Insuficienta ovariana – cauze, diagnostic si tratament

Insuficienta ovariana – cauze, diagnostic si tratament Insuficienta ovariana – cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 4 mai 2023

insuficienta-ovariana

Insuficienta ovariana este o afectiune care apare atunci cand ovarele unei persoane inceteaza sa functioneze mai devreme decat de obicei. Ovarele sunt glande mici situate pe ambele parti ale uterului, care produc si elibereaza ovule in timpul ovulatiei. Ovarele produc hormoni importanti pentru menstruatie, sarcina si alte functii ale corpului.

Varsta obisnuita la care productia de ovule (oua) se opreste, cunoscuta sub numele de menopauza, este de aproximativ 51 de ani. In cazul anumitor persoane, insuficienta ovariana se produce brusc, iar aceste persoane inceteaza la fel de brusc sa aiba o menstruatie regulata. In schimb, pentru alte femei, diagnosticul de insuficienta ovariana vine dupa luni sau ani de menstruatii neregulate.

Insuficienta ovariana este uneori confundata cu menopauza prematura, insa aceste conditii nu sunt una si aceeasi. Femeile cu insuficienta ovariana primara pot avea menstruatii neregulate sau ocazionale timp de ani de zile si chiar ar putea sa ramana insarcinate. In schimb, femeile cu menopauza prematura nu mai au menstruatie si nu pot ramane insarcinate.

Restabilirea nivelului de estrogen la femeile cu insuficienta ovariana primara ajuta la prevenirea unor complicatii care apar ca urmare a unui nivel scazut de estrogen, cum ar fi osteoporoza.

 


Ce este insuficienta ovariana

Insuficienta ovariana este o afectiune medicala care face ca ovarele sa nu mai functioneze inainte ca o persoana sa atinga varsta de 40 de ani. Insuficienta ovariana apare atunci cand ovarele nu mai produc niveluri normale de estrogen. Menstruatiile pot aparea neregulat sau se pot opri cu totul. De asemenea, este posibil ca organismul sa nu mai elibereze ovule in mod regulat, ceea ce poate duce la infertilitate sau la dificultati de a ramane insarcinata.

Cu toate acestea, femeile cu insuficienta ovariana pot avea unele menstruatii si pot ramane insarcinate cu propriile ovule. De fapt, intre 5 si 10% dintre femeile cu insuficienta ovariana raman insarcinate in mod natural.

Aproximativ 1 din 100 de femei dezvolta insuficienta ovariana la nivel mondial. Riscul de instalare a afectiunii creste daca persoana are o tulburare autoimuna. Cercetatorii estimeaza ca intre 4 si 30% dintre femeile cu insuficienta ovariana sufera de o afectiune autoimuna.

Myo-sun plus este un produs conceput pe baza mai multor studii la nivel mondial, care demonstreaza ca anumiti nutrienti pot juca un rol important in sustinerea functiei de reproducere si in cresterea tesutului matern in timpul sarcinii. Produsul se adreseaza femeilor cu varsta peste 30 de ani.

Insuficienta ovariana – cauze si factori de risc

Oamenii de stiinta nu cunosc cu exactitate cum se dezvolta insuficienta ovariana, insa banuiesc ca aceasta apare in urma problemelor la nivelul foliculilor din interiorul ovarelor. Foliculii sunt niste pungi minuscule in care se dezvolta ovulele.

Majoritatea femeilor au un numar finit de foliculi care se maturizeaza si elibereaza ovule pana cand apare menopauza, moment in care nu mai ramane niciunul. Insuficienta ovariana apare atunci cand numarul de foliculi care lucreaza se reduce mai devreme decat ar trebui sau daca foliculii nu functioneaza asa cum ar trebui.

In multe cazuri, medicii nu pot identifica motivul pentru care se intampla acest lucru. Cu toate acestea, exista unii factori de risc care pot duce la instalarea insuficientei ovariene. Acestia sunt:

Genetica

Aproximativ 10-20% dintre persoanele cu insuficienta ovariana au un membru al familiei care sufera de aceasta afectiune, lucru care indica faptul ca mostenirea genetica este un factor important in dezvoltarea insuficientei ovariene. Mai multe mutatii genetice si afectiuni medicale sunt asociate cu insuficienta ovariana, cum ar fi sindromul X fragil si sindromul Turner. Aproximativ 28% dintre persoanele cu insuficienta ovariana au una dintre aceste probleme genetice.

insuficienta-ovariana-cauze-genetica

Tulburari autoimune

Conditiile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca propriul tesut sanatos. Potrivit unui studiu realizat in 2019, se estimeaza ca 4-30% dintre toate femeile cu insuficienta ovariana au probleme autoimune. Tiroidita si boala Addison par a fi mai frecvente in randul celor cu insuficienta ovariana decat in randul populatiei generale.

Expuneri la substante si toxine

Chimioterapia, radioterapia si toxinele pot deteriora foliculii din ovare si pot opri functionarea lor. Toxinele sunt substante daunatoare pentru oameni. Printre exemplele de toxine care pot contribui la aparitia insuficientei ovariene sunt fumul de tigara si pesticidele.

Boli metabolice

Metabolismul controleaza modul in care corpul foloseste energia. Majoritatea femeilor cu o tulburare metabolica cunoscuta sub numele de galactozemie au si insuficienta ovariana.

Insuficienta ovariana – simptome

Simptomele insuficientei ovariene sunt similare cu cele ale menopauzei sau perimenopauzei:

  • cicluri menstruale neregulate
  • dificultati in a ramane insarcinata
  • bufeuri
  • dureri in timpul actului sexual
  • apetit sexual redus
  • transpiratii nocturne
  • dificultati de concentrare
  • ochi uscati
  • insomnie
  • uscaciune vaginala

 

Genera gel intim cu musetel contine tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.

Problemele de fertilitate sunt frecvente la persoanele cu insuficienta ovariana din cauza faptului ca tulburarea poate reduce drastic capacitatea corpului de a produce si elibera ovule.

Nivelurile scazute de hormoni de reproducere sunt cauzate de faptul ca multi dintre foliculii ovarieni nu primesc semnalul de a incepe productia de ovule sau nu raspund in mod normal la acel semnal.

Cu toate acestea, productia de ovule s-ar putea sa nu se opreasca total. Aproximativ 25% dintre femeile cu insuficienta ovariana vor continua sa ovuleze pentru o anumita perioada de timp.

Diagnosticul de insuficienta ovariana

Daca o persoana are menstruatii neregulate sau n-are deloc cicluri menstruale pentru cel putin 4 luni si are sub 40 de ani, un medic poate efectua teste pentru a diagnostica sau a exclude insuficienta ovariana. In prima faza, specialistul va dori sa afle istoricul medical si familial al pacientului si apoi va efectua un examen fizic. Daca este necesar, va afectua anumite teste, cum ar fi:

  • un test de sarcina pentru a exclude o sarcina neasteptata
  • analize de sange pentru a detecta nivelurile hormonului de stimulare foliculara (FSH), hormonului luteinizant si estrogenului
  • cariotip, un test care poate detecta afectiunile genetice
  • teste pentru alte afectiuni care pot explica perioadele absente sau neregulate
  • ecografie pelviana, care poate arata starea ovarelor

insuficienta-ovariana-diagnostic

Tratament insuficienta ovariana

Diagnosticul de insuficienta ovariana poate fi foarte greu de digerat. Daca o persoana tocmai a fost informata ca sufera de aceasta afectiune, este posibil sa aiba de-a face cu un vartej de emotii - tristete, furie, anxietate - sau poate avea un sentiment de amorteala emotionala care apare deseori dupa aflarea unor vesti grele despre sanatate.

Desi acesta este un diagnostic dificil, exista cateva vesti bune: tratamentele pot ajuta la cresterea nivelului hormonilor pentru a ameliora unele dintre simptome, iar daca persoana doreste sa ramana gravida, exista optiuni de tratament disponibile, cum ar fi terapia de substitutie hormonala (HRT), dar si consiliere psihologica.

Terapia de substitutie hormonala (HRT)

Indiferent daca doreste sa ramana insarcinata sau nu, medicul ginecolog ii poate recomanda pacientei tratamentul cu estrogen, sau un tratament cu estrogen si progesteron. Inlocuirea acestor hormoni poate ameliora unele dintre simptome, cum ar fi:

  • bufeurile
  • transpiratiile nocturne
  • insomnia
  • problemele menstruale

insuficienta-ovariana-tratament

Desi exista unele riscuri asociate acestei terapii, potentialele beneficii depasesc in general riscurile in cazul femeilor mai tinere. HRT poate ajuta la prevenirea pierderii densitatii osoase si a problemelor cardiovasculare chiar si in cazul persoanelor mai tinere.

Consiliere psihologica

Transformarile emotionale sunt absolut normale la persoanele cu insuficienta ovariana. Unele femei se confrunta cu depresie si anxietate, mai ales daca planuiau sa ramana insarcinate la un moment dat. De aceea, poate fi extrem de util ca aceste persoane sa-si impartaseasca experientele cu un terapeut sau cu un grup de persoane cu diagnostic similar.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ovarian-failure/symptoms-causes/syc-20354683

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17963-primary-ovarian-insufficiency

https://www.healthline.com/health/womens-health/primary-ovarian-insufficiency

https://www.medicalnewstoday.com/articles/primary-ovarian-insufficiency

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

Pentru igiena intima ai nevoie de produse special…