Propolisul este o rasina pe care albinele o creeaza dintr-un amestec de saliva proprie, ceara de albine si substante din plante si copaci. Albinele folosesc propolisul pentru construirea si protejarea stupului.
Timp de secole, oamenii au folosit propolisul pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. Treptat, cercetatorii au identificat peste 500 de compusi din aceasta rasina. Majoritatea acestora sunt forme de polifenoli numite flavonoide, antioxidanti care lupta impotriva afectiunilor si a deteriorarii organismului.
In acest articol va vom oferi mai multe informatii despre popularul extract de propolis, despre potentialele sale beneficii si moduri in care il puteti folosi.
Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice foloseau propolisul pentru beneficiile sale terapeutice. Grecii il foloseau pentru a trata abcesele, iar asirienii il aplicau pe rani pentru a preveni infectiile si a grabi procesul de vindecare. Egiptenii il foloseau inclusiv pentru imbalsamarea mumiilor.
Propolisul se gaseste in zonele tropicale si subtropicale din intreaga lume. Compozitia constituentilor sai fitochimici variaza in functie de specia albinelor care il produce, de zona geografica, speciile de copaci si flori la care albinele au acces si conditiile de mediu, dar in general propolisul contine lipide, ceara de albine, uleiuri esentiale, polen si componente organice. Acestea din urma constau in flavonoide, compusi fenolici, polifenoli, terpene, terpenoide, cumarine, steroizi, aminoacizi si acizi aromatici.
Constituentii biologic activi ai propolisului, care includ nenumarati compusi organici cum ar fi artepillina C, acidul cafeic, esterul fenetilic al acidului cafeic, apigenina, crizina, galanginul, kaempferolul, luteolina, genisteina, naringina, pinocembrina, acidul cumaric si quercetina, au un spectru vast de proprietati biologice si terapeutice, si anume efecte antidiabetice, antiinflamatorii, antioxidante si anticancerigene, putand fi utile in caz de artrita reumatoida, tulburari pulmonare obstructive cronice, boli cardiovasculare, afectiuni ale tractului respirator sau tulburari gastrointestinale, precum si ca agenti neuroprotectori, imunomodulatori si imunostimulenti.
Propolisul contine, de asemenea, alti potentiali compusi terapeutici, cum ar fi aminoacizi, vitaminele A, C si E, precum si minerale precum potasiul si magneziul.
Propolisul este disponibil de obicei sub forma de extract de propolis obtinut dintr-o concentratie de fulgi care apoi sunt diluati in apa sau alcool, si poate fi consumat oral, dar poate fi folosit si ca ingredient in produse precum creme si unguente cu scop medicinal, capsule si chiar produse cosmetice pentru infrumusetare.
1. Intarirea sistemului imunitar
Datorita proprietatilor antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulatoare si antivirale, un supliment alimentar cu extract de propolis poate intari sistemul imunitar si sa combata infectiile gatului sau amigdalelor. Medicul va poate recomanda extract de propolis si pentru tratamentul problemelor respiratorii, cum ar fi sinuzita, raceala sau gripa.
2. Reducerea inflamatiei
Intrucat reduce inflamatia, puteti folosi extract de propolis pentru ameliorarea simptomelor multor afectiuni cronice. Inflamatia cronica insoteste afectiuni precum bolile de inima, diabetul, bolile inflamatorii intestinale si artrita.
3. Gestionarea glicemiei
Diabetul este o afectiune grava care afecteaza capacitatea organismului de a mentine un nivel normal al zaharului din sange. Unele studii arata ca suplimentele cu extract de propolis pot reduce semnificativ nivelul excesiv de glucoza din sange in cazul diabetului necontrolat.
4. Reducerea riscului de anemie
Propolisul este bogat in vitamine din complexul B, care sunt considerate micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Un deficit de vitamina B6, de exemplu, poate cauza anemie, inducand stari de confuzie si depresie. Suplimentele cu extract de propolis pot aduce beneficii prin reducerea riscului de deficit de vitamine din complexul B si de anemie asociata.
5. Vindecarea ranilor
Propolisul contine pinocembrina, un flavonoid care actioneaza ca antifungic. Confera beneficii sanatatii prin proprietatile antiinflamatorii si antimicrobiene care favorizeaza vindecarea ranilor, cum ar fi arsurile.
O recenzie din 2019 noteaza, de asemenea, ca produsele cu extract de propolis pot ajuta la stimularea productiei de colagen in piele, un alt aspect care ar putea grabi vindecarea ranilor.
6. Reducerea eruptiilor acneice
Prin proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene, produsele cu extract de propolis pot constitui un tratament alternativ promitator pentru acnee. Un studiu efectuat pe 40 de participanti cu acnee a aratat ca extractul etanolic de propolis poate trata eficient acneea vulgara. Participantii au raspuns bine la tratament, dar unii au dezvoltat iritatii usoare, asadar sunt necesare mai multe studii pentru a determina gradul de aplicabilitate a extractului de propolis in cazul afectiunilor dermatologice.
7. Ameliorarea ulcerului
Unul dintre cele mai studiate beneficii asociate produselor cu extract de propolis este actiunea antimicrobiana. In farmacii si plafare puteti gasi extract de propolis sub forma de solutie topica, pentru curatarea ranilor, dar unele produse pot ajuta si la combaterea problemelor interne. De exemplu, gastrita si ulcerul peptic sunt adesea cauzate de proliferarea excesiva a bacteriei Helicobacter pylori. Studiile sugereaza ca prin consumul de extract de propolis, cu sau fara miere, puteti ameliora semnificativ simptomele de gastrita sau ulcer peptic. Propolisul poate chiar sa grabeasca vindecarea.
8. Adjuvant in tratamentul herpesului
Unguentele care contin extract de propolis in proportie de 3% pot conferi beneficii persoanelor care se confrunta cu simptome de herpes labial sau herpes genital.
In urma unui studiu s-a constatat ca un extract de propolis aplicat topic, de 3 ori pe zi, a grabit vindecarea herpesului bucal. Cercetatorii au descoperit ca o crema cu extract de propolis nu numai ca inhiba herpesul, ci si protejeaza organismul impotriva viitoarelor eruptii herpetice.
9. Mentinerea sanatatii orale
O alta revizuire din 2021 a constatat ca propolisul poate ajuta inclusiv la tratarea infectiilor gurii si gatului, precum si a cariilor dentare. Cercetatorii sugereaza ca efectele antibacteriene si antiinflamatorii ale produsului ar putea aduce beneficii in ingrijirea generala a sanatatii orale.
10. Lupta impotriva cancerului
Unul dintre cele mai importante efecte ale antioxidantilor este reducerea riscului de aparitie a cancerului. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, care va pot deteriora celulele organismului. Intrucat propolisul are rol imunomodulator, acesta poate stimula activitatea anticorpilor, protejand astfel celulele sanatoase si prevenind inmultirea celor anormale.
Potrivit unui studiu din 2021, suplimentele cu extract de propolis pot conferi beneficii astfel:
-
impiedica proliferarea celulelor canceroase;
-
reduc probabilitatea ca celulele sa devina canceroase;
-
blocheaza caile prin care celulele canceroase isi transmit semnale unele catre celelalte;
-
reduc efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si radioterapia.
Unele studii arata ca suplimentele cu extract de propolis pot fi destul de eficiente ca adjuvant in tratamentul cancerului de san.
11. Gestionarea bolilor cronice
Cercetarile sugereaza ca unele dintre efectele antioxidante ale produselor cu extract de propolis pot avea potentiale beneficii cardiovasculare, neurologice si antidiabetice.
Potrivit unei recenzii din 2019, alimentele bogate in polifenoli si suplimentele cu extract de propolis pot reduce riscul de colesterol marit, boli de inima sau accident vascular cerebral.
Aceeasi revizuire a remarcat, de asemenea, ca propolisul poate avea efecte neuroprotectoare impotriva sclerozei multiple, a bolii Parkinson si a dementei. Ca si in cazul altor beneficii ale propolisului, sunt totusi necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte.
O revizuire din 2022 sugereaza ca propolisul poate avea, de asemenea, implicatii in prevenirea si tratamentul diabetului de tip 2. Se crede ca flavonoidele sale ar putea ajuta la controlul eliberarii insulinei. Totusi, inca nu este clar daca propolisul singur ar putea oferi oricare dintre beneficiile de mai sus si, daca da, in ce doze.
Suplimentele cu extract de propolis sunt disponibile intr-o varietate de concentratii, dar nu exista suficiente studii disponibile pentru a confirma doza terapeutica specifica.
Doza zilnica de 70 mg de propolis administrate oral pare a fi totusi sigura pentru majoritatea persoanelor. Unii adulti au luat propolis in doze de 400-500 mg pe zi, timp de pana la 13 luni.
In cazul produselor cu extract de propolis in forma lichida se recomanda de obicei 15 pana la 30 de picaturi pe zi. Ar trebui sa discutati totusi cu medicul inainte de a incerca un supliment cu propolis.
Cel mai frecvent efect secundar care poate aparea in urma utilizarii unui extract de propolis este reactia alergica, manifestata in general prin umflarea tesuturilor, roseata, mancarime sau urticarie.
Pentru a preveni o reactie alergica grava, inainte de a folosi produsul trebuie sa efectuati un test pentru a depista o posibila sensibilitate. Turnati pe antebrat 2 picaturi de extract de propolis si apoi asteptati 20-30 de minute. Daca prezentati mancarime si roseata, inseamna ca aveti o reactie alergica.
Produsele cu extract de propolis sunt contraindicate persoanelor cu alergie la albine, propolis sau oricare dintre celelalte ingrediente specificate pe eticheta. In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, propolisul trebuie utilizat numai sub supraveghere medicala.
Surse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-propolis
https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#What-is-propolis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis
https://www.health.com/propolis-7106541