Laringe – rol, functii si afectiuni asociate

Laringe – rol, functii si afectiuni asociate Laringe – rol, functii si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

laringe

La nivelul gatului, intre faringe si trahee, se gaseste un organ musculo-scheletic numit laringe, care are forma unui cilindru gol. Din punct de vedere filogenetic, laringele de la om a reusit sa isi atinga cea mai inalta dezvoltare evolutiva, avand capacitatea de a sustine vorbirea articulata, absenta la alte vertebrate si nevertebrate. Un laringe are aproximativ 4-5 centimetri in lungime si latime, cu un diametru antero-posterior putin mai scurt. Este putin mai lung la persoanele de sex masculin, iar un laringe mai mare si dezvoltat se asociaza cu un ton mai profund si grav al vocii. Anatomic, laringele face legatura intre partea inferioara a faringelui si inceputul traheei.

La un individ sanatos, acest laringe se extinde de la nivelul vertebrei C3 pana la nivelul C7, iar pozitia sa anatomica este mentinuta de muschi si ligamente. La extremitatea superioara se afla epiglota, atasata de osul hioid conectat de partea inferioara a faringelui. Extremitatea inferioara a acestui laringe se conecteaza cu regiunea superioara a traheei. Datorita pozitionarii sale, acest organ musculo-scheletic deserveste in special sistemului respirator, drept conduct pentru aerul inspirat pe cale nazala si bucala, in traseul acestuia catre bronhii. Pe de alta parte, in laringe se gasesc si corzile vocale, functionand ca o cutie de rezonanta pentru functia de fonatie.

Naturalis Septocalmin albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6. Uleiul esential de eucalipt si uleiul esential de menta au un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Uleiul esential de pin sustine sanatatea sistemului respirator si contribuie la distrugerea microorganismelor.


Informatii generale despre laringe

Laringele este un schelet cartilaginos, mentinut in pozitie prin muschi si ligamente care asigura miscarea si stabilizarea acestuia, si este tapetat de o membrana mucoasa. Scheletul unui laringe este format din noua cartilaje, care au si rol in protectia acestui organ. Unu cartilaj deosebit de important este epiglota, care ia forma unui lambou ce acopera deschiderea laringelui. Epiglota este atasata de suprafata interna a cartilajului tiroidian si se proiecteaza peste faringe, pentru ca sa poata permite trecerea aerului in laringe, trahee si plamani, inchizand intrarea in laringe cand are loc inaintarea bolului alimentar. Astfel, acesta va patrunde in esofag, si nu in trahee.

Acest organ este relativ mobil, si poate fi vazut si simtit miscandu-se in sus si inainte in timpul inghitirii alimentelor, inchiderii traheei si deschiderii esofagului. Un alt cartilaj care este atasat de laringe este cartilajul tiroidian, care are rolul unui scut protector ce inconjoara anterior acest organ. Este cel mai mare dintre cele noua cartilaje componente din laringe, iar anterior prezinta o proeminenta laringiana, cunoscuta sub termenul popular de „marul lui Adam”. Pedagogic, se imparte in trei regiuni anatomice: supraglota (vestibulul laringelui), glota si subglota. Cu toate acestea, toate cele trei regiuni ale unui laringe sunt implicate in realizarea acelorasi functii.

Naturalis Septocalmin forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Vitamina C contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Eucaliptul, mentolul si extractul din radacini de Nalba-mare au efect placut asupra gatului, corzilor vocale si faringelui.

Laringe – rol si functii in organism

Laringele indeplineste doua functii importante, si anume fonatia si cale de conducere a aerului inspirat prin cavitatea bucala si nazala. La nivelul laringelui, prin vibratia corzilor vocale aflate la acest nivel, se emite un „sunet-sursa” de o anumita frecventa si inaltime. Acesta sufera de-a lungul traiectului sau mai multe modificari, fiind configurat diferit in functie de pozitia limbii, buzelor, faringelui. La majoritatea persoanelor de sex masculin, corzile vocale sunt mai lungi, mai groase, ducand la formarea unui sunet-sursa de inaltime mai redusa si o tonalitate mult mai joasa. Ca parte a functiei respiratorii, permite inaintarea aerului inspirat spre regiunea traheei.

Un alt rol important indeplinit de laringe este functia de protectie, deoarece previne patrunderea obiectelor straine in plamani, prin tuse si alte actiuni reflexe. Tusea este initiata printr-o inhalare profunda prin corzile vocale, urmata de ridicarea laringelui si aductia stransa a corzilor vocale. Apare o expiratie fortata de presiune ridicata care expulzeaza iritantul de la nivelul gatului. In aceeasi masura, atat tusea, cat si curatarea gatului, elibereaza caile respiratorii, desi acestea pun presiune exacerbata asupra corzilor vocale, putand duce la afectarea si deteriorarea acestora. In timpul inghitirii, epiglota acopera orificiul laringelui, iar bolul alimentar ajunge astfel in esofag.

Afectiunile laringelui

In continuare, va vom prezenta principalele afectiuni care se pot dezvolta la nivel de laringe si, de asemenea, cateva simptome asociate acestora.

Laringita

Laringita se traduce printr-un laringe inflamat. Poate fi acuta sau cronica, iar etiologia depinde de tipul specific. Cazurile acute pot aparea ca urmare a infectiilor cu microorganisme sau chiar prin traumatism fizic sau chimic. Laringita cronica este cauzata de fumatul prelungit, sau poate aparea in cazul anumitor boli subiacente, cum ar fi laringita de reflux din boala de reflux. Apar simptome precum durerea in gat, raguseala, hipofonie.

Paralizia corzilor vocale

Apare din cauze multilaterale, cum ar fi leziunile la nivelul nervilor care deservesc teritoriului laringelui. Afectiunea afecteaza vorbirea, respiratia si deglutitia, existand un risc relativ crescut ca alimentele sa urmeze traiectul traheei, si nu al esofagului, ceea ce poate duce la complicatii.

Laringospasmul paroxistic

Unele persoane se pot confrunta cu aparitia unui spasm subit la nivel de laringe (corzile vocale reprezinta principalul punct de initiere al spasmului). Laringospasmul este asociat si unor boli, cum ar fi Parkinsonul, scleroza amiotrofica bilaterala, astmul, refluxul gastroesofagian. Totusi, nu ridica probleme de sanatate, ci doar o senzatie temporara de obstructie respiratorie.

Laringomalacia (stridorul laringian congenital)

Este o afectiune destul de frecventa, aparuta la sugari, in care cartilajul moare si imatur care se gaseste in partea superioara a laringelui se prabuseste spre interior, in timpul inhalarii. Sugarul cu stridor laringian congenital provoaca un zgomot specific in timpul inspiratiei, muzical, care este comparat cu „cotcodacitul bibilicii”.

Cancerul laringian

Cancerul de laringe se prezinta, in mod obisnuit, drept carcinom cu celule scuamoase, avandu-si originea la nivelul glotei. Simptomele includ raguseala, modificari bruste ale tonalitatii vocii, senzatia de nod in gat, tuse, stridor si dificultati in deglutitie.

Sfaturi pentru sanatatea laringelui

Pentru a va mentine un laringe sanatos, se recomanda urmatoarele:

  • Evitarea fumatului si limitarea expunerii la substante nocive (iritanti, poluanti);
  • Purtarea unei masti de protectie atunci cand utilizati produse de curatenie;
  • Evitarea suprasolicitarii corzilor vocale (strigate, cantat excesiv);
  • Mentinerea unei igiene orale adecvate;
  • Vaccinarea impotriva agentilor infectiosi care provoaca boli respiratorii;
  • Tratarea precoce a oricarei probleme care poate aparea la nivelul laringelui, la indicatiile si sfaturile medicului ORL.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538202/

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21872-larynx

https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/larynx

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/larynx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535342/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin Islandica  x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

      Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre. Extractul de Lichen Islandez contribuie la sanatatea sistemelor repirator si…