Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup B – informatii si recomandari

Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup B – informatii si recomandari Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup B – informatii si recomandari

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

infectie-cu-streptococ

Streptococul beta hemolitic de grup B este o bacterie comensala care in mod normal se gaseste la nivelul tractului genital inferior si la nivel intestinal (rect, in special). Infectia apare frecvent in randul femeilor: 2-4 femei din 10 prezinta infectia cu streptococ beta hemolitic grup B. Din acest motiv, este cunoscut faptul ca bacteria poate fi transmisa nou-nascutului in timpul nasterii, ca urmare a localizarii vaginale. De fapt, in randul persoanelor sanatoase, bacteria nu provoaca niciun fel de simptome. Simptome grave pot aparea, in schimb, in randul nou-nascutilor, dar si a persoanelor in varsta si a celor cu stare imunosupresiva (diabet, cancer, infectii subiacente).

Infectia bacteriana violenta cu streptococ beta hemolitic grup B (Streptococcus agalactiae) este cea mai frecventa cauza a morbiditatii si mortalitatii la nou-nascuti. Aceste bacterii sunt Gram-pozitive, au activitate β-hemolitica, si in mod normal fac parte din flora vaginala a 25% dintre femeile sanatoase. Multe dintre femeile purtatoare nici nu stiu ca au aceasta bacterie. Forma de transmitere a infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B la nou-nascut poate avea loc in utero, din cauza infectiei ascendente, sau in timpul nasterii – nou-nascutul aspira lichid amniotic sau vaginal contaminat. Mai frecvent afectati sunt nou-nascutii prematuri, dar si sugarii la termen.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Ce este streptococul beta hemolitic grup B?

Streptococii de grup B sunt bacterii β-hemolitice, Gram-pozitive, sub forma de coci dispuse in forma de lanturi. Infectiile materne cu streptococ beta hemolitic grup B se asociaza cu leziunile fetale, nasterea prematura, avortul spontan si infectiile neonatale ulterioare transmiterii acestei bacterii cu potential patogen. Un factor cheie care sustine potentialul infectios al bacteriei este β-hemolizina/citolizina, toxina prezenta pe suprafata membranei bacteriene care duce la liza in vivo a hematiilor fetale. Bacteria face parte din flora bacteriana normala a vaginului unei femei sanatoase, dar nu este obligatoriu ca toate persoanele de sex feminin sa o prezinte.

Cauzele infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B, cel putin in randul persoanelor sanatoase, nu este obisnuita. Totusi, in cazul persoanelor in varsta sau cu stari imunosupresive infectia survine ca urmare a slabirii sistemului imunitar. Se considera ca bacteria exista deja in organism la indivizi infectati. Fiind comensala, gaseste momentul oportun (sistem imunitar slabit) pentru a-si putea manifesta potentialul infectios. Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B nu este, dupa cum multi cred, o infectie cu transmitere sexuala. Este cunoscut doar modul in care nou-nascutii pot fi infectati, si acesta presupune, inainte de toate, ca mama sa fie purtatoare de streptococ:

·       Infectia in utero, ca urmare a migrarii bacteriei;

·       Infectia in timpul nasterii, ca urmare a faptului ca nou-nascutul aspira lichidul amniotic sau vaginal care contine streptococ beta hemolitic grup B.

Exista mai multi factori care cresc riscul ca nou-nascutul sa aiba aceasta bacterie:

·       Mama este purtatoare, dar nu stie acest lucru si nu urmeaza tratament de profilaxie;

·       Intre momentul in care are loc ruperea apei si nasterea trec mai mult de 18-20 de ore;

·       Istoricul familial pozitiv in care alt nou-nascut a avut infectie cu streptococ beta hemolitic grup B;

·       Infectii urinare ale mamei de-a lungul sarcinii.

Caile de transmitere ale infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B nu se considera a fi una cu transmitere sexuala. In schimb, ca orice alta bacterie, Streptococcus agalactiae poate fi transmis prin contact direct (de exemplu prin tinerea mainii, sarut, contact fizic apropiat). Intrucat se localizeaza predominant la nivelul vaginului si rectului, se poate transmite si prin contact sexual anal sau vaginal in lipsa protectiei. Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B apare si la persoane de sex masculin, si poate cauza infectii urinare, infectii ale tractului respiratorii si pielii. Aceste simptome apar mai ales in randul persoanelor cu stare imunitara deficitara si tind sa fie relativ de complicate.

Simptomele infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Simptomele infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B difera in randul sugarilor si adultilor.

Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B la sugari

Simptomele infectiei pot aparea in decurs de cateva ore de la nastere (debut precoce) sau chiar cu saptamani sau luni mai tarziu (debut tarziu). Acestea pot include:

·       Tahipnee sau apnee;

·       Cianoza;

·       Letargie;

·       Lipsa poftei de mancare;

·       Distensie abdominala;

·       Paloare;

·       Febra;

·       Icter;

·       Tahicardie si hipotensiune arteriala;

·       Temperatura scazuta a corpului (in special la nou-nascutii prematuri).

Nou-nascutii cu streptococ beta hemolitic grup B sunt predispusi la:

·       Bacteriemie;

·       Pneumonie;

·       Meningita;

·       Osteomielita;

·       Artrita piogena;

·       Adenita.

Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B la adulti

In randul adultilor, infectia invaziva este frecventa la persoanele in varsta si la persoanele care sufera de boli cronice (diabet, cancer). Deseori, infectia este asociata si cu sarcina, observandu-se in cazuri de endometrita peripartum, de bacteriemii asociate sarcinii si infectiei plagilor dupa o operatie de cezariana. Alte semne ale infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B includ:

·       Infectii ale tractului urinar, oaselor, articulatiilor;

·       Infectii cutanate;

·       Pneumonia;

·       Osteomielita;

·       Celulita;

·       Endometrita;

·       Endocardita;

·       Corioamnionita.

Multe persoane sunt purtatoare de streptococ beta hemolitic grup B. Desi nu manifesta semnele infectiei, inca au potentialul de a transmite bacteria mai departe altor persoane.

Diagnosticul infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Diagnosticul infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B reprezinta o parte obisnuita a analizei de rutina pe perioada sarcinii. Medicul specialist preleveaza probe de la nivelul vaginal sau de la nivelul rectului, iar acestea se insamanteaza intr-o placa Petri, pe medii speciale, pentru a se confirma sau infirma cresterea bacteriei. Infectia cu streptococ beta hemolitic grup B in randul nou-nascutilor sau adultilor se certifica in acelasi mod. De obicei, daca se cunoaste faptul ca o viitoare mamica are bacteria, se instaureaza si profilaxia necesara cu antibiotice pentru a putea preveni infectia neonatala ulterioara cu streptococ beta hemolitic grup B.

infectia-cu-streptococ

Complicatiile infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Complicatiile infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B sunt frecvente in randul bebelusilor si persoanelor in varsta sau cu stare imunitare slaba. Acestea pot include:

·       Insuficienta respiratorie;

·       Pneumonie;

·       Bacteriemie;

·       Sindrom de soc septic;

·       Meningita;

·       Endocardita;

·       Osteomielita;

·       Infectii osoase si articulare;

·       Infectii urinare.

In randul femeilor insarcinate, infectiile netratate pot duce la: avort spontan, leziuni fetale, dar si nastere prematura.

Tratamentul infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B

Tratamentul infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B este vital indeosebi in randul femeilor insarcinate si a persoanelor expuse riscului de complicatii. Acesta presupune:

·       Pentru sepsis neonatal: ampicilina si gentamicina

·       Sugarii cu meningita: penicilina G;

·       Profilaxia antibiotica intrapartum: penicilina G cu administrare intravenoasa;

·       Daca exista alergie la penicilina, infectia se poate trata cu vancomicina.

Dozele terapeutice trebuie dictate de severitatea infectiei. In momentul de fata, nu exista niciun fel de vaccin impotriva infectiei cu streptococ beta hemolitic grup B, desi cercetatorii investesc resurse in aceasta directie.

Concluzii

Infectia cu Streptococcus agalactiae este relativ frecventa in randul nou-nascutilor. Totusi, mai ales in ultimii ani, riscul asociat fatului a scazut major, ca efect secundar profilaxiei intrapartum cu antibiotice. Screening-ul pentru Streptococcus agalactiae are loc obicei in trimestrul trei de sarcina, in jurul saptamanilor 36-37. Testarea presupune prelevarea unei probe vaginale sau de la nivelul rectului, cu insamantarea ulterioara a acesteia in mediul de cultura. Rezultatul pozitiv ridica necesitatea instaurarii profilaxiei intrapartum. In randul adultilor, infectia este relativ mai usor de gestionat, complicatii putand aparea la persoane in varsta si cu imunitate scazuta.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2691590/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8064051/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/group-b-strep/symptoms-causes/syc-20351729

https://www.nhs.uk/conditions/group-b-strep/

https://www.rcog.org.uk/for-the-public/browse-our-patient-information/group-b-streptococcus-gbs-in-pregnancy-and-newborn-babies/

https://www.acog.org/womens-health/faqs/group-b-strep-and-pregnancy

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…