Limba galbena – cauze si probleme medicale asociate

Limba galbena – cauze si probleme medicale asociate Limba galbena – cauze si probleme medicale asociate

Ultima actualizare: 17 ianuarie 2024

Limba galbena este o decolorare a limbii ca urmare a acumularii celulelor moarte ale pielii. De cele mai multe ori, apare din cauza igienei orale deficitare. Exista un risc mai mare ca limba galbena sa apara la fumatori sau cei care iau anumite medicamente. In majoritatea cazurilor, limba galbena nu prezinta alte simptome in afara celor de ordin estetic. Imbunatatirea igienei orale rezolva de obicei aceasta problema.

Limba galbena apare de obicei ca urmare a acumularii inofensive de celule moarte ale pielii pe proeminentele minuscule (papilele) de pe suprafata limbii. Cel mai frecvent, acest lucru se intampla cand papilele se dilata si bacteriile din gura produc pigmenti colorati.

Farmacistii Catena recomanda Foramen Clorhexidina apa de gura, destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala, responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile.

De asemenea, papilele mai lungi decat in mod normal pot prinde cu usurinta celulele care s-au desprins, care se pateaza de la tutun, alimente sau alte substante. Respiratia pe gura sau gura uscata pot fi, de asemenea, asociate cu limba galbena.


De ce ingalbeneste limba?

Limba galbena presupune colorarea limbii intr-o nuanta galbuie. In majoritatea cazurilor, aceasta conditie este inofensiva si temporara. De obicei, apare cand celulele moarte ale pielii se blocheaza in papilele limbii. Celulele respective se acumuleaza pe papile si se coloreaza la contactul cu substante precum alimentele si tutunul.

Ingrijirea personala si o atentie mai buna acordata igienei orale rezolva de obicei problema.

Ce inseamna o limba galbena?

O varietate de factori pot cauza decolorarea limbii. In cazuri rare, un strat galben pe limba noastra poate indica conditii subiacente, cum ar fi icterul sau anumite boli autoimune.

La cine apare limba galbena?

Oricine poate avea la un moment dat limba galbena. Persoanele care folosesc produse din tutun sau iau anumite medicamente au risc mai mare sa aiba limba galbena.

Limba galbena, simptome si cauze

Ce cauzeaza limba galbena?

Limba galbena poate indica o boala numita „limba neagra”. Aceasta afectiune apare atunci cand cheratina, o proteina din organism, se acumuleaza la suprafata limbii. Aceasta acumulare ii confera limbii un aspect poros.

Alte cauze pentru limba galbena pot include:

  • igiena orala precara;
  • fumatul;
  • mestecatul tutunului;
  • supraincarcarea bacteriana la suprafata limbii;
  • anumite alimente;
  • anumite ingrediente din lotiunile pentru cavitatea orala, precum clorhexidina, alcoolul si mentolul.

Farmacistii Catena recomanda apa de gura fara alcool Sensitive ingrijire totala de la Foramen. Acesta ajuta la ameliorarea hipersensibilitatii dentare.

In unele cazuri, limba galbena indica o conditie medicala subiacenta, cum ar fi:

  • Boli autoimune: persoanele cu boli autoimune au sisteme imunitare mai slabe. Daca suferiti de o tulburare autoimuna, sunteti mai susceptibil sa dezvoltati limba galbena.
  • Gastrita: inflamatia mucoasei stomacului poate duce la limba galbena, in special daca bacteriile Helicobacter pylori au cauzat inflamatia.
  • Psoriazis: aceasta afectiune provoaca piele solzoasa si scuame. Poate duce si la aparitia unor pete galbene la suprafata limbii.
  • Icter: rareori, limba galbena este simptomul unei tulburari subiacente numite icter. Daca suferiti de icter, vi se acumuleaza in sange un compus chimic galben numit bilirubina. Acesta poate cauza ingalbenirea pielii (inclusiv a limbii) si albului ochilor. Aceasta acumulare poate indica leziuni sau disfunctii hepatice.

Care sunt simptomele limbii galbene?

In majoritatea cazurilor, limba galbena nu cauzeaza simptome in afara aspectului neobisnuit. Daca aveti limba galbena, puteti dezvolta, de asemenea:

  • halena, sau respiratie urat mirositoare;
  • gust neplacut in gura;
  • umflaturi pe limba;
  • senzatie de arsura;
  • percepere distorsionata a gustului;
  • gura uscata;
  • pete albe care afecteaza membranele mucoase din interiorul gurii;
  • febra;
  • durere in gat;
  • durere la nivelul cavitatii bucale.

Limba galbena, diagnostic si teste

Un medic va diagnostica limba galbena in urma unei evaluari orale. Adesea, medicii dentisti detecteaza simptomele limbii galbene in timpul unei examinari dentare de rutina.

Limba galbena, management si tratament

  • Cum scapam de limba galbena?

In majoritatea cazurilor, practicile corecte de igiena orala combat aspectul de limba galbena. O periuta de dinti sau un dispozitiv pentru curatarea limbii poate ajuta la indepartarea bacteriilor sau a altor acumulari de la suprafata limbii.

Foramen Periuta cu fata dubla este un dispozitiv pentru curatarea limbii. Curata limba in profunzime si ajuta la eliminarea placii bacteriene, contribuind la prevenirea gingivitei si a bolii parodontale. Folosirea periutei contribuie la o igiena dentara completa, pentru o dantura sanatoasa si o respiratie proaspata.

In general, nu este nevoie de tratament pentru limba galbena. Daca aspectul limbii va deranjeaza, incercati sa va periati limba o data pe zi folosind o solutie formata dintr-o parte peroxid de hidrogen si cinci parti apa. Dupa periaj, clatiti gura de cateva ori cu apa.

Renuntarea la fumat si cresterea aportului de fibre in dieta pot, de asemenea, sa ajute prin reducerea bacteriilor din gura, care cauzeaza limba galbena, si scaderea acumularii de celule moarte ale pielii.

Programati o vizita la medic daca sunteti ingrijorat de decolorarea persistenta a limbii sau daca pielea ori albul ochilor prezinta o nuanta galbuie, deoarece acest lucru ar putea sugera prezenta icterului.

Limba galbena, prevenire

Putem preveni limba galbena?

Igiena orala corespunzatoare este cea mai buna modalitate de a preveni limba galbena. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui:

  • sa periem dintii de doua sau trei ori pe zi, folosind o periuta de dinti moale si pasta de dinti nonabraziva, cu fluor;
  • sa folosim ata dentara o data pe zi, sau periute interdentare;
  • sa folosim periuta de dinti sau un dispozitiv pentru curatarea limbii, pentru a indeparta celulele moarte ale pielii si bacteriile de la suprafata limbii;
  • sa clatim gura cu apa de gura antibacteriana, fara alcool, de doua ori pe zi;
  • sa mergem la stomatolog pentru examene si curatari regulate (la fiecare 6 luni sau conform programului recomandat de specialist);
  • daca fumati, sa discutati cu un specialist despre modalitati de a renunta la fumat;
  • sa va adresati medicului daca aveti limba galbena din cauza unei boli sau a anumitor medicamente. Medicul va va ajuta sa gasiti modalitati de a reduce riscul de aparitie a limbii galbene.

Care este perspectiva pentru persoanele cu limba galbena?

In majoritatea cazurilor, limba galbena este inofensiva si de obicei dispare cu o igiena orala optima. Cu toate acestea, daca ati dezvoltat limba galbena ca simptom al icterului sau a altor conditii medicale grave, ar trebui sa consultati imediat un medic specialist pentru a beneficia de tratament.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/yellow-tongue/basics/when-to-see-doctor/sym-20050595

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21072-yellow-tongue

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Perie pentru curatarea limbii- 400

    Foramen Perie pentru curatarea limbii- 400

    Foramen Perie este un dispozitiv pentru curatarea limbii cu fata dubla. Curata limba in profunzime si ajuta la eliminarea placii bacteriene si contribuie la prevenirea gingivitei si a bolii parodontale.…

  • Foramen Protection apa de gura fara alcool 250 ml - 011

    Foramen Protection apa de gura fara alcool 250 ml - 011

    Foramen Protection Apa de gura fara alcool intareste smaltul dentar, are actiune anticarie si asigura o respiratie proaspata. Folosita dupa fiecare periaj, contribuie la reducerea placii bacteriene si…