Inulina – ce este, surse naturale si beneficii

Inulina – ce este, surse naturale si beneficii Inulina – ce este, surse naturale si beneficii

Ultima actualizare: 16 februarie 2022

inulina-surse-naturale-si-beneficii

Inulina constituie o componenta traditionala a dietei umane, regasindu-se in mod natural in fructe si legume. Radacinile de cicoare reprezinta insa principala sursa comerciala de inulina. Substanta poate fi folosita inclusiv in preparatele culinare si este benefica pentru sanatate, lucru dovedit stiintific de-a lungul anilor.

In continuare, vom oferi mai multe informatii utile despre sursele naturale si proprietatile benefice pentru organismul uman.


Ce este inulina?

Mai intai, reprezinta un tip de fibra alimentara solubila, intalnita in numeroase plante. De asemenea, aceasta este un fructan, iar ca si alti fructani, actioneaza ca prebiotic, ceea ce inseamna ca hraneste bacteriile prietenoase din intestin.

Fructanii sunt lanturi alcatuite din molecule de fructoza (cunoscute si ca polizaharide). Moleculele respective se leaga intre ele intr-un mod in care intestinul subtire nu le poate descompune. In schimb, acestea traverseaza intestinul hranind bacteriile din interiorul sau, care, la randul lor, convertesc inulina si alti prebiotici in acizi grasi cu lant scurt, care sunt nutritivi pentru celulele colonului, oferind si alte beneficii sanatatii dumneavoastra.

Surse naturale de inulina

Plantele care contin inulina exista de mii de ani, iar unii dintre primii oameni consumau mult mai multe fibre de acest fel prin comparatie cu populatia din prezent.

Acest tip de fibra solubila se gaseste in aproximativ 36.000 de specii de plante, multe dintre acestea oferind doar cantitati mici de inulina, in timp ce altele constituie surse excelente, cum ar fi radacinile de cicoare, despre care cercetatorii spun ca sunt cele mai bogate in inulina.

Mai jos, iata ce cantitate ofera 100 de grame din urmatoarele alimente de origine vegetala:

  • radacina de cicoare: 35,7 – 47,6 g;
  • topinambur: 16 – 20 g;
  • usturoi: 9 – 16 g;
  • sparanghel crud: 2 – 3 g;
  • foi de ceapa cruda: 1,1 – 7,5 g;
  • grau: 1 – 3,8 g;
  • orz: 0,5 – 1 g.

Alte surse demne de luat in seama sunt anghinarea, agavele, ceapa, prazul, bananele, usturoiul si ignama salbatica.

De asemenea, inulina este disponibila sub forma de supliment alimentar sau ca ingredient in:

  • batoane proteice;
  • batoane cu cereale;
  • iaurturi si alte produse lactate;
  • bauturi;
  • produse de patiserie;
  • deserturi.

Inulina si beneficiile ei asupra sanatatii

Producatorii adauga inulina in produsele alimentare procesate deoarece astfel pot:

  • spori continutul de prebiotice al alimentelor;
  • inlocui grasimile sau zaharul;
  • modifica textura mancarii.

Aceasta fibra se poate folosi pentru sustinerea tranzitului intestinal, ameliorarea constipatiei, stimularea pierderii in greutate, dar si pentru controlul diabetului.

Suplimentele pe baza de inulina sunt disponibile sub forma de capsule si pudra, iar doza zilnica obisnuita consta in 3,1 grame. De cele mai multe ori, fibra este comercializata sub forma de extract de cicoare, dar si ca inulina de inalta performanta (HP), produsa prin indepartarea moleculelor mai scurte din acest tip de fibra solubila. Suplimentele cu fibre care sunt strans legate de acest fructan sunt fructooligozaharidele, cunoscute si sub denumirea de oligofructoza.

Puteti insa sa va concentrati asupra alimentelor care contin aceasta fibra in mod natural. Luati totusi in considerare utilizarea suplimentelor cu inulina pentru a va imbunatati functia digestiva daca urmati un regim probiotic sau daca administrati antibiotice pentru a trata o afectiune bacteriana.

In aceasta ordine de idei, este bine de stiut ca Lacium contine 9 tulpini de culturi vii intr-o singura capsula cu eliberare prelungita. Produsul este recomandat in tratamentul cu antibiotice, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru buna functionare a tractului intestinal.

Mai jos, vom discuta mai pe larg despre beneficiile pe care acest tip de fibra alimentara le poate aduce organismului.

