Fractura de clavicula la adulti si copii – diagnostic si tratament

Fractura de clavicula la adulti si copii – diagnostic si tratament Fractura de clavicula la adulti si copii – diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 5 mai 2023

fractura-de-clavicula

Clavicula este un os situat la baza gatului, singurul os care face legatura intre trunchi si brat. Se deplaseaza orizontal intre partea superioara a sternului si omoplati.

Fractura de clavicula este o problema medicala intalnita destul de frecvent, reprezentand aproximativ 5% dintre toate fracturile cu care se confrunta adultii. In randul copiilor, fracturile de clavicula sunt si mai frecvente, reprezentand intre 8 si 15 la suta dintre toate fracturile la copii.

Un studiu realizat in 2016 in Suedia a constatat ca 68% dintre fracturile de clavicula au avut loc la barbati. Cei mai afectati au fost barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani (21%). In schimb, din categoria persoanelor cu varsta peste 65 de ani, cele mai multe victime au fost femei.

Fiecare fractura este diferita, insa 80% dintre ele se produc la mijlocul claviculei, care nu este puternic atasata de ligamente si muschi.

Cele mai frecvente cauze ale fracturilor de clavicula sunt accidentarile sportive, caderile si accidentele de circulatie.

Exista diferite tipuri de fracturi de clavicula?

O clavicula se poate rupe intr-un singur loc sau se poate rupe in mai multe bucati. Bucatile rupte pot ramane aliniate in continuare sau se pot deplasa (fractura cu deplasare/dislocare).

 


Fractura de clavicula – generalitati

Fractura de clavicula este o leziune comuna. Clavicula este un os care face legatura intre omoplat si stern. De cele mai multe ori, fractura de clavicula este cauzata de o cadere, accidentarile sportive si accidentele de circulatie. Exista situatii in care unii sugari se aleg cu clavicula rupta in timp ce se nasc.

Persoanele care sufera o fractura de clavicula trebuie sa solicite rapid ajutor medical. Majoritatea se vindeca bine cu gheata, analgezice, kinetoterapie, odihna si timp. Cu toate acestea, daca fractura este mai mare, medicul ar putea recomanda o interventie chirurgicala care implica montarea unor placi, suruburi sau tije in os pentru a fixa bucatile de os in timpul vindecarii.

Fractura de clavicula – cauze

Cea mai frecventa cauza a fracturii de clavicula este o lovitura directa in zona umarului care provoaca ruperea osului. Aceste lovituri pot aparea in urma unei cazaturi in umar sau cu bratele intinse. Poate fi produsa si de un accident de masina.

De asemenea, sportivii, in special cei tineri, sunt foarte predispusi la fractura de clavicula. Motivul este ca acest os nu se intareste complet pana la varsta de 20 de ani.

Sporturile care presupun contactul fizic, precum fotbalul si hocheiul, pot duce la leziuni la umar, la fel ca si alte sporturi in care exista riscul ca participantii sa cada la viteze mari sau pe o traiectorie descendenta, cum ar fi schiul sau skateboardul.

Pentru o mai buna sanatate a sistemului osos, Catena recomanda Naturalis Calcifix sirop, un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Fractura de clavicula la sugari

Nou-nascutii pot suferi o fractura de clavicula in timpul nasterii. In aceasta situatie, este important ca parintii sa observe daca bebelusul are vreunul dintre simptomele unei clavicule rupte. De exemplu, cel mic poate incepe sa planga atunci cand este atins in zona umarului.

Simptome

Fractura de clavicula poate provoca urmatoarele simptome:

  • durere care se intensifica in timpul miscarii umarului
  • umflare, sensibilitate sau vanatai in zona claviculei
  • umflatura pe sau langa umar
  • un scrasnet sau o pocnitura la miscarea umarului
  • rigiditate sau imposibilitatea de a misca umarul

 

Naturalis OsteoSuport Forte este un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor si pentru organism, in general.

Diagnosticul de fractura de clavicula

Daca banuiti ca v-ati fracturat clavicula, solicitati imediat asistenta medicala. Un furnizor de servicii medicale va:

  • Va ruga sa descrieti cum s-a produs evenimentul.
  • Examina zona afectata.
  • Face o radiografie la nivelul zonei afectate pentru a confirma fractura de clavicula. Radiografia poate expune, de asemenea, unde s-a produs concret ruptura, cat de grava este problema si daca exista si alte oase rupte.

 

In plus, daca medicul considera ca exista leziuni la nivelul unei articulatii sau artere, este posibil sa faca mai multe teste, cum ar fi:

  • Arteriografie, care implica folosirea razelor X si a unei substante de contrast pentru a observa interiorul arterelor.
  • Tomografie computerizata (CT), care ofera imagini mai detaliate decat radiografia.

 

Fractura de clavicula – optiuni de tratament

Orice os care se fractureaza trebuie tinut nemiscat pentru a se vindeca. Persoanele care au o clavicula rupta, de obicei, trebuie sa poarte o atela care sa tina bratul imobilizat. Vindecarea oaselor dureaza de obicei 3-6 saptamani in cazul copiilor si 6-12 saptamani in cazul adultilor.

Orteza pentru clavicula LIGAFLEX UNI 9% este recomandata pacientilor pentru tratarea fracturilor claviculare, cu sau fara deplasare. Orteza claviculara este confectionata dintr-un material rezistent si de buna calitate si se pliaza perfect pe corpul oricarei persoane, multumita sistemului de ajustare.

In cazul unui nou-nascut care si-a rupt clavicula in timpul nasterii, procesul de vindecare se intinde de obicei pe durata a aproximativ doua saptamani. In acest interval nu este nevoie decat de analgezice si manevrarea cu grija a copilului.

Medicamente

Pentru a ameliora durerea este nevoie de analgezice fara prescriptie medicala (OTC). In schimb, unele persoane ar putea avea nevoie de un medicament narcotic pe baza de reteta. Deoarece narcoticele pot crea dependenta, este important sa fie folosite doar pentru o perioada scurta de timp si numai conform indicatiilor unui furnizor de servicii medicale.

Fizioterapie

Exercitiile pentru restabilirea miscarii sunt recomandate imediat dupa inceperea tratamentului. Miscarea este necesara pentru a reduce rigiditatea. Mai tarziu, pacientul poate face kinetoterapie pentru a ajuta articulatia sa se miste mai bine si pentru a dezvolta forta musculara.

fractura-de-clavicula-fizioterapie

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala este necesara daca clavicula a iesit prin piele, s-a deplasat sau s-a rupt in mai multe bucati. Operatia pentru fractura de clavicula implica, de obicei, utilizarea placilor, suruburilor sau tijelor pentru a fixa si mentine osul intreg in timpul procesului de vindecare.

Copiii si adolescentii sub 16 ani au rareori nevoie de interventii chirurgicale, deoarece se vindeca mai repede decat adultii.

Cum decurge recuperarea dupa o fractura de clavicula

Recuperarea dupa o fractura de clavicula dureaza de obicei 6-8 saptamani in cazul adultilor si 3-6 saptamani la copiii mici. Timpul de vindecare variaza in functie de fiecare fractura in parte.

In primele 4-6 saptamani, pacientul nu trebuie sa ridice nimic mai greu de 5 kg sau sa ridice bratul deasupra nivelului umerilor.

fractura-de-clavicula-recuperare

Odata ce osul s-a vindecat, este nevoie de fizioterapie pentru a readuce bratul si umarul la capacitatea normala de functionare. Acest proces dureaza, de regula, cateva saptamani. In general, oamenii pot reveni la activitatile obisnuite dupa trei luni de la o fractura de clavicula.

Fractura de clavicula – complicatii

In majoritatea cazurilor, fractura de clavicula se vindeca fara probleme. Exista situatii, insa, cand pot aparea si complicatii, cum ar fi:

  • lezarea nervilor sau a vaselor de sange
  • vindecare ingreunata sau incompleta
  • inflamarea claviculei
  • osteoartrita

 

Sfaturi pentru preventie

Fracturile de clavicula apar brusc si sunt greu de prevenit. Exista, insa, anumite lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine oasele in siguranta:

  • Conduceti cu prudenta si purtati centura de siguranta atunci cand calatoriti intr-un vehicul.
  • Urmati o alimentatie echilibrata, cu mult calciu pentru a va mentine oasele puternice.
  • Folositi o tehnica buna si o pozitie buna a corpului atunci cand faceti orice sport sau miscare fizica (de exemplu, mersul cu bicicleta).
  • Purtati echipament de protectie atunci cand faceti sport sau participati la activitati sportive.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-collarbone/symptoms-causes/syc-20370311

https://www.healthline.com/health/broken-collarbone

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16874-broken-collarbone-clavicle-fracture

https://www.aurorahealthcare.org/services/orthopedics/conditions/clavicle-fracture

Farmacistul Catena va recomanda: