Febra musculara – cele mai intalnite cauze si remedii sigure

Febra musculara – cele mai intalnite cauze si remedii sigure Febra musculara – cele mai intalnite cauze si remedii sigure

Ultima actualizare: 15 decembrie 2022

febra-musculara

Febra musculara se manifesta prin durere si rigiditate musculara care apar dupa o activitate fizica intensa sau neobisnuita. Problema este provocata de aparitia unor microrupturi in tesutul muscular care duc la inflamatie.

Febra musculara este un tip de durere musculara care atinge varful la 1-2 zile dupa o activitate fizica intensa. De obicei, dispare dupa aproximativ 4 zile. Problema poate afecta orice persoana, indiferent de conditia sa fizica.

Febra musculara poate fi cauzata de orice activitate fizica care streseaza muschii, cum ar fi ridicarea greutatilor sau antrenamentele extrem de intense. De asemenea, poate aparea in urma efectuarii unei activitati cu care o persoana nu este obisnuita. De exemplu, transportarea cutiilor grele sau a alimentelor pe scari poate provoca febra musculara la picioare sau la spate. Decorarea casei ar putea cauza febra musculara la brate, gat si umeri.

Printre simptomele febrei musculare la care trebuie sa fiti atenti se numara:

  • sensibilitate musculara la atingere
  • oboseala musculara
  • pierderea pe termen scurt a fortei musculare
  • capacitate redusa de miscare din cauza durerii si rigiditatii la miscare
  • umflarea muschilor afectati

 


Febra musculara – cele mai frecvente cauze

Exercitiile de mare intensitate pot provoca rupturi mici, microscopice, la nivelul fibrelor musculare. Pentru a compensa efectul acestor daune, corpul creste nivelul inflamatiei, ceea ce poate duce la aparitia intarziata a durerii musculare.

Febra musculara poate fi provocata de aproape orice exercitiu fizic de mare intensitate, insa, de cele mai multe ori, este declansat de un antrenament excentric. In timpul acestor exercitii, muschii se incordeaza in timp ce sunt intinsi.

De exemplu, suprasolicitarea cvadricepsului in timp ce alergati in panta este o miscare excentrica.

Pentru a reduce durerea provocata de febra musculara, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si care are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Febra musculara este cauzata de excesul de acid lactic?

S-a crezut mult timp ca antrenamentele fizice intense pot provoca acumularea de acid lactic, lucru care duce mai departe la aparitia febrei musculare. S-a demonstrat ca aceasta conceptie este total eronata.

Cine poate dezvolta febra musculara?

Febra musculara poate afecta aproape pe oricine, de la sportivi de elita, la incepatori sau la oameni care nu s-au antrenat de mult timp.

Deci, indiferent de conditia fizica pe care o aveti, febra musculara poate aparea ori de cate ori cresteti intensitatea exercitiilor, efectuati antrenamente excentrice sau incercati un nou tip de antrenament cu care corpul nu este obisnuit.

Continuati sa va miscati pentru a usura durerea si rigiditatea musculara

Ce-i drept, atunci cand febra musculara apare, tendinta este sa va odihniti si sa evitati orice antrenament si miscare. Cu toate acestea, daca durerea si rigiditatea nu sunt puternice, statul pe canapea pentru o zi poate sa agraveze aceste simptome, in loc sa le amelioreze. De aceea, cel mai bine este sa va ascultati corpul. Daca febra musculara este semnificativa, poate fi necesar sa va odihniti complet pentru a le oferi muschilor timp sa se recupereze.

Puteti, in schimb, sa evitati antrenamentele cardio de mare intensitate sau ridicarea greutatilor, daca aveti dureri. Astfel de antrenamente pot sa agraveze si sa intarzie recuperarea dupa febra musculara.

De exemplu, puteti incerca sa faceti miscari usoare pe parcursul zilei. Acest lucru nu va va accelera recuperarea, insa ar putea reduce durerea. Pentru a va mentine muschii in miscare, incercati exercitii de yoga, mersul pe jos, pe bicicleta sau inotul de intensitate redusa sau moderata.

febra-musculara-yoga

Remedii sigure pentru febra musculara, indiferent de cauza

Pentru a trata febra musculara este nevoie de rabdare. Puteti, insa, sa luati anumite masuri pentru a ameliora durerea si rigiditatea in timp ce asteptati ca muschii sa se recupereze de la sine.

Rezultatele cercetarilor sunt mixte si sunt necesare mai multe studii. Unele descoperiri sugereaza ca urmatoarele tratamente pot contribui la reducerea disconfortului.

Masaj

Potrivit mai multor studii, masajul efectuat la 24, 48 sau 72 de ore dupa un antrenament intens a redus in mod semnificativ durerea cauzata de febra musculara. Mai mult, s-a constatat ca un masaj efectuat la 48 de ore dupa antrenament pare sa functioneze cel mai bine.

De asemenea, puteti incerca sa va faceti singur masaj pe:

  • gambe
  • coapse
  • fese
  • maini
  • umeri

Pentru a va masa muschii, aplicati putin ulei sau lotiune pe zona afectata si framantati usor muschii.

Folosirea unei role de spuma (foam roller) imediat dupa un antrenament poate ajuta, de asemenea, sa scapati de febra musculara. Foam Rolling este o tehnica de auto masaj miofascial, adica o forma de masaj utilizand o rola de spuma. Masajul miofascial este o terapie a medicinei alternative, care sustine tratarea imobilitatii si a durerii musculare scheletice, prin relaxarea muschilor contractati, cresterea fluxului sanguin si limfatic si stimularea muschilor.

Analgezice aplicate topic

Analgezicele topice ajuta la ameliorarea durerii. Analgezicele topice pe baza de mentol si arnica pot contribui la ameliorarea durerii provocate de febra musculara. Aceste produse pot fi aplicate local pe zona afectata de dureri. Urmeaza intotdeauna instructiunile aflate pe ambalaj inainte de a folosi astfel de produse. Reumabloc gel este un produs cu aplicare locala care contine mentol si care sprijina detensionarea articulatiilor, prin calmarea si relaxarea musculaturii incordate. Actioneaza la nivel articular; intensifica circulatia sanguina la nivel local. Este un produs indicat dupa efort fizic sau in caz de suprasolicitare musculara.

Bai cu apa rece

Potrivit unor studii, scufundarea intregului corp timp de 10-15 minute intr-o cada cu apa rece (10-15 ° C) a redus febra musculara.

Baile cu apa rece reprezinta un tratament popular in randul sportivilor de performanta.

Bai cu apa calda

Daca baile cu apa rece suna prea extrem, incercati in schimb sa faceti bai cu apa calda. O baie cu apa calda poate reduce durerea si rigiditatea cauzate de febra musculara.

Alimente antiinflamatoare

Exista unele dovezi care sugereaza ca anumite alimente sau suplimente pot ajuta la ameliorarea febrei musculare. Sunt necesare insa mai multe cercetari.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/doms

https://www.verywellfit.com/muscle-pain-and-soreness-after-exercise-3119254

https://www.medicalnewstoday.com/articles/delayed-onset-muscle-soreness

Farmacistul Catena va recomanda:

Reumabloc gel X 75 g

Reumabloc gel X 75 g

Reumabloc gel este un produs cu aplicare locala care…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…