1. Imbunatateste functionarea sistemului digestiv

Microbiota intestinala este formata din populatia de bacterii si alti microbi care traiesc in intestin. Aceasta este deosebit de complexa, continand atat bacterii prietenoase, cat si daunatoare. Pentru mentinerea sanatatii intestinelor si protejarea organismului impotriva imbolnavirilor, trebuie neaparat sa mentineti echilibrul optim al bacteriilor respective.

Din fericire, inulina poate contribui la sustinerea acestui echilibru. De fapt, studiile au aratat ca aceasta poate stimula proliferarea bacteriilor benefice. Astfel, puteti sa va stimulati digestia si imunitatea, imbunatatindu-va starea de sanatate per ansamblu.

O alternativa ar fi Linex forte, care este un probiotic recomandat in perioada tratamentelor cu antibiotice, in cazul unei alimentatii necorespunzatoare, dar si in perioadele de stres, cand flora intestinala are de suferit. Fiecare capsula de Linex Forte contine 60 mg din doua bacterii lactice: Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium infantis, microorganisme care sunt prezente in mod natural in flora intestinala si refac echilibrul acesteia.

2. Combate constipatia

In cazul multor persoane, acest tip de fibra solubila poate ajuta si la ameliorarea simptomelor constipatiei. Cercetarile au aratat ca cei care administreaza inulina prezinta peristaltism intestinal mai frecvent si o imbunatatire a consistentei scaunelor. De exemplu, varstnicii care au participat la un studiu cu durata de 4 saptamani si care consumasera 15 grame de inulina pe zi, si-au imbunatatit digestia, avand mai rar episoade de constipatie.

Daca sunteti in cautarea unui supliment alimentar extrem de eficient in reechilibrarea florei organismului si a tranzitului intestinal in caz de diaree si constipatie, farmacistii Catena va recomanda Secom Jarro-dophilus + FOS. Contine 3,4 miliarde de bacterii probiotice si adaos de prebiotice, contribuind la activarea a peste 90% dintre bacteriile probiotice imediat dupa administrare.

3. Favorizeaza reducerea greutatii corporale

De asemenea, se pare ca inulina este benefica si pentru slabire.

Pe parcursul unui studiu privind pierderea in greutate, participantii cu prediabet au folosit fie inulina, fie celuloza (un alt tip de fibra), timp de 18 saptamani. La finalul studiului, cei care consumasera inulina au pierdut semnificativ mai multe kilograme in perioada cuprinsa intre saptamanile 9 si 18.

De asemenea, in 2015 a fost testat un supliment cu inulina sub forma de pudra si s-a observat ca persoanele care consumasera produsul respectiv au beneficiat de satietate pe o perioada mai indelungata decat cei care primisera doar placebo.

4. Contribuie la controlul diabetului

Cercetarile sugereaza ca inulina poate optimiza controlul zaharului din sange in cazul pacientilor cu diabet sau prediabet. Totusi, acest lucru depinde de tipul inulinei, deosebit de benefica fiind cea de inalta performanta (HP). De exemplu, aceasta reduce concentratia de grasimi din ficatul pacientilor prediabetici, lucru important deoarece astfel se poate diminua rezistenta la insulina, diabetul tip 2 putand fi tinut mai usor sub control.

In cadrul unui studiu care a vizat femei cu diabet tip 2, pacientele au consumat zilnic cate 10 grame de inulina de inalta performanta. Glicemia le-a scazut in medie cu 8,5%, in timp ce hemoglobina A1c (un marker privind controlul pe termen lung al zaharului din sange) s-a redus in medie cu 10,4%. Rezultatele cercetarilor mai vechi, care au vizat alte tipuri de inulina, au fost insa mai putin consecvente.

5. Mentine sanatatea oaselor

In urma studiilor pe animale, s-a constatat ca inulina imbunatateste absorbtia calciului si magneziului, ducand astfel la cresterea densitatii osoase. In mod placut, studiile pe subiecti umani au prezentat rezultate similare. Conform Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA), dovezile stiintifice sustin ideea ca fructantii de tipul inulinei pot favoriza densitatea minerala osoasa, fiind importanti in ce priveste concentratia de calciu pe care organismul o poate asimila.

Alte potentiale beneficii ale suplimentarii dietei cu acest fructan sunt: mentinerea sanatatii inimii, prevenirea aparitiei cancerului de colon si tratarea bolii inflamatorii intestinale, dar in aceste privinte, momentan dovezile sunt mai putin concludente.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318593#_noHeaderPrefixedContent

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-inulin-benefits