Infertilitatea la barbati. Cum se rezolva?

Infertilitatea la barbati. Cum se rezolva? Infertilitatea la barbati. Cum se rezolva?

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Infertilitatea nu afecteaza doar femeile, ci poate afecta in egala masura si barbatii, studiile demonstrand ca pana la 50% dintre cupluri nu pot avea copii din cauza infertilitatii masculine. Din acest motiv, este important ca testarea fertilitatii sa o faca ambii parteneri, cu atat mai mult cu cat unele cauze pot fi tratate. In continuare, va prezentam factorii care influenteaza in mod negativ fertilitatea si care sunt rezolvarile acestei probleme.

Factori de risc care influenteaza negativ fertilitatea

Desi fertilitatea femeilor este mult mai afectata de inaintarea in varsta, iata ca si barbatii sunt influentati de acest aspect. Astfel, proportional cu varsta, scad si motilitatea si numarul spermatozoizilor. Fumatul, drogurile si stresul sunt urmatorii factori care isi lasa o amprenta negativa asupra cantitatii si calitatii spermei. De asemenea, lipsa ejacularii, ejacularea precoce sau retrograda si impotenta pot fi cauze, insa acestea afecteaza fertilitatea in mai putin de 1% din cazuri si prezinta tratament eficient. Tot in aceasta categorie putem introduce incapacitatea testiculara de a produce numarul necesar de spermatozoizi maturi, insa prin tehnicile de fertilizare se poate rezolva aceasta problema. Criptorhidia, sau incapacitatea unui testicul de a cobori in scrot pana la adolescenta, poate afecta ulterior fertilitatea. Pe de alta parte, malnutritia, carentele de vitamine si minerale, dar si obezitatea contribuie la declansarea infertilitatii. Mai exact, un studiu a demonstrat ca o crestere in greutate cu 10 kg mareste in mod direct si riscul sterilitatii. Tot cercetarile in domeniu au concluzionat ca mersul pe bicicleta dauneaza grav fertilitatii ca urmare a faptului ca se creeaza un stres continuu care afecteaza nervii responsabili de ejaculare si, in plus, poate cauza traume scrotului. O alta cauza mai putin cunoscuta si destul de comuna este supraincalzirea testiculelor ca urmare a bailor fierbinti, saunei sau starilor febrile dese.

Factori de mediu

Iata ca spermograma poate fi puternic influentata si de factorii din mediu si aici ne referim la poluare. Astfel, studiile au demonstrat ca toxinele, substantele chimice si radiatiile influenteaza negativ sistemul reproducator si, implicit, fertilitatea prin afectarea nivelului de testosteron, insa acestea nu pot fi considerate cauze de sine statatoare, ci se cumuleaza cu alti factori de risc in declansarea infertilitatii masculine. De punctat este faptul ca exista o serie de medicamente care pot afecta in mod negativ fertilitatea barbatilor.

Factori genetici

Infertilitatea masculina poate avea la baza si o serie de factori genetici, dar si modificari cromozomiale dobandite pe parcursul vietii. Daca genele responsabile de fertilitate prezinta anomalii sau materialul genetic al spermatozoizilor prezinta anomalii cromozomiale, barbatul devine infertil. Conform studiilor, pana la 10% dintre cazurile de infertilitate sunt generate de fondul genetic. De asemenea, fibroza chistica poate sta la baza sterilitatii, aceasta afectand in mod indirect transportul spermei. Sindromul Kartagener, desi este o boala genetica foarte rara, poate afecta motilitatea spermatozoizilor, caz in care tratamentul de fertilizare in vitro poate functiona. Persoanele care au mostenit rinichiul polichistic prezinta un risc mare de infertilitate daca chisturile se pozitioneaza la nivelul aparatului reproducator.

Boli si afectiuni

Sistemul ductal poate fi responsabil de infertilitate, caz in care canalele care conduc sperma sunt blocate. In aceasta situatie, ductele se pot desfunda sau repara, iar daca acest lucru nu este posibil, se pot colecta spermatozoizi, iar fertilizarea se poate realiza prin diferite tehnici. O alta cauza sunt anomaliile lichidului seminal, caz in care lichidul seminal are o densitate foarte mare si spermatozoizii nu-l pot penetra, insa aici se poate interveni medical, astfel incat conceperea unui copil sa nu reprezinte o problema. O cauza de infertilitate la barbati este legata de sistemul imunitar, caz in care acesta ataca spermatozoizii, considerandu-i intrusi, insa exista un tratament impotriva anticorpilor spermatozoizilor si astfel situatia se poate remedia. Varicocelul afecteaza fertilitatea masculina intr-o proportie destul de semnificativa, 15%, acesta manifestandu-se printr-o dilatare anormala a vaselor din scrot. In acest caz, interventia chirurgicala poate fi o solutie pentru tratarea infertilitatii. O serie de infectii si boli cu transmitere sexuala pot amprenta infertilitatea, cele mai periculoase fiind gonoreea si infectiile cu Chlamydia si HPV. De asemenea, infectiile prostatei sau ale testiculelor, oreionul facut dupa adolescenta, dar si infectiile bacteriene sau virale pot fi nocive pentru fertilitate.

Cauze hormonale

Infertilitatea masculina poate fi si de natura hormonala, caz in care hormonii pituitari, responsabili de producerea spermatozoizilor, sunt produsi de catre organism in cantitati infime. Tot in aceasta categorie intra si hipogonadismul, tradus printr-un deficit de testosteron. De retinut ca barbatii care iau suplimente pentru cresterea masei musculare se supun riscului de a deveni infertili.

Cum se poate rezolva infertilitatea la barbati?

In functie de cauza declansatoare se pot aborda tratamentele necesare. De la suplimentele cu vitamine si minerale si pana la tratamentele medicamentoase sau injectabile, exista solutii care sa eficientizeze procesul de fertilizare. Pe de alta parte, procedurile invazive, de exemplu inseminarea artificiala sau diferitele tehnici de reproducere asistata, au o rata de succes foarte mare.

Text: Madalina Manole