Leucoaraioza: ce este si cum se manifesta

Leucoaraioza: ce este si cum se manifesta Leucoaraioza: ce este si cum se manifesta

Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

leucoaraioza

Leucoaraioza, sau boala materiei (substantei) albe, este un termen-umbrela care descrie modificarile si deteriorarea substantei albe din creier. Substanta alba este formata din fibre nervoase care conecteaza diferite zone ale creierului intre ele si cu maduva spinarii, ca pe autostrazi.

Leucoaraioza poate fi cauzata de inaintarea in varsta si de anumite modificari aparute la nivelul vaselor de sange din substanta alba a creierului si poate fi usoara, moderata sau severa.

Cand substanta alba este deteriorata, la nivelul acesteia se produc leziuni, care la imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) a creierului apar sub forma unor pete luminoase. Unele leziuni ale substantei albe pot sa nu provoace simptome vizibile, putand fi considerate aproape „normale” odata cu imbatranirea. Cu toate acestea, unele dintre aceste leziuni pot afecta cai importante din creier, cauzand probleme cu memoria, echilibrul si mersul.

De obicei, cu cat exista mai multe leziuni la nivelul substantei albe, cu atat exista mai multe simptome.

Leucoaraioza este strans legata de factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, iar cercetatorii cred ca leucoaraioza este un biomarker (un semn medical) al riscului de accident vascular cerebral, dementa si dizabilitate.


Ce este leucoaraioza?

Leucoaraioza reprezinta un grup de tulburari ce afecteaza in mod specific zonele sistemului nervos central (SNC) care formeaza substanta alba. Unele dintre aceste maladii, cum ar fi scleroza multipla (SM), afecteaza numai substanta alba a SNC (creierul si maduva spinarii), iar altele, cum ar fi dementa vasculara, pot afecta si alte zone ale creierului.

Leucoaraioza poate provoca o serie de simptome neurologice, cum ar fi slabiciune, pierderea senzoriala sau probleme de vedere si pot cauza, de asemenea, simptome nespecifice (simptome care pot fi cauzate si de alte afectiuni), cum ar fi oboseala si dificultati de concentrare.

Ce este materia alba?

Aceasta substanta apare alba cand este privita la microscop. Substanta alba este puternic mielinizata, ceea ce inseamna ca este acoperita de o teaca de mielina. Mielina este un tip de invelis de protectie gras, care acopera nervii ce ajuta la transmiterea semnalelor prin caile nervoase.

Substanta alba este situata in regiunile interioare profunde ale creierului si in zonele exterioare ale maduvei spinarii.

ce-este-leucoaraioza

La nivelul creierului exista, de asemenea, un alt tip de materie care poarta denumirea de substanta cenusie. Aceasta este situata in regiunile exterioare ale creierului si in zonele centrale ale maduvei spinarii.

Tipuri de leucoaraioza

Exista multe tipuri de leucoaraioza. Acestea pot fi cauzate de inflamatie, boli vasculare, medicamente sau infectii.

  • Scleroza multipla

Aceasta afectiune neurologica inflamatorie demielinizanta afecteaza substanta alba a creierului si a maduvei spinarii. Se caracterizeaza prin episoade de agravare a semnelor si simptomelor si prin perioade de remisiune.

  • Dementa vasculara

Acest tip progresiv de dementa este cauzat de leziuni aparute la nivelul substantei albe a creierului, leziuni provocate de accidentele vasculare cerebrale. Simptomele pot avansa treptat, insa uneori efectele se pot agrava brusc dupa un accident vascular cerebral.

  • Encefalomielita acuta diseminata (ADEM)

Aceasta afectiune inflamatorie severa poate afecta substanta alba a creierului si a maduvei spinarii. De cele mai multe ori, este precedata de o infectie. Cu toate acestea, uneori afectiunea nu are factori declansatori cunoscuti.

  • Encefalopatia generata de infectia cu virusul imunodeficientei umane

Leucoaraioza poate aparea si in stadiile tarzii ale infectiei cu HIV. Uneori, aceasta afectiune se asociaza cu infectii virale sau medicamente, iar alteori nu exista un factor declansator clar.

  • Leucoencefalopatie multifocala progresiva (LMP)

Aceasta afectiune rara, severa si inflamatorie a creierului poate fi provocata de reactivarea virusului John Cunningham (JC). Aceasta reactivare si raspunsul inflamator corespunzator pot avea la baza deficienta imuna cauzata de infectia cu HIV, chimioterapia sau imunosupresoarele utilizate pentru tratarea sclerozei multiple sau a altor tulburari inflamatorii.

leucoaraioza-tipuri

  • Mielinoliza metabolica

Aceasta afectiune rara apare ca urmare a deteriorarii substantei albe, care se poate dezvolta ca raspuns la modificarile rapide si extreme ale concentratiei de electroliti din organism, in special a celei de sodiu.

Semne si simptome de leucoaraioza

Simptomele leucoaraoizei pot fi fie permanente, fie intermitente, in functie de afectiune. Simptomele sunt influentate de zonele afectate ale SNC.

Exista o multime de cai nervoase care strabat substanta alba din SNC. Asadar, problemele care pot afecta substanta alba pot provoca slabiciune substantiala sau modificari senzoriale. Leucoaraioza extinsa poate provoca, de asemenea, simptome nespecifice, cum ar fi dementa si problemele de vedere.

Printre semnele si simptomele de leucoaraioza se numara:

  • vedere diminuata;
  • vedere dubla sau vedere incetosata;
  • nistagmus (miscari anormale ale ochilor);
  • slabiciune, mai ales pe o parte a corpului;
  • pierderea senzoriala sau diminuarea senzatiei, in special pe o parte a corpului;
  • probleme de coordonare;
  • probleme de memorie si de concentrare;
  • oboseala.

leucoaraioza-simptome

Cele mai multe tipuri de leucoaraioza nu provoaca toate aceste simptome. Mai degraba, fiecare produce un tipar de simptome care sunt caracteristice fiecarei afectiuni in particular.

Cauze si factori de risc

Cercetarile sugereaza ca riscul de leucoaraioza creste odata cu inaintarea in varsta si cu prezenta bolilor cardiovasculare. Printre factorii medicali sau legati de stilul de viata care cresc riscul de leucoaraioza se numara:

  • hipertensiunea arteriala cronica;
  • diabetul;
  • factorii geneticii;
  • nivelul ridicat de colesterol;
  • istoricul de accident vascular cerebral;
  • inflamatia vaselor de sange;
  • boala Parkinson;
  • fumatul.

Un studiu din 2014 sugereaza ca leucoaraioza aparuta inexplicabil poate fi rezultatul daunelor cauzate de micile accidente vasculare cerebrale silentioase. Accidentul vascular cerebral silentios este atat de mic, incat nu provoaca niciun simptom. In aceste cazuri, persoanele afectate nu stiu de obicei ca au suferit un accident vascular cerebral. Acest studiu sugereaza ca accidentele vasculare cerebrale silentioase repetate ar putea duce la leucoaraioza.

Tratament

Furnizorii de asistenta medicala concentreaza tratamentul pentru leucoaraioza pe gestionarea simptomelor si a factorilor de risc asociati cu bolile cardiovasculare.

Tratarea problemelor de sanatate subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat, precum si renuntarea la fumat pot ajuta la prevenirea formarii mai multor leziuni la nivelul substantei albe.

leucoaraioza-tratament

Nu exista tratamente care sa refaca substanta alba deja deteriorata, iar persoanele cu probleme de sanatate care nu pot fi tinute sub control se confrunta, in general, cu leziuni ale substantei albe si dizabilitati mai mari.

- Gestionarea simptomelor de leucoaraioza

Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea problemelor de echilibru si de mers, cauzate de leucoaraioza.

De asemenea, exista o serie de tratamente pentru gestionarea incontinentei urinare, cum ar fi medicamente, modificari ale stilului de viata si proceduri medicale.

- Gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare

Gestionarea factorilor de risc asociati cu bolile cardiovasculare poate ajuta la incetinirea progresiei leucoaraiozei si poate ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare care pun viata in pericol, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Remediile care pot ajuta la gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare sunt:

  • medicamentele si modificarile stilului de viata care au rolul de a mentine o tensiune arteriala sanatoasa;
  • gestionarea nivelul glicemiei, in cazul persoanelor care sufera de diabet;
  • gestionarea nivelului de colesterol cu medicamente si modificari ale stilului de viata;
  • efectuarea de exercitii fizice regulate;
  • evitarea fumatului si a consumului de alcool;
  • medicamentele antiagregante antiplachetare (un grup de medicamente care impiedica lipirea celulelor sanguine si formarea unui cheag de sange);
  • statinele (acestea pot ajuta la reducerea inflamatiei vaselor de sange, chiar daca nivelul colesterolului este normal).

leucoaraioza-tratament-medicamente

Prognostic si speranta de viata

Leucoaraioza cuprinde multe afectiuni diferite. Leucoaraioza poate fi progresiva, iar persoanele care dezvolta aceasta forma de afectiune a substantei albe observa de obicei ca simptomele devin mai pronuntate pe masura ce trece timpul.

Speranta de viata a unei persoane cu leucoaraioza depinde de multi factori, cum ar fi tipul afectiunii, viteza cu care aceasta progreseaza si complicatiile pe care le provoaca.

Cercetarile au sugerat ca exista o legatura intre leucoaraioza care nu are o cauza cunoscuta si riscul de accident vascular cerebral si dementa. Potrivit unei analize, persoanele care au leziuni la nivelul substantei albe au un risc mai mare de leucoaraioza decat cele care nu au aceasta problema medicala.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/white-matter-disease

https://www.healthline.com/health/white-matter-disease

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23018-white-matter-disease

https://www.verywellhealth.com/white-matter-disease-7375045