Legatura dintre HPV si cancerul de col uterin - informatii importante

Legatura dintre HPV si cancerul de col uterin - informatii importante Legatura dintre HPV si cancerul de col uterin - informatii importante

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2024

Cancerul de col uterin este o problema de sanatate publica la nivel mondial. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). In fiecare an, in toata lumea, se inregistreaza peste 600.000 de cazuri. In anul 2020, cancerul de col uterin a fost pe locul patru intre cauzele de deces de cancer in randul femeilor. Pentru ca infectia cu HPV poate fi prevenita prin vaccinare, la fel si aparitia cancerului de col uterin, informarea corecta si masurile preventive sunt deosebit de importante.

Din luna decembrie 2023, femeile din Romania, cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani, pot beneficia de imunizarea impotriva HPV in regim compensat 50%, pe baza unei retete eliberate de medicul de familie, medicul ginecolog sau un medic de orice alta specialitate.


Ce este HPV

HPV reprezinta un grup de aproximativ 200 de virusuri inrudite, care se transmit pe cale sexuala. Infectia cu HPV este atat de comuna, incat aproape toti adultii activi sexual se vor infecta la un moment dat pe parcursul vietii. Cele mai multe infectii cu HPV trec de la sine, fara sa cauzeze cancer sau alte probleme de sanatate. Sistemul imunitar in mod normal tine infectia sub control, aceasta disparand din corp intr-un an sau doi. Insa nu intotdeauna.

HPV poate afecta pielea, zona genitala si gatul. Nu toate tulpinile HPV pot sa cauzeze cancer. Exista tulpini cu risc redus si tulpini cu risc ridicat.

Sunt 12 tulpini care poseda un risc oncogen ridicat: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 59. HPV 16 si HPV 18 sunt raspunzatoare pentru cele mai multe cancere de col uterin si nu numai. Infectia cu o tulpina agresiva de HPV poate cauza si alte tipuri de cancer: anal, orofaringian, penian, vaginal sau vulvar. 

Tulpinile HPV care poseda risc scazut rareori cauzeaza cancer. Unele dintre acestea provoaca aparita de negi in zona genitala, anala sau orofaringiana.

Folosirea prezervativelor ajuta la prevenirea HPV, dar nu ofera protectie totala deoarece nu acopera toata pielea din zona genitala. HPV se transmite prin contactul intim (sex normal, anal sau oral) „piele pe piele”.

Cum cauzeaza HPV cancer de col uterin  

Colul uterin, cunoscut si sub denumirea de cervix, este partea inferioara a uterului, care se extinde in vagin. Acesta are o forma cilindrica sau conica si joaca un rol crucial in reproducerea feminina. Acționeaza ca o bariera naturala pentru a proteja uterul impotriva infectiilor si a altor agenti patogeni. Mucusul produs in col ajuta la blocarea intrarii microbilor in uter.

Totodata, colul uterin regleaza trecerea spermatozoizilor spre uter. In timpul perioadelor fertile, mucusul devine mai subtire si mai permeabil pentru a permite spermatozoizilor sa treaca. In timpul sarcinii, colul uterin produce un dop de mucus care inchide canalul cervical, oferind astfel o bariera protectoare impotriva infectiilor si mentinand sarcina in uter.

Odata ce o tulpina HPV cu risc ridicat infecteaza celulele colului uterin, interfereaza cu modurile in care acestea se reproduc, se divid si comunica intre ele, determinand multiplicarea necontrolata a celulelor infectate. Aceste celule infectate sunt de obicei recunoscute si tinute sub control de sistemul imunitar. Uneori insa, celulele infectate raman si continua sa se dezvolte, formand in cele din urma o zona de celule precanceroase care, daca nu sunt tratate, pot deveni cancer.

Cercetarile au descoperit ca poate dura 5 pana la 10 ani pentru ca celulele cervicale infectate cu HPV sa devina precanceroase si aproximativ 20 de ani pentru a se transforma in cancer.

Cand celulele cervicale sunt infectate cu HPV cu risc ridicat, mai multi factori cresc posibilitatea ca infectia cu HPV sa fie de lunga durata si sa conduca la aparitia de celule precanceroase:

- un tip de HPV foarte agresiv, in special HPV 16 sau HPV 18

- fumatul

- sistemul imunitar slabit

- infectia cu HIV

- medicatia care suprima sistemul imunitar

Simptomele infectarii cu HPV

Asa cum mentionam, infectia cu tulpini HPV cu risc scazut poate sa cauzeze negi in jurul organelor genitale, in zona anusului, in gura sau in gat.

Infectia cu una dintre tulpinile periculoase nu determina anumite simptome imediate. Insa, in timp, aparitia zonelor precanceroase sau a cancerului va cauza durere sau sangerari intre ciclurile menstruale sau in timpul actului sexual. Simptomele pot fi asemanatoare cu ale altor afectiuni, de aceea este important sa va adresati medicului pentru control de specialitate.

Prevenirea infectarii cu HPV si a cancerului de col uterin

Vaccinarea este cea mai buna modalitate de a preveni infectia cu HPV, cancerul de col uterin si alte tipuri de cancer legate de HPV. Screening-ul poate detecta leziunile precanceroase care pot fi tratate inainte ca acestea sa devina cancer.

  • Vaccinurile anti-HPV pot fi administrate tuturor fetelor cu varsta cuprinsa intre 9 și 14 ani, inainte ca acestea sa devina active sexual. Vaccinul anti-HPV poate fi administrat si baietilor.
  • Folosirea prezervativelor in timpul sexului este o modalitate importanta de a preveni infectia cu HPV.
  • A fi nefumator sau a renunta la fumat reduce sansele de a dezvolta infectie persistenta cu HPV.
  • Testarea celulelor colului uterin este folosita pentru a detecta cancerul de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau este un examen de screening utilizat pentru detectarea precoce a cancerului de col uterin si a altor modificari celulare anormale la nivelul colului uterin. Testul a fost dezvoltat de medicul grec-american George Papanicolaou si de ginecologul roman Aurel Babes. A fost introdus in practica medicala in anii 1940 si a devenit un instrument esential in prevenirea cancerului de col uterin.

Procedura implica colectarea de celule de pe colul uterin si din canalul cervical, care sunt apoi examinate sub microscop pentru a detecta eventuale modificari sau anomalii celulare. Aceste modificari pot indica prezenta unor leziuni precanceroase sau a cancerului de col uterin intr-un stadiu incipient, oferind astfel posibilitatea interventiei medicale timpurii si prevenirea progresiei bolii. Testul Babes-Papanicolau este recomandat in mod regulat pentru femeile adulte, in special cele intre 21 si 65 de ani.

De retinut! Mai mult de 9 din 10 cancere de col uterin sunt cauzate de infectia cu HPV. Aproape toate cancerele de col uterin pot fi prevenite prin vaccinare si screening!