Infectia cu ureaplasma – tot ce trebuie sa stiti despre cauze si tratament

Infectia cu ureaplasma – tot ce trebuie sa stiti despre cauze si tratament Infectia cu ureaplasma – tot ce trebuie sa stiti despre cauze si tratament

Ultima actualizare: 25 aprilie 2023

infectia-cu-ureaplasma

Ureaplasma este un tip de bacterie intalnita frecvent in tractul urinar sau genital. De obicei, nu cauzeaza probleme, dar poate contribui la dezvoltarea anumitor infectii si altor afectiuni care pot provoca dureri, scurgeri vaginale sau infertilitate.

Bacteriile ureaplasma fac parte din populatia de bacterii a organismului. In majoritatea cazurilor, aceste microorganisme traiesc in echilibru, fara a cauza probleme. Uneori, totusi, ele se pot inmulti peste nivelul normal, provocand infectii si probleme de sanatate.

Ureaplasma apartine unei clase de bacterii cunoscute sub numele de mycoplasma. Bacteriile mycoplasma sunt cele mai mici organisme de acest tip care pot produce copii ale lor pentru a se reproduce.

Ureaplasma nu are perete celular, ceea ce o face unica printre bacterii. Lipsa peretelui celular o face rezistenta la unele antibiotice cunoscute, cum ar fi penicilina. Cu toate acestea, infectia cu ureaplasma poate fi combatuta cu alte tipuri de antibiotice.

Majoritatea oamenilor au bacterii ureaplasma in organism fara sa stie. Cu toate acestea, ureaplasma poate cauza boli si tulburari care afecteaza aparatele reproducatoare masculine si feminine. De asemenea, daca mama transmite bacteria copilului in timpul sarcinii, infectia se poate raspandi la nou-nascut.

 


Infectia cu ureaplasma – generalitati

Ureaplasma reprezinta un grup de bacterii minuscule care locuiesc in tractul respirator si urogenital (sistemul urinar si aparatul reproducator). Bacteriile ureaplasma sunt printre cele mai mici organisme libere din lume. Sunt atat de mici incat nu pot fi observate la microscop.

Ureaplasma face parte din microbiomul uman, care este format din trilioane de celule minuscule care traiesc in si pe corpul uman. Aceste organisme mici contribuie la digerarea alimentelor, la combaterea infectiilor si la mentinerea sanatatii sistemului reproducator.

Uneori, aceste bacterii care sunt in mod uzual inofensive se inmultesc excesiv si inflameaza tesuturile sanatoase. Acest lucru duce la formarea unei colonii de bacterii care provoaca o infectie.

Bacteriile ureaplasma pot cauza o varietate de probleme medicale, cum ar fi vaginoza bacteriana si complicatii ale sarcinii. Infectiile cu ureaplasma par a fi asociate cu un risc crescut de aparitie a unor probleme, insa nu sunt o cauza directa a acestora. Cu toate acestea, cercetarile sunt neconcludente.

Naturalis UroSuport Forte este un supliment, un produs natural, cu o formula complexa, care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.

Infectia cu ureaplasma – transmitere

Bacteriile Ureaplasma pot fi transmise in timpul contactului sexual. In urma unui studiu s-a constatat ca numarul de infectii vaginale cu ureaplasma a fost mai mare in randul femeilor care au avut mai multi parteneri sexuali.

Cu toate acestea, potrivit unui alt studiu, bacteriile ureaplasma au fost descoperite si la femeile care nu au fost niciodata active sexual. Ca atare, cauza prezentei bacteriilor ureaplasma poate sa nu fie cunoscuta in unele cazuri.

De asemenea, daca mama dezvolta o infectie cu ureaplasma in timpul sarcinii, bacteriile pot fi transmise fatului sau nou-nascutului.

Persoanele cu un sistem imunitar slabit au cel mai mare risc de a dezvolta o infectie cu ureaplasma. Printre aceste persoane se numara cele seropozitive si persoanele care au fost supuse unui transplant de organe.

Ureaplasma – tablou clinic

Bacteriile ureaplasma nu provoaca simptome daca traiesc in echilibru cu celelalte bacterii din microbiom. De obicei, bacteriile pot fi tinute sub control de un sistem imunitar sanatos, care le impiedica sa provoace infectii.

Daca populatia de ureaplasma se inmulteste, se pot dezvolta anumite probleme de sanatate care pot provoca simptome.

Urmatoarele simptome sunt semne posibile ale infectiei cu ureaplasma si trebuie verificate de un medic. Trebuie retinut, insa, ca ureaplasma poate sa nu fie singura cauza a acestor probleme.

Cystone este un produs conceput pentru aparatul urinar, care ajuta la mentinerea cailor urinare libere. Cystone imbina puterea eficienta a plantelor si tehnologia moderna pentru a contribui la eliminarea calculilor si la tratarea infectiilor urinare.

Infertilitate

Bacteriile ureaplasma au fost descoperite atat la barbati, cat si la femei cu infertilitate. Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate.

Bacteriile pot afecta atat numarul spermatozoizilor, cat si motilitatea acestora. In cazul femeilor, ureaplasma poate provoca o infectie care face sarcina mai dificil de realizat.

