Igiena dentara a bebelusului: informatii si recomandari

Igiena dentara a bebelusului: informatii si recomandari Igiena dentara a bebelusului: informatii si recomandari

Ultima actualizare: 13 mai 2022

igiena-dentara-a-bebelusului

Daca observati ca in barbia bebelusului atarna in mod constant saliva si ca micutul are obiceiul sa-si introduca tot felul de obiecte in gura, cel mai probabil primul lui dinte este pe cale sa “rasara”. Cu toate ca primul instinct este sa-i atenuati pe cat de mult durerea gingivala si sa-i pastrati linistea si confortul in timp ce primii dinti isi fac aparitia, la fel de important este sa incepeti sa descoperiti cum puteti aveti grija de acele mici “perle”.

Iata de ce: chiar daca sunt primii dinti, acestia se pot caria. Iar copiii care isi cariaza dintii de lapte au mai multe riscuri sa-si carieze mai tarziu dintii permanenti. Prin urmare, este esential sa puneti la punct o rutina de ingrijire dentara din timp. De exemplu, unii specialisti in igiena dentara recomanda sa-i spalati dintii bebelusului imediat ce incep sa-si faca aparitia. Aplicati putina pasta de dinti pe o periuta de dinti pentru bebelusi si incepeti sa-i periati usor.

Nu va faceti griji daca nu reusiti sa-i periati bine la inceput. Important este sa-l obisnuiti pe cel mic cu spalatul pe dinti. De asemenea, il puteti ajuta dand un exemplu bun si lasandu-l sa va vada cand va spalati pe dinti.

 


De ce este importanta igiena dentara a bebelusului?

Este important ca bebelusii sa aiba o igiena orala buna inca de la o varsta frageda. Iar, ca in toate aspectele vietii unui copil, rolul parintilor este unul crucial. De aceea, micutii trebuie sa afle de la inceput semnificatia ingrijirii dintilor si a gingiilor pentru a avea parte de un zambet sanatos care poate dura toata viata.

Parintii ar trebui sa fie foarte implicati in igiena dentara a copiilor chiar inainte de aparitia primului dinte. Bebelusii se nasc cu intregul set de 20 de dinti primari care se afla sub gingii in oasele maxilarului inferior si superior. In consecinta, este posibil ca bebelusii sa dezvolte carii chiar inainte de aparitia primului dinte. Chiar daca primii dinti incep sa apara in jurul varstei de 6 luni, sanatatea orala a unui copil ii poate influenta zambetul in perioada adulta. Pentru ca micutii sa aiba parte de o igiena orala corespunzatoare, Catena recomanda Foramen Baby gel eruptii primii dintisori, un gel pe baza de extract natural de musetel, provitamina B5 si glicirizinat de amoniu care ajuta la diminuarea durerii locale provocate de eruptia primilor dinti.

Informatii si recomandari pentru o igiena dentara corecta la bebelusi

Metodele de ingrijire orala se modifica odata cu varsta. Pentru a va asigura ca bebelusul va avea o sanatate orala buna de la nastere pana in perioada copilariei, luati in considerare urmatoarele sugestii:

0-6 luni

Dupa fiecare hranire, curatati usor gingiile copilului cu o carpa curata si umeda sau cu un tampon din tifon. Nu-i lasati niciodata biberonul in gura si nu-l lasati sa se hraneasca “dupa voie”. De asemenea, este extrem de important sa nu folositi niciodata biberonul pentru a-l adormi pe cel mic.

Cariile dentare se pot raspandi de la parinte la copil prin saliva, asa ca parintii nu ar trebui sa verifice temperatura unui lichid band direct din recipient. Acest lucru ajuta la impiedicarea raspandirii bacteriilor care cauzeaza cariile dentare.

6-12 luni

De obicei, primul dinte apare atunci cand bebelusul implineste varsta de 6-8 luni. Mentineti practica recomandata mai devreme, curatand gingiile copilului cu o carpa curata si umeda. Dupa aparitia primului dinte, treceti la periajul usor al dintilor si gingiilor cu o periuta de dinti cu peri moi, fara sa folositi pasta de dinti. De asemenea, asigurati-va ca ii masati foarte usor gingiile. In plus, pe masura ce bebelusul incepe sa consume cat mai multe alimente solide, este important sa nu-l mai hraniti cu biberonul.

Urmariti daca gingiile si dintii copilului incep sa-si schimbe aspectul. Verificati frecvent daca apar pete maro sau albe pe dinti pentru ca acest lucru poate indica aparitia cariilor dentare. Daca observati pete neobisnuite pe dinti sau gingii, luati imediat legatura cu medicul dentist.

igiena-dentara-a-bebelusului-6-12-luni

In aceasta etapa, parintele ar trebui sa faca o prima programare la stomatolog. De asemenea, este recomandat sa-l intrebati pe medicul dentist daca este nevoie sa-i administrati micutului suplimente cu fluor pentru sugari.

12-18 luni

Bebelusii ar trebui sa mearga la dentist pentru un examen oral pana la implinirea varstei de 1 an. In aceasta perioada, parintii ar trebui sa-i spele pe dinti pe cei mici cu apa plata doar de doua ori pe zi. De asemenea, ar trebui sa evite orice transfer de bacterii cauzatoare de carii catre copil, abtinandu-se de la orice obiceiuri prin care saliva poate fi transmisa. De asemenea, ca si in etapa anterioara, verificati in mod frecvent gura copilului pentru a observa daca apar pete neregulate de culoare maro sau alba.

18 luni-5 ani

In jurul varstei de 2 ani, parintii ar trebui sa inceapa sa spele dintii copilului de doua ori pe zi cu o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare. Recomandarea Catena este Nenedent baby, o pasta de dinti fara fluor care curata bland dintii si gingiile, datorita gelului de siliciu. Contine xilitol care lupta impotriva aparitiei cariilor. Poate fi folosita in siguranta de catre copii, deoarece nu contine coloranti, conservanti si SLS. In plus, are o aroma placuta de fructe.

Copilul ar trebui sa fie invatat sa nu inghita pasta de dinti si sa o elimine pe toata dupa periaj. Cei mai mici au nevoie de obicei de ajutor pentru a se spala pe dinti pana cand incep sa-si coordoneze mai bine mainile. Cu toate acestea, e important ca parintii sa inceapa sa-i invete in aceasta etapa cum sa-si spele proprii dinti. Majoritatea copiilor ar trebui sa poata sa-si spele singuri dantura fara supraveghere pana la varsta de 6-7 ani. De asemenea, e important sa retineti ca prea mult fluor poate colora dintii.

Cand poate fi folosita ata dentara?

In momentul in care copilului ii apar doi dinti care se ating, cel mic ar trebui sa inceapa sa foloseasca ata dentara zilnic.

Amintiti-va intotdeauna sa verificati in mod regulat daca pe dinti apar pete maro sau albe care pot indica aparitia cariilor. In aceasta situatie, trebuie facuta imediat o programare la medicul stomatolog. In plus, in aceasta etapa a vietii unui copil, vizitele la dentist trebuie facute in mod regulat pentru curatari si controale, conform programului recomandat de medicul stomatolog.

 

Referinte:

https://www.pediatricdentalspecialist.com/pediatric-dental-topics/dental-hygiene-for-babies-and-toddlers/

https://health.clevelandclinic.org/oral-care-for-babies-how-to-keep-the-tiniest-teeth-healthy/

https://www.verywellhealth.com/dental-hygiene-for-babies-1059041

Farmacistul Catena va recomanda:

Nenedent baby X 20 ml

Nenedent baby X 20 ml

Cei mici au nevoie de o solutie de ingrijire dentara…

3 la pret de 2
Foramen Baby gel eruptii primii dintisori X 30 ml

Foramen Baby gel eruptii primii dintisori X 30 ml

Foramen Baby gel eruptii primii dintisori este un…