Sindrom nefrotic: ce este, simptome, tratament

Sindrom nefrotic: ce este, simptome, tratament Sindrom nefrotic: ce este, simptome, tratament

Ultima actualizare: 8 decembrie 2023

sindrom-nefrotic

Sindromul nefrotic este o afectiune in care rinichii elibereaza o cantitate excesiva de proteine (proteinurie) in urina.

Sindromul nefrotic are la baza de obicei o problema la nivelul filtrelor rinichilor, care poarta denumirea de glomeruli. Glomerulii sunt vase mici de sange din rinichi care elimina reziduurile si excesul de lichide din sange si le trimit la vezica urinara sub forma de urina. Printre cele mai frecvente deseuri eliminate se numara reziduurile de azot (uree), deseurile musculare (creatinina) si acizii.

Daca rinichii sunt sanatosi, glomerulii filtreaza deseurile. Glomerulii ii permit sangelui sa retina celulele si proteinele de care organismul are nevoie pentru a functiona in mod regulat. In schimb, daca sunt deteriorati, proteinele din sange ajung in urina.

Sindromul nefrotic pune viata in pericol?

Sindromul nefrotic este o afectiune grava. Fara tratament, sindromul nefrotic poate afecta speranta de viata din cauza complicatiilor secundare.

Pe cine afecteaza sindromul nefrotic?

Sindromul nefrotic poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, este mai frecvent la persoanele cu boli renale asociate diabetului, la persoanele care sufera de alergii si la persoanele care au antecedente familiale biologice de boala renala cu sindrom nefrotic.

Cat de frecvent este sindromul nefrotic?

Sindromul nefrotic este relativ rar. Apare la aproximativ 1 din 50.000 de copii in fiecare an. Cei mai multi copii sunt diagnosticati cu sindrom nefrotic intre doi si cinci ani. Baietii au un risc de aproximativ doua ori mai mare sa dezvolte sindrom nefrotic decat fetele.

De asemenea, apare la trei din 100.000 de adulti in fiecare an.

 


Definitia sindromului nefrotic

Sindromul nefrotic este o afectiune renala care determina organismul sa secrete prea multe proteine in urina.

Sindromul nefrotic este de obicei cauzat de deteriorarea grupurilor de vase mici de sange din rinichi care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange. Persoanele cu sindrom nefrotic se confrunta cu edeme, in special la nivelul picioarelor si gleznelor, si au un risc mai mare de a dezvolta alte probleme de sanatate.

Semne si simptome

Cele mai intalnite manifestari ale sindromului nefrotic sunt:

  • cantitati mari (mai mult de 3,5 grame) de albumina proteica in urina (albuminurie)
  • niveluri ridicate de grasimi si colesterol in sange (hiperlipidemie)
  • umflaturi (edeme), de obicei la nivelul picioarelor sau gleznelor si, cateodata, la nivelul mainilor sau fetei
  • niveluri scazute de albumina in sange (hipoalbuminemie)
  • pierderea poftei de mancare
  • senzatie de rau
  • durere abdominala
  • urina spumoasa

Naturalis Urosuport Forte este un supliment alimentar sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza.

Un alt indicator al sindromului nefrotic este pierderea de minerale si vitamine esentiale pentru sanatatea si dezvoltarea organismului, cum ar fi calciul si vitamina D. La copiii cu sindrom nefrotic, acest lucru poate afecta cresterea. De asemenea, pacientii pot dezvolta osteoporoza.

Cauze si factori de risc

Rinichii contin o multime de vase de sange minuscule numite glomeruli. Pe masura ce sangele trece prin aceste vase, excesul de apa si deseurile sunt filtrate si ajung in urina. In sange raman proteinele si alte substante de care corpul are nevoie.

Sindromul nefrotic apare atunci cand glomerulii sunt deteriorati si nu pot filtra corect sangele. Din cauza faptului ca glomerulii sunt afectati, proteinele din sange ajung in urina. Una dintre proteinele secretate in urina este albumina. Albumina contribuie la eliminarea excesului de lichid din rinichi in urina. Fara albumina, corpul retine acest lichid in plus care se poate acumula la nivelul picioarelor, gleznelor si fetei.

Uractiv Litho este un supliment alimentar care contine hidroxid de magneziu, extract de Phyllanthus niruri, lactoza monohidrat, talc, stearat de magneziu, clorhidrat de piridoxina.

Cauzele primare ale sindromului nefrotic

Unele tulburari care provoaca sindrom nefrotic afecteaza doar rinichii. Acestea sunt numite cauze primare ale sindromului nefrotic. Printre aceste conditii se numara:

Glomeruloscleroza segmentara focala

Aceasta afectiune provoaca cicatrizarea glomerulilor din cauza unei boli, a unui defect genetic sau a unei cauze necunoscute.