Un studiu a constatat ca un anumit tip de ureaplasma, cunoscut sub numele de Ureaplasma urealyticum, a fost observat mai des la femeile cu infertilitate inexplicabila. Drept urmare, autorii cercetarii au sugerat ca femeile care au cauze inexplicabile ale infertilitatii sa fie testate pentru prezenta acestor bacterii.

O infectie genitala poate cauza pana la 15% dintre cazurile de infertilitate masculina, insa nu toate acestea sunt cauzate de ureaplasma. Multe dintre ele sunt rezultatul infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea.

O cercetare a constatat ca bacteriile U. urealyticum au fost asociate cu un risc mai mare de infertilitate la barbati.

Durere, secretii si mancarimi in zona genitala

Infectia cu ureaplasma poate provoca unele afectiuni care provoaca durere si disconfort in zona genitala, cum ar fi:

  • Uretrita: o inflamatie a uretrei, tubul care transporta urina in afara corpului. Uretrita poate provoca durere sau arsura in timpul urinarii, mancarime in jurul uretrei si secretii neobisnuite sau urat mirositoare.
  • Vaginoza bacteriana: o infectie a vaginului care poate provoca scurgeri vaginale neobisnuite sau urat mirositoare, mancarimi in si in jurul vaginului si arsuri in timpul urinarii.

 

W Urinal Akut este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii cailor urinare si a aparatului urinar, dar si la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Dureri pelvine sau abdominale

Ureaplasma poate cauza mai multe probleme de sanatate diferite care pot provoca dureri in zona pelvina, abdominala sau inghinala. Acestea sunt:

  • Prostatita: o inflamatie a prostatei. Prostatita poate provoca durere in timpul urinarii, urina tulbure sau sangeroasa, probleme la urinare, dureri in zona genitala si o nevoie urgenta de a urina.
  • Endometrita: o inflamatie a mucoasei uterului. Acest lucru poate provoca dureri pelvine, sangerari sau scurgeri vaginale anormale si febra. Endometrita poate fi cauzata de diferite bacterii, iar printre ele se numara ureaplasma.
  • Pietre la rinichi: in anumite cazuri, ureaplasma poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot provoca dureri severe in zona pelvina, in partea inferioara a spatelui, abdomen, dar si febra, probleme la urinare si urina tulbure, sangeroasa sau urat mirositoare.

 

Ureaplasma la nou-nascuti – tablou clinic

Bebelusii prematuri, in special cei care cantaresc 1 kg sau mai putin, pot fi mai predispusi la infectia cu ureaplasma.

Nou-nascutii pot dezvolta:

  • pneumonie
  • meningita si leziuni cerebrale
  • leziuni pulmonare si probleme de respiratie

 

De asemenea, un fat se poate infecta cu ureaplasma inainte de nastere, ceea ce poate duce la:

  • ruperea prematura a membranelor fetale
  • avort
  • nastere prematura
  • nasterea unui fat decedat

infectia-cu-ureaplasma-nou-nascuti

Femeile insarcinate care dezvolta infectii cu ureaplasma pot fi tratate, ceea ce reduce foarte mult riscul aparitiei acestor complicatii.

Diagnosticul infectiei cu ureaplasma

Daca pacientul dezvlta simptome, iar medicul a exclus toate celelalte probleme de sanatate, acesta poate recolta o proba pentru a o trimite la laborator. Specialistul poate folosi oricare dintre urmatoarele teste pentru a ajuta la diagnosticarea infectiei cu ureaplasma:

  • recoltarea unei probe de lichid din colul uterin
  • analize de urina
  • recoltarea unei probe de lichid din endometru
  • biopsie endometriala

 

Tratamentul infectiei cu ureaplasma

Pentru a trata infectiile cu ureaplasma se prescriu intotdeauna antibiotice. Cu toate acestea, doar anumite antibiotice sunt eficiente impotriva acestor bacterii. Alegerea antibioticului este conditionata de problema de sanatate abordata si de situatia pacientului. Anumite antibiotice nu pot fi administrate femeilor insarcinate sau nou-nascutilor.

Infectiile urinare sau genitale cauzate de ureaplasma pot fi tratate cu azitromicina sau doxiciclina.

Daca bacteriile nu raspund la aceste medicamente, pot fi utilizate eritromicina sau fluorochinolonele.

ureaplasma-tratament

Nou-nascutii cu probleme pulmonare cauzate de ureaplasma pot fi tratati cu eritromicina.

Femeile insarcinate care au ruptura prematura a membranelor fetale pot fi tratate cu antibiotice macrolide, cum ar fi claritromicina, azitromicina si eritromicina.

Tratamentul cu un antibiotic poate reduce riscul de infectare cu ureaplasma la nou-nascuti.

Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu ureaplasma

Singura modalitate de a preveni infectiile cu ureaplasma este abstinenta. Intretinerea relatiilor sexuale sigure va reduce semnificativ riscul de infectare cu aceste bacterii, dar si cu alte microorganisme care provoaca boli cu transmitere sexuala (BTS).

Anticonceptionalele nu previn bolile cu transmitere sexuala. Este importanta utilizarea prezervativelor si a altor metode de tip bariera pentru a preveni aceste infectii.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636

https://www.healthline.com/health/ureaplasma

Farmacistul Catena va recomanda:

-19,89%
Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut este un supliment alimentar care contine…