Fotofobie: totul despre sensibilitatea la lumina

Fotofobie: totul despre sensibilitatea la lumina Fotofobie: totul despre sensibilitatea la lumina

Ultima actualizare: 2 martie 2024

In mod normal, ochii au capacitatea de se adapta la lumina de mai mare sau mai mica intensitate, indiferent de natura acesteia, iar eventualul disconfort generat de trecerea brusca de la intuneric la o lumina mai intensa, sau invers, dispare in scurt timp. Exista insa situatii cand lumina devine deranjanta pentru ochi, chiar si la o intensitate normala, pe fondul unei sensibilitati crescute, care poarta denumirea de fotofobie.

Nu este vorba de o boala in sine, ci de o consecinta a unor probleme mai mult sau mai putin grave, despre care vom vorbi pe parcursul acestui material. Totodata va vom explica mai detaliat ce este fotofobia, cum se manifesta, cum se trateaza pentru a preveni complicatiile si totodata cum poate fi evitata.

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Sunt potrivite si pentru lentile de contact, fiind compatibile cu toate lentilele de contact.


Fotofobia (sensibilitatea la lumina) – generalitati

Luand in considerare termenul care o denumeste, fotofobia semnifica o „frica de lumina”, insuflata de disconfortul pe care aceasta ajunge sa o genereze la nivelul ochilor si nu numai. Termenul este putin exagerat, pentru ca fotofobia nu genereaza teama de lumina efectiv, ci doar tendinta de a evita expunerea la lumina, din cauza unei sensibilitati exagerate care apare la nivelul ochilor.

Asa cum spuneam, este normal sa apara un usor disconfort la trecerea brusca de la o lumina mai scazuta la una de intensitate mai mare, insa, in cazul persoanelor cu fotofobie, acest disconfort nu dispare pe masura ce ochii se adapteaza, iar acestea simt instinctual nevoia de a evita lumina.

Asadar, fotofobia poate fi definita ca o sensibilitate crescuta la lumina a ochilor, care se manifesta atat la lumina naturala provenita de la soare, cat si la lumina artificiala. Fotofobia nu trebuie confundata cu sensibilitatea fireasca la schimbarea brusca a intensitatii luminii, sau la o lumina foarte puternica, pentru ca se manifesta in conditii de iluminat care nu ii deranjeaza in niciun fel pe cei care nu au o astfel de problema.

Fotofobia – cauze si factori de risc

Fotofobia este un simptom comun pentru o serie de afectiuni oculare, insa poate fi cauzata si de probleme neurologice. Din sfera bolilor oculare, cele mai frecvente cauze ale fotofobiei sunt cataracta, conjunctivita, glaucomul si sindromul ochilor uscati. De asemenea, traumatismele oculare, patrunderea unor corpuri straine in ochi, precum si interventiile chirurgicale la nivelul ochilor pot duce la fotofobie.

In ceea ce priveste cauzele de natura neurologica ale fotofobiei, dintre acestea putem mentiona encefalita, meningita, epilepsia, tumorile si afectiunile neurodegnerative. Totodata si persoanele care se confrunta frecvent cu migrene sufera de fotofobie, iar aceasta sensibilitate crescuta la lumina poate fi pusa si pe seama unor stari psihice negative, dar si a unor medicamente.

Oboseala si suprasolicitarea ochilor sunt unul dintre cei mai frecventi factori de risc ce pot duce la aparitia fotofobiei, iar persoanele care poarta lentile de contact constituie o alta categorie importanta, expusa riscului de a dezvolta sensibilitate crescuta la lumina.

In acelasi timp, alaturi de expunerea frecventa la lumina intensa, utilizarea indelungata si frecventa a monitoarelor si ecranelor telefoanelor mobile este un alt factor de risc in aparitia fotofobiei.

Practicantii sporturilor de iarna si cei care fac drumetii pe munte in sezonul rece pot dezvolta fotofobie daca nu isi protejeaza ochii cand merg pe zapada la altitudini mari, pentru ca razele ultraviolete reflectate genereaza o arsura pe cornee, numita fotocheratita de zapada.

Exista si cativa factori de risc care nu pot fi evitati, si anume varsta si culoarea ochilor. Astfel, copiii au o predispozitie mai mare catre fotofobie, intrucat pupilele lor sunt mai mari si capteaza mai multa lumina; la fel si persoanele cu ochi de culoare deschisa (verzi sau albastri).

Fotofobie – manifestari si simptomatologie

Fotofobia se manifesta diferit de la caz la caz, in functie de gradul sensibilitatii si de cauza generatoare. Numitorul comun este acea stare de disconfort pe care o genereaza expunerea la lumina. Cel mai comun simptom este durerea oculara de mai mica sau mai mare intensitate, insotita sau inlocuita uneori de mancarime la nivelul ochilor. Fotofobia poate determina si lacrimare intensa, precum si senzatia neplacuta de nisip in ochi. Inflamarea pleoapelor si inrosirea ochilor sunt alte simptome frecvente de fotofobie.

In formele mai severe sau in cazul expunerii prelungite la lumina, fotofobia se poate manifesta si prin durere de cap localizata in spatele ochilor, insotita uneori si de ameteala.

Nu in ultimul rand, exista cazuri in care fotofobia se manifesta si prin aparitia senzatiei de greata, iar unii pacienti au raportat si amorteala in diverse zone ale corpului.

Diagnosticul de fotofobie

Daca simptomele fotofobiei se manifesta frecvent si persista pentru o perioada mai lunga de 24 de ore, trebuie sa va adresati fara intarziere unui oftalmolog. O prima etapa in stabilirea diagnosticului este anamneza, in cadrul careia medicul cere pacientului sa-i descrie simptomele, solicitand si alte informatii relevante. Apoi, in urma unui consult oftalmologic, se poate stabili daca sursa problemei este la nivelul ochilor sau daca este vorba de o afectiune de alta natura.

In cazul in care consultul oftalmologic nu este suficient de relevant, se recomanda investigatii suplimentare in functie de cauza suspectata, iar pacientul este indrumat catre un medic neurolog sau de alta specialitate.

Farmacistii Catena recomanda picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

Tratamentul pentru fotofobie

Tratamentul tinteste cauza fotofobiei, astfel ca solutia terapeutica se stabileste in functie de diagnostic. Daca fotofobia este cauzata de oboseala ochilor, din cauza suprasolicitarii sau folosiri in exces a ecranelor, tratamentul consta in purtarea unor ochelari cu lentile speciale, care sa-i protejeze de lumina si sa le dea posibilitatea sa se refaca.

In cazul afectiunilor oculare usoare pot fi recomandate anumite medicamente sau picaturi, iar pentru cazurile mai complicate se poate impune chiar si o interventie chirurgicala. De asemenea, purtarea ochelarilor de vedere este alta metoda de a scapa de fotofobie, daca aceasta este cauzata de modificarea dioptriilor.

Cauzele de natura neurologica se trateaza in functie de diagnostic, iar in cazurile de fotofobie generata de anxietate sau depresie, pot fi necesare sedinte de consiliere psihologica.

Fotofobie – complicatii si riscuri asociate

Fotofobia poate afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane, ingreunand-i activitatea de la locul de munca si ingradindu-i libertatea de a participa la diferite activitati, in compania rudelor sau a prietenilor. Daca nu este tratata la timp, disconfortul specific se poate accentua si poate deveni mai persistent, generand totodata si stres, care va avea un impact negativ asupra psihicului, dar si asupra starii de sanatate fizica.

Nu in ultimul rand, afectiunile oculare care provoaca fotofobia se pot agrava daca acest simptom este ignorat, ducand la scaderea acuitatii vizuale sau chiar la pierderea vederii.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni fotofobia, cel mai important este sa aveti mai multa grija de ochii dumneavoastra. Evitati expunerea prelungita la lumina intensa. In cazul in care acest lucru nu este posibil, purtati ochelari de soare sau o palarie cu boruri largi, pentru a va proteja ochii. De asemenea, folositi cat mai rar posibil telefonul mobil, iar la calculator nu stati foarte aproape de monitor. In acest context, si reducerea luminozitatii ecranelor va poate ajuta sa va protejati ochii.

Folositi cat mai mult posibil lumina naturala, iar pentru interiorul locuintei evitati lumina fluorescenta.

Daca aveti probleme cu vederea, purtarea ochelarilor este mai sigura decat lentilele de contact, cu conditia ca acestia sa fie procurati de la un cabinet oftalmologic, in urma unui consult de specialitate.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…