Glande paratiroide: rol, functii in organism, afectiuni

Glande paratiroide: rol, functii in organism, afectiuni Glande paratiroide: rol, functii in organism, afectiuni

Ultima actualizare: 28 august 2023

glande-paratiroide

Cei mai multi oameni stiu unde se gaseste glanda tiroida si ce face ea pentru organism, insa stiati ca exista patru glande mai mici care se afla in apropierea ei? Acestea poarta denumirea de glande paratiroide si joaca un rol important in metabolism.

Glandele paratiroide sunt glande endocrine, ceea ce inseamna ca produc hormoni. Hormonii sunt mesageri chimici care sunt eliberati in sange si care calatoresc prin organism pentru a controla procese specifice, produse la nivelul diferitelor tesuturi.

Organismul uman are patru glande paratiroide, fiecare de marimea unui bob de orez sau a unui bob de mazare. Glandele paratiroide sunt de obicei pozitionate chiar in spatele glandei tiroide. Cu toate acestea, la aproximativ 10% dintre oameni, glandele paratiroide sunt pozitionate putin diferit, deoarece uneori se pot deplasa intr-o alta parte a gatului sau a pieptului, in timpul dezvoltarii intrauterine.

Glandele paratiroide produc un hormon cunoscut sub numele de hormon paratiroidian (PTH). Acesta are rolul de a mentine calciul din sange la un nivel optim.


Ce sunt glandele paratiroide?

Glandele paratiroide sunt glande mici de marimea unui bob de mazare, situate la nivelul gatului, chiar in spatele glandei tiroide. Cei mai multi oameni au patru glande paratiroide, cate doua glande paratiroide situate in spatele fiecarei „aripi” a tiroidei.

Glande paratiroide – rol si functii in organism

Glandele paratiroide produc un hormon numit hormon paratiroidian. Hormonul paratiroidian este eliberat in sange intr-un mod controlat, apoi se deplaseaza prin organism pentru a gestiona modul in care este utilizat calciul. Pentru ca nivelul calciului sa ramana stabil, este esential ca glandele paratiroide sa elibereze cantitatea potrivita de hormon paratiroidian (PTH).

Atunci cand nivelul de calciu este scazut, glandele paratiroide elibereaza o cantitate mai mare de hormon paratiroidian. Apoi, PTH ajuta la readucerea la normal a nivelului de calciu in urmatoarele moduri:

  • ajuta organismul sa absoarba mai usor calciul din alimente, prin activarea vitaminei D, un nutrient care poate ajuta la acest proces;
  • determina eliberarea calciului din rezervele din oase, astfel incat acesta sa poata fi folosit in alte parti ale organismului;
  • reduce cantitatea de calciu care este filtrata din sange in timp ce trece prin rinichi, astfel incat sa nu fie eliminata din organism in timpul urinarii.

In momentul in care nivelul de calciu devine prea mare, glandele paratiroide nu mai elibereaza PTH. Fara acest hormon, organismul nu va absorbi atat de mult calciu, iar acesta va ramane stocat in oase si, in plus, va fi eliminat din organism prin urina.

De ce sunt importante glandele paratiroide?

Datorita rolului lor in gestionarea calciului, glandele paratiroide au un impact mare asupra sanatatii organismului. Este esential ca nivelul calciului sa ramana optim si echilibrat, deoarece acesta joaca un rol extrem de important in multe parti ale corpului. Cei mai multi dintre oameni stiu ca organismul are nevoie de calciu pentru a intari oasele si dintii, insa este important de stiut, de asemenea, ca este responsabil cu transmiterea impulsurilor nervoase la nivel muscular, ca ajuta sistemul nervos central sa functioneze optim si contribuie la coagularea sangelui, printre alte functii.

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente, care contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

Daca nivelul de calciu din sange devine prea mare, poate provoca simptome precum dureri de stomac, oboseala, sete si greata.

Rezistenta oaselor si a dintilor ar putea fi, de asemenea, afectata daca nivelul calciului din sange scade suficient de mult. In plus, daca nivelul de calciu se reduce prea mult, persoana in cauza se poate confrunta cu furnicaturi, crampe musculare, aritmie cardiaca sau convulsii.

Aceste probleme legate de nivelul de calciu din sange pot aparea din diverse motive, cum ar fi deficientele nutritionale si afectiunile glandei paratiroide.

