Importanta testelor de fertilitate si cand ar trebui sa le faceti

Importanta testelor de fertilitate si cand ar trebui sa le faceti Importanta testelor de fertilitate si cand ar trebui sa le faceti

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

test-fertilitate

Nu mai e pentru nimeni un secret ca tot mai multe cupluri se confrunta in ultimii ani cu probleme de fertilitate. O astfel de situatie are un semnificativ impact negativ, atat din punct de vedere  emotional cat si social, insa identificarea cauzelor potentiale si tratamentul adecvat pot creste sansele de a avea un copil, in ciuda prognosticului rezervat.

In acest context, testele de fertilitate au devenit tot mai importante in zilele noastre, reprezentand o solutie le care apeleaza majoritatea cuplurilor care intampina astfel de probleme.

Despre acest subiect vom vorbi si noi in cele ce urmeaza, insistand asupra necesitatii efectuarii unui test de fertilitate, a momentului optim cand acesta trebuie facut si a modului in care se interpreteaza rezultatele acestuia.

Indiferent ca va doriti un copil in viitorul apropiat sau ati ajuns la momentul in care va ganditi serios sa va intemeiati o familie, speram ca informatiile despre testele de fertilitate pe care vi le vom oferi va vor fi de ajutor in demersul de a deveni parinti.


Testul de fertilitate – ce este si cum functioneaza

Testul de fertilitate constituie o procedura medicala folosita in scopul evaluarii capacitatii unei persoane de a procrea, adica de a avea un copil. Acesta poate fi efectuat atat pentru femei, cat si pentru barbati si are rolul de a identifica eventualele probleme sau disfunctii care pot afecta fertilitatea.

Asadar, prin efectuarea unui test de fertilitate cuplurile pot afla daca exista probleme de o astfel de natura la unul dintre parteneri si totodata pot identifica posibilele cauze ale acestora, precum si caile de rezolvare.

In cazul femeilor, testul de fertilitate este mai complex si poate include analiza nivelurilor hormonale, monitorizarea ovulatiei, evaluarea sanatatii uterului si a trompelor uterine, precum si verificarea posibilelor infectii sau alte conditii care pot afecta fertilitatea. De asemenea, poate fi efectuata o analiza a factorului de rezerva ovariana, pentru a evalua cantitatea si calitatea ovulelor.

Testele de fertilitate pentru barbati se rezuma de obicei la analizarea spermei. Analiza vizeaza evaluarea concentratiei, mobilitatii si morfologiei spermatozoizilor – celulele reproductive masculine responsabile de fecundarea ovulului.

Procesul de testare poate varia de la caz la caz, iar uneori, pot fi necesare mai multe teste si investigatii suplimentare pentru a obtine o imagine completa a fertilitatii unei persoane.

Rezultatele testelor de fertilitate pot ajuta medicul sa identifice cauza posibila a infertilitatii si sa recomande optiuni de tratament adecvate. Este important de retinut ca testele de fertilitate nu sunt o garantie a fertilitatii sau infertilitatii absolute, dar pot oferi indicii importante in procesul de diagnosticare si tratament.

Cand se recomanda efectuarea unui test de fertilitate?

Exista mai multe situatii cand este recomandata efectuarea unui test de fertilitate, iar aceasta recomandare vine de obicei din partea unui medic specialist de la un cabinet de planning familial sau a unui ginecolog.

Iata care sunt cele mai frecvente situatii in care cuplurile sunt indemnate sa apeleze la un test de fertilitate:

Intarzierea aparitiei sarcinii

Daca partenerii incearca de cel putin un an sa conceapa un copil, insa rezultatul asteptat intarzie sa apara, cel mai probabil, cauza o constituie o problema de fertilitate la unul dintre parteneri. 

Perioada amintita se reduce la 6 luni in cazul in care partenera are cel putin 35 de ani. Dupa aceasta varsta incep sa se reduca si sansele de a ramane insarcinata, iar un test de fertilitate poate oferi date relevante in acest sens.

Istoric medical nefavorabil

Anumite afectiuni, interventii chirurgicale sau situatii medicale pot constitui factori de risc ce afecteaza fertilitatea. Ne referim in mod special la tulburarile hormonale, infectiile pelviene suferite anterior, afectiuni uterine, endometrioza, precum si la operatii anterioare la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine.

Daca exista astfel de antecedente in istoricul medical sau se preconizeaza anumite riscuri pentru aceste afectiuni, se recomanda efectuarea unui test de fertilitate inainte de a planifica o sarcina.

Avorturi repetate

Avorturile provocate sunt interventii invazive care pot avea un impact negativ asupra aparatului reproducator, iar daca astfel de proceduri au loc in mod repetat,  exista riscul de a fi afectata fertilitatea.

De asemenea, femeile care au suferit doua sau mai multe avorturi spontane consecutive ar fi bine sa isi faca un test de fertilitate inainte de a incerca din nou sa ramana insarcinate.

teste-fertilitate

Modificari in ceea ce priveste sperma

De aceasta data, recomandarea de a efectua testul de fertilitate se refera la barbati, in cazul in care constata ca aspectul sau cantitatea de lichid seminal s-au modificat. De asemenea si problemele in ceea ce priveste functie erectila si ejacularea impun efectuarea unui astfel de test.

 Ce indica un test de fertilitate?

Un test de fertilitate poate indica diferite aspecte legate de capacitatea unei persoane de a procrea. Evident, datele sunt total diferite in cazul femeilor si in cel barbatilor, fiind analizate aspecte caracteristice fiecarui gen.

Asa cum am mai spus, testele sunt mai complexe in cazul femeilor, iar analizele indica date referitoare la ovulatie, calitatea ovocitelor, rezerva ovariana, functionalitatea ovarelor si a trompelor uterine, precum si la nivelurile hormonale.

In ceea ce priveste testele realizate in cazul barbatilor, acestea se concentreaza pe calitatea spermei. Mai exact, se evalueaza cantitatea si calitatea spermatozoizilor, avand in vedere mobilitatea acestora, precum si forma si structura.

De asemenea, fluidul seminal poate fi analizat pentru a detecta concentratia de enzime si substante nutritive necesare spermatozoizilor pentru a se hrani si a supravietui in mediul uterin pana la momentul fecundarii.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele testelor sunt transmise de laborator dupa finalizarea analizelor, iar pentru interpretarea acestora este nevoie de un medic specialist  - de regula acelasi care a facut recomandarea pentru un astfel de test. 

Acesta face o evaluare completa a situatiei pe baza rezultatelor, ghidand apoi cuplurile in alegerea celor mai potrivite optiuni de tratament si asistand in continuare pacientii pe parcursul procesului de conceptie.