinti langa copil atunci cand acesta adoarme si se trezeste - daca astfel a fost invatat pana atunci.

Regresia somnului la bebelusii de 6 luni

Aceasta etapa a regresiei somnului se datoreaza faptului ca micutii devin mai activi – invata sa se rostogoleasca si sa stea in sezut - iar tot acest efort le face pofta de mancare.

Din acest motiv, se trezesc mai des si trebuie hraniti chiar si pe timpul noptii. 

In mod normal, programul de somn al unui bebelus la aceasta varsta ar trebui sa fie constituit din doua reprize mai scurte de somn ziua si o repriza lunga noaptea. In general, regresia somnului la 6 luni se manifesta prin mai multe treziri pe timpul noptii.

Regresia somnului la bebelusii de 8-10 luni

La aceasta varsta, copiii incep sa mearga de-a busilea sau chiar fac primii pasi sprijiniti de adulti, ceea ce ii face mai curiosi si mai dornici de a explora. Iau contact cu tot mai multe lucruri noi, asimileaza informatii si chiar rostesc primele cuvinte. In plus, este si perioada in care incep sa le iasa dintii, iar toti acesti factori cumulati determina o noua modificare a programului de somn.

Regresia somnului la 1 an

Dorinta de explorare se mentine si chiar este mai aprinsa la varsta de un an, dat fiind faptul ca micutii se descurca tot mai usor sa mearga singuri. In aceasta perioada sunt mult mai interesati sa invete lucruri noi decat sa doarma, astfel ca tind sa renunte la a doua repriza de somn de peste zi.

Este recomandat insa ca parintii sa incerce sa ii respecte vechiul program de somn, cel putin inca 3 luni, dupa care urmeaza o noua etapa de regresie.

Regresia somnului la 1 an si 3 luni

Cu toate eforturile, este din ce in ce mai dificil pentru parinti sa isi convinga copilul sa doarma si a doua repriza de somn pe timpul zilei, pentru ca interesul pentru tot ce se intampla in jur este tot mai mare. 

Acesta vine insa la pachet cu acumularea de oboseala pe timpul zilei, iar din acest motiv copiii adorm devreme si se trezesc peste noapte.

Regresia somnului la 1 an si 6 luni

Copiii devin tot mai independenti, dar totodata au teama de abandon sau de separare de parinti. Din acest motiv, adorm mai greu daca parintele care ii vegheaza paraseste camera inainte ca micutii sa doarma profund.

Regresia somnului este influentata si de oboseala indusa de efortul depus pentru a invata sa mearga sau si sa vorbeasca dar si de aparitia primelor „crize de nevi” numite tantrumuri. Nu in ultimul rand, somnul copiilor aflati la aceasta varsta este tulburat si de durerile pricinuite de cresterea premolarilor.

 Regresia somnului la 2 ani

Copiii de 2 ani isi petrec tot mai mult timp la joaca si merg seara la culcare obosii, ceea ce le poate afecta calitatea somnului. 

De asemenea, la aceasta varsta incep sa aiba si primele cosmaruri, care ii fac sa se trezeasca pe timpul noptii si sa adoarma mai greu.

regresie-somn

Necesarul de ore de somn ale copilului in functie de varsta

Pentru va asigura ca cei mici au parte de odihna suficienta chiar si in aceste perioade caracterizate de schimbari ale programului de somn va prezentam mai jos o schema cu necesarul de ore de somn pentru fiecare categorie de varsta.

  • Varsta intre 0 si 2 luni: 16-18 ore pe zi, dintre care 8-9 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 2 si 4 luni: 14-16 ore pe zi, dintre care 9-10 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 4 si 6 luni: 14-15 ore pe zi, dintre care 10 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 6 si 9 luni: 14 ore pe zi, dintre care 10-11 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 9 si 12 luni: 14 ore pe zi, dintre care 10-12 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 12 si 18 luni: 13-14 ore pe zi, dintre care 11-12 pe timpul noptii;
  • Varsta intre 18 si 24 de luni: 13-14 ore pe zi, dintre care 11 pe timpul noptii.

Sfaturi pentru parinti

Perioadele de regresie a somnului pot fi usor depasite daca veti tine cont de cateva sfaturi care trebuie puse in aplicare atat in intervalele respective, cat si inainte de acestea.

  • Invatati copiii sa adoarma singuri inainte de perioada de regresie. Astfel, acestora le va fi mult mai usor sa adoarma la loc atunci cand se trezesc peste noapte.
  • Pastrati rutina de culcare si nu introduceti obiceiuri noi in timpul regresiei, in ideea de a ajuta copilul sa adoarma mai usor.
  • Stati alaturi de copil pana cand acesta adoarme. Copiii au un somn mult mai linistit atunci cand adorm cu constiinta faptului ca parintii sunt langa ei, iar daca acestia ies mai devreme din camera, le induc teama de abandon ce ii va impiedica sa mai adoarma.
  • Asigurati un mediu propice pentru somn in camera copilului. Verificati de fiecare data daca temperatura si umiditatea sunt la un nivel optim, daca nu exista surse de zgomot sau de lumina care pot deranja somnul copilului si daca acesta sta confortabil in patut.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Picaturi Sonno bimbi  x 30 ml

    Picaturi Sonno Bimbi pentru tulburari de somn la copii

    Supliment alimentar cu extracte din plante. Recomandat pentru nou-nascuti, sugari si copii. Sonno Bimbi picaturi este un supliment alimentar obtinut din plante atent selectionate si controlate biologic.…

  • Alinan Sirop de linistire, 150 ml sirop

    Alinan Sirop de linistire X 150 ml sirop

    ALINAN SIROP DE LINISTIRE 150 ml Alinan Sirop de linistire este un preparat obtinut din extracte naturale standardizate, cu proprietati calmante, recomandat copiilor in cazul starilor de agitatie, pentru…