Nefropatie membranoasa

Aceasta afectiune renala este rezultatul ingrosarii membranelor din glomeruli. Ingrosarea este cauzata de depunerile facute de sistemul imunitar. Poate fi asociata cu alte tulburari, cum ar fi lupusul, hepatita B, malaria si cancerul, sau poate aparea fara un motiv cunoscut.

Tromboza venelor renale

In cazul acestei tulburari, o vena care dreneaza sangele din rinichi devine blocata de un cheag de sange.

Cauze secundare ale sindromului nefrotic

Sindromul nefrotic poate avea si cauze secundare, cum ar fi:

Diabetul

La persoanele cu diabet, glicemia necontrolata poate deteriora vasele de sange din tot corpul, inclusiv din rinichi.

sindrom-nefrotic-cauze-diabet

Lupusul

Lupusul este o boala autoimuna care provoaca inflamatii in articulatii, rinichi si alte organe.

Amiloidoza

Amiloidoza este o boala rara provocata de acumularea de proteine amiloide in organe. Amiloidele se pot acumula si in rinichi si pot cauza probleme renale.

Unele medicamente, printre care medicamentele pentru combaterea infectiilor si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), au fost, de asemenea, legate de sindromul nefrotic.

Cum se pune diagnosticul de sindrom nefrotic

In prima faza, medicul efectueaza o examinare fizica si pune intrebari despre antecedentele medicale ale pacientului. Pentru a diagnostica sindromul nefrotic, specialistul utilizeaza urmatoarele teste:

Analize de urina

Analizele de urina dezvaluie daca pacientul are un nivel crescut de proteine in urina.

Test de sange

Acest test poate dezvalui nivelurile de albumina, colesterol si alte componente ale sangelui.

sindrom-nefrotic-diagnostic-analize-de-sange

Biopsie renala

Medicul ar putea solicita o biopsie pentru a verifica daca exista modificari microscopice la nivelul rinichilor.

Ecografie

Medicii folosesc uneori acest tip de imagistica pentru a vedea daca rinichii arata normal.

Metode de tratament

Medicul recomanda de obicei tratarea afectiunii care a cauzat sindromul nefrotic, precum si simptomele acestui sindrom. Pentru a face acest lucru pot fi utilizate o varietate de medicamente:

Medicamente care scad tensiunea arteriala

Acestea pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de proteine secretate in urina. Aceste medicamente sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si blocantii receptorilor angiotensinei II.

Diuretice

Diureticele determina eliminarea excesului de lichid din organism, ceea ce reduce edemele. Printre aceste medicamente se numara furosemida si spironolactona.

sindrom-nefrotic-tratament-diuretice

Statine

Statinele reduc nivelul colesterolului. Cateva exemple de statine sunt atorvastatina si lovastatina.

Anticoagulante

Aceste medicamente reduc capacitatea sangelui de a se coagula si sunt prescrise de obicei persoanelor care au avut un cheag de sange in rinichi. Printre cele mai prescrise anticoagulanete se numara heparina si warfarina.

Medicamente care suprima sistemul imunitar

Aceste medicamente ajuta la mentinerea sub control a sistemului imunitar si pot fi utile pentru tratarea unei afectiuni subiacente precum lupusul. Printre medicamentele care suprima imunitatea se numara corticosteroizii.

Dieta in cazul persoanelor cu sindrom nefrotic

Alimentatia este importanta in procesul de gestionare a sindromului nefrotic. Pentru a preveni edemele si pentru a tine sub control tensiunea arteriala este important ca pacientii sa limiteze consumul de sare. In plus, medicul le poate sugera pacientilor sa bea mai putine lichide pentru a reduce umflarea.

sindrom-nefrotic-alimentatie-sare

Sindromul nefrotic poate creste nivelul de colesterol si trigliceride, motiv pentru care este important ca persoanele cu aceasta afectiune sa manance cat mai putine alimente cu grasimi saturate si colesterol. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta boli de inima.

Desi aceasta afectiune provoaca secretarea proteinelor in urina, nu este recomandat consumul de proteine suplimentare. O dieta bogata in proteine poate agrava sindromul nefrotic.

Posibile complicatii

Complicatiile provocate de sindromul nefrotic rezulta de obicei din secretarea anumitor proteine in urina. Organismul poate avea nevoie de aceste proteine pentru a lupta impotriva infectiilor sau pentru a tine sub control coagularea sangelui.

Sindromul nefrotic poate cauza si alte complicatii, cum ar fi:

  • boala arteriala coronariana
  • tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
  • anemie, o afectiune caracterizata de un nivel redus de globule rosii in sange
  • hipotiroidismul, o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni
  • pierderea temporara a functiei renale

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/symptoms-causes/syc-20375608

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5989-nephrotic-syndrome

https://www.healthline.com/health/nephrotic-syndrome

https://www.medicalnewstoday.com/articles/nephrotic-syndrome

Farmacistul Catena va recomanda: