Dislipidemia: Cauze, simptome si tratament

Dislipidemia: Cauze, simptome si tratament Dislipidemia: Cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 18 septembrie 2022

 
Dislipidemie - colesterol
 
Dislipidemia este o afectiune care v-ar putea lua prin surprindere, de aceea este important sa aflati mai multe despre ea. Cititi articolul de mai jos pentru a descoperi ce este dislipidemia, cauzele acesteia, semnele si simptomele dislipidemiei si in final, care este tratamentul dislipidemiei. 
 

Ce este dislipidemia? 

Termenul „dislipidemie” se foloseste pentru a descrie modificari, izolate sau combinate, ale nivelului de grasimi din sange. Aceste grasimi influenteaza riscul cardiovascular al fiecarui individ si pot favoriza aparitia aterosclerozei, accelerand aparitia bolilor de inima (cardiovasculare) si a celor cerebrovasculare. Dislipidemiile se pot manifesta printr-un nivel crescut al trigliceridelor si/sau al colesterolului sau printr-o scadere a nivelului de HDL (asa-zisul colesterol „bun”).
 

Cauzele dislipidemiei

 
Cauzele dislipidemiei se impart in doua, si anume primare si secundare. Dislipidemiile primare includ producerea excesiva si eliminarea defectuoasa a trigliceridelor si a colesterolului LDL, indeosebi ca urmarea a unor mutatii genetice. Aceasta este intalnita cel mai des la copii. Aceste defecte genetice sunt intalnite la nivelul genelor care sintetizeaza enzimele implicate in hidroliza grasimilor (lipaza hepatica sau lipoproteinlipaza) sau la nivelul genelor implicate in sinteza apoproteinelor. Aceste dislipidemii genetice sunt autosomal dominante, adica este suficient ca unul dintre pariniti sa prezinte un defect genetic, sau autosomal recesive, adica trebuie ca ambii parinti sa aibe acest defect genetic. 

Cauzele secundare sunt dupa cum urmeaza:

  • Stil de viata sedentar;
  • Dieta bogata in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans, combinate cu stilul de viata sedentar, poate duce la obezitate. Cresterea masei de tesut adipos si cresterea rezistentei la insulina pot determina o productie in exces de acizi grasi liberi (cu cresterea valorilor de VLDL si LDL);
  • Hipotiroidism;
  • Diabet zaharat ce poate determina tulburari metabolice la nivelul lipoproteinelor prin hiperglicemie si hiperinsulinemie;
  • Afectiuni renale cronice, in special sindromul nefrotic se pot asocia cu hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie;
  • Fumatul, stresul, anxietatea;
  • Afectiuni ale ficatului;
  • Medicamente pe baza de estrogen, tiazide sau retinoizi;
  • Consumul excesiv de alcool, ce poate inhiba oxidarea acizilor grasi liberi si va creste nivelul de trigliceride
 

Semnele si simptomele dislipidemiei

Dislipidemia este o boala asimptomatica si, prin urmare, detectarea timpurie a manifestarilor ei specifice este greu de realizat. Se pot, in astfel de cazuri, diagnostica mai tarziu cauzele si simptomele patologiilor la care ea poate contribui in mod semnificativ: bolile cardio si cerebrovasculare. Sunt incluse aici simptomele si semnalele de boli coronariene, cum ar fi angina pectorala si infarctul miocardic. Desi in majoritatea situatiilor nu se observa simptome cu ochiul liber, in cazurile extrem de avansate, valorile mari ale trigliceridelor din sange si cantitatea mare de lipide pot provoca depuneri de grasime la nivelul pielii, precum in xantomatozele hiperlipidice, marirea splinei sau a ficatului, precum si diverse tulburari neurologice ce se vor manifesta prin furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor si uneori chiar pancreatita. 
 
De asemenea, dislipidemia poate declansa simptome precum ameteli si probleme de echilibru, dureri de gamba in timpul mersului, dureri abdominale sau dureri in zona pieptului, cauzate de slaba vascularizare a inimii.
 
In cazul dislipidemiei mixte, veti avea un risc ridicat de afectiune coronariana deoarece veti prezenta un nivel ridicat al colesterolului LDL, dar si al trigliceridelor, si de asemenea un nivel scazut al colesterolului HDL, cel  „bun”. 
 

Diagnosticul dislipidemiei

Pentru a va putea diagnostica, vor fi necesare una sau mai multe dintre urmatoarele investigatii: 
 
  • Examen clinic ce va evidentia xantoamele, adica leziunile localizate la nivelul tendoanelor sau xantelasmele, adica leziunile plane, de culoare galbuie, localizate la nivelul pleoapelor;
  • Examene de laborator ce vor evidentia modificari la nivelul trigliceridelor, colesterolului, colesterolului LDL si colesterolului HDL;
  • Analize suplimentare pentru excluderea timpurie a cauzelor secundare precum: hormoni tiroidieni, glicemie, uree, transaminaze, creatinina;
  • Investigatii pentru identificarea unor factori asociati dislipidemiilor, precum obezitatea, fumatul, sedentarismul si consumul de alcool. 
 
In cazul in care sunt detectate xantoame, xantelasme, valori foarte mari pentru LDL sau trigliceride peste 100mg/dl si un istoric familial, diagnosticul va fi cel mai probabil unul ce indica o cauza genetica. 
 

Tratamentul dislipidemiei

Tratamentul dislipidemiei trebuie sa includa o evaluare atenta a riscului cardiovascular total al fiecarui individ, incercandu-se, de asemenea, modificarea celorlalti factori identificati, cum ar fi fumatul, obezitatea si hipertensiunea. Obiectivul general al evaluarii il constituie modificarea favorabila a stilului de viata, care sa includa activitate fizica regulata si o optimizare a standardului nutritional, in incercarea de mentinere a unei greutati ideale. Tratamentul farmaceutic specific este indicat pentru toti cei care prezinta boli cardiovasculare. 
 

Tratament naturist si schimbarea stilului de viata

Tratamentul dislipidemie prin metoda naturista include consumul de:
 
  • Drojdia de orez rosu care contine lovastatina, ce reduce nivelul colesterolului LDL;
  • Uleiul de peste are capacitatea de a reduce trigliceridele din sange si va imbuntati vascozitatea sangelui. De asemeena, va reduce riscul de infarct miocardic;
  • Ceiul verde al carui consum va creste nivelul colesterolului bun, reducand in acelasi timp nivelul celui LDL, adica cel  „rau”;
  • Bergamota, ce va ajuta la modificarea lipidelor din sange. Un alt element ce se gaseste in fructele de bergamota, naringina, s-a dovedit folositoare in reducerea riscului de ateroscleroza. 
 
Alte strategii folositoare vor fi scaderea ponderala, promovarea activitatii fizice si promovarea alimentatiei sanatoase si evitarea fumatului. 

Tratamentul medicamentos 

In cazul in care optati pentru tratarea dislipidemiei prin medicamente, exista patru grupe de care trebuie sa luati aminte:
 
  • Statine, ce vor scadea nivelul de colesterol LDL;
  • Fibratii, care scad nivelul trigliceridelor din sange;
  • Niacina, denumita si acid nicotinic sau vitamina B3, va reduce colesterolul total, dar si trigliceridele din sange. Nu este recomandata diabeticilor, deoarece va creste si nivelul de acid uric din sange si nivelul de glucoza;
  • Sechestrantii acizilor biliari, care vor determina transformarea colesterolului in acid biliar. Astfel, vor reduce nivelul colesterolului din sange. 
 
Acum ca stiti ce inseamna dislipidemia si cum o puteti preveni, abordati cu incredere un stil de viata mai sanatos. 
 
Stefan Ciolaneanu

sursa: www.alert-online.com

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

  Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment…