Feritina scazuta – cauze, afectiuni, recomandari

Feritina scazuta – cauze, afectiuni, recomandari Feritina scazuta – cauze, afectiuni, recomandari

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

Feritina scazuta este principalul semn care indica o carenta de fier – problema asociata de cele mai multe ori cu existenta unei afectiuni numite anemie feripriva. In acelasi timp, cunoasterea exacta a valorilor feritinei scazute este esentiala pentru diferentierea unei anemii feriprive de alte afectiuni care determina scaderea nivelului de fier sub limita normala si aparitia unui alt tip de anemie.

Daca termenii pe care i-am folosit in introducerea acestui material va sunt inca neclari, va recomandam sa continuati lectura pentru a afla ce este feritina, care sunt valorile normale si care sunt cauzele feritinei scazute, precum si care sunt recomandarile de care trebuie sa tina cont persoanele care au o astfel de problema.


Ce este feritina?

Feritina este o proteina implicata in stocarea fierului din organism, care se formeaza in urma combinarii moleculelor de hidroxid feros cu o alta proteina denumita apoferitina. Astfel apare feritina, care se constituie intru-un mic depozit de fier si este implicata intr-o serie de procese metabolice care necesita prezenta acestui mineral, pe care organismul il primeste din surse externe, mai precis din alimente.

Totodata, aceasta proteina constituie principalul indicator al nivelului de fier din organism, care se determina pe baza unei simple analize de sange. Daca rezultatul indica feritina scazuta, aceasta inseamna ca in organism exista o cantitate de fier mai mica decat cea necesara, principalul semn al anemiei feriprive.

In concluzie, feritina este o proteina care inmagazineaza fierul, prin prisma acestui rol fiind implicata in producerea hemoglobinei, in transportul oxigenului in sange si in metabolismul celular. Aceasta serveste si ca marker pentru stabilirea nivelului de fier din organism, feritina scazuta fiind un semn al carentei de fier si al anemiei.

Ce valori are feritina scazuta?

Nivelul de fier din organism creste odata cu varsta, astfel ca acesta este un prim criteriu luat in considerare atunci cand se fac analizele. Pentru fiecare categorie de varsta sunt stabilite intervale de referinta, iar despre feritina scazuta se poate vorbi atunci cand nivelul proteinei este sub limita minima a acestui interval.

Astfel, in cazul femeilor peste 18 ani, feritina scazuta este sub nivelul de 13 nanograme pe mililitru (ng/mL), in timp ce in cazul barbatilor se considera ca au feritina scazuta daca nivelul acesteia este sub 30 ng/mL.

In ceea ce priveste copiii, cantitate optima de fier din organism este mai redusa, astfel ca feritina scazuta incepe de la valori mai mici, care variaza in functie de varsta de la 4 la 13 nanograme pe mililitru.

Cauze/afectiuni feritina scazuta

Asa cum am precizat mai devreme, feritina scazuta indica o carenta de fier care poate fi determinata de o serie de cauze, printre care se numara si anumite boli care afecteaza absorbtia fierului in sange sau capacitatea organismului de a metaboliza acest mineral.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Dieta saraca in fier

Este una dintre cauzele frecvente ale feritinei scazute si totodata una din cele mai putin grave. Fierul este un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul nu are capacitatea de a-l produce singur si de aceea trebuie sa ii fie asigurat prin alimentatie. Exista o serie de alimente care contin fier, insa daca sunt consumate in cantitati reduse sau sunt excluse din meniu, una dintre consecinte este feritina scazuta.

Anemia feirpriva

Anemia feripriva este o afectiune cauzata de carenta de fier, ce determina scaderea nivelului de hemoglobina, implicit oxigenarea insuficienta a tesuturilor. Inevitabil, pacientii cu anemie feripriva au feritina scazuta, acesta fiind un indiciu important pe baza caruia se stabileste diagnosticul.

Hemoragiile

Sangerarile abundente in urma unor leziuni, interventii chirurgicale sau din perioadele de menstruatie fac ca odata cu sangele sa se piarda si o cantitate importanta de fier. Prin urmare feritina scazuta poate aparea si in urma unor astfel de episoade hemoragice.

Bolile inflamatorii

Aceste afectiuni cauzeaza inflamatie persistenta in organism, iar una dintre consecintele negative este reducerea capacitatii de absorbtie a fierului din tractul digestiv in sange. Astfel, desi organismul primeste un aport suficient de fier din alimentatie, acest mineral nu ajunge in sange, iar in aceste conditii feritina scazuta este o consecinta fireasca.

Mai trebuie precizat ca astfel de afectiuni favorizeaza si aparitia anemiei, insa este vorba de o forma diferita a bolii, fata de aniemia feripriva de care am amintit deja. Si de aceasta data, anemia este diagnosticata pe faza feritinei scazute, care ofera si un indiciu important despre natura bolii. Mai precis, in cazurile de anemie feripriva feritina scazuta are valori mai reduse, in timp ce valorile sunt mai ridicate in cazurile anemiei provocate alte boli, mentinandu-se totusi sub limita inferioara a intervalului de referinta.

Afectiunile renale cronice

Fierul este o componenta esentiala a hemoglobinei care se gaseste in globulele rosii ale sangelui si este implicata in transportul oxigenului. La randul lor, globulele rosii sunt produse in maduva osoasa iar in acest scop este nevoie de o proteina sintetizata de rinichi, numita eritropoietina.

Afectiunile renale reduc sau chiar anuleaza capacitate rinichilor de a produce eritropoietina, iar astfel este afectata si productia de globule rosii, implicit nivelul fierului din sange. Si in acest caz, feritina scazuta este un indiciu clar ca exista o carenta de fier, cauzata de aceasta data de o problema renala.

Recomandari de tratament in caz de feritina scazuta

Prima masura terapeutica in cazul feritinei scazute vizeaza cresterea nivelului de fier, care trebuie readus in limitele intervalului de referinta corespunzator varstei si sexului pacientului. Daca feritina scazuta indica un deficit accentuat de fier, se impune administrarea unor suplimente care contin cantitati mai mari din acest mineral, in comparatie cu alimentele obisnuite. In acest mod, feritina scazuta poate fi adusa mai rapid in limitele normale, prevenindu-se astfel complicatiile ce pot aparea pe fondul carentei de fier.

Se impune totodata si ajustarea dietei prin includerea in meniul zilnic a unor alimente cunoscute pentru continutul bogat de fier. Ne referim la spanac si alte legume cu frunze verzi, carne, peste, oua, fasole, naut, linte si mazare. De asemenea. si alimentele din categoria nucilor si semintelor sunt o sursa buna de fier, la fel si pepenele verde si ciocolata neagra.

In acelasi timp este recomandata si administrarea de suplimente sau consumul unor alimente bogate in vitamina C, vitamina B 9 si vitamina B 12, intrucat acesti nutrienti stimuleaza absorbtia fierului in sange.

Masurile prezentate pana acum trateaza insa doar efectul si mai putin cauza care a determinat feritina scazuta. De aceea, este imperios necesar sa fie identificata si cauza ce a dus la aparitia deficitului de fier, iar daca este vorba de o afectiune, aceasta trebuie tratata in mod adecvat.

La fel de important este ca evolutia pacientului sa fie monitorizata o perioada, timp in care se vor repeta analizele la anumite intervale pentru a se masura nivelul feritinei si a se constata daca acesta a crescut si daca se mentine in limitele intervalului de referinta.

In final, mai trebuie sa precizam ca semnele specifice ale feritinei scazute sunt starea permanenta de oboseala si slabiciune, paloare la nivelul fetei, dureri de cap, dificultati de concentrare, sensibilitate accentuata la temperaturi reci. De asemenea, persoanele cu feritina scazuta au parul si unghiile mai fragile iar uneori percep in mod diferit gustul mancarii.

Daca sesizati astfel de simptome nu ezitati sa va adresati medicului, care va va indruma sa va faceti un set de analize pentru a masura nivelul feritinei, precum si alti indicatori care pot ajuta in stabilirea unui diagnostic.  

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio MaxiTonic x 30 cps. moi

    Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

    Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea…