Detoxifierea ficatului. Ce ar fi bine sa mancati?

Detoxifierea ficatului. Ce ar fi bine sa mancati? Detoxifierea ficatului. Ce ar fi bine sa mancati?

Ultima actualizare: 29 septembrie 2021

detoxifierea-ficatului

Sanatatea unei persoane este influentata si de capacitatea organismului de a elimina toxinele. Cei mai multi oameni au o nevoie urgenta de a-si curata ficatului, din cauza expunerii la toxinele din mediu, a produselor toxice de ingrijire a corpului si a alimentelor procesate. Modalitatea ideala de a face acest lucru este detoxifierea ficatului.

Ficatul este unul dintre organele prin care organismul elimina toxinele atat de daunatoare. Este bine-cunoscut faptul ca ficatul este unul dintre cele mai harnice organe din corp. Acesta ”lucreaza” neobosit pentru a ne detoxifica sangele, pentru a produce bila care digera grasimile, pentru descompunerea hormonilor si pentru stocarea vitaminelor, mineralelor si a fierului.

Daca ficatul nu functioneaza bine, organismul nu poate digera bine alimentele si, mai ales, grasimile. De aceea, este esential sa evitati afectiunea denumita ”ficat gras” si sa incepeti detoxiferea ficatului pentru a elimina toxinele din corp.

Care sunt rolurile ficatului?

Printre functiile esentiale ale ficatului se numara:

  • Procesarea substantelor nutritive absorbite de intestine, astfel incat acestea sa fie absorbite mai eficient
  • Producerea proteinelor ​​esentiale si a colesterolului
  • Reglarea compozitiei sanguine pentru a echilibra nivelurile proteinelor, grasimilor si zaharului
  • Producerea de substante chimice esentiale pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sange in mod corespunzator
  • Distrugerea globulelor rosii vechi
  • Descompunerea si metabolizarea alcoolului si a medicamentelor
  • Eliminarea toxinelor din fluxul sanguin, inclusiv a bilirubinei, amoniacului si altele
  • Depozitarea mineralelor, fierului si vitaminei A

 


Alimente recomandate pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este cunoscut drept detoxifiantul natural al organismului, datorita functiei sale de curatare a corpului de toxine. De asemenea, ficatul produce bila necesara pentru o digestie sanatoasa. Daca este sanatos, ficatul poate detoxifica aproape toate substantele nocive cu care intra in contact organismul. In schimb, un ficat bolnav nu poate filtra substantele toxice la fel de eficient, iar acest lucru poate provoca o multime de simptome, cum ar fi:

  • ingalbenirea pielii (icter)
  • oboseala
  • umflaturi
  • mancarime
  • probleme la nivelul vaselor de sange
  • calculi biliari
  • greata
  • diaree

Multi specialisti in domeniul medical si reprezentanti ai companiilor producatoare de suplimente sustin ca ficatul acumuleaza toxine in timpul procesului de filtrare. In plus, acestia insista ca, dupa un anumit timp, aceste toxine pot produce o serie de simptome nespecifice, boli grave sau pot creste riscul de cancer. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina aceasta teorie.

Cu timpul, insa, expunerea la substantele chimice poate provoca reale probleme la nivelul ficatului. Cel mai cunoscut exemplu este consumul de alcool, despre care se stie ca distruge functia ficatului in timp.

Detoxifierea ficatului - solutii

In majoritatea cazurilor, detoxifierea ficatului presupune sa:

  • urmati o alimentatie prietenoasa cu ficatul
  • evitati anumite alimente
  • urmati o dieta cu sucuri naturale
  • va curatati colonul si intestinele cu ajutorul clismelor
  • luati suplimente concepute speciale pentru detoxifierea ficatului sau pentru mentinerea cat mai sanatoasa a acestui organ vital

Un astfel de produs este Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar care are in compozitie silimarina si cinarina, substante bioactive recunoscute pentru efectele benefice asupra ficatului. Silimarina si cinarina protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Catena recomanda si Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la scaderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea si regenerarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Benesio Hepafort ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza de efectele nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului si se recomanda in steatoza hepatica (ficat gras).

De asemenea, Steablock este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului. Produsul reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3 in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet. Este un protector hepatic care contribuie, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Actiunea SteaBlock se datoreaza formulei inovative ce cuprinde trei ingrediente cu efect benefic asupra celulelor hepatice.

Cu toate ca insuficienta hepatica este o problema foarte grava de sanatate, specialistii au descoperit ca substantele nocive pot produce probleme grave unui ficat sanatos doar daca se acumuleaza in cantitati mari.

Detoxifierea ficatului - alimente eficiente

Verdeturi cu frunze

Verdeturile cu frunze contin cantitati mari de clorofila si absorb o multime de toxine din sange. De asemenea, sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si nu aduc un aport ridicat de calorii, lucru care le asaza in categoria alimentelor ideale pentru detoxifierea ficatului. Persoanele care consuma cantitati importante de verdeturi cu frunze isi reduc astfel riscul de obezitate, boli cardiace si hipertensiune arteriala.

