Informatii complete despre infectia cu Salmonella

Informatii complete despre infectia cu Salmonella Informatii complete despre infectia cu Salmonella

Ultima actualizare: 10 mai 2023

infectia-cu-salmonella

Salmonella este o bacterie care a fost descoperita de dr. Daniel Salmon, un om de stiinta veterinar, in 1885, cand a izolat aceste bacterii din intestinele de porc.

Desi multi oameni folosesc termenul „salmonella” pentru a descrie infectia, termenul medical pentru aceasta afectiune este salmoneloza. Infectia cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastroenteritei, provocand milioane de imbolnaviri si mii de decese anual la nivel mondial.

In prezent, exista 32 de serotipuri sau „tulpini” de Salmonella care cauzeaza afectiuni. Cele mai multe dintre acestea sunt cunoscute ca salmonella non-tifoida, care reprezinta majoritatea cazurilor de infectie cu Salmonella.

Febra tifoida este o infectie cu bacteria Salmonella typhi si este singurul tip cunoscut de salmonella tifoida. Febra tifoida este frecventa in special in tarile in curs de dezvoltare. Infectia este periculoasa pentru copii, cauzand simptome mai grave de infectie decat Salmonella non-tifoida si necesitand tratament cu antibiotice. Febra tifoida cauzeaza mai multe decese legate de complicatii decat Salmonella non-tifoida.

Este important ca medicii sa descopere ce tip de infectie cu Salmonella provoaca simptomele, deoarece pacientii cu febra tifoida pot dezvolta delir, abdomen umflat, febra extrem de mare si, in unele cazuri, o stare de imobilitate cunoscuta sub numele de stare tifoida.

 


Informatii generale despre infectia cu Salmonella (salmoneloza)

In intreaga lume, infectia cu Salmonella este una dintre principalele cauze ale diareii. De asemenea, infectia cu Salmonella mai provoaca semne si simptome precum crampe abdominale si varsaturi.

Exista multe tipuri de bacterii Salmonella si pot provoca o serie de afectiuni, cum ar fi febra tifoida si gastroenterita.

Majoritatea persoanelor care dezvolta infectii cu Salmonella au simptome usoare si se recupereaza fara tratament. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie de ingrijiri medicale.

Oamenii dezvolta adesea acest tip de infectie dupa ce intra in contact cu alimente sau apa contaminate.

infectia-cu-salmonella-informatii

Exista peste 2.500 de subtipuri de Salmonella care afecteaza atat animalele, cat si oamenii. Dintre acestea, se considera ca mai putin de 100 de tulpini de bacterii Salmonella provoaca infectii in randul oamenilor.

Infectia cu Salmonella – cai de transmitere / cauze / factori de risc

Bacteriile Salmonella traiesc in intestinele pasarilor, animalelor si oamenilor. In cazul oamenilor, majoritatea infectiilor se dezvolta dupa ingerarea alimentelor sau a apei care au fost contaminate cu fecale.

Carne si fructe de mare nepreparate

Contaminarea poate aparea in timpul procesarii. De exemplu, fructele de mare din apele contaminate sunt o cauza des intalnita a infectiei cu Salmonella.

De asemenea, infectia cu Salmonella se poate raspandi daca o persoana manipuleaza carne cruda contaminata, apoi atinge alte alimente fara sa se spele pe maini.

Oua nefierte

Ouale provenite de la o pasare infectata cu Salmonella pot contine bacterii. De aceea, pentru a reduce riscul de infectare este importanta prepararea oualor. Cu toate acestea, unele sosuri populare, cum ar fi maioneza, pot contine oua crude.

Fructe si legume

Infectia cu Salmonella poate aparea si in urma ingerarii fructelor sau legume udate cu apa contaminata sau a produselor spalate cu apa contaminata.

Lipsa de igiena

Contaminarea si infectia cu Salmonella pot aparea daca oamenii nu pastreaza suprafetele din bucatarie curate si nu se spala pe maini in timpul pregatirii alimentelor, dupa mersul la toaleta si dupa schimbarea scutecelor copilului.

Daca o persoana poarta bacteriile pe maini, le poate raspandi prin atingerea altor persoane sau a obiectelor si suprafetelor frecvent utilizate.

Detinerea unor animale de companie reptile sau amfibieni

Majoritatea reptilelor si amfibienilor poarta Salmonella in intestine fara a se imbolnavi. Bacteriile ajung in excrementele lor si apoi se pot raspandi rapid pe pielea lor si pe orice alte suprafate cu care intra in contact, cum ar fi custi, jucarii, haine si mobilier.

infectia-cu-salmonella-transmitere-animale

Reptilele nu ar trebui sa fie tinute in casa daca in gospodarie exista copii sub 5 ani, femei insarcinate, persoane in varsta sau persoane cu sistemul imunitar slabit.

Factori de risc

Infectiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara decat iarna. In general, persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare sunt:

  • copiii
  • persoanele in varsta
  • persoanele cu sistemul imunitar slabit
  • femeile insarcinate

Din cauza riscului de infectare, copiii mici nu ar trebui sa atinga reptile sau pasari.

Daca o femeie dezvolta infectie cu Salmonella in timpul sarcinii, pot exista riscuri suplimentare. Mama si fatul pot fi serios afectati de deshidratare si de pierderea de nutrienti cauzate de infectia cu Salmonella.

In aproximativ 4% dintre infectiile cu Salmonella care apar in timpul sarcinii, bacteriile se raspandesc in sange. Acest lucru poate provoca sepsis intrauterin, o afectiune care poate pune viata in pericol.

Simptomatologie in infectia cu Salmonella

Infectia cu Salmonella este cauzata de obicei de consumul de carne cruda sau insuficient preparata, de consumul de oua sau produse din oua sau de consumul de lapte nepasteurizat. Perioada de incubatie - timpul dintre expunere si boala - poate fi de la 6 ore pana la 6 zile.

Infectia cu Salmonella provoaca urmatoarele semne si simptome:

salmonella-febra

Semnele si simptomele infectiei cu Salmonella dureaza in general de la cateva zile pana la o saptamana. Diareea poate dura pana la 10 zile, insa pot trece cateva luni inainte ca intestinele sa-si revina complet.

Cateva tipuri de bacterii Salmonella provoaca febra tifoida, o boala uneori mortala care este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare.

Diagnosticul de infectie cu Salmonella

Pentru a diagnostica infectia cu Salmonella, medicul efectueaza in primul rand un examen fizic. De exemplu, va palpa abdomenul pacientului pentru a afla daca este sensibil la atingere.

De asemenea, medicul ar putea efectua o analiza de sange sau o coprocultura. Proba de scaun poate descoperi daca in organism exista bacterii Salmonella.

Tratament pentru infectia cu Salmonella

Simptomele infectiei cu Salmonella dispar de obicei fara tratament dupa 4-7 zile. Cu toate acestea, unii medici recomanda urmatoarele tratamente:

  • lichide pentru a preveni deshidratarea
  • medicamente antimotilitate pentru a reduce crampele si pentru a opri diareea
  • antibiotice, daca simptomele sunt severe sau daca bacteriile au patruns in fluxul sangvin sau sunt pe cale sa o faca

salmonella-tratament-antibiotice

Medicii nu prescriu intotdeauna antibiotice pentru a trata infectia cu Salmonella. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca folosirea excesiva a antibioticelor poate duce la rezistenta la antibiotice, iar acest lucru creste riscul reaparitiei infectiei.

Complicatiile infectiei cu Salmonella

Una dintre posibilele complicatii ale infectiei cu Salmonella este o afectiune inflamatorie reversibila numita artrita reactiva. Spre deosebire de alte forme de artrita, artrita reactiva dispare de la sine de cele mai multe ori. Cei mai predispusi la aceasta afectiune sunt barbatii cu varsta intre 20 si 50 de ani care au avut o infectie bacteriana recenta, cum ar fi infectia cu Salmonella. Artrita reactiva a fost numita anterior sindrom Reiter si acum face parte din grupul de spondiloartrite.

Daca Salmonella intra in sange, este posibil sa se dezvolte o bacteriemie. Bacteriemia reprezinta prezenta bacteriilor in sange. De aici pot aparea meningita (care afecteaza creierul si maduva spinarii), endocardita (care afecteaza inima si valvele inimii) si osteomielita (care afecteaza oasele sau maduva osoasa).

Prevenire

Pentru a incerca sa preveniti infectia cu Salmonella:

  • Manevrati alimentele in mod corespunzator. Gatiti alimentele la temperaturile interne recomandate si puneti-le in frigider imediat.
  • Curatati blaturile inainte si dupa prepararea alimentelor cu risc ridicat.
  • Spalati-va bine pe maini (mai ales cand preparati oua sau carne de pasare de curte).
  • Folositi ustensile separate atunci cand manipulati alimente crude si gatite.
  • Pastrati alimentele la frigider inainte de a le gati.
  • Daca detineti o reptila sau o pasare ca animal de companie, purtati manusi sau spalati-va bine pe maini dupa ce intrati in contact cu acestea.

Persoanele infectate cu Salmonella care lucreaza in industria alimentara nu ar trebui sa se intoarca la munca pana cand nu au trecut cel putin 48 de ore de la disparitia diareii.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/salmonella-enterocolitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/160942

https://draxe.com/health/salmonella-poisoning/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329