Limba alba la adulti – cauze si tratament

Limba alba la adulti – cauze si tratament Limba alba la adulti – cauze si tratament

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

Limba alba (limba saburala, in termeni medicali) face referire la schimbarea aspectului, culorii si, in anumite cazuri, structurii limbii. Acest organ musculos joaca un rol important in viata de zi cu zi, fiind implicat nu doar in masticatie, ci si in actul vorbirii. Desi se cunosc foarte putine patologii care intereseaza exclusiv acest organ, limba alba poate fi un simptom relevant in ceea ce priveste existenta unei anumite boli subiacente. Cu toate acestea, limba saburala poate indica si o igiena orala deficitara, consumul excesiv de alcool sau tutun, frecvent fiind autolimitata, caz in care limba alba se vindeca in decurs de maximum cateva saptamani.

Suspiciuni ar trebui sa ridice limba alba care persista mai multe saptamani si care nu prezinta semne de vindecare. In astfel de situatii, exista cazuri in care incarcatura albicioasa poate descrie etapa de inceput a unui cancer bucal sau anumite patologii despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. De cele mai multe ori, limba alba nu provoaca simptome directe, iar persoanele nu acuza dureri, senzatie de arsura sau descuamari. Este mai mult vorba despre disconfortul psihic resimtit, care poate face ca o persoana sa se izoleze sau sa evite sa vorbeasca. Pentru un diagnostic specific, este necesara evaluarea gradului de afectare a limbii si, in anumite cazuri, prelevarea de mostre.


Ce este limba alba (incarcata, saburala)?

Limba alba descrie situatia in care pe suprafata limbii se observa existenta unei incarcaturi, care se intinde partial sau pe toata suprafata acesteia. La nivel histologic, este vorba despre displazie usoara sau moderata, cu modificarea caracteristicilor citologice si structurale ale tesutului care acopera limba. Uneori, ar putea fi vorba despre o incarcatura cu material fungic, in infectii, sau de iritatiile mucoasei bucale produse de compusii toxici din fumul de tigara, de alimente cu un continut ridicat de capsaicina sau de deshidratarea secundara consumului de alcool. In anumite situatii, indica si prezenta unui proces patologic, caz in care limba alba este un simptom.

Limba alba la adulti – cauze, factori de risc

Limba alba poate aparea din motive multifactoriale. De multe ori, etiologia nu poate nici macar sa fie identificata, insa in astfel de situatii limba se vindeca de la sine, semn ca nu exista niciun proces patologic subiacent. Principalii factori de risc care pot duce la limba alba includ:

  • igiena orala deficitara (cu acumularea de bacterii si resturi care duc la acidifierea pH-ului, xerostomie si aparitia de limba alba);
  • fumatul, vapatul sau mestecarea de tutun;
  • consumul excesiv de alcool, care provoaca deshidratarea tesutului;
  • tratamentele cu antibiotice, care cresc riscul de candidoza orala;
  • respiratia pe gura (duce la uscarea mucoasei bucale);
  • purtarea aparatelor dentare, care poate provoca leziuni mecanice la nivelul limbii;
  • deshidratarea;
  • starile febrile secundare infectiilor mai severe;
  • dieta saraca in fructe si legume, bazata in special pe alimente moi;
  • galvanismul oral (lucrari stomatologice de restaurare, protezare si altele).

In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele patologii care, printre altele, se pot manifesta si prin fenomenul de limba alba.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Lichenul plan oral

Se prezinta ca o afectiune cronica inflamatorie, care poate afecta gura si limba. Exista si cazuri in care leziunea se extinde si la nivelul buzelor, zonei interioare a obrajilor si chiar gingiilor. In ceea ce priveste cauzele, nu sunt pe deplin cunoscute, dar ar putea fi vorba despre o componenta genetica majora, care implica un raspuns autoimun. Pe langa limba alba, dantelata, simptomele afectiunii mai includ formarea de ulcere, tumefiere si roseata, durere si senzatie de arsura.

Leucoplazia

Una dintre cele mai importante patologii care pot evolua in cancer si care se manifesta prin limba alba este leucoplazia. Leucoplazia poate afecta intreaga cavitate bucala, nu doar limba, deci inclusiv gingiile si obrajii. In leucoplazie, apar pete groase, albe, usor reliefate. Deoarece leucoplazia a fost asociata in trecut cu cancerul oral, este foarte important consultul medicului specialist.

Candidoza bucala (stomatita aftoasa)

Candidoza bucala este o alta patologie care poate duce la limba alba. Candida include o gama variata de specii de drojdii oportuniste si patogene,care pot produce infectii ca urmare a starilor imunodepresive. De asemenea, limba alba se asociaza si cu tratamentele cu antibiotice, dar apare si la persoane care fac chimioterapie.

Sifilisul

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala, cauzata de bacteria Treponema pallidum. Se poate transmite prin contact sexual neprotejat. Desi se manifesta prin aparitia unor leziuni specifice, cu denumirea de sancre, poate duce si la aparitia de limba alba si a altor tipuri de leziuni cu localizare la nivelul gurii. Aceste simptome apar de obicei la 10-90 de zile dupa infectie. Boala, desi este considerata a fi cu transmitere sexuala, poate fi transmisa si prin transfuzii, instrumente incorect sterilizate si in momentul nasterii, de la mama la nou-nascut.

Limba geografica

Limba geografica, denumita si glosita migratorie benigna, este o anomalie care se prezinta sub forma de limba alba, cu zone de leziuni depapilate. Persoanele cu limba alba secundara glositei migratorii nu prezinta simptome si nici nu isi pierd simtul gustului. Nu exista tratament si, mai mult decat atat, se considera ca acesta nici nu ar fi necesar dupa stabilirea diagnosticului specific.

Tratament limba alba

Tratamentul pentru limba alba se individualizeaza in functie de patologia de baza. In situatiile in care limba alba apare ca urmare a expunerii la factori de risc, se recomanda evitarea acestora. Daca limba alba reprezinta simptomul unei afectiuni de baza, tratamentele pot presupune:

  • pentru stomatita aftoasa: medicatie antifungica (clotrimazol, fluconazol);
  • pentru lichenul plan: se folosesc corticosteroizi cu aplicare topica;
  • indepartare cu ajutorul laserul;
  • tratament pentru ameliorarea simptomelor.

In cadrul celorlalte patologii care pot duce la limba alba, tratamentul trebuie elaborat pe baza simptomelor si stadiului bolii. Limba geografica, dupa cum s-a mentionat, nu necesita terapie, deoarece nu afecteaza calitatea vietii pacientului. Cazurile in care se ridica suspiciunea faptului ca limba alba apare ca urmare a leucoplaziei cu risc de malignizare trebuie atent supravegheate, necesitand controale regulate la medicul specialist.

Sfaturi pentru preventie

Principala modalitate de a preveni limba saburala, incarcate, este reprezentata de mentinerea si asigurarea unei igiene orale adecvate. Urmatoarele sfaturi s-ar putea dovedi la fel de eficiente, reducand riscul de a va confrunta cu o astfel de situatie.

  • Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi – in special dimineata si seara.
  • Folositi ata dentara si apa de gura, pentru a va asigura o igiena orala completa.
  • Consumati in mod regulat fructe si legume si hidratati-va corespunzator.
  • Limitati consumul de cafea, tutun si bauturi alcoolice. Acestea promoveaza acidifierea pH-ului din cavitatea bucala, creandu-se astfel un mediu propice depunerii de tartru, proliferarii microorganismelor si afectarii cavitatii bucale.
  • Evitati sa consumati alimente mult prea fierbinti sau picante. Alimentele picante contin, de cele mai multe ori, cantitati mari de capsaicina, un compus chimic care poate cauza chiar si arsuri la nivelul mucoasei bucale.
  • Daca urmati tratamente cu antibiotice, nu uitati sa luati concomitent si probiotice.
  • Evitati sa respirati pe gura. Este mult mai sanatos sa respirati pe nas, deoarece firele de par de la acest nivel asigura incalzirea si purificarea aerului inspirat.
  • Cel putin o data pe an ar trebui sa mergeti la un periaj si o igienizare profesionale, realizate de catre medicul stomatolog.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442013/

https://www.mayoclinic.org/symptoms/white-tongue/basics/causes/sym-20050676

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319814

 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…