Persoanele care intampina simptome ce ar putea fi legate de glandele paratiroide ar trebui sa ia legatura cu un medic pentru a descoperi cauzele acestora.

Naturalis Calciu lactic este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului osos. Naturalis Calciu lactic contine calciu lactic, un mineral necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos. Calciul contribuie la o neurotransmisie normala si la functionarea normala a sistemelor nervos si muscular, participa la procesul de diviziune si de diferentiere celulara si la coagularea normala a sangelui.

Glande paratiroide – afectiuni si patologii

Glandele paratiroide pot fi afectate de cateva tulburari care le determina sa produca un nivel prea mare sau prea mic de hormoni paratiroidieni.

Hiperparatiroidism

Uneori, glandele paratiroide pot produce prea mult hormon paratiroidian. Aceasta afectiune se numeste hiperparatiroidism. Hiperparatiroidismul este o tulburare care poate cauza niveluri ridicate de calciu in sange. Hiperparatiroidismul poate fi diagnosticat cu ajutorul analizelor de sange, cum ar fi:

  • testarea nivelului de calciu din sange;
  • testarea nivelului hormonului paratiroidian.

Care sunt cauzele hiperparatiroidismului?

In cele mai multe cazuri, hiperparatiroidismul este cauzat de tumori necanceroase care se dezvolta la nivelul glandelor paratiroide. Uneori poate avea la baza marirea excesiva a glandelor paratiroide. In situatii rare, poate fi cauzat de cancer. Acestea sunt tipuri de hiperparatiroidism primar.

Nivelul hormonului paratiroidian poate creste, de asemenea, daca nivelul de vitamina D este scazut sau daca persoana in cauza sufera de boala renala cronica. Aceasta forma este cunoscuta sub numele de hiperparatiroidism secundar.

Care sunt simptomele hiperparatiroidismului?

Simptomele hiperparatiroidismului sunt:

  • pietre la rinichi;
  • dureri musculare;
  • oboseala;
  • lipsa unui somn odihnitor;
  • anxietate si depresie;
  • probleme de gandire si memorie.

glande-paratiroide-simptome-hiperparatiroidism

Deficitul de calciu din oase creste riscul de osteoporoza. Aceasta este o afectiune in care oasele devin mai putin dense si se pot rupe mai usor.

Care este tratamentul pentru hiperparatiroidism?

Tratamentul pentru hiperparatiroidism este recomandat in functie de cauza problemei. Pentru unele tipuri de hiperparatiroidism primar, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina una sau mai multe dintre glandele paratiroide.

Hipoparatiroidismul

Hipoparatiroidismul este o afectiune destul de rar intalnita, in care glandele paratiroide produc prea putin hormon paratiroidian. De obicei, hipoparatiroidismul apare daca glandele paratiroide ajung sa fie deteriorate in timpul unei interventii chirurgicale la nivelul gatului, cum se intampla de obicei in timpul unei proceduri de tratare a problemelor de tiroida sau a hiperparatiroidismului.

glande-paratiroide-hipoparatiroidism

Diagnosticul si tratamentul pentru hipoparatiroidism

Hipoparatiroidismul cauzeaza reducerea nivelului de calciu in sange. Acest lucru poate provoca simptome diferite, in functie de cat de scazut este nivelul de calciu si de cat de repede scade.

Pentru a diagnostica hipoparatiroidismul, medicul efectueaza analize de sange pentru a verifica nivelul de calciu si nivelul hormonului paratiroidian. De asemenea, acesta ar putea sa verifice si nivelul magneziului si al vitaminei D din sange.

Medicul recomanda tratamentul in functie de simptome si de nivelul calciului din sange. De obicei, specialistul prescrie suplimente care contin calciu si calcitriol.

Persoanele supuse unei interventii chirurgicale la nivelul glandei tiroide sau al glandelor paratiroide vor fi monitorizate indeaproape, pentru a li se verifica nivelul de calciu din sange. Dupa operatie, aceste persoane vor fi nevoite sa ia suplimente care contin calciu.

 

Referinte:

https://www.yourhormones.info/glands/parathyroid-glands/

https://www.harleystreetent.com/blog/what-do-the-parathyroid-glands-do-for-your-body

https://www.healthdirect.gov.au/parathyroid-glands

https://www.parathyroid.com/parathyroid.htm

Farmacistul Catena va recomanda: