Dureri in jurul buricului – cauze, afectiuni, remedii

Dureri in jurul buricului – cauze, afectiuni, remedii Dureri in jurul buricului – cauze, afectiuni, remedii

Ultima actualizare: 27 februarie 2024

Nu este deloc surprinzator faptul ca foarte multe persoane se prezinta la medic acuzand dureri in jurul buricului, intrucat exista multe potentiale cauze ale acestui simptom. De la afectiuni de natura mecanica si traumatica, pana la afectiuni acute, care pot pune in pericol viata persoanei, o durere in jurul buricului se poate grefa pe existenta unui spectru complex de patologii. Rareori ombilicul, in sine, reprezinta punctul de origine al durerii. O durere in jurul buricului apare, de cele mai multe ori, ca urmare a fenomenului de „durere referita”, adica durerea care se initiaza la nivelul altui organ sau altei zone, dar care are tendinta de a iradia si in jurul ombilicului.


Dureri in jurul buricului – cauze si afectiuni asociate

In regiunea ombilicala, cavitate localizata in zona mediana a abdomenului, se afla portiuni din teritoriile anatomice ale mai multor organe, cum ar fi stomacul, pancreasul, intestinele (subtire si gros). Drept urmare, persoanele cu dureri in jurul buricului se pot prezenta cu patologii care intereseaza oricare dintre aceste organe. In functie de etiologia subiacenta, o astfel de durere in jurul buricului poate fi relativ usoara sau severa, tradusa sub forma de junghi, intepatura, arsura, senzatie de presiune. De cele mai multe ori, o durere de buric va fi insotita de manifestari care se cantoneaza mai ales la nivel gastrointestinal. Principalele patologii medicale asociate sunt:

  • Hernia ombilicala

O cauza frecventa pentru dureri in jurul buricului este hernia ombilicala. Aceasta patologie este mult mai frecventa in randul bebelusilor si femeilor insarcinate, din cauza slabiciunii muschilor abdominali. O parte din intestin herniaza prin deschiderea ombilicala a acestor muschi si, drept urmare, proemina spre exterior, provocand o umflatura tipica si durere in jurul buricului. Cele mai multe cazuri de hernie ombilicala sunt dobandite, ca urmare a slabirii musculaturii si, mai mult decat atat, a aponevrozelor (sarcina, obezitate, ascita).

  • Apendicita acuta

Apendicita defineste inflamatia apendicelui vermiform (un segment rudimentar al intestinului gros). Se prezinta in special in forma acuta, initial cu dureri abdominale generalizate sau chiar cu dureri in jurul buricului, ulterior migrate spre cadranul inferior drept. Deseori, apendicita se dezvolta pe fondul obstructionarii lumenului apendicular (tumori, apendicoliti, paraziti).

  • Colelitiaza

Prezenta de calculi la nivelul vezicii biliare poate duce, printre alte simptome tipice, si la dureri in jurul buricului. Dincolo de manifestarile gastrointestinale, apare si durerea care, frecvent, va iradia si in regiunea ombilicala. Suprasaturarea cu colesterol, secretia excesiva de bilirubina si hipomotilitatea vezicii biliare reprezinta principalele etiologii implicate in formarea calculilor.

  • Ocluzia intestinala

O alta posibila cauza pentru durere in jurul buricului poate fi obstructia mecanica si functionala a intestinului subtire sau gros. Pe langa aparitia durerii abdominale, apar si simptome de greata, varsaturi, constipatie, distensie abdominala. Prezenta aderentelor postchirurgicale reprezinta o cauza frecventa a ocluziei intestinale, alaturi de herniile inghinale, ombilicale si cancerul.

  • Pancreatita acuta

Pancreatita, inflamatia pancreasului, poate fi o alta cauza pentru durere in jurul buricului. Cele mai frecvente doua cauze ale pancreatitei sunt calculii biliari (35-40% dintre cazuri), alaturi de consumul cronic de alcool (30% dintre cazuri). Totusi, etiologia bolii este deosebit de extinsa.

  • Indigestia si constipatia

Descriind in special fenomenul de „durere referita”, indigestia si constipatia pot duce, in egala masura, si la dureri in jurul buricului. Constipatia se asociaza unui aport exogen redus de fibre vegetale, iar indigestia (care implica, printre altele, si constipatia) se prezinta cu o gama variata de simptome cantonate la nivel gastrointestinal, de etiologie deseori necunoscuta.

  • Gastroenterita si gastrita

Gastroenterita si gastrita sunt doua afectiuni gastrointestinale relativ asemanatoare, dar care au etiologie usor diferita. Pe langa simptomele tipice, cum ar fi greata, varsaturi, diaree, flatulenta, reflux gastric, balonare si meteorism abdominal, poate aparea si durere abdominala. De obicei, durerea tinde sa migreze si sa fie resimtita la nivelul abdomenului inferior. Gastroenterita apare deseori in urma infectiilor virale (Norovirus, Rotavirus) sau bacteriene (Shigella, Salmonella), dar poate avea si etiologie parazitara (Giardia, Amebiasis). Principala cauza a gastritei este, in mod obisnuit, infectia cu Helicobacter pylori.

  • Diverticulita acuta

Diverticulii sunt proeminente asemanatoare unor saci, localizate la nivelul peretelui colonului. In momentul in care unul se inflameaza (frecvent, din cauza microperforatiei), apar simptomele specifice de constipatie, dureri in jurul buricului (crampe abdominale), flatulenta, uneori chiar si eliminarea de scaun cu sange.

  • Infectiile tractului urinar

Mult mai frecvente in randul persoanelor de sex feminin, infectiile tractului urinar, care deseori sunt de natura bacteriana, pot duce si la aparitia de dureri in jurul buricului. Daca infectia apare la nivelul ureterelor sau rinichilor, durerea referita este mult mai accentuata.

  • Anexita (boala inflamatorie pelvina)

Cunoscuta in termeni populari si drept „raceala la ovare”, anexita apare ca urmare infectiei cu Chlamydia si Neisseria gonorrhoeae. Durerea initiata la nivelul abdomenului inferior si la nivel de pelvis poate iradia, pe fondul exacerbarii, si in jurul ombilicului.

Durere in jurul buricului – remedii in functie de afectiunea declansatoare

In cele ce urmeaza, vor fi prezentate alternativele de tratament pentru principalele cauze care, printre altele, pot duce si la durere in jurul buricului.

  • Tratament hernie ombilicala

Herniile se abordeaza pe cale chirurgicala: fie deschisa, fie pe cale laparoscopica. Protocoalele chirurgicale sunt contraindicate in cazul in care exista ascita necontrolata subiacenta.

  • Tratament apendicita acuta

In cazul in care simptomul de durere in jurul buricului se asociaza apendicitei acute, principala modalitate de tratament o reprezinta apendicectomia (indepartarea apendicelui), fie prin abord clasic, fie laparoscopic.

  • Tratament colelitiaza

Daca o durere in jurul buricului apare ca urmare a prezentei calculilor la nivelul vezicii biliare, se recomanda fie tratament medicamentos (pentru dizolvarea acestora), fie indepartarea pe cale chirurgicala a vezicii biliare (colecistectomia).

  • Tratament ocluzie intestinala

Pentru cazurile care nu implica ischemie intestinala, tratamentul este conservator. Daca exista ocluzie, se are in vedere indepartarea obstructiei sau portiunii afectate de intestin. Scopul final este de a restabili tranzitul intestinal si de a rezolva patologia ocluziva.

  • Tratament pancreatita

In cazul in care pancreatita duce la durere in jurul buricului, se initiaza tratament conservator, care vizeaza ameliorarea simptomelor si prevenirea progresiei bolii si afectarii pancreasului.

  • Tratament indigestie si constipatie

In astfel de situatii, se recomanda modificari alimentare, schimbari ale stilului de viata, pentru ca deseori cauza etiologica nu poate fi identificata.

  • Tratament gastroenterita si gastrita

Tratamentul se individualizeaza in functie de agentul etiologic, putand include antibiotice, dar si medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Regimul alimentar este, de asemenea, vital.

  • Tratament diverticulita acuta

In cazul in care apar dureri in jurul buricului ca urmare a diverticulitei, managementul implica, in functie de caz, dieta lichida si antibiotice sau abord chirurgical (in cazurile mai severe).

  • Tratamentul anexitei si infectiilor tractului urinar

La majoritatea pacientilor, tratamentul cu antibiotice individualizat in functie de agentul etiologic are eficienta terapeutica necesara.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459312/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459316/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7119329/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538337/

https://www.healthline.com/health/belly-button-pain

https://www.verywellhealth.com/belly-button-pain-causes-symptoms-and-treatment-5271653