Infestarea cu paduchi la copii – remedii si preventie

Infestarea cu paduchi la copii – remedii si preventie Infestarea cu paduchi la copii – remedii si preventie

Ultima actualizare: 1 august 2022

Infestarea cu paduchi de cap este o problema intalnita mai ales la copiii mici, de varsta scolara sau de gradinita. Paduchii se pot atasa insa de parul oricui. Nu conteaza daca parul este curat sau murdar. Nu conteaza mediul (oras, sat, casa, gradinita) si nici clima etc. Paduchii nu “discrimineaza”. Deși pot fi o adevarata pacoste, este important de precizat ca paduchii de cap nu cauzeaza vreo afectiune serioasa și nu transmit virusuri sau bacterii. Tratamentul poate fi facut acasa, dar ideal este sa fie facut cu produse speciale, la recomandarea unui medic.


Ce sunt paduchii de cap?

Paduchii de cap sunt insecte minuscule, cam de dimensiunea unei seminte de susan (2-3 mm), putand fi observati cu ochiul liber, daca privim atent. Culoarea lor variaza, ei fiind albi, gri deschis sau maronii. Se agata de firele de par și de scalp și se hranesc cu mici cantitati de sange. Paduchii iși depun și iși atașeaza ouale pe firele de par, in apropierea scalpului. Ouale acestora și invelișurile lor se numesc lindini. Sunt ovale și au sub un milimetru, fiind de culoare alba sau galbuie. In unele situatii lindinii sunt greu observabili din cauza culorii parului sau pot fi confundati cu matreata. Aceștia se atașeaza de par cu o substanta lipicioasa care ii mentine in loc (astfel pot fi deosebiti de matreata, care cade cand este scuturata). Dupa ce ouale eclozeaza, invelișul ramane pe firul de par.

Paduchii de cap traiesc aproximativ 28 de zile și au trei faze de dezvoltare: ou (lindin), nimfa și paduche adult.

  • Oul sau lindinul: eclozeaza in 6-9 zile. Ouale paduchilor pot fi observate la 4-6 mm de scalp – ele nu supravietuiesc la o distanta mai mare.
  • Nimfele: arata ca paduchii adulti, dar sunt mult mai mici, cat un varf de ac. Ajung la maturitate in 7 zile.
  • Paduchele adult: se reproduce repede, putand depune 10 oua in fiecare zi. In numai 12-14 zile un paduche ajunge la maturitate de la stadiul de ou.

In lipsa tratamentului, acest ciclu se repeta la fiecare 3 saptamani.

In cazul in care copilul dumneavoastra are paduchi, farmacistii Catena va recomanda Dezanoplum solutie impotriva paduchilor de cap. Este o solutie special conceputa pentru a indeparta paduchii de cap si ouale acestora. Este un produs usor de folosit, nu contine insecticide iar eficienta lui se vede intr-un timp relativ scurt.

Cum se transmit paduchii de cap?

Paduchii de cap se transmit prin contact direct, se transfera din parul unei persoane in al alteia. Pot, de asemenea, sa supravietuiasca perioade scurte pe haine sau alte obiecte personale, deci o perie de par care este folosita de mai multe persoane poate facilita transmiterea paduchilor. Paduchii nu pot sari sau zbura! Sunt frecvent intalniti in comunitatile de copii, pentru ca cei mici se joaca impreuna, se apropie si deseori impart caciuli, palarii, bentite etc. Adultii care au copii sunt predispusi la infestarea cu paduchi.  

Simptomele infestarii cu paduchi

Cel mai comun simptom este mancarimea care apare in zonele scalpului unde sunt prezenti paduchii. Cu toate acestea, pot trece chiar si 6 saptamani pana cand scalpul devine sensibil din cauza salivei paduchilor – cauza principala a mancarimii. Aceasta are proprietati anticoagulante si vasodiliatatoare si ii permite paduchelui sa se hraneasca si contine substante care sensibilizeaza scalpul. Cel mai des, mancarimea apare dupa urechi si in zona cefei. Aceasta poate tine cateva saptamani, chiar si dupa ce paduchii au fost inlaturati prin tratament.

Pentru eliminarea paduchilor de cap, farmacistii Catena va recomanda samponul antiparazitar Elimax. Acesta previne infestarea sau reinfestarea cu paduchi pana la 7 zile de la spalare, nu contine insecticide sau silicon, asigura o spalare eficienta a parului, lasandu-l moale si catifelat. Pachetul include un aplicator pentru par usor de utilizat.

Cum puteti observa infestarea cu paduchi?

Este indicat sa controlati parul copiilor periodic pentru a preintampina infestarea cu paduchi (inmultirea lor exagerata).

  • Așezati copilul pe un scaun, intr-o incapere luminoasa.
  • Separati parul.
  • Uitati-va cu atentie daca sunt prezenti paduchi vii si, mai ales, verificati daca exista lindini. Paduchii vii sunt greu de observat pentru ca evita lumina si se misca foarte repede. 
  • Controlati toate sectiunile scalpului.
  • Lindinii arata ca niste mici graunte albe sau galbui si sunt atasate ferm de firele de par, in apropierea scalpului. Cel mai usor de observat sunt in spatele urechilor si la ceafa.
  • Utilizati un pieptan special pentru paduchi (se gaseste in farmacii) sau unul cu dinti foarte desi pentru a va ajuta sa verificati intregul scalp.

In caz de paduchi de cap, farmacistii Catena va recomanda samponul Paranix. Acesta sufoca si in acelasi timp deshidrateaza paduchii de cap si ouale acestora. Este eficient si practic, pentru ca spala parul, indepartand in acelasi timp paduchii. 

 

Metoda pieptanatului in exterior

Aceasta metoda poate fi folosita pentru a verifica daca in par exista paduchi sau pentru a indeparta ouale si paduchii dupa tratament. Totusi, metoda nu este una sigura pentru eliminarea unei infestari cu paduchi. Iata cum trebuie procedat:

  • Udati parul copilului
  • Folositi un pieptan special sau unul cu dinti desi si pieptanati parul pe sectiuni.
  • Dupa fiecare trecere a pieptanului prin par, stergeti-l pe un servetel umezit. Examinati scalpul, pieptanul și șervetelul de hartie cu multa atentie.

Pentru pieptanarea eficienta in caz de paduchi, farmacistii Catena va recomanda pieptanul Paranix. Acesta este foarte util pentru indepartarea paduchilor si oualor acestora atat in cazul parului scurt, cat si a celui lung sau cret.

Tratament pentru pediculoza (paduchi)

Cel mai eficient mod de a trata pediculoza este prin utilizarea de medicamente si sampoane speciale. Acestea contin substante eficiente si nu pun in pericol sanatatea copilului sau adultului care are pediculoza. Remediile naturale traditionale sunt de evitat: multe dintre ele nu vor omori toti paduchii, determinand recidive, iar altele pot leza pielea capului.

Cel mai cunoscut remediu “din popor” pentru paduchi este gazul lampant. Se recomanda in trecut ca pe par sa fie aplicata o lotiune constituita din gaz și apa in proportie egala, cu 15 minute inainte de spalarea pe cap. Ulterior se recomanda pieptanarea viguroasa a parului. Gazul lampant este insa o substanta care afecteaza scalpul, senzatia de usturime persistand mult timp dupa acest “tratament”.

Alte remedii traditionale pentru paduchi sunt baile cu otet, acoperirea parului cu vaselina, spalarea parului cu infuzie de frunze de nuc, cu decocturi de iedera sau salcie sau masarea scalpului cu ulei esential de lavanda. Niciunul dintre aceste remedii nu are un efect sigur, dovedit știintific.

Este extrem de important sa nu folositi niciodata produse periculoase, cum ar fi benzina, și in niciun caz produse pentru animale! Acestea din urma pot fi extrem de toxice pentru om, existand cazuri dramatice de copii care au decedat din cauza intoxicatiei cu solutii de uz veterinar pentru paduchi. 

Medicamentele pentru paduchi (pediculocide) trebuie aplicate conform instructiunilor, niciodata de catre copil, si doar la recomandarea medicului.

Alte recomandari pentru a scapa de paduchi

  • Spalati hainele, prosoapele, caciulile și așternuturile de pat cu apa fierbinte daca au fost folosite cu 2 zile inainte de inceperea tratamentului. Nu este nevoie sa le aruncati. Obiectele vestimentare care nu pot fi spalate la temperaturi inalte pot fi depozitate in saci de plastic care sa fie apoi sigilati pentru 2 saptamani.
  • Nu este necesar sa dati cu insecticide in casa, deoarece paduchii nu supravietuiesc mai mult de o zi pe alte suprafete in afara de scalp.
  • Daca un membru al familiei are paduchi, toti membrii familiei trebuie verificati.

 

Farmacistul Catena va recomanda: