Hipertensiune arteriala in sarcina: cauze si riscuri eventuale

Hipertensiune arteriala in sarcina: cauze si riscuri eventuale Hipertensiune arteriala in sarcina: cauze si riscuri eventuale

Ultima actualizare: 22 decembrie 2023

hipertensiune-in-sarcina

Hipertensiunea arteriala in sarcina debuteaza de obicei dupa saptamana 20 de sarcina si se termina la scurt timp dupa nasterea copilului. Aproximativ 6% pana la 8% dintre femei dezvolta hipertensiune arteriala in sarcina. Afectiunea mai poarta denumirile de hipertensiune gestationala sau hipertensiune indusa de sarcina.

Hipertensiunea gestationala este diferita de alte tipuri de hipertensiune deoarece apare in a doua jumatate a sarcinii si dispare dupa nastere.

In multe cazuri, hipertensiunea arteriala nu provoaca simptome vizibile, motiv pentru care este important ca femeile gravide sa se prezinte la toate vizitele prenatale, in timpul carora medicii le verifica tensiunea arteriala.

Hipertensiunea arteriala in sarcina poate cauza complicatii. Medicii monitorizeaza mai atent atat mama, cat si fatul pentru a oferi sfaturi privind gestionarea tensiunii arteriale pentru restul sarcinii.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Masurarea tensiunii arteriale presupune verificarea presiunii sau a fortei cu care sangele impinge in peretii vaselor de sange. La persoanele cu hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata), aceasta presiune este peste limitele normale.

 


Informatii generale despre hipertensiunea arteriala in sarcina

Hipertensiunea arteriala in sarcina poate aparea in timpul oricaruia dintre cele trei trimestre. Exista trei tipuri de hipertensiune arteriala in sarcina si fiecare are caracteristici usor diferite.

Fara tratament, aceasta problema poate duce la complicatii grave de sanatate pentru persoana insarcinata, sugar sau pentru ambii. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, hipertensiunea arteriala in sarcina poate fi prevenita si tratata.

Tipuri de hipertensiune arteriala in sarcina

Exista mai multe tipuri diferite de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii. Acestea variaza in functie de momentul in care debuteaza si de simptomele pe care le provoaca.

Cele mai frecvente tipuri de hipertensiune arteriala in sarcina sunt:

Hipertensiune arteriala cronica

Acest tip de hipertensiune arteriala apare inainte de sarcina sau la inceputul sarcinii (inainte de saptamana 20 de sarcina). Acest tip de hipertensiune continua si dupa nasterea copilului. Persoanele cu hipertensiune arteriala cronica pot dezvolta si preeclampsie. Aceasta este cunoscuta sub numele de preeclampsie suprapusa peste hipertensiune cronica.

hipertensiune-in-sarcina-tipuri

Hipertensiunea gestationala

Aceasta apare in ultima parte a sarcinii. Unele persoane cu hipertensiune gestationala pot dezvolta preeclampsie. Medicul va recomanda vizite mai dese daca viitoarea mamica dezvolta hipertensiune gestationala.

Preeclampsie

Aceasta afectiune este intalnita doar in a doua jumatate a sarcinii (de obicei, dupa saptamana 27 de sarcina). Medicul diagnosticheaza de obicei aceasta problema medicala daca femeia gravida are tensiunea arteriala ridicata si un nivel crescut de proteine ​​in urina. Preeclampsia poate afecta ficatul, rinichii, plamanii sau creierul, precum si placenta. Atunci cand afecteaza creierul, riscul de convulsii (eclampsie) este mare.

Cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze posibile ale hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii, cum ar fi:

  • supraponderalitatea sau obezitatea
  • activitatea fizica insuficienta
  • fumatul
  • consumul de alcool
  • prima sarcina
  • antecedente familiale de hipertensiune arteriala in sarcina
  • sarcina multipla
  • varsta peste 35 de ani
  • folosirea tehnicilor de reproducere asistata (cum ar fi fertilizarea in vitro)
  • diabetul sau anumite boli autoimune

hipertensiune-in-sarcina-cauze-diabet

Factori de risc pentru hipertensiune arteriala in timpul sarcinii

Exista cativa factori care ar putea provoca hipertensiune arteriala in timpul sarcinii.

Stilul de viata

Stilul de viata nesanatos poate duce la hipertensiune arteriala in sarcina. Excesul de greutate sau obezitatea sau lipsa de activitate fizica sunt factori de risc majori pentru hipertensiunea arteriala.

Tipul sarcinii

Femeile care sunt la prima sarcina au un risc mai mare de a dezvolta tensiune arteriala crescuta. Din fericire, riscul scade in timpul sarcinilor ulterioare.

De asemenea, sarcina multipla poate provoca hipertensiune arteriala, deoarece organismul depune mai mult efort pentru a sustine dezvoltarea a mai mult de un copil.

Potrivit specialistilor, utilizarea tehnicilor de reproducere asistata (cum ar fi FIV) in timpul procesului de conceptie poate creste riscul de hipertensiune arteriala in sarcina.

hipertensiune-in-sarcina-factori-de-risc

Varsta

Varsta poate fi, de asemenea, un factor. Femeile insarcinate cu varsta peste 35 de ani prezinta un risc mai mare.

Femeile care au avut tensiune arteriala mare inainte de sarcina prezinta un risc mai mare de complicatii asociate in timpul sarcinii decat cele cu tensiune arteriala normala.

Cum se manifesta hipertensiunea arteriala in sarcina?

Hipertensiunea arteriala este uneori numita “ucigasul tacut”, deoarece majoritatea oamenilor nu observa ca tensiunea arteriala este ridicata. Printre semnele si simptomele care pot aparea se numara:

  • umflare (edem)
  • dureri de cap
  • acumulare brusca in greutate
  • modificari ale vederii
  • greata sau varsaturi
  • debit urinar slab
  • durere abdominala

Diagnostic

Medicii verifica tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala. Tensiunea arteriala fluctueaza pe parcursul zilei si multi factori o pot face sa creasca.

Daca medicul observa modificari ale valorilor obisnuite ale tensiunii arteriale sau valoarea acesteia este mai mare decat cea normala, ar putea banui ca persoana gravida are hipertensiune arteriala. Specialistul va continua sa verifice tensiunea arteriala si in timpul vizitelor ulterioare, iar daca aceasta nu se stabilizeaza, medicul poate efectua teste suplimentare.

hipertensiune-in-sarcina-diagnostic

In afara de verificarea tensiunii arteriale, specialistul poate:

  • sa efectueze analize de urina pentru a detecta proteine
  • sa verifice daca persoana insarcinata prezinta umflaturi
  • sa efectueze analize de sange pentru a verifica cat de bine functioneaza ficatul si rinichi

Tratament pentru hipertensiunea arteriala in sarcina

Tratamentul este recomandat in functie de tipul hipertensiunii arteriale.

Hipertensiune arteriala cronica

Medicul ii poate recomanda pacientei sa continue sa ia medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale in timpul sarcinii sau poate recomanda un alt medicament.

Hipertensiunea gestationala

Specialistul ii poate recomanda pacientei cum sa-si gestioneze hipertensiunea arteriala si va continua sa-i monitorizeze tensiunea arteriala in timpul vizitelor regulate pentru a verifica semnele de preeclampsie.

hipertensiune-in-sarcina-tratament

Preeclampsie

Medicul va monitoriza starea de sanatate a persoanei si, in unele cazuri, poate recomanda nasterea timpurie.

Posibile complicatii

Complicatiile hipertensiunii arteriale la gravida

Hipertensiunea arteriala severa sau necontrolata poate cauza complicatii in timpul si dupa sarcina atat pentru persoana insarcinata, cat si pentru copilul acesteia. Complicatiile care pot aparea depind de tipul de hipertensiune arteriala.

Aparitia hipertensiunii arteriale in sarcina creste riscul de aparitie a unor afectiuni mai grave de sanatate mai tarziu in viata, cum ar fi hipertensiune arteriala cronica, probleme cardiace si accident vascular cerebral.

In plus, femeile care au hipertensiune arteriala cronica inainte de sarcina au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie si diabet gestational in timpul sarcinii.

Riscuri de hipertensiune arteriala pentru copil

Hipertensiunea arteriala poate creste riscul de probleme de sanatate si pentru nou-nascut, cum ar fi:

  • nastere inainte de termen
  • dimensiune mica la nastere

Tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii poate reduce fluxul de nutrienti si oxigen prin vasele de sange, afectand dezvoltarea fatului.

In cazul in care se impune o nastere timpurie, aceasta poate cauza complicatii, cum ar fi o greutate mica la nastere si probleme de respiratie, daca plamanii copilului nu s-au dezvoltat inca pe deplin.

hipertensiune-in-sarcina-complicatii-copil

Potrivit unei analize din 2018, hipertensiunea arteriala poate creste riscul acestor afectiuni de sanatate pentru mama si copil:

  • boli cardiovasculare
  • boala renala cronica
  • alte tulburari metabolice
  • accident vascular cerebral

Metode de prevenire

Hipertensiunea arteriala in sarcina nu poate fi prevenita intotdeauna, insa exista anumite strategii de autoingrijire, cum ar fi:

  • efectuarea de exercitii regulate
  • o alimentatie sanatoasa formata din cereale integrale, fructe si legume si un continut scazut de sare
  • renuntarea la fumat, daca este cazul, si evitarea fumatului pasiv
  • limitarea consumului de alcool, pentru persoanele care obisnuiesc sa consume bauturi alcoolice
  • efectuarea de controale regulate de sanatate
  • reducerea stresului
  • atingerea sau mentinerea unei greutati corporale moderate
  • gestionarea unor afectiuni precum diabetul

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4497-gestational-hypertension

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/during-pregnancy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323969