Dieta recomandata persoanelor cu hepatita B

Dieta recomandata persoanelor cu hepatita B Dieta recomandata persoanelor cu hepatita B

Ultima actualizare: 28 februarie 2023

hepatita-B

Hepatita B este o afectiune ce infecteaza ficatul cu virusul hepatitic B (VHB). La majoritatea oamenilor, hepatita B este acuta, cu o evolutie sub 6 luni. Pentru alte persoane, insa, infectia devine cronica, ceea ce inseamna ca hepatita B dureaza mai mult de 6 luni.

Hepatita cronica B creste riscul de a dezvolta insuficienta hepatica, tumori maligne la nivelul ficatului sau ciroza - afectiune care cicatrizeaza permanent ficatul.


Pe scurt, despre hepatita B

Raspandirea bolii se face prin contactul cu sangele, materialul seminal sau alte fluide corporale de la persoana infectata.

Simptome hepatita B:

  • Dureri abdominale;
  • Urina inchisa la culoare;
  • Febra;
  • Dureri articulare;
  • Pierderea apetitului;
  • Greata si varsaturi;
  • Slabiciune si oboseala;
  • Ingalbenirea pielii si a albilor ochilor, numita si icter.

Daca stiti ca ati fost expusi la hepatita B, contactati imediat medicul dumneavoastra. Un tratament preventiv poate reduce riscul de infectie, daca primiti ajutor medical in termen de 24 de ore de la expunerea la virus. De asemenea, vor fi necesare inca doua doze in urmatoarele sase luni pentru o vaccinare completa impotriva virusului.

Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de Armurariu, anghinarea si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.

Dieta / Regimul alimentar recomandat pacientilor cu hepatita B

Hepatita este o boala care afecteaza ficatul – un organ care joaca un rol vital in eliminarea impuritatilor din alimentele pe care le mancam.

Boli ale ficatului, asa cum este hepatita B, pot schimba modul in care organismul utilizeaza substantele nutritive din alimente. O dieta bogata in proteine si carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi, impartita in sase pana la opt mese, la fiecare 3 - 4 ore, este recomandata pentru recuperare rapida.

Dieta pentru hepatita B bazata pe aproximativ 2000 kcal este una potrivita. Aceasta poate fi asigurata prin 20-25 g de grasimi sanatoase, 80 – 90 g proteine si 400 g carbohidrati.

Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).

Hepatita B - alimente interzise

Consumul excesiv al urmatoarelor tipuri de alimente poate agrava boala si poate duce chiar la leziuni hepatice permanente:

  • Produsele alimentare procesate, care sunt mai grele pentru ficat si relativ lipsite de nutrienti. Painea procesata, branza si aproape toate produsele fast-food sunt de evitat pe parcursul unui regim alimentar recomandat persoanelor cu hepatita B.
  • Uleiurile hidrogenate, ce trebuie inlocuite cu uleiurile sanatoase;
  • Alimentele bogate in grasimi saturate sau grasimi trans;
  • Zaharul, al carui consum ar trebui limitat pentru un ficat sanatos. Aici, sunt inclusi toti indulcitorii sintetici dar si sucurile de fructe. Sucurile au concentratii mari de zahar, care pot fi dificil de digerat de catre ficat, mai ales cand organismul este atacat de virusul hepatitei B.
  • Alimentele grase prajite, greu de digerat si care, consumate in exces, pot conduse la aparitia ficatului gras. Grasimea este deja un inamic periculos, iar hepatita B ingreuneaza ficatul sa proceseze aceasta toxina. Multi pacienti obezi dezvolta ficat gras, care, de asemenea, le agraveaza infectia cu VHB.
  • Sarea - aportul de sodiu trebuie limitat la 1000 mg in fiecare zi si, de preferinta, la 500 mg pe zi. De exemplu, 1 lingurita de sare de masa contine 2.325 mg de sodiu!
  • Alimentele bogate in proteine - aportul de proteine ar trebui sa fie de aproximativ 45 - 120 g pe zi la pacientii cu hepatita B, cu exceptia cazului in care apare encefalopatie - o stare mentala alterata. S-a demonstrat ca restrictionarea dietei cu proteine animale si mentinerea unei diete vegetariene exclusive ajuta la reversarea acestei afectiuni si la imbunatatirea capacitatii mentale.
  • Ficatul este principalul organ din organism care stocheaza fier. Dieta medie contine aproximativ 10 - 20 mg de fier. Doar 10% din acest fier este eliminat din organism. Pacientii cu hepatita B au dificultati in excretia fierului din organism. Acest lucru poate supraincarca fierul in ficat, sange si alte organe. Excesul de fier poate fi foarte daunator pentru ficat. Pacientii cu hepatita B, al caror nivel de fier seric este ridicat, ar trebui sa evite administrarea suplimentelor cu fier si sa restrictioneze alimentele bogate in fier din dieta lor, cum ar fi carnea rosie, ficatul si cerealele fortificate cu fier;
  • Fructele acre - Lamaile, portocalele nu sunt recomandate daca aveti hepatita B;
  • Alcoolul - consumul regulat si excesiv de alcool dauneaza ficatului, favorizand dezvoltarea cirozei. Odata patruns in fluxul sanguin, acesta poate duce la cicatrizarea ficatului. In hepatita B, daunele cauzate de alcool sunt mai grave si mai rapide.

