Examenul de urina si intelegerea lui: nitriti in urina

Examenul de urina si intelegerea lui: nitriti in urina Examenul de urina si intelegerea lui: nitriti in urina

Ultima actualizare: 28 februarie 2023

examen-de-urina

Urina contine nitrati. Bacteriile din tractul urinar transforma nitratii in nitriti, creand nitriti in urina. Nitriti in urina (nitrituria) apar numai atunci cand exista o infectie a tractului urinar.

Pentru a detecta prezenta nitritilor in urina, se recomanda o analiza a urinei. Antibioticele ucid bacteriile care provoaca infectii urinare, eliminand nitritii din urina.

Atat nitratii, cat si nitritii sunt forme de azot. Diferenta consta in structura lor chimica – nitratii au trei atomi de oxigen, in timp ce nitritii au doi atomi de oxigen.

Atat nitratii, cat si nitritii se gasesc in mod natural in anumite legume, cum ar fi legumele cu frunze verzi, telina si varza, dar sunt, de asemenea, introdusi in alimentele procesate, pe baza de conservant.

Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.

Nitriti in urina – cauze

Nitratii patrund in organismul uman prin alimentele consumate. Conform celor mai multe pareri, carnea procesata este o sursa semnificativa de nitrati, dar, in realitate, pana la 85% din aportul nostru de nitrati provine din legume cum ar fi spanacul, morcovii si telina.

Aproximativ 25% din nitratii pe care ii consumam sunt transformati in nitriti de catre bacterii. Unele tipuri de bacterii sunt legate de niveluri mai ridicate de nitriti decat altele. Acestea includ Escherichia coli, (E. coli), un tip de bacterii raspunzatoare de aproximativ 70% dintre infectiile urinare.E. coli

Majoritatea nitritilor care se formeaza - aproximativ 75% - parasesc corpul prin urina. Restul se reabsorb in sange si tesuturi. Datorita rolului pe care il joaca bacteriile in transformarea nitratilor in nitriti, nivelurile de nitriti din urina sunt, uneori, folosite pentru a ajuta la diagnosticarea infectiilor bacteriene, in special ale celor din tractul urinar.

Bacteriile din sistemul urinar determina formarea de nitriti in urina. Bacteriile patrund in organism prin uretra (tubul care transporta urina din vezica in afara organismului). Drept urmare, se dezvolta o infectie a tractului urinar.

Bacteriile pot migra la vezica urinara (organul care colecteaza urina), provocand inflamatia vezicii urinare (cistita). Din vezica urinara, o infectie urinara se poate raspandi la rinichi, organele care produc urina. Acest lucru duce la o infectie renala (pielonefrita).

Producerea infectiilor urinare aparute pe fondul raspandirii bacteriilor, in special E. coli, de-a lungul tractului urinar, mai poate avea urmatoarele cauze:

  • unele metode contraceptive (diafragma);
  • igiena necorespunzatoare a zonei genitale;
  • un sistem imunitar slabit;
  • spalaturile vaginale;
  • lenjeria intima/haine mulate din materiale sintetice/costume de baie ude
  • utilizarea toaletelor publice neigienizate;
  • purtarea cateterelor in cazul persoanelor spitalizate;
  • abuzul de antibiotice;
  • unele tipuri de boli cronice;
  • alimentatia necorespunzatoare;
  • menopauza si premenopauza.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea cailor urinare si a aparatului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urinal Akut. Acesta este un supliment alimentar care contine trei elemente active: exocyan (o forma concntrata de extract de merisor), extract de Solidago si vitamina D. Urinal Akut este recomandat si pentru ca protejeaza organismul de fecetele nocive ale radicalilor liberi, fiind nevoie de administrarea unei tablete in fiecare zi.

Simptome care impun o analiza de urina pentru depistarea prezentei nitritilor in urina

Simptomele unei infectii de tract urinar

Infectia tractului urinar este al doilea tip de infectie cel mai frecvent intalnit in organism (dupa raceala). Cauzata de bacteriile care patrund prin uretra sau care se dezvolta intr-o parte a tractului urinar, aceste infectii sunt, de obicei, minore, dar pot deveni severe.

Simptomele unei infectii ale tractului urinar includ:

  • durere sau arsura la urinare (disurie);
  • febra;
  • frisoane;
  • oboseala;
  • nevoia frecventa/imperioasa de a urina;
  • senzatie de presiune/sensibilitate in partea de jos a abdomenului;
  • urina tulbure/opalescenta sau urat mirositoare.

Infectiile urinare se pot raspandi in sus, prin canale numite uretere, si infecta rinichii.

Simptomele unei infectii renale includ:

  • febra mare;
  • frisoane;
  • dureri de spate sau in flanc;
  • greata;
  • varsaturi;
  • stare de rau.

Pentru a vindeca eficient infectiile urinare si pentru a mentine caile urinare libere, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Cystone. Acest produs are efect antibacterian si opreste aderarea bacteriilor la peretii tractului urinar, avand si efect diuretic pentru eliminarea microorganismelor. De asemenea, contribuie la curatarea sangelui, precum si la eliminarea calculilor si a toxinelor.

Infectiile renale pot fi foarte grave. Acestea pot necesita spitalizare si administrare intravenoasa de antibiotice.

La unele persoanele, simptomele unei infectii urinare nu se fac simtite imediat. In cazul femeilor insarcinate, medicul poate solicita testarea urinei pentru detectarea unor eventuali nitriti in urina dar si ca masura de precautie a ingrijirii prenatale, chiar daca nu exista simptome ale unei infectii urinare. Acest lucru, deoarece infectiile urinare sunt frecvente in timpul sarcinii si pot deveni periculoase. Acestea pot creste tensiunea arteriala si pot provoca nasterea prematura, daca nu sunt tratate. De asemenea, infectiile urinare din timpul sarcinii sunt mai susceptibile de a se raspandi la rinichi.

Analiza de urina - sfaturi pentru recoltare

Un test de analiza a urinei tip banda este usor si ofera rezultate imediate cuprivire la prezenta unor nitriti in urina. Medicul poate, asadar, recomanda unul pentru a verifica prezenta unor nitriti in urina - mai ales daca se supecteaza prezenta unei infectii urinare:

  • Banda de testare se introduce in proba de urina;
  • Se scoate testul din proba si se indeparteaza excesul de urina de marginea recipientului;
  • Se aseaza testul orizontal, cu campurile de testare in sus;
  • Se asteapta cateva secunde si se citesc rezultatele pentru nitriti in urina prin compararea culorilor campurilor de testare cu cele din tabelul de culori de pe plicul testului;
  • Modificarile de culoare produse dupa mai mult de 2 minute nu au valoare de diagnostic.

Aceasta metoda de testare pentru o infectie urinara are, insa, limitarile sale, deoarece nitritii ofera putine informatii despre tipul de bacterii care cauzeaza infectia. De asemenea, este posibil sa existe o infectie urinara fara nitriti in urina.

Prezenta unor nitriti in urina poate ajuta medicul sa determine daca sunt necesare mai multe teste. De exemplu, o urocultura va oferi rezultate mai precise si mai aprofundate, si trebuie trimisa la un laborator, care va da rezultatul corect in  cateva zile.

Urocultura reprezinta un test pentru a verifica daca exista nitriti in urina. Se poate efectua la domiciliu, in incinta laboratorului de analize medicale sau in spital.

Personalul medical poate pune la dispozitia pacientului un servetel umed pentru igienizare, un recipient mic, special si steril, si instructiuni pentru modul de utilizare a metodei proba de urina „curata”.

Urmatoarele instructiuni sunt foarte important de urmat, astfel incat microbii de pe pielea genitala sa nu compromita calitatea testului de nitriti in urina:

  • Se spala mainile cu apa si sapun, apoi se usuca;
  • Se deschide recipientul (urocultorul), avand grija ca interiorul acestuia sa nu fie atins;
  • Se curata zona genitala cu servetelul umed.

Barbatii isi vor sterge varful penisului. In cazul unui preput (acopera capul penisului - glandul), acesta se trage mai intai inapoi.

Femeilor isi vor indeparta buzele exterioare ale vaginului, pe care le vor curata din fata in spate, pe partile interioare.

Se urineaza usor in toaleta pentru cateva secunde, apoi se opreste fluxul. Se incepe, apoi urinatul, de data aceasta in recipient. Recipientul nu trebuie sa atinga corpul.

  • se recolteaza 30 ml – 80 ml urina in recipient. Urocultorul trebuie sa aiba marcaje pentru a indica acea cantitate de urina necesara;
  • se finalizeaza urinarea in toaleta;
  • se repune capacul recipientului;
  • se spala mainile din nou.

Unele situatii, medicamente sau afectiuni medicale pot da rezultate fals pozitive in testul pentru nitriti in urina:

  • contaminarea specimenului;
  • acid ascorbic (vitamina C) de 1,42 mmoli/L sau mai mare in urina;
  • gravitate specifica ridicata.

In caz de hemoroizi care sangereaza sau menstruatie, medicul trebuie informat de aceste conditii inainte de recoltarea probei.

Pentru a mentine sanatatea tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urisan GR. Acesta este un supliment alimentar care constituie o sursa bogata de flavonoizi si taninuri, avand in compozitie extract standardizat de afine rosii si D – manoza (element care inhiba aderarea bacteriei E coli si inmultirea bacteriilor care provoaca infectii urinare.

Nitriti in urina - posibile complicatii

In cele mai multe cazuri, o simpla administrare de antibiotice va vindeca o infectie urinara. Exista, insa, si exceptii: unele persoane pot avea infectii complicate, care se dezvolta in afara tractului urinar, cum ar fi rinichii. Iar astfel de infectii nu raspund bine la tratamentele obisnuite. Simptomele includ dureri abdominale sau de spate, confuzie si febra.

Complicatiile unei infectii de tract urinar pot include:

  • cistita;
  • uretrita;
  • pielonefrita;
  • sepsis;
  • hipertensiune arteriala.

O femeie insarcinata care prezinta simptome ale unei infectii urinare ar trebui sa vada un medic cat mai curand posibil. Infectia urinara ii poate provoca travaliu si nastere prematura sau greutate scazuta a copilului la nastere.

Surse:

https://www.verywellhealth.com/nitrites-in-urine-5218923

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321364#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24400-nitrite-positive-urine

https://www.healthline.com/health/nitrites-in-urine

Farmacistul Catena va recomanda:

-19,89%
Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut este un supliment alimentar care contine…

3 la pret de 2
Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

  UroSuport FORTE este un supliment alimentare…