Peste gras

Daca fructele de mare se numara printre alimentele preferate, este important sa consumati, de asemenea, ton proaspat, hamsii, sardine si macrou. Carnea acestor pesti grasi este bogata in acizi grasi Omega-3, acestia fiind recunoscuti pentru ca scad nivelul inflamatiei din organism. Potrivit studiilor, acizii grasi Omega-3 previn acumularea de grasimi in exces si mentin nivelul enzimelor in ficat, ajutand astfel la detoxifierea ficatului.

Legume crucifere

Legumele crucifere contin glutation in cantitati mari. Acest compus declanseaza enzime de curatare care sustin procesul de eliminare a agentilor cancerigeni si a altor compusi nocivi din organism. Broccoli, varza si conopida sunt legumele crucifere care ajuta la detoxifierea ficatului.

legume-crucifere

Usturoi

Usturoiul este bogat in agenti antibacterieni si seleniu si, atunci cand este consumat, activeaza enzimele de detoxifiere hepatica. Aceste enzime contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Nuci

Nucile sunt bogate in grasimi si substante nutritive si, de aceea, sunt bune pentru intestin. Nucile imbunatatesc nivelul enzimelor hepatice. Mancati cat mai multe nuci, deoarece contin niveluri ridicate de glutation si acizi grasi omega 3 care sustin detoxifierea ficatului in mod natural. Migdalele contin vitamine care ajuta ficatul.

Infuzii pentru detoxifierea ficatului

Cafeaua si ceaiul au un gust extraordinar si aduc o multime de beneficii pentru organism. Stiati, insa, ca sunt bune si pentru detoxifierea ficatului? Cafeaua reduce riscul de cancer la ficat, iar ceaiul, in special ceaiul verde, este bogat in antioxidanti. In plus, infuziile cu rozmarin ajuta, de asemenea, la detoxifierea ficatului.

Condimente

Curcuma se numara printre condimentele cu adevarat magice. Curcumina, care este ingredientul activ al curcumei, elimina toxinele si repara celulele ficatului.

Ulei de masline

Uleiul de masline face minuni in organism. In plus, daca medicul v-a recomandat sa folositi un ulei care combate acumularea grasimilor in ficat, care asigura o mai buna sensibilitate la insulina si care ridica nivelul enzimelor hepatice, este momentul ideal sa alegeti uleiul de masline pentru a va gati preparatele culinare.

ulei-de-masline

Fructe si fructe de padure, ideale pentru detoxifierea ficatului

Consumati cat mai multe fructe precum mere, avocado si citrice. Aceste fructe sunt minunate pentru intestin si detoxifierea ficatului. De asemenea, sucurile proaspete sunt extraordinare si pentru ficat.

Cereale integrale

La detoxifierea ficatului pot contribui si produsele din cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, orezul brun, meiul si orzul. Cerealele integrale sunt bogate in fibre si previn sau reduc stocarea zaharului in ficat.

Toate aceste alimente enumerate ajuta la detoxifierea ficatului. Cu toate acestea, ideal este sa mancati cu moderatie si sa urmati un program strict si constant de exercitii fizice.

Care sunt avantajele unei diete pentru detoxifierea ficatului?

Detoxifierea ficatului inseamna energie pentru organism

Zaharul, alimentele procesate si alte tipuri de alimente nesanatoase streseaza organismul si provoaca stari de oboseala. De aceea, detoxifierea ficatului cu ajutorul dietei ofera, fara indoiala, un impuls energetic.

detoxifierea-ficatului-energie

Corpul elimina excesul de reziduuri

Cu toate ca este detoxifiantul natural al organismului, ficatul poate fi coplesit daca este invadat de toxine. Ati putea ramane surprinsi sa aflati cu cate reziduuri si substante nocive intra in contact corpul de-a lungul timpului. Aceasta acumulare de toxine poate provoca multe tipuri de probleme de sanatate, cum ar fi alergii, probleme de somn, dureri articulare, probleme de piele si constipatie.

Prin detoxifierea ficatului, corpul elimina toxinele in exces si isi reduce riscul de afectiuni.

Detoxifierea ficatului imbunatateste activitatea sistemului imunitar

Ficatul este o parte componenta-cheie a sistemului imunitar si joaca un rol major in sustinerea acestuia. De aceea, un ficat sanatos contribuie la o si mai buna imunitate. Detoxifierea ficatului il va ajuta sa functioneze asa cum a fost menit sa faca.

Sustine procesul de slabire

Detoxifierea ficatului asigura o mai buna metabolizare a grasimilor si o imbunatatire a echilibrului hormonal. Atunci cand hormonii nu au o activitatea adecvata, cei mai multi oameni acumuleaza in greutate.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320371

https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

https://riahealth.com/2021/04/16/foods-to-cleanse-or-repair-your-liver/

https://www.kimshealth.org/trivandrum/blog/best-foods-cleanse-your-liver/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

  Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar…

 Steablock X 60 capsule

Steablock X 60 capsule

SteaBlock este un supliment alimentar care contribuie…