Pentru a va proteja ficatul in perioadele de excese alimentare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Liv 52. Acest produs este unul dintre cele mai populare hepatoprotectoare naturale, care sprijina sanatatea ficatului prin prevenirea incarcarii cu grasimi si toxine. De asemenea, favorizeaza echilibrarea si reglarea colesterolului, a trigliceridelor si a fosfolipidelor, fiind recomandat pentru a preveni si trata efectiunile hepatice sau dischinezia biliara.

Hepatita B - alimente permise / recomandate

Urmatoarele alimente nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar al persoanelor cu hepatita B, deoarece protejeaza si intaresc ficatul:

  • Galbenusul de ou, ardeiul rosu, usturoi, ceapa, broccoli, varza de Bruxelles, semintele de susan crude, cerealele integrale si fasolea sunt proteine care contin sulf, cunoscute pentru rolul lor de a proteja ficatul si de a ajuta la transformarea toxinelor solubile in grasimi in substante solubile in apa, care pot fi eliminate prin urina.
  • Soia, pestele, arahidele, conopida, salata verde, varza, lintea, mazarea si orez brun sun alimente recomandate in hepatita B deaorece contin complexul de vitamine B, foarte importante pentru sanatatea si regenerarea ficatului.
  • Laptele si produsele lactate (degresate/fara grasimi) sunt surse excelente de nutrienti cum ar fi calciu, riboflavina, proteine si vitamina B12. In lipsa lor, poate fi greu de obtinut suficient calciu, acesta din urma foarte important in dieta persoanelor cu hepatita B. Daca laptele sau produsele lactate nu sunt tolerate, se poate opta pentru lapte de soia fortificat cu calciu sau se pot introduce urmatoarele alimente bogate in calciu: sardine, somon, linte, migdale, nuci de Brazilia si caise uscate.
  • Cerealele integrale sunt o sursa buna de fibre, proteine, grasimi si energie, furnizand magneziu, zinc, vitamina B2, niacina, acid folic, sodiu, minerale si carbohidrati. Persoanelor care se confrunta cu hepatita B le sunt recomandate urmatoarele alimente: orez brun, fulgi de ovaz, fulgi de secara, fulgi de porumb.
  • Nu trebuie sa eliminati din dieta toate grasimile si uleiurile, doar pentru ca aveti hepatita B. Toata lumea are nevoie de grasimi dietetice, astfel incat corpul sa poata functiona bine. Reducerea grasimilor saturate (cum ar fi untul, smantana, carnea cu grasime si alimentele prajite) si cresterea grasimilor mononesaturate sau polinesaturate (avocado, nuci, oua si somon) sunt cheia unei diete mai sanatoase.
  • Alimente care contin vitamina C (conopida, varza rosie, capsuni, papaya, spanac, mango, ardei, broccoli, varza de Bruxelles, kale) si vitamina E (migdale, seminte de floarea soarelui, nuci, rosii, cereale integrale si legume cu frunze verzi) sunt importante ca antioxidanti ce protejeaza un ficat deteriorat.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4246-hepatitis-b

https://www.verywellhealth.com/chronic-hepatitis-nutrition-1759983

Farmacistul Catena va recomanda:

-35%
Liv 52 X 100 tablete

Liv 52 X 100 tablete

Liv 52® este un produs pentru ficat si vezica…

3 la pret de 2
HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

  Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar…