Gonartroza: de la cauze si diagnostic, la optiuni de tratament moderne

Gonartroza: de la cauze si diagnostic, la optiuni de tratament moderne Gonartroza: de la cauze si diagnostic, la optiuni de tratament moderne

Ultima actualizare: 29 aprilie 2025

Gonartroza, cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita genunchiului, este o afectiune de natura degenerativa cronica a articulatiei genunchiului. Cu alte cuvinte, se caracterizeaza prin procesul de deteriorare progresiva a cartilajului articular, remodelare osoasa si inflamatie sinoviala. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilitatii locomotorii in randul adultilor, mai ales in randul celor cu varsta inaintata, si afecteaza semnificativ calitatea vietii, prin durere persistenta, limitarea mobilitatii si afectarea functiei articulare. In ultimii ani, s-au facut progrese majore in tratamentul acestei afectiuni, deschizand drumul unor noi perspective terapeutice de succes.


Ce este gonartroza si cum apare?

Gonartroza este o forma de artrita degenerativa caracterizata prin distrugerea progresiva, odata cu inaintarea in varsta, a cartilajului articular si aparitia osteofitelor (excrescente osoase, pinteni ososi). Astfel, se ajunge la o ingustare a spatiului articular, cu aparitia durerii severe, rigiditatii si pierderii progresive a mobilitatii articulare. Mecanismele care stau la baza aparitiei afectiunii sunt:

  • deteriorarea progresiva a cartilajului articular, prin alterarea structurii cartilajului hialin (din cauza degradarii proteoglicanilor si colagenului de tip II);
  • inflamatia sinoviala, cu eliberarea de citokine proinflamatorii (IL-1, TNF-α), cu stimularea productiei de enzime proteolitice care accelereaza distrugerea cartilajului articular;
  • scleroza subcontrala, pierderea densitatii osului subcondral si aparitia geodelor (leziuni cu forma cavitara) osteocondrale;
  • formarea osteofitelor, ca urmare a proliferarii tesutului osos la marginea articulatiei, ducand la deformare articulara si limitare functionala.

Progresia bolii este influentata de factori biomecanici si inflamatori, iar stresul mecanic excesiv asupra articulatiei joaca un rol determinant in acest sens.

Gonartroza – cauze si factori de risc

In functie de cauza, osteoartrita genunchiului poate fi fie primara, fie secundara. Forma primara este rezultatul degenerarii cartilajului articular, pe fondul modificarilor care apar odata cu varsta si uzurii constante. Gonartroza secundara este rezultatul degenerarii cartilajului articular dintr-o cauza sistemica, o boala subiacenta. Asadar, inaintarea in varsta este principala cauza care sta la baza osteoartritei primare. Pe de alta parte, gonartroza secundara poate fi cauzata de:

  • leziuni traumatice (fracturi, luxatii, entorse necorespunzator tratate);
  • leziuni postchirurgicale;
  • pozitia incorecta (genu varum sau genu valgus);
  • scolioza sustinuta;
  • rahitismul;
  • hemocromatoza;
  • condrocalcinoza;
  • ocronoza;
  • boala Wilson;
  • guta si pseudoguta;
  • acromegalie;
  • necroza avasculara;
  • artrita reumatoida;
  • artrita infectioasa (septica);
  • artrita psoriazica;
  • hemofilie;
  • boala Paget;
  • siclemie.

Factorii care cresc riscul de a dezvolta gonartroza sunt obezitatea, sexul feminin (incidenta mai mare in cazul femeilor aflate la postmenopauza), sindromul metabolic si activitatile profesionale care implica statul prelungit in picioare si indoirea repetata a genunchilor. Osteoartrita genunchiului este tipul de artrita cel mai frecvent diagnosticat. Incidenta este de aproximativ 40% la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Gonartroza – simptome si manifestari

S-a constatat ca nu toti pacientii care demonstreaza constatari radiografice de gonartroza au si simptome asociate. Intr-un studiu, spre exemplu, s-a observat ca doar 15% dintre cei cu modificari de osteoartrita erau simptomatici. Estimarile actuale sustin ca doar 240 din 100.000 de persoane cu gonartroza prezinta si simptome la nivelul genunchiului. In general persoana se prezinta cu durere de genunchi, care tinde sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • se agraveaza progresiv;
  • se agraveaza la efort prelungit;
  • se agraveaza cand persoana se apleaca, urca sau coboara scarile;
  • se agraveaza in perioadele de inactivitate fizica;
  • se amelioreaza cu odihna;
  • se amelioreaza aplicand comprese cu gheata si unguente antiinflamatoare.

De asemenea, durerea este insotita si de rigiditatea genunchiului si umflarea acestuia. Deseori, rigiditatea este mai severa dimineata sau dupa perioade lungi de inactivitate. De asemenea, pot fi auzite si crepitatii articulare (zgomote), insotite de senzatia de frecare in articulatie. In stadii avansate, gonartroza limiteaza extensia si flexia genunchiului, care devine intepenit.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Diagnosticul de gonartroza

Examinarea fizica este foarte importanta in stabilirea diagnosticului de gonartroza. Anamneza, de asemenea, scoate in evidenta caracterul si evolutia durerii, factorii agravanti. Totusi, in cele din urma diagnosticul de certitudine este pus cu ajutorul investigatiilor imagistice, cum ar fi de exemplu radiografia articulara. Aceasta evidentiaza modificari patologice precum:

  • ingustarea spatiului articular;
  • prezenta osteofitelor;
  • scleroza subcondrala, chisturile subcondrale.

RMN-ul ofera detalii privitoare la leziunile cartilaginoase si sinoviale. Analizele de laborator, cum ar fi proteina C reactiva, VSH-ul, factorul reumatoid (FR) ajuta la excluderea altor cauze, cum ar fi artrita inflamatorie. Este foarte important de retinut ca radiografiile genunchiului este recomandat a fi obtinute cu pacientul stand in picioare – astfel, se obtine o reprezentare precisa a nivelului de ingustare a spatiului articular. Filmele radiografice obtinute cu pacientul stand in decubit dorsal (pe spate) pot da o senzatie falsa de spatiu articular relativ normal si de aliniere articulara, asadar aceasta pozitie ar trebui evitata in timpul radiografiei genunchiului.

Tratament gonartroza

Tratamentul de prima linie pentru toti pacientii cu gonartroza simptomatica il reprezinta terapia fizica (kinetoterapia). S-a demonstrat ca o combinatie de exercitii, sub indrumarea specialistului kinetoterapeut, cu un program specific de exercitii realizate acasa, are cele mai bune rezultate. Se recomanda ca programul de exercitii fizice sa nu fie intrerupt. Pierderea in greutate este foarte importanta in orice etapa a osteoartritei. Este indicata mai ales la pacientii cu gonartroza si care au un IMC mai mare de 25. In vederea scaderii in greutate, se recomanda regimul alimentar si sportul (de preferat exercitii aerobice cu impact redus – mers, alergat usor, jogging).

Terapia medicamentoasa este, de asemenea, de prima linie pentru pacientii cu gonartroza. Sunt disponibile multe tipuri de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, celecoxib), fie cu aplicare topica, fie cu administrare orala. Durata tratamentului cu antiinflamatoare ar trebui sa se bazeze pe eficienta terapeutica si posibilele reactii adverse (dar sunt recomandate in cazul gonartrozei simptomatice). Glucozamina si sulfatul de condroitina sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare si ar putea completa tratamentul de baza. O alta alternativa in caz de gonartroza o reprezinta injectiile intraarticulare cu corticosteroizi sau cu acid hialuronic.

Injectiile intraarticulare cu corticosteroizi sunt recomandate mai ales in gonartroza, unde exista o componenta inflamatorie considerabila. Livrarea corticosteroidului direct in genunchi, printr-o injectie, reduce inflamatia locala asociata cu gonartroza si riscul efectelor secundare sistemice asociate administrarii corticosteroizilor. Infiltratiile cu acid hialuronic pot fi o alta optiune, dar cu eficienta variabila. In articulatie, acidul hialuronic actioneaza drept lubrifiant si chiar poate stimula productia naturala de acid hialuronic in aceasta. Totusi, eficienta difera de la o persoana la alta, si chiar exista specialisti care sustin ca nu ar fi indicate in caz de gonartroza.

Tratament chirurgical

In cazuri severe, care nu raspund la tratament conservator si medicamentos, se poate interveni pe cale chirurgicala. Alternativele chirurgicale de tratament pentru gonartroza includ:

  • osteotomia;
  • artroplastia unicompartimentala de genunchi;
  • artroplastia totala a genunchiului.

Dupa astfel de proceduri, este necesara recuperarea riguroasa, cu sedinte de kinetoterapie si de fizioterapie. Rezultatele sunt variabile si, de asemenea, procedurile chirurgicale pot avea riscuri de complicatii. In general, pacientii cu aceasta afectiune ajung, in cele din urma, sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala de protezare a genunchiului, mai ales daca boala este diagnosticata in stadii deja avansate, in care modificarile sunt extinse si nu mai pot fi incetinite prin schimbari ale stilului de viata si limitarea expunerii la factori de risc.

Alternative moderne de tratament pentru gonartroza

Medicina a evoluat semnificativ si, de asemenea, aceste progrese se observa si in ortopedie. In acest sens, tratamentul modern pentru gonartroza poate implica:

Terapia cu celule stem mezenchimale

Implica recoltarea si injectarea, la nivelul articulatiei afectate de gonartroza, a celulelor stem din maduva osoasa sau din tesutul adipos. Desi procedura este destul de complicata, rezultatele par a fi incurajatoare – observandu-se regenerarea cartilajului articular si ameliorarea semnificativa a inflamatiei.

Proceduri minimum invazive

  • Artroplastia partiala cu implanturi personalizate;
  • Tehnici de microfracturale si implant de condrocite autologe;
  • Infiltratii cu PRP pentru gonartroza (plasma imbogatita cu trombocite).

Chirurgia robotica in artroplastia genunchiului

Aceasta abordare confera o precizie superioara in protezarea genunchiului, imbunatatind foarte mult recuperarea postoperatorie si, in acelasi timp, scazand riscul de complicatii.

Gonartroza – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta gonartroza, se recomanda urmatoarele:

  • evitarea sedentarismului;
  • practicarea regulata de activitate fizica moderata;
  • evitarea suprasolicitarii genunchilor;
  • mentinerea unei greutati corporale optime, pentru a reduce presiunea asupra genunchilor;
  • consolidarea si intarirea musculaturii care stabilizeaza genunchiul;
  • purtarea incaltamintei adecvate, ergonomice.

Gonartroza este o afectiune complexa, cu impact semnificativ asupra functiei locomotorii. Insa, odata diagnosticata, interventiile timpurii si strategiile preventive sunt esentiale pentru a reduce riscul de dizabilitate pe termen lung.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/

https://radiopaedia.org/articles/osteoarthritis-of-the-knee

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544982/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10515111/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10094836/