Ginseng – proprietati, consum si beneficii pentru sanatate

Ginseng – proprietati, consum si beneficii pentru sanatate Ginseng – proprietati, consum si beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 29 martie 2022

ginseng

Ginsengul este folosit de mai multe secole in medicina traditionala chineza. Aceasta planta cu crestere lenta si cu radacini carnoase este extrem de apreciata in intreaga lume pentru beneficiile sale pentru sanatate.

Ginsengul proaspat este recoltat inainte de 4 ani, ginsengul alb este recoltat intre 4-6 ani, in timp ce ginsengul rosu este recoltat dupa 6 sau mai multi ani.

Cu toate acestea, exista mai multe tipuri de ginseng. Cele mai cunoscute tipuri sunt insa ginsengul american (Panax quinquefolius) si ginsengul asiatic (Panax ginseng).

Ginsengul contine doi compusi importanti: ginsenozide si gintonina. Acesti compusi se completeaza unul pe altul pentru a oferi cele mai semnificative beneficii pentru sanatate. Ginsengul poate reface si imbunatati starea de sanatate a organismului. Ginsengul american si asiatic se difera prin concentratia de compusi activi si beneficiile asupra organismului. Specialistii sustin ca ginsengul american are proprietati relaxante, in timp ce varianta asiatica are un efect revigorant.

 


Ginseng – informatii generale

Ginsengul este o planta extrem de renumita. Ginsengul este unul dintre cele mai cunoscute remedii pe baza de plante din intreaga lume. Oamenii au folosit diferitele tipuri de radacina de ginseng sub forma de tratament pentru diverse afectiuni.

Ce proprietati are planta de ginseng?

Denumirea de “ginseng” provine din cuvantul chinezesc “Ren Shen”, care se traduce prin “radacina-om”. Botanic este cunoscut sub numele de Panaxquinquefolium. Ginseng este o planta traditionala renumita pentru capacitatea sa de a mentine sanatatea si longivitatea organismului.

Se crede ca ginsengul are capacitatea de a vindeca toate partile componente si aspectele corpului. Ginseng este o planta medicinala extraordinara folosita in special in China, Japonia si Coreea.

ginseng-proprietati

Beneficiile pentru sanatate ale ginsengului se datoreaza prezentei compusilor din aceasta planta, cum ar fi:

  • alcaloizii
  • ginsenozidele
  • polipeptidele
  • polizaharidele

De asemenea, planta de ginseng contine cantitati importante de minerale cum ar fi calciul, potasiul, taliul, fierul, manganul, cuprul, strontiul si zincul. Specialistii au reusit sa izoleze 31 de tipuri diferite de ginsenozide din ginseng si au descoperit ca fiecare tip dispune de o proprietate medicinala uimitoare.

Tipuri de ginseng

Ginseng siberian

In ciuda denumirii sale, ginsengul siberian nu este de fapt un ginseng, deoarece nu contine ginsenozide. In schimb, este bogat in eleuterozide, componentul activ care asigura efectele adaptogene ale acestei plante.

Ginseng rosu coreean

Ginsengul rosu coreean este o planta care creste in Asia. Este uneori cunoscut sub denumirile de ginseng asiatic, ginseng chinezesc sau ginseng panax. Radacina de ginseng este folosita ca remediu natural sub forma de supliment alimentar. Planta trebuie sa creasca timp de 5 ani inainte de a fi recoltata si folosita. Acesta este si motivul pentru care ginsengul de mare calitate este scump. Radacina uscata, insa neprocesata, se numeste ginseng alb. Radacina de ginseng rosu este obtinut in urma expunerii la aburi la o temperatura mare si ulterior este uscat la soare. Prin acest proces, durata de viata a ingredientelor active creste.

ginseng-rosu

Ginseng alb asiatic

In schimb, ginsengul alb este uscat imediat dupa ce este scos din pamant. Acesta nu este expus temperaturilor mari care i-ar putea schimba culoarea.

Ginseng american

Cu toate ca are o compozitie chimica diferita de ginsengul asiatic, ginsengul american este considerat un adevarat ginseng datorita continutului de ginsenozide. Se considera ca ginsengul american este mai putin stimulant decat varianta asiatica.

Ginseng indian

Cunoscut si sub numele de Ashwagandha, ginsengul indian este o alta planta medicinala care nu are legatura cu familia ginseng-ului. Aceasta planta a primit aceasta denumire datorita proprietatilor de intinerire, chiar daca din punct de vedere botanic ginseng si Ashwagandha nu au nicio legatura.

Ginseng – beneficii pentru sanatate

Oamenii prefera sa consume in mod traditional ginseng pentru a-si trata mai multe tipuri de afectiuni medicale sau pentru a-si imbunatati starea fizica.

Functie cognitiva mai clara

Ginsengul poate imbunatati capacitatea de gandire si cognitia. In urma unui raport s-a ajuns la concluzia ca, pe baza cercetarilor umane si animale, compusii din ginseng pot contribui la tratarea anumitor deficiente cognitive. Cercetatorii au aratat ca ginseng-ul ar putea reduce stresul oxidativ, lucru care ar putea duce la imbunatatirea functiei cognitive.

ginseng-functie-cognitiva-mai-clara

De asemenea, un studiu realizat in 2016 in care au fost verificate efectele ginsengului rosu coreean asupra functiei cognitive la pacientii cu boala Alzheimer a produs rezultate promitatoare.

In studiu au fost implicate 14 persoane cu o varsta medie de 74,93 ani. Pacientii au primit 4,5 grame de ginseng rosu coreean timp de 12 saptamani. Specialistii au descoperit ca ginsengul rosu coreean a ajutat la imbunatatirea functiei lobului frontal al creierului.

Poate combate disfunctia erectila

Ginsengul poate reprezenta o solutie optima pentru barbatii care se confrunta cu disfunctie erectila.

In urma unui studiu din 2012 la care au participat 119 barbati cu forme usoare sau moderate de disfunctie erectila s-a constatat ca extractul din seminte de ginseng a imbunatatit functia sexuala generala. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca ginsengul poate trata intr-adevar disfunctia erectila.

Are actiune antiinflamatorie

Se pare ca ginsengul are si efect antiinflamator. Potrivit unei cercetari efectuate in 2020, ginsenozidele, componentele active ale ginsengului, pot viza cai ale sistemului imunitar care ar putea reduce inflamatia.

Imbunatateste nivelul energiei

Persoanele care se simt slabite si obosite pot sa ia ginseng pentru a-si stimula activitatea fizica si psihica. In urma unui studiu la care au participat 21 de barbati si 69 de femei s-a constatat ca ginsengul a ajutat la imbunatatirea starii persoanelor care se confrunta cu oboseala cronica.

Previne gripa

Cercetarile privind efectele ginsengului sugereaza ca ginsengul ar putea trata si preveni gripa. In urma unui alt studiu s-a demonstrat ca extractul de ginseng rosu ar putea imbunatati rata de supravietuire a celulelor epiteliale pulmonare umane infectate cu virusul gripal.

ginseng-previne-gripa

Beneficii asupra glicemiei

Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu efectuat in 2014 ca ginsengul poate contribui la reglarea glicemiei si poate ajuta la gestionarea diabetului. Ginsenozidele pot influenta productia de insulina in pancreas si pot imbunatati rezistenta la insulina.

Ginseng – modalitati de administrare

Ginsengul poate fi consumat crud, se poate fierbe usor la abur sau poate fi baut sub forma de ceai. Pentru a face acest lucru, este suficient sa adaugati apa fierbinte peste cateva felii de ginseng proaspat si sa lasati totul sa se infuzeze timp de cateva minute.

Consumul de ginseng crud

Persoanele care vor sa consume ginseng crud pot sa taie cateva felii mici, in jur de 1-2 g de ginseng crud sau, in unele cazuri, 200-400 mg pe zi.

Suplimente alimentare cu ginseng

Pentru a avea parte de cele mai bune beneficii, specialistii recomanda sa luati suplimente. Un astfel de produs este Benesio MaxiTonic, un supliment alimentar care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale, printre care si ginseng coreean), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Cand nu se recomanda consumul de ginseng?

Ginsengul ar putea interactiona moderat cu un tip de medicamente antidepresive numite inhibitori de monoaminooxidaza.

Ginseng poate perturba efectele medicamentelor pentru tratarea problemelor cu tensiunea arteriala, diabet si cardiace, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, cum ar fi nifedipina. De aceea, este recomandat sa nu luati niciodata in acelasi timp ginseng si medicamente pentru inima fara a discuta mai intai cu un medic.

De asemenea, aceasta planta poate creste riscul de sangerare atunci cand este luata in acelasi timp cu anticoagulantele, cum ar fi aspirina.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/262982

https://canprev.ca/blog/whats-the-difference-between-american-asian-and-siberian-ginseng/

https://www.medindia.net/dietandnutrition/top-8-health-benefits-of-ginseng

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24…